«Παραδίδω το Δήμο Καμείρου με ανάμεικτα συναισθήματα»

«Ο Καλλικράτης με αυτές τις συνθήκες και σε μια κακή οικονομική συγκυρία είναι ένα δύσκολο εγχείρημα με αμφίβολο αποτέλεσμα».
Τη διαπίστωση αυτή κάνει μεταξύ άλλων, σε συνέντευξή του στη «δ», ο δήμαρχος Καμείρου Δημήτρης Κρητικός που σε λίγες ημέρες παραδίδει τη διακυβέρνηση του Δήμου του στον κ. Στάθη Κουσουρνά με αισθήματα χαράς για το ουσιαστικό έργο που έχει γίνει και λύπης γιατί εξαιτίας του Καλλικράτη χάνεται το ιστορικό όνομα Κάμειρος αλλά και η προοπτική ανάπτυξης, όπως είχε σχεδιαστεί.
Ο δήμαρχος Καμείρου αναφέρεται και στην υπόθεση των ιστορικών εδρών που χάθηκε για τη Ρόδο εξαιτίας των χειρισμών που δεν έγιναν από τους έχοντες την ευθύνη διακυβέρνησης του τόπου.«Προσωπική μου άποψη είναι ότι στις πρώτες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου θα πρέπει να είναι ο ορισμός της Ρόδου, της Καμείρου, της Λίνδου και της Ιαλυσού, ως εδρών χωρικών Αντιδημαρχιών για να παραμείνουν τα ιστορικά ονόματα τα οποία χαρακτηρίζουν όχι μόνο την περιοχή μας, αλλά έπαιζαν και παίζουν σπουδαίο ρόλο στον τουρισμό, στην ανάπτυξη αλλά και στην πιστοποίηση του νησιού μας γενικότερα», τονίζει ο δήμαρχος Καμείρου .
Ο κ. Κρητικός αναφέρεται στο έργο που έγινε στην περιοχή αλλά και στη σωστή οικονομική διαχείριση ώστε ο Δήμος Καμείρου να είναι από τους ελάχιστους ΟΤΑ που παραδίδεται χωρίς χρέη.
Η συνέντευξη του δημάρχου Καμείρου Δημήτρη Κρητικού αναλυτικά:
Σε λίγες ημέρες κλείνει ο κύκλος ζωής των δέκα δήμων του νησιού μας και μαζί και του Δήμου Καμείρου. Ποια είναι τα δικά σας συναισθήματα;
Θα μπορούσα να τα χαρακτηρίσω ανάμεικτα. Χαράς και υπερηφάνειας διότι παραδίδω εγώ και οι συνεργάτες μου ένα ουσιαστικό έργο, ένα έργο το οποίο αρχίζει από το οικονομικό νοικοκύρεμα του Δήμου και τελειώνει με έργα υποδομής ,έργα ανάπλασης και άυλες δράσεις σε όλα τα τοπικά διαμερίσματα. Λύπης και απογοήτευσης διότι με τον Καλλικράτη χάνεται κυριολεκτικά η ταυτότητα του Δήμου μας, χάνεται το ιστορικό όνομα Κάμειρος,χανεται η προοπτική ανάπτυξης όπως την είχαμε σχεδιάσει εξ αρχής.
Αισθάνεστε πως έχετε επιτελέσει στο ακέραιο το έργο για το οποίο σας ανάδειξαν οι συμπολίτες σας στη θέση του δημάρχου Καμείρου;
Από την αρχή και ξεκάθαρα οι συνεργάτες μου και εγώ είχαμε συναποφασίσει ότι ο Δήμος Καμείρου, δεν προσφέρεται ούτε για κομματικές ούτε για κανενός άλλου είδους διακρίσεις ή αντιπαραθέσεις.Παρά τους κινδύνους που είχαμε να βρεθούμε αντιμέτωποι με κατεστημένα και δομές ξεπερασμένες, αλλά ωστόσο ακόμα ισχυρές, αποφασίσαμε από κοινού, να παραμερίσουμε στείρες κομματικές αγκυλώσεις και να συστρατευθούμε όλοι σε ένα και μοναδικό στόχο. Τη δημιουργία ενός μετώπου, ενάντια στα προβλήματα και τις καθημερινές αγωνίες των συνδημοτών μας. Ο στόχος λοιπόν αυτός επετεύχθη. Καταφέραμε σε πολύ λίγο χρονικό διάστημα, σε μια πολύ δύσκολη τετραετία με τρεις εκλογικές αναμετρήσεις, με αλλαγή κυβέρνησης, μέσα σε μια πολύ δύσκολη οικονομική συγκυρία να επιτύχουμε πάρα πολλά. Το όραμά μου ήταν ένα όραμα οκταετίας. Πρώτη τετραετία, έργα υποδομής (αποχετευτικό, ύδρευση – άρδευση, αγροτικοί δρόμοι, σκουπίδια κτλ), δεύτερη τετραετία, έργα ανάπλασης (πλακοστρώσεις , διαμόρφωση πλατειών, παραλίες, πάρκα κτλ). Αυτό το όραμα ανεκόπη από τον Καλλικράτη, όμως σε γενικές γραμμές πιστεύω ότι οι δημότες μας, κρίνοντας μας αντικειμενικά και δίκαια, πρέπει να είναι ευχαριστημένοι.

Κάνοντας έναν απολογισμό σε ποια σημεία της θητείας σας θα στεκόσασταν περισσότερο; Ποια είναι τα έργα ή οι δράσεις στα οποία δώσατε μεγαλύτερη έμφαση;
Όπως ανέφερα και προηγουμένως πρώτος στόχος ήταν τα έργα υποδομής. Ο βιολογικός στη Σορωνή, ο κεντρικός αποχετευτικός αγωγός από Καλαβάρδα έως τον βιολογικό, τα δίκτυα αποχέτευσης σε Σορωνή, Φάνες και Καλαβάρδα, ήταν η πρώτη προτεραιότητα. Το έργο προϋπολογισμού 8,5 εκατομμυρίων ευρώ άρχισε να κατασκευάζεται τον Σεπτέμβριο του 2007 και παρεδόθη προς χρήση τον Ιανουάριο του 2009. Σε χρόνο ρεκόρ θα έλεγα.
Ο ηλεκτροφωτισμός της κεντρικής οδού των Απολλώνων, η αναβάθμιση του δημοτικού του σχολείου, η προσθήκη αιθουσών διδασκαλίας, η τοποθέτηση δέκτη για μέτρηση της ακτινοβολίας λόγω των κεραιών στον προφήτη Ηλία συνεχώς μέσω Internet , οι προσπάθειες για τοποθέτηση ιατρού στο αγροτικό ιατρείο ,η δημιουργία φαρμακείου καθώς και η παραχώρηση οικοπέδου στην Πυροσβεστική Υπηρεσία για κατασκευή νέων εγκαταστάσεων του σταθμού μέσω ΣΔΙΤ, εντάσσονται στην πολιτική αναβάθμισης ενός μεγάλου ορεινού χωριού με ιστορία και πολιτισμό το οποίο λόγω της θέσης του παίζει σπουδαίο ρόλο στην εξυπηρέτηση των γύρω μικρότερων χωριών.
Οι παρεμβάσεις σε συνεργασία με τον Δήμο Ροδίων στις κατασκηνώσεις του Προφήτη Ηλία με την αντικατάσταση της στέγης αμιάντου,της περίφραξης, της πυρασφαλείας με νέα παροχή νερού και πιεστικό μηχάνημα, ενέργειες απαραίτητες για την αδειοδότησή τους, η οποία δεν υπήρχε κατά το παρελθόν και η οποία μετά από τον ειδικό έλεγχο μας παραχωρήθηκε.
Η τοποθέτηση τεχνητού χλοοτάπητα στα γήπεδα Απολλώνων, Φανών, και Σαλάκου.
Η ασφαλτόστρωση αγροτικών δρόμων σε όλα τα τοπικά διαμερίσματα.
Η κατασκευή του κτηνοτροφικού πάρκου στη Διμυλιά.
Η αντικατάσταση δικτύων ύδρευσης σε Σορωνή, Φάνες, Καλαβάρδα, Σάλακο και Ελεούσα.
Η βελτίωση των συνθηκών εργασίας του προσωπικού του Δήμου με την αντικατάσταση όλων των γραφείων, με μοντέρνα έπιπλα και υπολογιστές.
Η οργάνωση της Δημοτικής Αστυνομίας με γραφείο και περιπολικό.
Η κατασκευή εξεδρών και αποδυτηρίων στο στάδιο του Αγίου Σουλά, ένα έργο με τεράστια προβλήματα αδειοδότησης κατά την ανάληψη των καθηκόντων μας.
Φέραμε εις πέρας το επίσης προβληματικό έργο της αναβάθμισης – αποκατάστασης της περιοχής της Νύμφης Σαλάκου με τη δημιουργία τεχνητών λιμνών, πλακοστρώσεων και ασφαλτοστρώσεων.
Η ολοκλήρωση μελετών για το αποχετευτικό των Απολλώνων, Καλαβάρδων, του υπολοίπου της Σορωνής, του αποχετευτικού αγωγού Σαλάκου – Καλαβάρδων, καθώς και του αντιπλημμυρικού των Απολλώνων.
Η εκπόνηση μελετών για την προστασία των ακτών μας με προγραμματική σύμβαση μεταξύ του Δήμου και του Πανεπιστημίου Αιγαίου καθώς και για το λιμανάκι των Φανών, μελέτες για τις οποίες κατορθώσαμε να χρηματοδοτηθούν από το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.
Το ασύρματο Internet σε όλα τα τοπικά μας διαμερίσματα.
Η αναβάθμιση της αρχαίας Καμείρου με την κατασκευή κυλικείου, και νέας εισόδου, της ηλεκτροδότησης και υδροδότησης του αρχαιολογικού χώρου, της ασφαλτόστρωσης του δρόμου και της αναδάσωσης της περιοχής.
Οι πολιτιστικές μας εκδηλώσεις με κορυφαία την καθιέρωση της Γιορτής του φεγγαριού στην Αρχαία Κάμειρο, πάντα σε συνεργασία με τους πολιτιστικούς συλλόγους των χωριών μας, τους οποίους στηρίξαμε όσο μπορούσαμε.
Κορυφαία επίσης στιγμή για τον Δήμο μας ήταν η παρουσίαση του δίτομου βιβλίου για την ελιά και το λάδι, ένα έργο το οποίο έγινε πράξη χάρη στη συνεργασία του Κέντρου λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών, του πολιτιστικού συλλόγου των Απολλώνων και της Βιβλιοθήκης του Δήμου μας.
Επίσης δόθηκε τέλος στο μεγάλο πρόβλημα των ξενοδοχείων του Προφήτη Ηλία με την εξόφληση του ληξιπρόθεσμου χρέους προς την Εθνική Τράπεζα ύψους 360. 000 ευρώ και την ενοικίαση τους σε ιδιώτη επιχειρηματία.
Τέλος έγιναν επίσης παρά πολλές μικρότερες παρεμβάσεις σε όλα τα τοπικά διαμερίσματα που είχαν να κάνουν με τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των δημοτών μας.
Δηλώνω κατηγορηματικά ότι όλες οι ώριμες μελέτες θα είχαν ενταχθεί και δημοπρατηθεί εάν δεν σταματούσε το πρόγραμμα Θησέας ή εάν είχε αρχίσει το ειδικό πρόγραμμα ή το ΕΣΠΑ.
Να σημειωθεί ότι όλα αυτά έγιναν με μια τεχνική υπηρεσία μη επανδρωμένη σωστά λόγω της απαγόρευσης των διαγωνισμών μέσω ΑΣΕΠ.
Αν είχατε τη δυνατότητα τι θα ζητούσατε να υλοποιήσει για τη δική σας περιοχή ο νέος δήμαρχος Ρόδου Στάθης Κουσουρνάς;
Είχα την ευκαιρία να συζητήσω με τον νεοεκλεγέντα δήμαρχο για τα έργα τα οποία είναι σε εξέλιξη και για τα έργα τα οποία πρόκειται να ενταχθούν.
Έτσι λοιπόν θα πρέπει να ολοκληρωθούν οι συνδέσεις αποχέτευσης σε Σορωνή, Φάνες, Καλαβάρδα, και να ενταχθούν άμεσα στο ΕΣΠΑ ή στο ειδικό πρόγραμμα, το αποχετευτικό των Απολλώνων και των Καλαβάρδων, το αντιπλημμυρικό των Απολλώνων, καθώς και ο αποχετευτικός αγωγός Σαλάκου – Καλαβάρδων.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το αποχετευτικό των Απολλώνων επιβάλλεται να προχωρήσει -προσπαθώ τα δυο τελευταία χρόνια να ευαισθητοποιήσω τους αρμοδίους αλλά μέχρι τώρα τίποτα – διότι συνδέεται άμεσα με το φράγμα του Γαδουρά καθώς τα λύματα οδηγούνται προς αυτό.
Επίσης άμεσα θα πρέπει να προχωρήσουν οι μελέτες για την αντιμετώπιση της διάβρωσης των ακτών του Δήμου καθώς και του λιμανιού των Φανών μιας και έχουμε εξασφαλίσει την χρηματοδότηση.

Προσφάτως πραγματοποιήθηκε η ορκωμοσία των 223 νέων αιρετών του ενιαίου Δήμου Ρόδου. Πόσο ευέλικτη θα μπορεί να είναι τώρα η Αυτοδιοίκηση με τη μορφή που της έχει δοθεί;
Πιστεύω ότι οι δυσκολίες θα είναι τεράστιες ειδικά στην αρχή διότι δεν υπήρξε η ανάλογη περίοδος προσαρμογής . Η αγωνία και ο προβληματισμός όλων, από τους υπαλλήλους έως τους αιρετούς είναι επίσης τεράστια για το πώς θα λειτουργήσει αυτή η μηχανή που λέγεται ενιαίος Δήμος Ροδίων.
Πιστεύετε πως ο Καλλικράτης θα παρέχει τη φροντίδα που πρέπει και στους κατοίκους των ορεινών ή απομακρυσμένων κοινοτήτων;
Οι κάτοικοι των απομακρυσμένων χωριών είχαν συνηθίσει τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τον Δήμο Καμείρου να έχουν κοντά τους τον δήμαρχο και γενικά όλη τη δημοτική αρχή. Η καθημερινότητα και το όποια προβλήματα αντιμετωπιζόταν εν τη γενέσει των. Τώρα αλλάζουν τα δεδομένα, γίνονται πολύ πιο δύσκολα. Ο Καλλικράτης με αυτές τις συνθήκες σε αυτή την οικονομική συγκυρία είναι ένα δύσκολο εγχείρημα με αμφίβολο αποτέλεσμα.
Ο Δήμος Καμείρου είναι από τους λίγους ΟΤΑ που δεν θα παραδώσει στον ενιαίο Δήμο Ρόδου χρέη . Πως καταφέρατε να γίνει αυτό σε μια εποχή ιδιαίτερα δύσκολη;
Πράγματι μετά από έλεγχο της εφορίας ο Δήμος Καμείρου, έχει μηδενικό χρέος. Το νοικοκύρεμα των οικονομικών του Δήμου ήταν από τις πρώτες προτεραιότητές μου. Η συνεργασία η δική μου, του αντιδημάρχου οικονομικών και της οικονομικής υπηρεσίας ήταν καθημερινή. Προσπαθήσαμε να μειώσουμε τις δαπάνες και να αυξήσουμε τα έσοδα. Η κατασκευή πχ δεξαμενών καυσίμων με πλήρη έλεγχο της κατανάλωσης, η ενοικίαση των ξενοδοχείων του Προφήτη Ηλία, η τοποθέτηση υδρομετρητών εκεί όπου δεν υπήρχαν και άλλα, ήταν ενέργειες που οδήγησαν στην αύξηση των εσόδων. Αξίζει να τονισθεί ιδιαίτερα το γεγονός ότι το 2010 οι δήμοι είχαμε μείωση των τακτικών μας εσόδων κατά 45% περίπου. Είμαι απόλυτα ικανοποιημένος διότι δεν καθυστερήσαμε ούτε ημέρα τη μισθοδοσία των υπαλλήλων μας σε όλη τη διάρκεια της τετραετίας.
Μπορούν να ξεπεραστούν οι δυσκολίες που θα φέρει η εφαρμογή της διοικητικής μεταρρύθμισης στην αρχή τουλάχιστον;
Για τη νέα διοικητική μεταρρύθμιση θα έπρεπε να υπάρξει μια μεγάλη περίοδος προσαρμογής με καθορισμένο χρονοδιάγραμμα, όσον αφορά τη συνένωση των υπηρεσιών , τις πιθανές μετατάξεις των υπαλλήλων, τη συνένωση των υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης, τον σχεδιασμό των υπηρεσιών καθαριότητος κτλ. Πριν ψηφιστεί ο Καλλικράτης είχα στείλει ανοικτή επιστολή στον υπουργό των Εσωτερικών με την πρόταση να ψηφιστεί ο Καλλικράτης μεν αλλά να ισχύσει από τη μεθεπόμενη αυτοδιοικητική περίοδο και όλη αυτή η περίοδος να αποτελέσει χρόνο προσαρμογής. Αντίθετα όλα έγιναν με μια απίστευτη και ανεξήγητη προχειρότητα η οποία θα έχει άμεση επίπτωση στην καθημερινότητα του πολίτη.
Είναι δυνατό να επιβιώσει, να ολοκληρώσει σημαντικά έργα υποδομής και να παρέχει σωστές υπηρεσίες στους πολίτες, ο ενιαίος Δήμος Ρόδου σε μια εποχή δύσκολη από οικονομικής απόψεως;
Είμαι από τη φύση μου πάντα αισιόδοξος Η απομονωμένη και υποβαθμισμένη πλέον Ρόδος πρέπει να επιβιώσει. Χρειάζεται κατά τη γνώμη μου σκληρή δουλειά και συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων για να μπουν οι βάσεις και τα θεμέλια αυτού του οικοδομήματος που λέγεται ενιαίος Δήμος Ροδίων. Εύχομαι πραγματικά να πετύχουν οι συνάδελφοι μου δήμαρχοι οι οποίοι συμμετέχουν στη νέα δημοτική Αρχή καθώς και οι αιρετοί οι οποίοι έχουν πρόσφατα εκλεγεί.
Μεταξύ των θεμάτων που αποτέλεσαν αντικείμενο συζήτησης το τρέχον έτος ήταν και αυτό που αφορά τις έδρες που θα αντιστοιχούσαν στις τρεις ιστορικές πόλεις του νησιού. Και σε αυτό το θέμα η Ρόδος έχασε ακόμη μια ευκαιρία. Η ευθύνη ανήκει στους Ροδίους που δεν πάλεψαν και δεν επαναστάτησαν όταν διαπίστωσαν πως αδικήθηκαν ή στους κοινοβουλευτικούς μας εκπροσώπους;
Ο καθένας έχει τις προσωπικές του ευθύνες. Ποτέ δεν υπήρξε συνεργασία των τοπικών με τους κοινοβουλευτικούς μας εκπροσώπους για τη διεκδίκηση κάποιου θέματος. Ποτέ δεν προετοιμάστηκε το έδαφος, ποτέ δεν κοιτάξαμε μπροστά. Πάντα ερχόμαστε εκ των υστέρων να αντιμετωπίσουμε μιαν αρνητική συγκυρία για τον τόπο μας. Είναι όμως αργά. Προσωπική μου άποψη είναι ότι στις πρώτες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου θα πρέπει να είναι ο ορισμός της Ρόδου, της Καμείρου, της Λίνδου και της Ιαλυσού, ως εδρών χωρικών Αντιδημαρχιών για να παραμείνουν τα ιστορικά ονόματα τα οποία χαρακτηρίζουν όχι μόνο την περιοχή μας, αλλά έπαιζαν και παίζουν σπουδαίο ρόλο στον τουρισμό, στην ανάπτυξη αλλά και στην πιστοποίηση του νησιού μας γενικότερα.
Όλα όσα έχουν γίνει τελευταία με τους οργανισμούς της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και της Γενικής Διοίκησης διαμορφώνουν ένα τοπίο που μόνο αισιοδοξία δεν εμπνέει για τον τρόπο που θα αντιμετωπίζεται η Δωδεκάνησος. Πρέπει να προέχει τελικά η κομματική πειθαρχία ή το καλό του τόπου για τους έχοντες την ευθύνη διακυβέρνησης;
Όλα τα κακά όχι μόνον για τη Ρόδο αλλά για ολόκληρη την Ελλάδα πηγάζουν από αυτή τη λέξη.Κομματική πειθαρχία.Τη χαρακτηρίζω σαν την πιο ακραία αντιδημοκρατική ενέργεια. Αυτή την εποχή ο δημότης, ο απλός πολίτης της Ρόδου, παρακολουθεί άναυδος την υποβάθμιση του τόπου του και επίσης παρακολουθεί άφωνος και απογοητευμένος την κοροϊδία και την εξαπάτηση από αυτούς τους οποίους έστειλε να τον εκπροσωπήσουν σε όλες τις βαθμίδες της εξουσίας. Κάποτε θα πρέπει να αποκτήσουμε τη σωστή πολιτική ωριμότητα. Και σαν αιρετοί αλλά πολύ περισσότερο σαν ψηφοφόροι.
Πιστεύετε πως η πολιτική ηγεσία του τόπου αντιμετώπισε με δυναμικό τρόπο το θέμα ή αρκέστηκε στις υποσχέσεις του υπουργού Εσωτερικών που τελικά αναιρέθηκαν;
Πιστεύω ακράδαντα ότι η πολιτική ηγεσία όχι μόνον δεν αντέδρασε αλλά προσπάθησε να υποβαθμίσει το γεγονός. Στόχος της ήταν να αμβλύνει τις αντιδράσεις. Δεν αντέδρασε σαν τοπική ηγεσία. Σαν ροδίτικη ηγεσία. Κανένα ΜΜΕ των Αθηνών δεν μετέδωσε το θέμα. Το αποτέλεσμα θα είναι να πάρουμε ψίχουλα τα οποία μερικοί θα θεωρήσουν επιτυχία και νίκη, ενώ ο στόχος θα έπρεπε να είναι η μεταφορά της Έδρας της Περιφέρειας ή της Γενικής Διοίκησης στη Ρόδο.
Ήσασταν από τους ελάχιστους δημάρχους που τόλμησαν να αντιδράσουν προτείνοντας ακόμη και την υποβολή παραιτήσεων από τους αιρετούς της Ρόδου προκειμένου να σταματήσει η απαξίωση του νομού. Θεωρείτε πως αν η πρότασή σας τότε γίνονταν δεκτή και υλοποιούνταν η Δωδεκάνησος θα είχε καλύτερη μεταχείριση ;
Πράγματι η πρόταση να παραιτηθούμε τότε όλοι οι δήμαρχοι και ο νομάρχης ήταν δική μου. Και δεν το έκανα με καμιά πολιτική σκοπιμότητα. Και επί κυβέρνησης Καραμανλή, πάλι δική μου ήταν η πρόταση να πάμε όλοι οι δήμαρχοι και να διαδηλώσουμε έξω από το Μαξίμου για τον Οργανισμό του Νοσοκομείου. Για να σταθούμε επιτέλους ως Ρόδος στο ύψος των περιστάσεων και να διεκδικήσουμε (μιας και χάσαμε όλα τα άλλα), την έδρα της Γενικής Διοίκησης όχι από βίτσιο αλλά επειδή ο τόπος μας πρέπει επιτέλους να γίνει κέντρο οικονομικής και διοικητικής λειτουργίας.Οπως δηλαδή του αρμόζει , ως τον ισχυρότερο τόπο σε ολόκληρο το Αιγαίο. Πιστεύω ακράδαντα πως αν τότε όλοι είχαμε παραιτηθεί τώρα η Ρόδος και γενικά η Δωδεκάνησος θα ήταν σε πολύ καλύτερη θέση.Αντίθετα η υποβάθμιση συνεχίζεται, βλέπε Νοσοκομείο, ΙΚΑ, αεροδρόμιο, λιμάνι, δρόμοι, Σχολή Χωροφυλακής, κατάργηση στρατοπέδων, με ό,τι αυτά συνεπάγονται για το μέλλον.
Τι θα πρέπει να κάνουν τελικά οι Δωδεκανήσιοι για να μην αντιμετωπίζονται από την εκάστοτε κεντρική εξουσία ως πολίτες τρίτης κατηγορίας;
Να αποκτήσουν την αυτοπεποίθηση που πρέπει.Να αισθανθούν υπερήφανοι για τον τόπο τους και να μάθουν να ασχολούνται με τα κοινά. Να αποκτήσουν τη σωστή πολιτική ωριμότητα. Ήλθε η ώρα να πάρουν αυτοί το τιμόνι στα χέρια τους .Και να είναι σίγουροι ότι θα έλθει η αναγέννηση.Τέλος θα ήθελα από βάθους καρδιάς να ευχηθώ σε όλους τους Δωδεκανήσιους χρόνια πολλά , καλή χρονιά με υγεία ,ένα μεγάλο ευχαριστώ στους δημότες μου για την ανοχή που έδειξαν στο πρόσωπό μου αυτά τα τέσσερα χρόνια και να ζητήσω δημόσια συγγνώμη για τυχόν αδικίες ή παραλείψεις κατά την άσκηση των καθηκόντων μου.