Ειδήσεις

Οξύνεται το πρόβλημα με την έλλειψη φαρμάκων στα Δωδεκάνησα!

Ολοένα και χειρότερη βαίνει η κατάσταση με τις ελλείψεις φαρμάκων στα Δωδεκάνησα, αφού όλο και περισσότερα σκευάσματα λείπουν από τα ράφια των φαρμακείων με αποτέλεσμα την ταλαιπωρία των ασθενών οι οποίοι βρίσκονται σε αναμονή για μέρες, προκειμένου να θεραπεύσουν τα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζουν.
Μεταξύ των αιτιών των ελλείψεων είναι οι εξαγωγές φαρμάκων που είτε γίνονται νομίμως, είτε παρανόμως από ιδιώτες που αγοράζουν γνωστά φάρμακα για να τα μεταπωλήσουν στο εξωτερικό, όπου οι τιμές τους είναι υψηλότερες, ακόμα και έως 100% όπως δήλωσε στην «δ» ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Δωδεκανήσου κ. Νίκος Φουτούλης.
Επιπλέον, οι ίδιες οι παρασκευάστριες εταιρείες αποσύρουν τα σκευάσματα από την ελληνική αγορά (!) λόγω υπερβολικών μειώσεων στις τιμές τους, ενώ συχνά δεν τροφοδοτούν την αγορά με τις απαραίτητες ποσότητες ως αποτέλεσμα μιας πιo «σφικτής» πολιτικής που ακολουθούν στην Ελλάδα.
Το πρόβλημα μέρα με την ημέρα εντείνεται και η κατάσταση είναι πλέον απελπιστική αφού παρουσιάζονται ελλείψεις σε όλα τα φάρμακα, από τα ευρείας κατανάλωσης μέχρι τα εξειδικευμένα και αναγκαία για τους καρκινοπαθείς.
«Οι φαρμακοβιομηχανίες παίζουν επικίνδυνα παιχνίδια με την υγεία των ασθενών! Ελλείψεις παρουσιάζονται σε όλα τα φάρμακα. Αναγκαζόμαστε να ψάχνουμε φάρμακα για τους ασθενείς εκλιπαρώντας δεξιά και αριστερά. Οι φαρμακοβιομηχανίες στέλνουν φάρμακα με το σταγονόμετρο στις φαρμακαποθήκες ή αν στείλουν παραπάνω, οι αποθήκες κάνουν εξαγωγές και έτσι δημιουργείται το πρόβλημα και εδώ στη Ρόδο και γενικότερα στα Δωδεκάνησα» δήλωσε στην «δημοκρατική» ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Δωδεκανήσου ο οποίος επισημαίνει ότι πλέον παρατηρείται πρόβλημα σχεδόν σε όλα τα σκευάσματα, από την αντιμετώπιση του ιλίγγου μέχρι και του καρκίνου.
Σύμφωνα με τον κ. Φουτούλη, ειδικά στα εξαγώγιμα σκευάσματα, ο χρόνος αναμονής του ασθενούς προκειμένου να πάρει το φάρμακό του μπορεί να φτάσει ή και να ξεπεράσει ακόμα τον ένα μήνα!
«Αν κάποιος ασθενής πάθει κάτι, θα ζητηθούν ευθύνες και από τον φαρμακοποιό που δεν είχε να διαθέσει τα φάρμακα. Το πρόβλημα με τις εξαγωγές φαρμάκων και την έλλειψη στην εγχώρια αγορά, εμφανίστηκε από την αρχή της οικονομικής κρίσης, όμως εντείνεται μέρα με την ημέρα», τόνισε ο κ. Φουτούλης.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα παρουσιάζεται στα σκευάσματα που εισάγονται στη χώρα μας και τα οποία χρησιμοποιούν κυρίως καρκινοπαθείς, διότι το κράτος δεν πληρώνει τις εταιρείες με αποτέλεσμα για να γίνει νέα παραγγελία να πρέπει να εξοφληθεί το προηγούμενο χρέος.
Ιδια και χειρότερη είναι η κατάσταση που επικρατεί στα μικρά νησιά της Δωδεκανήσου, αφού εκεί το πρόβλημα οξύνεται λόγω και της περιορισμένης σύνδεσης με τη Ρόδο, με αποτέλεσμα οι Δωδεκανήσιοι να στενάζουν μέχρι να παραλάβουν τα φάρμακά τους. «Αν στη Ρόδο το πρόβλημα είναι τόσο έντονο, φανταστείτε τι γίνεται στα μικρά νησιά όπως για παράδειγμα στη Χάλκη, που το πλοίο της γραμμής περνάει δύο φορές την εβδομάδα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Φουτούλης ο οποίος έκανε λόγο για αγώνα δρόμου από τους φαρμακοποιούς, προκειμένου να καταφέρουν να βρουν σκευάσματα για την ανακούφιση των ασθενών τους.
«Με τους περισσότερους ασθενείς μας, έχουμε διαπροσωπικές σχέσεις, γνωριζόμαστε χρόνια. Εχουμε την ίδια αγωνία για να βρουν τα φάρμακά τους και να συνεχίσουν την θεραπεία τους. Σκεφτείτε ότι πολλοί μας παρακαλούν, για να τους βρούμε τα φάρμακά τους κι ερχόμαστε κι εμείς σε δύσκολη θέση, διότι δεν είναι από το χέρι μας και δεν έχουμε ευθύνη για τις όποιες καθυστερήσεις. Δυστυχώς είναι πολλά τα λεφτά που διακυβεύονται και παρά τις προτάσεις μας να τεθεί πλαφόν στις ποσότητες φαρμάκων που εξάγονται στο εξωτερικό, δυστυχώς δεν έχει βρεθεί λύση. Πολύ φοβάμαι ότι το φαινόμενο αυτό θα συνεχιστεί και αν δεν αναληφθούν πρωτοβουλίες συνεχώς θα διογκώνεται» δήλωσε ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Δωδεκανήσου.
Σε ό,τι αφορά την έλλειψη φαρμάκων για την ανοσοθεραπεία καρκινοπαθών που παρουσιάστηκε προ ημερών στο Νοσοκομείο της Ρόδου, ανέφερε ότι όσοι έχουν την ευθύνη για την προμήθεια των σκευασμάτων θα πρέπει με μεγαλύτερη υπευθυνότητα να ασκούν τα καθήκοντά τους, ενώ σημείωσε πως, δυστυχώς, είναι σύνηθες φαινόμενο για τους καρκινοπαθείς να παραλαμβάνουν με καθυστέρηση τα σκευάσματα από τα φαρμακεία.
«Δυστυχώς, πολλές φορές οι ασθενείς χρειάζεται να περιμένουν ακόμα και 10 και 15 και 20 ημέρες για να πάρουν τα φάρμακά τους. Είναι κατάφωρη αδικία για τους ασθενείς και ιδίως για τους καρκινοπαθείς οι οποίοι ταλαιπωρούνται διπλά. Ταλαιπωρούνται λόγω της ασθένειάς τους αφενός και αφετέρου επειδή δεν μπορούν να πάρουν, στις περισσότερες περιπτώσεις, εγκαίρως τα φάρμακά τους», δήλωσε ο πρόεδρος των φαρμακοποιών Δωδεκανήσου, απευθύνοντας έκκληση για ακόμα μια φορά στο Υπουργείο Υγείας να βάλει φρένο στις φαρμακοβιομηχανίες ώστε πρώτα να καλύπτονται οι ανάγκες της χώρας σε φαρμακευτικό υλικό και στη συνέχεια να εξάγονται τα σκευάσματα.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου