Ατάκτως Ερριμμένα

Απογείωση του «1984» λόγω “εναλλακτικών γεγονότων”

Το «1984» χάρις στον Τραμπ γνωρίζει μια νέα ζωή – μόνο στις ΗΠΑ, η οικονομική έκδοση πούλησε 47.000 αντίτυπα από την ημέρα των εκλογών έως σήμερα, ενώ ολόκληρο το 2016 δεν είχε πουλήσει περισσότερα από 10.000.

Μια αναφορά στο μυθιστόρημα “1984” που χρησιμοποίησε άθελα της μια σύμβουλος του Ντόναλντ Τραμπ εκτόξευσε στα ύψη τις πωλήσεις του βιβλίου.

Για να υπερασπιστεί τον εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου, τον Σον Σπάισερ, ο οποίος διαβεβαίωνε –παρά τις απτές αποδείξεις– ότι το πλήθος που παρακολούθησε την ορκωμοσία του Τραμπ ήταν το ογκωδέστερο που έχει συγκεντρωθεί ποτέ στην Ουάσινγκτον για να παρακολουθήσει την ανάληψη των καθηκόντων του νέου προέδρου, η σύμβουλος Κελιάν Κόνγουεϊ έκανε λόγο για “εναλλακτικά γεγονότα”.

Πολλά μέσα ενημέρωσης διαπίστωσαν ότι η ορολογία που χρησιμοποίησε η Κόνγουεϊ προέρχεται από το μυθιστόρημα “1984”. Ο Όργουελ περιγράφει σε αυτό μια ολοκληρωτική κοινωνία στην οποία η κυβέρνηση ελέγχει αυστηρά την ενημέρωση. Ο συγγραφέας εισάγει επίσης την ιδέα της “διπλής σκέψης”: η κυβέρνηση κατασκευάζει τη δική της εκδοχή των γεγονότων και την επιβάλλει ως “αλήθεια” που συνυπάρχει με την πραγματικότητα.

«Ανατυπώνουμε 75.000 αντίτυπα. Είναι η πιο μεγάλη ανατύπωση που είχε γίνει ποτέ για το “1984”». Η δήλωση έγινε στο CNN από τον εκπρόσωπο του Penguin Publisher, του εκδοτικού οίκου που έχει τα δικαιώματα του φημισμένου έργου του Τζορτζ Οργουελ. Και αποτυπώνει το ενδιαφέρον του αναγνωστικού κοινού γι’ αυτήν την δυστοπική κοινωνία του Μεγάλου Αδελφού σε μια εποχή όπου κυριαρχεί η «μετα-αλήθεια» και τα «εναλλακτικά γεγονότα» της κυβέρνησης Τραμπ. «Αυτό το τεράστιο ενδιαφέρον είναι προϊόν  της Εποχής των Εναλλακτικών Γεγονότων» γράφει και το Fortune. Το CNN, από την πλευρά του, επισημαίνει πώς «δεν μπορεί να πει κανείς με απόλυτη βεβαιότητα εάν το ενδιαφέρον για το “1984” συνδέεται με την ενθρόνιση του Ντόναλντ Τραμπ και τον όρο “εναλλακτικά γεγονότα” που εμπνεύστηκε η προεδρική σύμβουλος Κέλιαν Κόνγουεϊ.

Κάποιοι σχολιαστές, πάντως, χαρακτήρισαν τη θέση της συμβούλου “οργουελική”». Και είναι απολύτως λογικό. Η θέση αυτή θυμίζει πολύ το υπουργείο Αλήθειας του Οργουελ, δουλειά του οποίου ήταν να «διαδίδει ψέματα».

Για την ψυχολόγο Μέριλιν Γουέτζ, που δημοσίευσε ένα σχετικό άρθρο στον ιστότοπο Psychology Today, είναι εφικτή μια σύγκριση του “1984” με τις πρακτικές που ακολουθεί η νέα αμερικανική κυβέρνηση. Ο Ντόναλντ Τραμπ “προσπαθεί να μας κάνει να πιστέψουμε αυτό που λένε ο ίδιος και οι σύμβουλοί του αντί για αυτό που μας λένε τα ίδια μας τα μάτια”, είπε χαρακτηριστικά.

 

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου