“Αποπαίδι” θεωρεί την Ρόδο το “κράτος των Αθηνών”

Ακλόνητος στην απόφαση του να απαξιώσει τα Δωδεκάνησα και να απορρίψει το αίτημα της περιοχής μας, για τον καθορισμό της Ρόδου ως έδρας της Γενικής Διοίκησης Αιγαίου ήταν και χθες ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης.
Αυτό προέκυψε από την συνάντηση που είχε ο υπουργός Εσωτερικών, με τους δημάρχους της Ρόδου, τον νομάρχη Δωδεκανήσου Γιάννη Μαχαιρίδη και τους βουλευτές του νομού στους διαδρόμους της Βουλής!! Ο υπουργός έκλεισε τα αυτιά του στα επιχειρήματα των Δωδεκανησίων, επικαλέστηκε τις δυσκολίες του «συγκοινωνιακού» και αδιαφόρησε πλήρως ακόμη και όταν οι δήμαρχοι και ο νομάρχης Δωδεκανήσου του είπαν πως θα υποβάλουν τις παραιτήσεις τους. Ο υπουργός δεν έλαβε υπόψη ούτε και το κείμενο που του παρέδωσαν και το οποίο έφερε τις υπογραφές των βουλευτών του νομού και των βουλευτών Κυκλάδων Παναγιώτη Ρήγα και Μυτιλήνης Σπύρου Γαληνού. Το αίτημα του νομού για την μεταφορά της έδρας της Γενικής Διοίκησης στη Ρόδο υποστήριξε ο υφυπουργός Μεταφορών Νίκος Σηφουνάκης και οι βουλευτές Σ Κιλτίδης της ΝΔ, Φώτης Κουβέλης και Ν Τσούκαλης του Συνασπισμού.
Η υπόθεση θεωρείται μάλιστα πως έχει ήδη κλείσει, για την περιοχή μας η οποία βρίσκεται για μια φορά ακόμη στο περιθώριο, γεγονός που απογοήτευσε πλήρως τους δημάρχους Καλλιθέας Γιάννη Ιατρίδη, Αταβύρου Νίκο Τσουκαλά, Λινδίων Μανώλη Παλλά, Καμείρου Δημήτρη Κρητικό και Πεταλούδων Μιχάλη Κορδίνα, που ήταν παρόντες μαζί με τους βουλευτές Δημήτρη Κρεμαστινό, Νίκο Ζωίδη, Στάθη Κουσουρνά και Μίκα Ιατρίδη, στη συνάντηση.
Οι δήμαρχοι μετά την άφιξη τους στην Αθήνα ξεκίνησαν τις επαφές με τους βουλευτές, προκειμένου να έχουν την υποστήριξη τους στην υποβολή του αιτήματος προς τον υπουργό Εσωτερικών. Κατάφεραν μάλιστα να έχουν την συναίνεση βουλευτών και από άλλες περιοχές της χώρας. Εν συνεχεία ξεκίνησαν οι διαβουλεύσεις για να γίνει η συνάντηση με τον υπουργό Εσωτερικών. Χρειάστηκε και πάλι η παρέμβαση βουλευτών, για να βγεί από την αίθουσα όπου διεξάγονταν η συνεδρίαση ο κ Ραγκούσης και να συναντηθεί με την αντιπροσωπεία της Δωδεκανήσου. Παρά τα επιχειρήματα όμως που του ανέπτυξαν οι δήμαρχοι, ο νομάρχης και οι βουλευτές, ο υπουργός Εσωτερικών ήταν αμετάπειστος. Απευθυνόμενος στον υπουργό ο δήμαρχος Καλλιθέας Γιάννης Ιατρίδης είπε: “Πέστε μας τι θα πούμε στους 120.000 κατοίκους γιατί δεν ορίζεται η έδρα στη Ρόδο και επιλέγεται το αίτημα του Βορείου Αιγαίου για να μην ταλαιπωρείται”. Ο κ Γιάννης Ιατρίδης ζήτησε να μάθει επίσης και τους λόγους για τους οποίους ο υπουργός αρνείται πεισματικά να κάνει δεκτό το αίτημα των Δωδεκανησίων. Ο υπουργός όμως απέφυγε να απαντήσει στον δήμαρχο Καλλιθέας.
Ο υπουργός Εσωτερικών για να δικαιολογήσει την άρνηση του επικαλέστηκε το συγκοινωνιακό πρόβλημα της Δωδεκανήσου και το γεγονός ότι ο Ελεγκτής Αυτοδιοίκησης στον οποίο θα υπάγεται η αυτόνομη Υπηρεσία Ελέγχου της Αυτοδιοίκησης… θα δυσκολεύεται να περιοδεύει σε όλα τα νησιά.
Καταλάβαμε πως ο υπουργός έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στις αντιδράσεις των βουλευτών από τη Σάμο και τη Χίο και τις ενστάσεις της κ Ελπίδας Τσουρή, είπε στη “δ” ο δήμαρχος Καλλιθέας Γιάννης Ιατρίδης. Αξίζει να σημειωθεί πως απο το βήμα της Βουλής η βουλευτής Χίου κ Τσουρή ισχυρίστηκε πως θα είναι καταστροφικό να μην είναι έδρα της Γενικής Διοίκησης ο Πειραιάς.
“Μας έδωσαν την εντύπωση πως η περιοχή μας είναι απο τις ευνοημένες της χώρας και για το λόγο αυτό δεν θεώρησαν δίκαιο να μας παραχωρηθεί η έδρα για τη Γενική Διοίκηση”, δήλωσε στη “δ” ο δήμαρχος Αταβύρου Νίκος Τσουκαλάς.
Ο υπουργός Εσωτερικών επιχείρησε και να υποβαθμίσει το θέμα λέγοντας χαρακτηριστικά, πως δεν θα λυθούν τα προβλήματα της Ρόδου με το είναι στο νησί μας η έδρα της Γενικής Διοίκησης. “Αλλά είναι τα σημαντικά ζητήματα .Στόχος πρέπει να είναι η αναπτυξιακή πολιτική”, ακούστηκε να λέει ο υπουργός.
Αξίζει να σημειωθεί πως ο υπουργός δεν υποχώρησε ακόμη και όταν δήμαρχοι και νομάρχης, του είπαν πως θα υποβάλουν τις παραιτήσεις τους σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την αδικία που γίνεται σε βάρος της περιοχής.
“Δεν έχω κανένα πρόβλημα. Η απόφαση για το θέμα αυτό είναι δική σας. Η κυβέρνηση αυτή δεν λειτουργεί με γνώμονα τις πιέσεις και τους εκβιασμούς. Δεν θα ενδώσουμε”, δήλωσε ο Γιάννης Ραγκούσης.
“Καμιά φορά πρέπει να είστε προσεκτικοί στις κινήσεις σας”… είπε μάλιστα ο υπουργός Εσωτερικών απευθυνόμενος στο νομάρχη Δωδεκανήσου Γιάννη Μαχαιρίδη.
Την απογοήτευση της για την άσχημη αυτή εξέλιξη και την αδικία που έγινε σε βάρος της Δωδεκανήσου εξέφρασε μιλώντας στη «δ» η βουλευτής της ΝΔ Μίκα Ιατρίδη.
“Δεν κατέστη δυνατό να αρθεί η αδικία που έγινε στο νομό μας από το 1986.
Θεωρώ πως δεν τίθενται μόνο θέματα γεωγραφικά αλλά και εθνικά τα οποία θα έπρεπε να ληφθούν υπόψη. Ακόμη πρέπει να πω ότι όσα΄εγιναν έρχονται σε αντίθεση με όσα υποστήριζε προεκλογικά το ΠΑΣΟΚ και όσα αναφέρει και το ίδιο το σχέδιο Καλικράτης περί αποκέντρωσης. Όπως όλοι γνωρίζουμε ο Πειραιάς δεν θεωρείται αποκεντρωμένη έδρα . Χάθηκε μια πολύ σημαντική ευκαιρία για την περιοχή μας”, δήλωσε στη “δ” η βουλευτής Μίκα Ιατρίδη.
Αναμενόμενη χαρακτήρισε την αντίδραση του υπουργού Εσωτερικών ο δήμαρχος Νότιας Ρόδου Μανώλης Σαββής .
Τόσο οι δήμαρχοι όσο και ο νομάρχης Δωδεκανήσου Γιαννης Μαχαιρίδης θα καθορίσουν τη στάση τους στη συνάντηση που θα έχουν ίσως και σήμερα αναφορικά με την υποβολή των παραιτήσεων τους.
Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΙΑΛΥΣΟΥ
Ο δήμαρχος Ιαλυσού κ. Σάκης Στάγκας, απέστειλε προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Πρωθυπουργό, τον υπουργό Εσωτερικών, τον Περιφερειάρχη και τους βουλευτές Δωδ/νήσου, το ακόλουθο τηλεγράφημα:
Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε
Ως ελάχιστη έστω ενέργεια διατήρησης και διαφύλαξης της ιστορικότητας της πόλης μας, της οποίας καταργείται η αυτοτελής δημοτική οντότητα με το πρόγραμμα ΅’Καλλικράτης”, ενσωματούμενη στον ενιαίο Δήμο Ρόδου ,
Π α ρ α κ α λ ο ύ μ ε
Για τον ορισμό της πόλεως της Ιαλυσού , έχουσας ιστορία άνω των τεσσάρων χιλιάδων ετών, πατρίδας της οικογένειας των Διαγοριδών ιδρυτών της πόλεως και του Δήμου της Ρόδου, γενέθλιου τόπου του Διαγόρα και της Καλλιπάτειρας, ως ιστορικής έδρας του νέου ενιαίου Δήμου Ρόδου.
Ιαλυσός 25 Μαΐου 2010 Ο Δήμαρχος Ιαλυσού Στέργος ΣΤΑΓΚΑΣ
ΤΟ ΚΟΙΝΟ ΑΙΤΗΜΑ
Κοινό αίτημα του νομάρχη Δωδεκανήσου και των δημάρχων της Ρόδου για ορισμό της Ρόδου ως έδρας της Γενικής Διοίκησης Αιγαίου
Προς:
1. Κο Γεώργιο Παπανδρέου, Πρωθυπουργό
2. Κο Φίλιππο Πετσάλνικο, Πρόεδρο της Βουλής
3. Κο Αντώνη Σαμαρά, πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας
4. Κα Αλέκα Παπαρήγα, Γενική Γραμματέα ΚΚΕ
5. Κο Γεώργιο Καρατζαφέρη, πρόεδρο του ΛΑΟΣ
6. Κο Αλέξη Τσίπρα, Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ
7. Κο Γιάννη Ραγκούση, Υπουργό Εσωτερικών
Κοινοποίηση: Βουλευτές: Δωδεκανήσου Κυκλάδων, Σάμου Χίου, Λέσβου
Εμείς, οι εκπρόσωποι ενός λαού, μιας ολόκληρης κοινωνίας που καλλιεργεί βάσιμες ελπίδες για την προοπτικές που ανοίγονται με την Διοικητική Μεταρρύθμιση, σε αυτήν την ιστορική συγκυρία, πιστεύουμε ότι ο ακριτικός νομός της Δωδεκανήσου, συνολικά, και η πρωτεύουσά του η Ρόδος, οφείλουν να διεκδικήσουν τη θέση που τους αξίζει στον νέο διοικητικό χάρτη ο οποίος θα διαμορφωθεί στο Αιγαίο.
Αυτή η γενναία τομή και οριστική ρήξη με το παρελθόν, τελικά για τον νομό της Δωδεκανήσου, είναι ένα ακόμα «μάθημα» για το ποια κριτήρια πρυτανεύουν, πολλές φορές, στις μεγάλες αποφάσεις που καθορίζουν την πορεία ενός τόπου.
Εξήντα δύο χρόνια από την ενσωμάτωσή του με τον εθνικό κορμό, αυτός ο τόπος δικαιούται και αξιώνει από την πολιτική ηγεσία της χώρας τον ρόλο εκείνο που συνάδει προς την ποικιλόμορφη και μακρόχρονη προσφορά του στο έθνος, κυρίως την οικονομική του συμβολή στον κρατικό «κορβανά», ως αποτέλεσμα της τουριστικής του ανάπτυξης που πέτυχαν οι δημιουργικές του δυνάμεις.
Προσφορά μετρήσιμη, που όμως δεν έτυχε της αντίστοιχης ανταπόδοσης από την Πολιτεία.
Όχι άδικα, όλοι όσοι κατείχαμε ή κατέχουμε θέσεις ευθύνης στα Δωδεκάνησα, γινόμαστε αποδέκτες της πικρίας και της κριτικής των συμπατριωτών μας, εγκαλούμενοι συχνά για μη «δυναμική διεκδίκηση» και πίεση προς τα κέντρα λήψης αποφάσεων.
Μια στάση δικαιολογημένη, από τη στιγμή που η Ρόδος – λοκομοτίβα της τουριστικής μας βιομηχανίας, μπαίνει σε δεύτερη, τρίτη μοίρα ή δεν λαμβάνεται καν υπόψη όταν, για παράδειγμα, επιλέγεται η έδρα του Υπουργείου Αιγαίου (Μυτιλήνη), της ΔΥΠΕ (Πειραιάς), του Πανεπιστημίου Αιγαίου (Μυτιλήνη) και της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου (Ερμούπουλη Σύρου).
Ειδικά για την τελευταία περίπτωση, η επίκληση της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι αβάσιμη καθώς δεν θέτει ζήτημα ποια θα είναι η έδρα «εσωτερικά» κάθε Περιφέρειας.
Διεκδικήσαμε λοιπόν την έδρα της Γενικής Διοίκησης, και με έκπληξη πληροφορούμαστε πως για λόγους «συγκοινωνιακούς» και «εύκολης πρόσβασης» επιλέγεται σαν έδρα μία πόλη εκτός Αιγαίου.
Για μία ακόμα φορά διαπιστώνουμε την εξόφθαλμη αδικία εις βάρος της Ρόδου, τόσο σε σχέση με την έδρα της Περιφέρειας, όσο και με την έδρα της Γενικής Διοίκησης.
Ενώ για τις υπόλοιπες έξι Γενικές Διοικήσεις επιλέγεται ως έδρα η πρωτεύουσα του μεγαλύτερου νομού, αυτό δεν ισχύει για την Γενική Διοίκηση Βορείου και Νοτίου Αιγαίου, που προτείνεται ως έδρα ο Πειραιάς, ακυρώνοντας έτσι την ουσία και την επιτομή της φιλοσοφίας της διοικητικής μεταρρύθμισης, που είναι η αποκέντρωση.
Μια πρακτική που παραπέμπει σε «δύο μέτρα και δύο σταθμά», με την Ρόδο να αποτελεί την εξαίρεση του κανόνα, κάτι που δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό.
Η υιοθέτηση μιας πολιτικής που θα έφερνε πιο κοντά τους νησιώτες του Αιγαίου, όπως είναι η διασύνδεση των νησιών μεταξύ τους, εμπεδώνοντας την περιφερειακή συνείδηση και στοχεύοντας πάντα στην εδαφική συνοχή – κυρίαρχη αρχή και προτεραιότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δυστυχώς, γίνεται ξανά «θύμα» μιας αθηνοκεντρικής αντίληψης, με επίφαση την «προσβασιμότητα» και την «εξυπηρέτηση των νησιωτών», ενώ είναι γνωστό, και προβλέπεται, η αντιστοίχηση των υπηρεσιών της Γενικής Διοίκησης σε όλα τα νησιά – στις πρωτεύουσες των νομών του Αιγαίου δηλαδή Μυτιλήνη, Χίο, Σάμο, Σύρο, Ρόδο.
Απαιτούμε να κατανοηθεί το νόμιμο και δίκαιο αίτημά μας, η πρωτεύουσα της Δωδεκανήσου, ένα ισχυρό οικονομικό κέντρο, που πληροί όλα τα κριτήρια που θέτει ο «Καλλικράτης» (πληθυσμιακά – τα 2/5 του πληθυσμού του Αιγαίου αντιστοιχούν στον πληθυσμό της Δωδεκανήσου, κοινωνικά, πολιτιστικά, εθνικά κλπ), να καταστεί έδρα της Γενικής Διοίκησης Αιγαίου.
Επενδύουμε ιδιαίτερα στις ευαισθησίες σας για τα εθνικά μας θέματα, και ζητάμε να μην παραβλεφθεί ούτε να υποβαθμιστεί η εθνική παράμετρος του αιτήματός μας, η ικανοποίηση του οποίου μπορεί και πρέπει να μεταφραστεί ως «σαφές μήνυμα» της Ελληνικής Πολιτείας προς πάσα κατεύθυνση.
Λειτουργικά και σημειολογικά, η επιλογή της Ρόδου ως έδρας της Γενικής Διοίκησης Αιγαίου, είναι βέβαιο ότι θα αποκαταστήσει μια αδικία. Επίσης, θα επιβραβεύσει και θα αναγνωρίσει το νησί της Ρόδου ως αναπτυξιακό πόλο και πύλη στην Ανατολική Μεσόγειο.
Παράλληλα, θα ικανοποιήσει το κοινό αίσθημα, αλλά και αυτήν ακόμη την κοινή λογική.
Ένα αίτημα που διατυπώνεται εμφατικά και σε όλους τους τόνους από το σύνολο των πολιτικών φορέων, της Τοπικής και Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, όπως και των παραγωγικών μας τάξεων.
Την φωνή όλων αυτών, μιας ολόκληρης κοινωνίας, σας μεταφέρουμε, προσβλέποντας στην αποφυγή ακόμα μιας πολιτικής και ιστορικής αδικίας εις βάρος της Ρόδου.
Έστω και την υστάτη στιγμή, ζητάμε να αποδοθεί δικαιοσύνη, με την ικανοποίηση μιας απόλυτα τεκμηριωμένης διεκδίκησης, στο πλαίσιο της Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
Στην περίπτωση μη ικανοποίησης του αιτήματός μας, που ξεπερνά συμβολισμούς και ακουμπά στην ουσία της φιλοσοφίας που διέπει τον «Καλλικράτη», είμαστε αποφασισμένοι
1) Να θέσουμε στη διάθεση των αρμοδίων οργάνων τις παραιτήσεις μας, ως έκφραση στοιχειώδους ευθιξίας απέναντι στον λαό που εκπροσωπούμε.
2) Να προσφύγουμε στο Συμβούλιο της Επικρατείας διεκδικώντας την έδρα της Περιφέρειας και της Γενικής Διοίκησης.
(ακολουθούν υπογραφές)
Ο νομάρχης Δωδεκανήσου Γιάννης Μαχαιρίδης
Ο δήμαρχος Ροδίων Χατζής Χατζηευθυμίου
Ο δήμαρχος Πεταλούδων Μιχάλης ΚορδίναςΟ δήμαρχος Αφάντου Σάββας Διακοσταματίου
Ο δήμαρχος Καλλιθέας Γιάννης Ιατρίδης
Ο δήμαρχος Καμείρου Δημήτρης Κρητικός
Ο δήμαρχος Λινδίων Μανώλης Παλλάς
Ο δήμαρχος Αρχαγγέλου Αλέξανδρος Παπουράς
Ο δήμαρχος Νότιας Ρόδου Μανώλης Σαββής
Ο δήμαρχος Ιαλυσού Στέργος Στάγκας
Ο δήμαρχος Αταβύρου Νικόλαος Τσουκαλάς