Συνεντεύξεις

Μ. Σπυράκη: «Ο ελληνικός λαός εμπιστεύεται την Νέα Δημοκρατία για να κυβερνήσει»

Συνέντευξη
στην Πέγκυ Ντόκου

Την άποψη ότι «ο ελληνικός λαός εμπιστεύεται τη ΝΔ για να κυβερνήσει» εκφράζει, σε συνέντευξή της στην «δ», η Ευρωβουλευτής της Ν.Δ. κα Μαρία Σπυράκη. Παράλληλα, μιλάει για το κλίμα που κυριαρχεί στην Ευρώπη για την χώρα μας, για το Υπερ-Ταμείο, για την προσέλκυση επενδύσεων, για το πρόγραμμα που κατέθεσε στην ΔΕΘ ο κ. Κ.Μητοτάκης αλλά και για το καυτό ζήτημα του ‘προσφυγικού’.

Η συνέντευξη αναλυτικά:
• Κυρία Σπυράκη, θα ήθελα να ξεκινήσουμε από τις δημοσκοπήσεις που δείχνουν ότι ανοίγει συνεχώς η ‘ψαλίδα’ ανάμεσα στη Ν.Δ. και τον Σύριζα. Είστε αισιόδοξη για υψηλότερα ποσοστά και πιστεύετε ότι μπορεί η Ν.Δ. να φτάσει στην αυτοδυναμία;
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ο ελληνικός λαός εμπιστεύεται τη ΝΔ για να κυβερνήσει, μετά τον πειραματισμό που έκανε με το μόρφωμα ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ. Ακόμη και η δημοσκόπηση που δημοσίευσε πριν από λίγο καιρό η «Αυγή» καταδεικνύουν όχι μόνο ότι έχει καταρρεύσει η καταλληλότητα του κ. Τσίπρα αλλά κυρίως ότι έχει αυξηθεί η εμπιστοσύνη απέναντι σε μια κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Ότι είναι η μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη που μπορεί να δώσει λύσεις. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι πολύ ψηλά στην καταλληλότητα για πρωθυπουργός έναντι του κ. Τσίπρα, κάτι που δεν έχει συμβεί την τελευταία δεκαετία, αφού συνήθως η καταλληλότητα του πρωθυπουργού καταρρέει την ώρα που πέφτει η κυβέρνηση. Οι πολίτες προεξοφλούν ότι η ΝΔ θα είναι ο κορμός της κυβέρνησης που θα προκύψει και αυτό αυξάνει την ευθύνη που έχουμε έναντι της πατρίδας. Ακόμη και αν η ΝΔ την επομένη των εκλογών είναι αυτοδύναμη , όπως εξήγησε ο κ.Μητσοτάκης, θα επιδιώξουμε ευρύτερες συναινέσεις. Τα προβλήματα είναι μεγάλα και οι προσπάθειες για ρεαλιστικές και βιώσιμες λύσεις χρειάζονται την ευρύτερη δυνατή υποστήριξη.
• Στην ΔΕΘ ο κ. Κ. Μητσοτάκης κατέθεσε μια σειρά από προτάσεις και ένα πρόγραμμα για έξοδο από την κρίση. Είναι εφικτές και υλοποιήσιμες αυτές οι προτάσεις, μέσα σε ένα τόσο δύσκολο περιβάλλον όπως αυτό που κυριαρχεί στην ελληνική πραγματικότητα;
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο πρώτος πρόεδρος κόμματος που πήγε στη ΔΕΘ και αντί να υποσχεθεί ως είθισται, παρουσίασε ένα κοστολογημένο σχέδιο εξόδου από την κρίση με αναπτυξιακό χαρακτήρα. Ένα πρόγραμμα που βασίζεται στη μείωση των φόρων με παράλληλη μείωση των δαπανών του Δημοσίου. Προφανώς και είναι υλοποιήσιμο γιατί δεν βασίζεται στη δημιουργία ενός κοστοβόρου κράτους που εξυπηρετεί «πελάτες» με δομές μη λειτουργικές. Η Συμφωνία Αλήθειας της Νέας Δημοκρατίας με τους πολίτες, ως στόχο έχει να δώσει την ευκαιρία σε όλους, όσους παίρνουν ρίσκα να επιχειρήσουν χωρίς τη δαμόκλειο σπάθη της υπερφορολόγησης στο κεφάλι τους. Έχει ως στόχο να δημιουργήσει θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα, να επιβραβεύσει την αριστεία, να προωθήσει την καινοτομία, να στείλει μηνύματα σταθερότητας στις αγορές ώστε η Ελλάδα να καταστεί ελκυστική για επενδύσεις Μόνο έτσι θα τελειώσουμε με τα Μνημόνια και θα βγούμε από την κρίση.
• Αν και δεν βρισκόμαστε επίσημα σε προεκλογική περίοδο, υπάρχουν αντιδράσεις στην προοπτική της διεύρυνσης και την ένταξη στο κόμμα προσώπων από άλλους ιδεολογικούς χώρους. Θα ήθελα το σχόλιό σας.
Η Νέα Δημοκρατία είναι η μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη που απευθύνεται σε όσους τοποθετούνται από τη δεξιά ως τις παρυφές της σοσιαλδημοκρατίας. Και έχει αποδείξει ότι δεν διέπεται από εσωστρέφεια. Είναι αποκλειστική αρμοδιότητα του προέδρου να αποφασίσει ποιος μπορεί να προσφέρει στην παράταξη και στην πατρίδα.
• Με τόσα ανοιχτά μέτωπα, την οικονομική ύφεση, την έλλειψη ρευστότητας στις τράπεζες, τα ‘παγωμένα έργα’, τα capital controls, κ.λπ. θα καταφέρουμε να προσελκύσουμε επενδύσεις και να προχωρήσουμε στην ‘Ανάπτυξη’ που είναι αναγκαία για την χώρα;
Δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις. Για να έρθει ανάπτυξη πρέπει να προσελκύσουμε επενδύσεις. Και για προσελκύσουμε επενδύσεις, πρέπει να έχουμε ένα σταθερό φορολογικό περιβάλλον που δεν ζητά από τον επιχειρηματία το 70% του τζίρου του. Και αυτή τη στιγμή η φοροεπιδρομή που επέλεξε η κυβέρνηση, γιατί είναι εθνική επιλογή το μείγμα της φορολογικής πολιτικής, αντί να προσελκύσει, διώχνει και τους ελάχιστους που παλεύουν. Να σας θυμίσω ότι ο πριν λίγες ημέρες ο διοικητής του ΟΑΕΕ πρότεινε σε όσους διαμαρτύρονται για τις υψηλές εισφορές, να πάνε στη Βουλγαρία.
Έτσι θα προσελκύσουμε επενδύσεις; Έτσι θα προχωρήσουμε στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και αποκρατικοποιήσεις;
Για να γίνουν όλα αυτά χρειάζεται πολιτική βούληση. Δεν γίνονται με υπουργούς που τη μία στιγμή θα υπογράφουν αποκρατικοποιήσεις και την άλλη θα δηλώνουν ότι δεν τις πιστεύουν, όπως ο κ. Σκουρλέτης, ή θα κλαίνε όπως ο κ. Σπίρτζης.
Στη Νέα Δημοκρατία πιστεύουμε στις αποκρατικοποιήσεις, πιστεύουμε στις μεταρρυθμίσεις. Έχουμε τη βούληση, έχουμε την εμπειρία και μπορούμε να πετύχουμε ένα σταθερό και ελκυστικό οικονομικό περιβάλλον που τελικά θα φέρει ανάπτυξη με θέσεις εργασίας.
• Ποια είναι η άποψή σας για το Υπερ-Ταμείο; Θα καταφέρουμε ποτέ να ανατρέψουμε αυτή την κατάσταση όπως δημιουργήθηκε;
Η δημιουργία του Υπερταμείου είναι περίτρανη απόδειξη του ελλείμματος εμπιστοσύνης που έχει η κυβέρνηση με τους πιστωτές. Από εκεί και πέρα αυτό που σίγουρα μπορεί να κάνει η ΝΔ είναι να επαναφέρει την εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία .Μόνο έτσι το Υπερταμείο θα αδρανοποιηθεί στην πράξη. Εφόσον η εμπιστοσύνη επανέλθει, οι αποκρατικοποίησεις προχωρούν με σταθερή πολιτική βούληση και χωρίς δάκρυα, η πατρίδα θα μπορέσει να ανακάμψει και το Υπερταμείο θα αποτελεί την ιστορική απόδειξη μιας κυβέρνησης που οδήγησε τη χώρα στο χείλος του γκρεμού και έπρεπε να υποθηκεύσει τη Δημόσια Περιουσία για ένα αιώνα για να τη δανείσουν.
• Το προσφυγικό παραμένει μία ανοιχτή πληγή για την χώρα μας. Ωστόσο, οι χειρισμοί της κυβέρνησης απέδειξαν ότι δεν υπήρχε σχέδιο. Από την άλλη, η χρηματοδότηση που υποσχέθηκε η Ε.Ε. σε όσες περιοχές έχουν hotspots δεν ήρθε ποτέ -εμείς το ζούμε στα νησιά. Και η Τουρκία παίζει το παιχνίδι της για να επιβάλει την δική της ατζέντα. Τι πρέπει να γίνει;
Η προσφυγική κρίση είναι η μεγαλύτερη ανθρωπιστική κρίση που βιώνει ο δυτικός κόσμος μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Και αυτό δεν πρέπει να το παραγνωρίζουμε. Δεν πρέπει όμως να το χρησιμοποιούμε και ως άλλοθι για τα δικά μας λάθη. Η ΕΕ με όλες τις παραλείψεις και τα προβλήματα είναι ο μόνος διεθνής παίκτης που έχει αναλάβει τις ευθύνες του. Η Ελλάδα έχει πιστωθεί συνολικά μέχρι τώρα και ως το 2020 περισσότερα από 860 εκ ευρώ εκ των οποίων 174 εκ ευρώ διαχειρίζονται οι ΜΚΟ. Και θα έρθουν και άλλα χρήματα. Για παράδειγμα την Τετάρτη η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα ψηφίσει τροπολογίες μου που αφορούν στην αντιμετώπιση του προσφυγικού μέσω και της χρήσης αδιάθετων πόρων του προϋπολογισμού της ΕΕ. Ήταν μια ιδέα που συζητήθηκε πρώτη φορά στην συνεδρίαση του Προεδρείου του Ε.Λ.Κ. στις αρχές Μαρτίου στην Κολωνία όπου μαζί με άλλους τέσσερις ευρωβουλευτές συναντηθήκαμε προκειμένου να αναζητήσουμε τρόπους οικονομικής ενίσχυσης για χώρες που αντιμετωπίζουν έκτακτες ανάγκες, όπως η προσφυγική κρίση, και λαμβάνουν δράσεις πάνω από τις δυνατότητες τους. Η πρόταση στην οποία καταλήξαμε είναι απλή: τα ποσά που δεν χρησιμοποιούνται από τον προϋπολογισμό της Ε.Ε., θα παραμένουν σε αυτόν και θα χρησιμοποιούνται για έκτακτες περιστάσεις, αντί να επιστρέφουν στα κράτη-μέλη που συνεισφέρουν στον προϋπολογισμό. Κάθε χρόνο, περισσότερα από δύο δισεκατομμύρια ευρώ δεσμευμένα στον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν ξοδεύονται καθώς οι σκοποί για τους οποίους δεσμεύτηκαν δεν υλοποιούνται.
Τώρα γιατί οι πόροι που δεσμεύονται από την ΕΕ δεν αξιοποιούνται επαρκώς στην Ελλάδα είναι ένα ερώτημα που οφείλει να το απαντήσει η κυβέρνηση με αριθμούς. Πόσο κοστίζει η φιλοξενία των προσφύγων στην Ελλάδα σε σύγκριση με άλλες χώρες της ΕΕ; Γιατί δεν χρησιμοποιούνται τα κοινοτικά κονδύλια;  Τι γίνεται με τον διαχωρισμό των παράτυπων μεταναστών από τους πρόσφυγες που χρήζουν διεθνούς προστασίας; Χρειαζόμαστε απαντήσεις και σχέδιο ώστε να εκμεταλλευτούμε όλα τα διαθέσιμα οικονομικά και τεχνικά εργαλεία που μας προσφέρει η ΕΕ.
Σε ό,τι αφορά τη συμφωνία με την Τουρκία είναι απαραίτητο να συνεχιστεί η εφαρμογή της. Η Τουρκία δεν μπορεί να εκβιάζει και η ΕΕ οφείλει να καταβάλει στην Τουρκία τα ποσά που υποσχέθηκε στο σύνολό τους ώστε να διευκολυνθεί η φιλοξενία των προσφύγων κοντά στις εστίες τους.
• Πώς είναι το κλίμα στην Ευρώπη για την Ελλάδα; Έχουμε περιθώρια για επαναδιαπραγμάτευση σε καίρια σημεία;
Οι πιστωτές μας έχουν δεσμευθεί να προχωρήσουν στη μείωση του κόστους εξυπηρέτησης του ελληνικού δημοσίου χρέους. Ανέλαβαν αυτή τη δέσμευση για πρώτη φορά το Νοέμβριο του 2012 όταν ήταν κυβέρνηση η ΝΔ και την εξειδίκευσαν τον Μάρτιο του 2016. Όπως είπα και στον Επίτροπο Οικονομικών Π. Μοσκοβισί έχουν και αυτοί ευθύνες και πρέπει να τις αναλάβουν.
Όμως δεν πρέπει να βασιζόμαστε στο τι κάνουν οι άλλοι. Το θέμα είναι τι θα κάνουμε εμείς και η απάντηση πρέπει να είναι σαφής και καθαρή. Εμείς έπρεπε να είχαμε ολοκληρώσει ταχύτατα την πρώτη αξιολόγηση. Δεν το έχουμε καταφέρει έως τώρα. Συζητάμε για την υποδόση της υποδόσης. Και το τμήμα που αποδεσμεύτηκε πρόσφατα προορίζεται για το χρέος . Δεν είναι το κομμάτι για την αποπληρωμή μέρους των χρεών του Δημοσίου προς τις επιχειρήσεις, της ρευστότητας που θα δώσει ανάσα στην αγορά και την πραγματική οικονομία. Στην πρόσφατη Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μας ειπώθηκε από τα πλέον επίσημα , τον Πιερ Μοσκοβισί, ότι η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να ολοκληρώσει την 2η αξιολόγηση τον Νοέμβριο. Να σας θυμίσω ότι δεν έχουμε ολοκληρώσει ακόμη ούτε την πρώτη και τελειώνει ο Οκτώβριος.
Είναι σαφές ότι για να πιέσουμε τους πιστωτές να εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις τους οφείλουμε να εκπληρώνουμε στην πράξη τις δεσμεύσεις που αναλαμβάνουμε. Η κυβέρνηση αρκείται να νομοθετεί και να προσθέτει φόρους αγνοώντας ότι οι διαρθρωτικές αλλαγές είναι απαραίτητες για να σταθεί η πατρίδα στα πόδια της, για να γίνει κανονική χώρα. Ειδάλλως το 4ο Μνημόνιο θα είναι μπροστά και η κυβέρνηση θα φέρει ακέραια την ευθύνη.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου