Δύο υποθέσεις διακίνησης κοκαΐνης στο νησί της Ρόδου θα απασχολήσουν το Τριμελές Εφετείο Δωδεκανήσου επί κακουργημάτων, την 18η Απριλίου 2018.
Στην πρώτη υπόθεση, κατηγορούμενος είναι ένας 29χρονος Αλβανός που έχει καταδικαστεί πρωτοδίκως σε ποινή φυλάκισης 5 ετών, ένας 50χρονος, κάτοικος Ασγούρου, που έχει καταδικαστεί σε ποινή φυλάκισης 4 ετών με ανασταλτικό ως προς την έφεση αποτέλεσμα κι ένας 38χρονος κάτοικος Αφάντου, ταξιτζής, που έχει καταδικαστεί σε ποινή φυλάκισης 3 ετών με ανασταλτικό ως προς την έφεση αποτέλεσμα.
Και οι τρεις έχουν κριθεί ένοχοι με ελαφρυντικά, ενώ σε ποινή φυλάκισης 5 μηνών με 3ετή αναστολή καταδικάστηκε ο γιος του δεύτερου κατηγορούμενου, 20 ετών.
Αθώοι έχουν κριθεί από τον πρώτο βαθμό δύο Αλβανοί, που εφέροντο να έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην υπόθεση, ηλικίας 34 και 28 ετών.
Το ιστορικό της υπόθεσης φέρεται να έχει ως εξής:
Το πρωί της 28ης Ιουνίου 2013, ανώνυμος ενημέρωσε το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Ρόδου ότι ένα άγνωστο άτομο, μετρίου αναστήματος και κανονικής σωματικής διάπλασης, αφού κινήθηκε για μικρό χρονικό διάστημα ύποπτα σε χώρο στάθμευσης στο Κορακόνερο, απέκρυψε ναρκωτικά σε καβάτζα.
Κατόπιν λεπτομερούς έρευνας στην περιοχή ανευρέθησαν, δύο αυτοσχέδιες πλαστικές συσκευασίες με κοκαΐνη συνολικού μικτού βάρους 474 γραμμαρίων τοποθετημένες, η μία ανάμεσα στο φτερό και το αριστερό ελαστικό ενός τρέιλερ, και η άλλη ανάμεσα στο φτερό και το δεξιό ελαστικό του ίδιου τρέιλερ. Οι αστυνομικοί έστησαν ενέδρα για να εντοπίσουν και να συλλάβουν τους άγνωστους παραλήπτες της ανωτέρω ποσότητας κοκαΐνης.
Ο 29χρονος Αλβανός, μετέβη στον χώρο στάθμευσης στο Κορακόνερο και μετά την πάροδο λίγων λεπτών ανέλαβε συσκευασία με κοκαΐνη μικτού βάρους 302 γραμμαρίων. Ακινητοποιήθηκε από αστυνομικούς και κατόπιν σωματικής έρευνας βρέθηκαν στην κατοχή του και κατασχέθηκαν πέραν της κοκαίνης, ένα κινητό τηλέφωνο και το χρηματικό ποσό των 95 ευρώ.
Στη συνέχεια ο 38χρονος Αφαντενός, μετέβη την 16.30′ ώρα, ως συνοδηγός στο όχημα που οδηγούσε ο 50χρονος και παρέλαβαν, τη δεύτερη αυτοσχέδια πλαστική συσκευασία με κοκαΐνη μικτού βάρους 172 γραμμαρίων, από την ίδια καβάτζα στον χώρο στάθμευσης στο Κορακόνερο.
Στην κατοχή του 38χρονου βρέθηκε το χρηματικό ποσό των 90 ευρώ, ενώ στην κατοχή του 50χρονου βρέθηκαν μία αυτοσχέδια πλαστική συσκευασία με κοκαΐνη μικτού βάρους 172 γραμμαρίων, το χρηματικό ποσό των 540 ευρώ και ένα κινητό τηλέφωνο, τα οποία και κατασχέθηκαν.
Επίσης κατόπιν έρευνας στο όχημα του τελευταίου βρέθηκε και κατασχέθηκε ένα φυσίγγιο των 9 mm. Κατόπιν έρευνας στον υπαίθριο χώρο του καταστήματος του βρέθηκε και κατασχέθηκε ένα κινητό τηλέφωνο που ανήκει στον 38χρονο.
Κατόπιν νομότυπης έρευνας στην οικία του 50χρονου που είναι σύνοικος με τον 20χρονο γιό του, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν μία αυτοσχέδια πλαστική συσκευασία με ακατέργαστη κάνναβη μικτού βάρους 654 γραμμαρίων και το χρηματικό ποσό των 1.200 ευρώ. Ο 38χρονος βρέθηκε να κατέχει εντός του δωματίου του μία πλαστική θήκη με ακατέργαστη κάνναβη μικτού βάρους 41 γραμμαρίων, ένα μεταλλικό κυτίο με ακατέργαστη κάνναβη καθαρού βάρους 2 γραμμαρίων, μία αυτοσχέδια πλαστική συσκευασία με ακατέργαστη κάνναβη μικτού βάρους 37 γραμμαρίων, μία ζυγαριά ακριβείας, το χρηματικό ποσό των 1.225 ευρώ, δύο κινητά τηλέφωνα, δύο σιδηρογροθιές και ένα πτυσσόμενο μαχαίρι με λάμα πέντε εκατοστών.
-Στην δεύτερη υπόθεση κατηγορούμενος είναι ένας 32χρονος υπήκοος Αλβανίας, που κρίθηκε ένοχος κατοχής και παραλαβής δέματος με ναρκωτικά ως τοξικομανής και του επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 4 ετών με ανασταλτικό ως προς την έφεση αποτέλεσμα.
Ατιμώρητος, ως τοξικομανής, κρίθηκε στην ίδια υπόθεση ο 40χρονος ταξιτζής, κάτοικος Αφάντου, που ενεπλάκη και στην ανωτέρω υπόθεση.
Την 09.00′ ώρα της 25ης Ιουνίου 2015 ο Αλβανός έφθασε στη Ρόδο με πτήση της AEGEAN από την Αθήνα. Ακολούθως μίσθωσε ένα αυτοκίνητο και μετέβη στο κατάστημα JUMBO και στο κατάστημα ΑΒ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ επί της Λεωφόρου Ρόδου – Λίνδου.
Στη συνέχεια μετέβη σε οικία στα Κοσκινού, όπου παρέμεινε έως την 16.20 ώρα της ίδιας ημέρας.
Τότε επιβιβάστηκε στο αυτοκίνητο και μετέβη στ’ Αφάντου. Επισκέφθηκε εταιρεία ταχυμεταφορών και παρέλαβε ένα δέμα.
Κατά την έξοδό του ακινητοποιήθηκε από τους αστυνομικούς και σε σωματική έρευνα που του έγινε, βρέθηκαν στην κατοχή του, μία χάρτινη συσκευασία εντός της οποίας υπήρχε μία θήκη γυαλιών μάρκας ARNETTE, η οποία περιείχε μία αυτοσχέδια πλαστική συσκευασία με κοκαΐνη, μικτού βάρους 153,6 γραμμαρίων, το χρηματικό ποσό των 550 ευρώ, και τρία κινητά τηλέφωνα με 5 αριθμούς.
Σε έρευνα που διενεργήθηκε στην οικία του δεν βρέθηκε τίποτε το αξιόλογο.
Κατόπιν ελέγχου στο αρχείο της εταιρείας ταχυμεταφορών προέκυψαν άλλες τέσσερις μεταφορές δεμάτων, τους τελευταίους τέσσερις μήνες.
Σύμφωνα με τη Δίωξη Ναρκωτικών Ρόδου στις τρεις από αυτές το δέμα παρέλαβε από την εταιρεία ταχυμεταφορών, στ’ Αφάντου, ο 40χρονος, ενώ στην τέταρτη το δέμα παρέλαβε άγνωστο άτομο.
Απολογούμενος ο Αλβανός αρνήθηκε την κατηγορία που του απαγγέλθηκε και δήλωσε ότι δεν γνωρίζει τον δεύτερο κατηγορούμενο. Όπως κατέθεσε, βρίσκεται στην Ελλάδα από το έτος 1999 με σκοπό να σταδιοδρομήσει επαγγελματικά και να βοηθήσει οικονομικά την πολυμελή οικογένειά του (έχει 7 αδέλφια). Όταν έφθασε στην Ελλάδα εγκαταστάθηκε στα Καμίνια του Πειραιά και εργάσθηκε συνεχώς μέχρι και το έτος 2009 ως εργάτης σε εργοστάσιο ελαστικών.
Το έτος 2010 καταδικάσθηκε για κατοχή ινδικής κάνναβης σε κάθειρξη 8 ετών και αποφυλακίσθηκε το έτος 2013. Μετά την έξοδό του από τις φυλακές εργάσθηκε ως πωλητής σε κατάστημα εμπορίας επίπλων.
Το Νοέμβριο του 2014 εντελώς τυχαία γνώρισε στο γήπεδο Καραισκάκη του Πειραιά στον αγώνα ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ – ΑΤΛΕΤΙΚΟ έναν ιδιοκτήτη καφετέριας στη Ρόδο με τον οποίο αντάλλαξε τηλέφωνα. Του τηλεφώνησε για να τον ρωτήσει, εάν γνώριζε κάποια επιχείρηση που χρειαζόταν υπάλληλο και το Πάσχα του 2015 επισκέφτηκε το νησί και παρέμεινε μια εβδομάδα, ψάχνοντας εργασία.
Τον Ιούνιο του 2015 αποφάσισε να εγκατασταθεί στη Ρόδο και ενημέρωσε μεταξύ άλλων και έναν Βορειοηπειρώτη φίλο του, ονόματι Χρήστο, με τον οποίο είχε γνωριστεί σε μία καφετέρια της Νέας Σμύρνης.
Στη Ρόδο έφθασε στις 25 Ιουνίου 2015 και δύο ημέρες πριν φύγει βρέθηκε με τον Βορειοηπειρώτη, ο οποίος του πρότεινε να παραλάβει στη Ρόδο από μεταφορική εταιρεία στην περιοχή Αφάντου, ένα μικρό δέμα με άγνωστη ποσότητα ναρκωτικών και να την παραδώσει σε άγνωστο σε εκείνον άτομο που θα τον καλούσε. Για να κάμψει τους φόβους του ο Βορειοηπειρώτης του είπε ότι το δέμα θα είχε ως παραλήπτη ένα φανταστικό πρόσωπο με το όνομα Αναγνωστόπουλος. Δέχτηκε να παραλάβει το δέμα και ως αμοιβή θα ελάμβανε το ποσό των 500 ευρώ.
Ισχυρίστηκε ότι ήταν η μια και μοναδική φορά που παρέλαβε δέμα με ναρκωτικά.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ