Ειδήσεις

Συνεχίζονται οι προσπάθειες για τη δικαίωση των «57» της ΔΕΥΑΡ

Να πραγματοποιηθεί συνάντηση το αργότερο μέχρι την Τετάρτη, 5 Φεβρουαρίου προκειμένου να αναζητηθούν λύσεις στο πρόβλημα που έχει ανακύψει με τους 57 εργαζόμενους της πρώην ΔΕΥΑΙ ζήτησε χθες, εγγράφως, από τον υπουργό Εσωτερικών κ. Γιάννη Μιχελάκη, ο δήμαρχος κ. Στάθης Κουσουρνάς.
Τη συνάντηση με τον υπουργό Εσωτερικών έχουν ζητήσει και οι εργαζόμενοι σε μια προσπάθεια να παραμείνουν στην επιχείρηση οι 57 που μετακινήθηκαν από την πρώην ΔΕΥΑΙ.

Το θέμα αποτέλεσε αντικείμενο συζήτησης σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες στο γραφείο του δημάρχου. Συμμετείχαν ο δήμαρχος και το διοικητικό συμβούλιο του Σωματείου Εργαζόμενων της ΔΕΥΑΡ.
Οι εργαζόμενοι της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης και Αποχέτευσης Ρόδου εκτίμησαν πως το πρόβλημα δημιουργήθηκε εξαιτίας ανωνύμων καταγγελιών. Δεν απέκλεισαν μάλιστα και το ενδεχόμενο οι «βολές» να προήλθαν από εργαζόμενους της επιχείρησης. Στο στόχαστρο έχει βρεθεί και στέλεχος της παράταξης Κουσουρνά.

«Ευχόμαστε να βρεθεί κάποια λύση ώστε να μείνουν οι συνάδελφοι στην επιχείρηση. Δεν περισσεύει κανείς στο έργο που θα πρέπει να υλοποιηθεί από τη ΔΕΥΑΡ. Ενόψει της έναρξης της νέας τουριστικής περιόδου εμείς θέλουμε να είναι στις επάλξεις όλο το προσωπικό. Υπάρχει περίπτωση να προσληφθούν κι άλλοι για να καλυφθούν οι υφιστάμενες ανάγκες. Η ΔΕΥΑΡ καλύπτει τις ανάγκες όλου του νησιού», δήλωσε ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων της ΔΕΥΑΡ κ. Λευτέρης Καρανικόλας.

Σε ερώτηση σχετικά με τους λόγους που τον οδήγησαν στην απόφαση να υποβάλει την παραίτησή του από το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΥΑΡ ο κ. Καρανικόλας δήλωσε:
«Όλα ξεκίνησαν από την κοινοποίηση της έκθεσης του ΑΣΕΠ. Προκύπτουν ποινικές ευθύνες και επίκειται καταλογισμός για τον πρόεδρο και τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΥΑΡ. Δεν σας κρύβω πως τα προβλήματα της επιχείρησης τα έχω μεταφέρει στο σπίτι μου. Τα φέρνουμε δύσκολα βόλτα. Αν υπάρξουν κυρώσεις τότε η οικογένειά μου δεν θα αντέξει. Οι λόγοι της παραιτήσεως ήταν προσωπικοί. Θα μείνω στη θέση του προέδρου του Σωματείου Εργαζομένων της επιχείρησης», δήλωσε ο κ. Καρανικόλας και πρόσθεσε ότι στα πρόθυρα παραιτήσεων μπορεί να είναι και άλλα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΥΑΡ για τους ίδιους λόγους.
«Όλοι θέλουν να βοηθήσουν αλλά στο τέλος θα βρεθούν μπλεγμένοι», δήλωσε ο κ. Καρανικόλας.
Την άποψη ότι το πρόβλημα μπορεί να ξεπεραστεί, αν υπάρξει πολιτική βούληση, εξέφρασε ο αντιπρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΥΑΡ κ. Γιώργος Πατινιώτης.

«Αν υπάρχει θέληση θα βρεθεί το πολιτικό και το νομικό υπόβαθρο για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα. Το προσωπικό αυτό μεταφέρθηκε στη ΔΕΥΑΡ από την πρώην ΔΕΥΑΙ και βρέθηκε στο «μάτι» του κυκλώνα. Το περιεχόμενο της έκθεσης του ΑΣΕΠ είναι πολύ αυστηρό. Θέλω να πιστεύω πως στη συνάντηση που θα γίνει στην Αθήνα θα βρεθεί λύση. Δεν είναι εύκολο να απολυθούν τόσοι άνθρωποι εξαιτίας μιας καταγγελίας που έγινε για λόγους εμπάθειας ή ακόμη και για πολιτικούς λόγους. Δεν θα αφήσουμε κανένα να παίξει πάνω στους πλάτες μας. Η διοίκηση του Σωματείου μένει ενωμένη. Ο κ. Λ. Καρανικόλας θα παραμείνει στη θέση του προέδρου. Θα τον αντικαταστήσω στο διοικητικό συμβούλιο της επιχείρησης. Κατανοούμε πως βρέθηκε σε πολύ δύσκολη θέση», εξήγησε ο κ. Γιώργος Πατινιώτης και πρόσθεσε πως η διοίκηση του Σωματείου θα στηρίξει τόσο τον κ. Καρανικόλα όσο και τους υπόλοιπους εργαζόμενους.

Σε ερώτηση αν έχουν βάση οι καταγγελίες που έγιναν, ο κ. Γιώργος Πατινιώτης δήλωσε: «Όλα ξεκίνησαν από μια ανώνυμη καταγγελία. Διαπιστώσαμε πως προήλθε από άτομο που δεν υπάρχει. Ακολούθησε και δεύτερη καταγγελία λίγες ημέρες πριν από την κοινοποίηση της έκθεσης του ΑΣΕΠ. Δυστυχώς προσπαθούμε να γεφυρώσουμε το χάσμα. Δεν μπορούμε να ελέγχουμε τους πάντες».
Την άποψη ότι για τις έριδες μεταξύ των εργαζόμενων της ΔΕΥΑΡ φταίνε και οι δημοσιογράφοι εξέφρασε ο γραμματέας του διοικητικού συμβουλίου του Σωματείου κ. Δημήτρης Καραγιάννης: «Όλες αυτές οι πληροφορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας γίνονται η αιτία να συντηρείται μια κατάσταση», δήλωσε.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ
Στο μεταξύ τον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ρόδου κ. Κ. Μπούτσικο επισκέφθηκαν χθες ο δικηγόρος των 57 κ. Μιχάλης Κόκκινος και ο πρώην δήμαρχος Ιαλυσού κ. Στ. Στάγκας.
Μετά το πέρας της συνάντησης ο κ. Κόκκινος εξέφρασε την άποψη ότι υπάρχει έδαφος για την επίλυση του προβλήματος που έχει ανακύψει, αν υπάρξει πολιτική βούληση, επισημαίνοντας μάλιστα ότι σε ανάλογη περίπτωση στο Δήμο Διρρίων Μεσσάρων υπήρξε θετική γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.
Ο κ. Κόκκινος πρόσθεσε επιπλέον ότι οποιοσδήποτε νομικός μπορεί να γνωμοδοτήσει είτε υπέρ είτε κατά της διατήρησης των εργαζομένων στην εργασία τους διότι το νομικό πλαίσιο είναι πολυσύνθετο, ενώ εξέφρασε την άποψη ότι δεν υφίστανται ποινικές ευθύνες και δόλος από τους ελεγχόμενους των διοικητικών συμβουλίων της ΔΕΥΑΡ και της ΔΕΥΑΙ.

Ο κ. Στάγκας από την άλλη επεσήμανε ότι η έκθεση του επιθεωρητή παρέμεινε από τον Ιούνιο του 2012 στο γραφείο του προέδρου του ΑΣΕΠ οπότε και απεστάλη την 30ή Δεκεμβρίου 2013 με επείγοντα χαρακτήρα στη Ρόδο.
Θεωρεί ότι υπήρξε δάκτυλος για την αιφνίδια αποστολή της έκθεσης ενώ τόνισε ότι το πρόβλημα, όπως περιγράφεται στην έκθεση δεν περιορίζεται στους 57 υπαλλήλους της ΔΕΥΑΙ αλλά στο σύνολο σχεδόν των υπαλλήλων της ΔΕΥΑΡ, της ΡΟΔΩΝ ΑΕ και των Πηγών Καλλιθέας αλλά και σε εκατοντάδες άλλες επιχειρήσεις ανά τη χώρα.
Αφησε εξάλλου σαφέστατες αιχμές κατά του δημάρχου Ρόδου κ. Στάθη Κουσουρνά και του διευθυντή της επιχείρησης κ. Μ. Διακομανώλη υποστηρίζοντας ότι όταν τον Απρίλιο του 2013 απέστειλαν στοιχεία στο ΑΣΕΠ δεν είχαν ενημερώσει σχετικά το διοικητικό συμβούλιο, ενώ τα όσα ισχυρίστηκαν στο επίμαχο έγγραφο ήταν ανακριβή!

ΟΙ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΕΙΣ
Οι γνωμοδοτήσεις στο μεταξύ σχετικά με τη διατήρηση ή μη των 57 υπαλλήλων είναι εξαιρετικά δυσμενείς, όπως έγραψε και χθες η «δ».
Οι Νομικοί Σύμβουλοι της ΔΕΥΑΡ κ. κ. Σάββας Παπαγεωργίου και Ρόη Νικολιδάκη με την από 18-11-2011 γνωμοδότησή τους είχαν κρίνει ότι οι εργαζόμενοι είχαν μεταφερθεί νομίμως και κατά συνέπεια νομίμως απασχολούνται και μισθοδοτούνται από την εκ της συγχωνεύσεως προκύψασα νέα ΔΕΥΑΡ και το Διοικητικό Συμβούλιο έχοντας υπόψη του τα παραπάνω αναφερόμενα, δύναται να θεωρήσει ότι η 1756/2013 απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών δεν επηρεάζει το υφιστάμενο καθεστώς απασχόλησης των μεταφερθέντων.

Την ως άνω άποψή της έχει μεταβάλει η κ. Νικολιδάκη σε νέα της γνωμοδότηση.
Κόλαφος είναι και η γνωμοδότηση του νομικού συμβούλου του Δήμου Ρόδου κ. Θ. Παπαγεωργίου.

Ο κ. Παπαγεωργίου θεωρεί μεταξύ άλλων ότι αίρονται οι όροι κατά τους οποίους τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΥΑΡ τόσο με την υπ’ αρ. 2/16-5-2011 απόφασή τους, όσο και μετά τη διαβίβαση της υπ’αρ. 1466/2013 απόφασης του Διοικητικού Εφετείου Πειραιά, σύμφωνα με την από 18-11-2011 Γνωμοδότηση του Ν. Συμβούλων της ΔΕΥΑΡ, πείσθηκαν – χωρίς να είναι νομικοί -με καλή πίστη και χωρίς πρόθεση μη εφαρμογής της νομιμότητας, υπέρ της νομιμότητας προσωρινής διατήρησης των παραπάνω εργαζομένων ως αορίστου χρόνου προσωπικό.
Θεωρεί ότι θα πρέπει άμεσα να γίνει λύση των ούτως ή άλλως ληξασών και ακύρως εφεξής θεωρηθείσων ως αορίστου χρόνου συμβάσεων και μη περαιτέρω εφεξής αποδοχή εργασίας.

Ειδικότερα κατά την γνώμη του κάθε εφεξής μη συμμόρφωση στην υπ’αρ. 1766/2013 απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών και στην από 11-6-2012/30-12-2013 Έκθεση του ΑΣΕΠ, εν όψει των ποινικών, καταλογιστικών και πειθαρχικών ελέγχων, μπορεί ενδεχομένως να αποδυναμώσει την προς απόδειξη έλλειψης προϋποθέσεων μη καταλογισμού ή έστω ελαφρυντικών, ως ανωτέρω επίκληση καλής πίστης, έλλειψη πρόθεσης μη εφαρμογής της νομιμότητας και πλάνης και να επισύρει στοιχειοθέτηση υπαίτιας συμπεριφοράς με εξαιρετικά σοβαρές ποινικές, καταλογιστικές και πειθαρχικές ποινές αργίας μέχρι έκπτωσης και παύσης.

Πλέον αυτού υφίσταται κίνδυνος και κατά του ίδιου του προσωπικού, να υπάρξει καταλογισμός μισθοδοσιών, όπως π.χ. ζητείται από τους Επιθεωρητές Δημ. Διοίκησης για τους ακύρως διορισθέντες δημοτικούς αστυνόμους – καθιστώντας έτσι ακόμη δυσμενέστερη τη θέση που βρέθηκαν.

Επισημαίνει εξάλλου ότι κατά της υπ’αρ. 1566/2013 απόφασης του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών, επιτρέπεται έφεση στο Συμβούλιο της Επικράτειας εφόσον όμως δεν υπάρχει επί των λόγων έφεσης νομολογία του ΣτΕ ή υπάρχει αντίθετη νομολογία του ΣτΕ, ή άλλου ανώτατου Δικαστηρίου ή αντίθεση προς ανέκκλητη απόφαση διοικητικού δικαστηρίου. Επί της εφέσεως μάλιστα μπορεί άμεσα να ζητηθεί αναστολή και με αίτημα προσωρινής διαταγής από την Επιτροπή Αναστολών του ΣτΕ.

Πλην όμως ούτε από πλευράς ΔΕΥΑΡ αλλά ούτε από πλευράς των 45 εργαζομένων που άσκησαν την αίτηση ακύρωσης επί της οποίας εκδόθηκε η απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών, εξ όσων γνωρίζουμε, ασκήθηκε σύμφωνα με την παραπάνω δυνατότητα έφεση και αίτηση αναστολής, για τα οποία ένδικα μέσα άλλωστε η νομική γνώμη του κ. Παπαγεωργίου είναι ότι δεν έχουν πιθανότητες ευδοκίμησης.
Τη στήριξή του προς τους 57 εργαζόμενους εξέφρασε χθες και ο αντιπεριφερειάρχης κ. Φ. Χατζηδιάκος.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου