Ένα περίεργο παιχνίδι… εντυπώσεων φαίνεται ότι παίζει η γειτονική Τουρκία, με το τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Anadolu να κάνει λόγο για νέα ένταση στα Ίμια τα μεσημέρι –επεισόδιο που κύκλοι του ελληνικού υπουργείου Άμυνας διαψεύδουν κατηγορηματικά ότι έλαβε χώρα.

Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο, τουρκικές δυνάμεις βρίσκονταν σε απόσταση 3,8 μιλίων από την Αλικαρνασσό  και το μεσημέρι υπήρξε «κινητικότητα» στην περιοχή από τα σκάφη των δύο χωρών.

Το τουρκικό πρακτορείο ισχυρίζεται την ίδια ώρα ότι το τουρκικό πλοίο ζήτησε από ένα σκάφος του Λιμενικού Σώματος που προσέγγιζε τα Ίμια να απομακρυνθεί.

Το τουρκικό γενικό επιτελείο έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο στο οποίο, όπως αναφέρεται, τις μεσημεριανές ώρες της Δευτέρας, σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής σταμάτησε σκάφος της ελληνικής ακτοφυλακής και του ζήτησε να αποχωρήσει από την περιοχή.

Κύκλοι του ελληνικού υπουργείου Άμυνας, όμως, τονίζουν ότι δεν υπήρξε κανένα τέτοιο επεισόδιο.

Χθες το πρωί, η ηγεσία των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Χουλουσί Ακάρ, μαζί με τους αρχηγούς στρατού Ξηράς, Ναυτικού και Αεροπορίας επιβιβάστηκαν σε μία πυραυλάκατο και παραβίασαν τα ελληνικά χωρικά ύδατα προσεγγίζοντας τα Ίμια.

Η ελληνική πλευρά είχε προετοιμαστεί κατάλληλα στέλνοντας στην περιοχή την κανονιοφόρο «Κραταιός» που κάλεσε τους Τούρκους να αποχωρήσουν.

Νωρίτερα σήμερα η Daily Sabah δημοσίευσε ένα νέο βίντεο, αυτή τη φορά από το εσωτερικό της πυραυλάκατου με τον Τούρκο στρατηγό να επιθεωρεί από τη γέφυρα του τουρκικού πολεμικού σκάφους την προσέγγισή στα Ίμια.

Προειδοποίηση από την Ε.Ε. 

«Η ύπαρξη καλών γειτονικών σχέσεων στο μέγιστο δυνατό επίπεδο ένα σημαντικό κριτήριο που θέτουμε προς τις χώρες του προενταξιακού διαλόγου» δήλωσε κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς.

Προτού λάβει το λόγο ο κ. Σχοινάς, και η βοηθός του Μάγια Κοτσίγιαντσιτς υπενθύμισε τη σύσταση που είχε γίνει σε Τουρκία και Ελλάδα για να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση, τονίζοντας ότι η σύσταση αυτή εξακολουθεί να βρίσκεται εν ισχύ.

Τουρκικών προκλήσεων… συνέχεια και από αέρος

Σε 19 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου προχώρησαν νωρίτερα σήμερα και τρία τουρκικά αεροσκάφη σε Βορειοανατολικό, Κεντρικό και Νοτιοανατολικό Αιγαίο ενώ σημειώθηκε και μια εικονική αερομαχία μεταξύ ελληνικών και τουρκικών μαχητικών.

Τα τουρκικά αεροσκάφη, δύο εκ των οποίων πετούσαν σε σχηματισμό και ένα μεμονωμένο, προέβησαν επίσης σε τρεις παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών.

Όπως έχει γίνει γνωστό, δύο από τα τουρκικά αεροσκάφη ήταν οπλισμένα. Τα παραπάνω αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες.

ΕΘΝΟΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ