Ειδήσεις

Είπα-Ξείπα της κυβέρνησης: Εξαιρούνται από τις αποζημιώσεις οι Συμιακοί που έχουν ιδιωτική ασφάλιση!

Γράφει
ο Νεκτάριος Καλογήρου

Η πολιτεία γύρισε επιδεικτικά την πλάτη στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι σχεδόν κατεστραμμένοι κάτοικοι της Σύμης. Παρά το τεράστιο πρόβλημα που προκλήθηκε από την καταρρακτώδη βροχή, παρά τον κίνδυνο οι πιο μεγάλες επιχειρήσεις να χάσουν την τουριστική σεζόν του 2018, οι εκπρόσωποι του οργανωμένου κράτους αναζητούν τρόπους για να αποφύγουν την καταβολή αποζημιώσεων προς τους πληγέντες. Το Δημόσιο που όλο το καλοκαίρι έστελνε φοροσυλλέκτες στο νησί, σήμερα όχι μόνο επιδεικνύει την πλάτη του στο πρόβλημα, αλλά επιπρόσθετα στην απαίτηση να πληρωθούν τα οφειλόμενα προς τους ακρίτες, απαντά επιδεικνύοντας τα γυμνά του οπίσθια.
Η πολιτική που έχει υιοθετηθεί από τα συναρμόδια υπουργεία της Κυβέρνησης προβλέπει την αποφυγή καταβολής αποζημιώσεων προς τους πληγέντες της Σύμης. Η πολιτική αυτή έχει ήδη αρχίσει να υλοποιείται και ξεκίνησε ρίχνοντας ένα «ξεροκόμματο» υπόσχεσης αποκατάστασης του γηπέδου, των δημόσιων κτηρίων και των δρόμων που εμφάνισαν φθορές. Ο δήμαρχος Λευτέρης Παπακαλοδούκας μπορεί να ικανοποιείται από την εξέλιξη αυτή, ωστόσο δεν ισχύει το ίδιο με τους πολίτες και τους επιχειρηματίες. Οι άνθρωποι του νησιού λαμβάνουν διαρκώς έγγραφα που δείχνουν ότι θα είναι σχεδόν αδύνατον να αποζημιωθούν για την καταστροφή που υπέστησαν.
Η αυτοψία και το ρεπορτάζ της «δημοκρατικής» στη Σύμη, δύο εβδομάδες μετά τη θεομηνία, είναι αποκαλυπτικά.

Οσοι έχουν ιδιωτική
ασφάλιση δεν θα
αποζημιωθούν
Το κλιμάκιο ελέγχου από τα συναρμόδια Υπουργεία έκανε αυτοψία στο νησί αμέσως μετά το άνοιγμα των ουρανών της 13ης Νοεμβρίου. Το κλιμάκιο πέρασε, είδε, κατέγραψε σε γενικές γραμμές τα οφθαλμοφανή και απεχώρησε. Λίγες ημέρες μετά, οι πληγέντες ιδιώτες και επιχειρηματίες ενημερώθηκαν ότι «θα πρέπει να δηλώσουν εάν οι επιχειρήσεις τους ή τα σπίτια τους είναι ασφαλισμένα σε ιδιωτικές, ασφαλιστικές εταιρείες κι αν “ναι” θα πρέπει η ασφαλιστική εταιρεία να ενημερώσει εγγράφως για το ύψος της αποζημίωσης που θα καταβάλει».
Εκείνο που έχει γίνει γνωστό προς τους πληγέντες της Σύμης είναι το εξής:
«Οσοι είναι ασφαλισμένοι και λάβουν αποζημίωση από τις ιδιωτικές ασφαλιστικές, δεν θα αποζημιωθούν από το κράτος».
Ο παραλογισμός σε όλη του τη διάσταση. Οσοι θέλησαν να έχουν μια πρόσθετη βοήθεια σε περίπτωση προβλήματος, τώρα τιμωρούνται. Τιμωρούνται ακόμα και εκείνοι που ήταν τυπικοί έναντι των φορολογικών και ασφαλιστικών τους υποχρεώσεων προς το Δημόσιο. Το τελευταίο, ακολουθώντας την τακτική του απατεώνα, μεταθέτει την ευθύνη στις πλάτες τρίτων.
Κληθείς από τη «δημοκρατική» να απαντήσει στο σχετικό ερώτημα ο δήμαρχος Λευτέρης Παπακαλοδούκας, επιβεβαίωσε ότι «υπάρχει απαίτηση να ενημερωθεί το Δημόσιο για την ύπαρξη ασφαλιστήριων συμβολαίων σε ιδιωτικές επιχειρήσεις» και ξεκαθάρισε ότι «προσπαθώ να μάθω τι συμβαίνει, αλλά δεν παίρνω απαντήσεις από τα κυβερνητικά στελέχη».

Δεν αποζημιώνεται
ο κατεστραμμένος
εξοπλισμός αν δεν ήταν
καινούργιος
Για την καταστροφή στη Σύμη, το κράτος δεν προτίθεται να πληρώσει αποζημιώσεις για οικοσκευές και εξοπλισμό που αγοράστηκε πριν από το έτος 2013. Αυτό σημαίνει, ότι το Ελληνικό Δημόσιο έθεσε ως χρόνο απώλειας της αξίας των μηχανημάτων την πενταετία, ενώ την ίδια στιγμή φορολογικά αναγνωρίζει και επιβάλλει ότι ο χρόνος απόσβεσης μιας επένδυσης είναι τα 10 χρόνια (απόσβεση 10% το χρόνο).
Ετσι, το Δημόσιο, με αυτή την «τρίπλα» επιχειρεί να μην πληρώσει ούτε ένα ευρώ για την καταστροφή που υπέστησαν οι επιχειρηματίες.
Σημειώνεται ότι η συνολική, εμφανής ζημία σε εξοπλισμό, για τουλάχιστον δύο ξενοδοχειακές επιχειρήσεις της Σύμης πλησιάζει το ένα εκατομμύριο ευρώ.  Οι φωτογραφίες που δημοσιεύει σήμερα η «δημοκρατική» από τα ξενοδοχεία Opera House και Ιαπετός είναι αποκαλυπτικές.

Τάζουν πενταροδεκάρες
για να ξεφύγουν από την υποχρέωση
Από την πρώτη στιγμή της καταστροφής ειπώθηκε ότι «το κράτος θα διαθέσει ως άμεση αποζημίωση των πληγέντων, το ποσό των 5000 ευρώ για τα νοικοκυριά και 8000 ευρώ για τις επιχειρήσεις».
Δύο εβδομάδες μετά δεν έχει δοθεί ούτε ένα ευρώ. Επιπρόσθετα, η δήλωση αυτή έχει προκαλέσει διχόνοια μεταξύ των κατοίκων, που έχουν αρχίσει να αναρωτιούνται για το ποιοι θα είναι εκείνοι που θα πάρουν το πεντοχίλιαρο κι αν μεταξύ τους θα υπάρχουν και πρόσωπα που δεν το δικαιούνται. Η υπόσχεση για την «άμεση» αποζημίωση στην πράξη προκάλεσε διαίρεση του μετώπου των Συμιακών, που αντί να φωνάζουν όλοι μαζί για την αδικία που συντελείται σε βάρος τους, τώρα οδηγούνται στο να εγκαταλείψουν τον αγώνα. Ετσι όπως εξελίσσονται τα πράγματα, σύντομα θα μείνουν μόνοι τους οι πληγέντες να αναζητούν τρόπους αποκατάστασης της ζημιάς που υπέστησαν.
Πρέπει να σημειωθεί ότι τα χρήματα της «άμεσης» ενίσχυσης είναι ελάχιστα, μπροστά στο μέγεθος της καταστροφής που έχει ήδη γίνει. Στην παρούσα φάση η ευθύνη του δημάρχου Λευτέρη Παπακαλοδούκα είναι βαρύτατη και έχει υποχρέωση να διατηρήσει ενωμένους όλους τους Συμιακούς. Οφείλει να τους συντονίσει, να τους κινητοποιήσει ώστε το κράτος να πληρώσει εκείνα που οφείλει προς τους φορολογουμένους του νησιού. Αν δεν μπορεί να τους κινητοποιήσει για την ανατροπή των άδικων αποφάσεων έναντι της Σύμης, τότε καλό θα είναι να παραιτηθεί από τη θέση του.

Κίνδυνος για τη
σεζόν του 2018
Οι ξενοδοχειακές μονάδες που βρίσκονται στο Γυαλό της Σύμης υπέστησαν τις πιο μεγάλες ζημιές. Ηλεκτρικές και υδραυλικές εγκαταστάσεις, μηχανήματα, περιβάλλοντες χώροι και πολλές άλλες υποδομές έχουν καταστραφεί.
Οι ξενοδόχοι κ.κ. Λευτέρης Μυλωνάκης και Αγαπητός Αντωνιάδης δήλωσαν προς τη «δημοκρατική» ότι «εξακολουθούμε να βγάζουμε λάσπη από τα καταλύματά μας. Ανακαλύπτουμε διαρκώς ζημιές και δυστυχώς έχουμε μείνει μόνοι μας σε όλη αυτή την προσπάθεια. Η πολιτεία είναι νεκρή».
Η αγωνία των δύο ξενοδόχων, όπως και όλων των επιχειρηματιών που επλήγησαν είναι διττή. Από τη μία πλευρά πρέπει να βρεθούν άμεσα εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ για την αποκατάσταση της καταστροφής και από την άλλη θα πρέπει τα πάντα να είναι στη θέση τους τον προσεχή Μάρτιο, για την τελική προετοιμασία υποδοχής των πρώτων επισκεπτών. Αν τελικά τα πιο μεγάλα ξενοδοχεία της Σύμης δεν ετοιμαστούν εγκαίρως, τότε ολόκληρο το νησί θα έχει σοβαρό πρόβλημα, καθώς είναι πάρα πολλές οι οικογένειες που άμεσα ή έμμεσα συντηρούνται από τις συγκεκριμένες μονάδες. «Προσπαθούμε να πάρουμε απαντήσεις. Προσπαθούμε να μάθουμε για το τι ισχύει και το τι δεν ισχύει. Τίποτα. Καμμία απάντηση» δήλωσαν οι δύο ξενοδόχοι.

Ποιοι χαράσσουν τις
προτεραιότητες;
Ως πρώτη προτεραιότητα διάθεσης χρημάτων για τη Σύμη έχει τεθεί η ασφαλτόστρωση του δρόμου από το Χωριό προς τον Πανορμίτη. Η συνολική απόσταση του δρόμου υπερβαίνει τα 20 χιλιόμετρα και θα δοθούν συνολικά 2.5 εκατομμύρια ευρώ. Σημειώνεται ότι ο δρόμος είναι βατός, δεν έχει πρόβλημα, με μόνη εξαίρεση μια καθίζηση κοντά στις εγκαταστάσεις του ΟΤΕ (κοντά στον Πανορμίτη). Κι όμως αυτό το έργο έχει τεθεί σε προτεραιότητα, μαζί με το γήπεδο του νησιού για το οποίο θα δοθούν 400.000 ευρώ.
Το πότε θα δοθούν τα συγκεκριμένα κονδύλια είναι άγνωστο, ωστόσο ως προτεραιότητες, όπως τέθηκαν από τα συναρμόδια υπουργεία, κινούνται στη σφαίρα του παράλογου. Οι δρόμοι, η άσφαλτος και οι εργολαβίες τέθηκαν σε πιο υψηλή θέση από την ανάγκη αποκατάστασης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων.

Κτυπήθηκε και η Νίμος
Η αποστολή της «δημοκρατικής» έφτασε μέχρι τη νησίδα Νίμο εκεί όπου επί δεκαετίες στέκονται τα κελιά και το μοναστήρι της Παναγιάς. Οι καταρρακτώδεις βροχές προκάλεσαν κατολισθήσεις από το βουνό και στο πέρασμά τους προκάλεσαν μεγάλες καταστροφές.
Τόνοι βράχων έχουν σκεπάσει το παλαιό τμήμα της Παναγιάς της Νίμου, αχρήστεψαν την εγκατάσταση των φωτοβολταϊκών συστημάτων και κατέστρεψαν το μικρό σύστημα ύδρευσης που υπήρχε στο νησάκι. Η αποκατάσταση της ζημιάς θα είναι εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση, καθώς η θάλασσα δεν έχει αγκυροβόλιο και ο πυθμένας έχει γεμίσει βράχους που καθιστούν εξαιρετικά επικίνδυνη την προσέγγιση πλωτών μέσων για τη μεταφορά μηχανημάτων.

 

 

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

  • Georgios Kosmidis    30.11.2017 10:33

    “Ο παραλογισμός σε όλη του τη διάσταση. Οσοι θέλησαν να έχουν μια πρόσθετη βοήθεια σε περίπτωση προβλήματος, τώρα τιμωρούνται“Κε αρθρογραφε η πικρη αληθεια ειναι παντου η ιδια,σε ολα τα κρατη.Ποτε δεν τα περνεις απο δυο μεριες.Τιμωρησε αυστηρα.Για αυτο πληρωνεις ιδιωτικη ασφαλεια επειδη γνωριζεις οτι δεν υπαρχει κρατος και αν υπαρχει ελαχιστο ειναι εντελως ανικανο.Συγνωμη για τον δημαρχο σας,αλλα επρεπε ηδη να παραιτηθει.Επρεπε,αφου το ζει το νησι καθημερινα μεσα εξω,να μεριμνησει για τα καιρικα φαινομενα,να σηκωνε τοιχους εκει ψηλα οπου ξεχυλισαν τα ρεματα,να καθαριζε τις υδροροες και υπονομους,να εθετε εθελοντες φυλακες με τρακτερ και εξκαφτικα μηχανηματα σε ετοιμοτητα.Αντι αυτου κρυφτηκαν ολοι μεσα και οταν βγηκαν στηθηκαν στους φακους και φωναζανε ο μεγαλοδυναμος…Οι αρχαιοι ημων προγονοι ελεγαν συν Αθηνα και χειρα κοινει,κατι γνωριζαν.Ολη η ελλαδα ζητα αποζημιωσεις για την καθε βροχοπτωση.ΟΧΙ κυριοι,να κανετε την προετοιμασια σας καθε φθινοπωρο και να μην καθεστε μεσα στα σπιτια σας να μετρατε τι βγαλατε την σαιζον.Απορεσα με τον γνωστο μας δημαρχο,οπου ας του αναγνωρισουμε το εντιμο και πρωτοποριακο παρελθον,επαθε αναλγησια!Ημουν και ειμαι θαυμαστης του αλλα τωρα ειναι ασυγχωρητος.Ισως πρεπει να παραδωσει την σκυταλη σε καποιον ποιο δυναμικο.Λυπαμαι οταν ακουω οτι πολλοι παραιτουνται απο τον αγωνα.Ο αγωνας σταματα οταν πεθανεις,οποιος ζει αγωνιζετε μεχρι τελους.Αν αγωνιστει εστω εκ των υστερων ο κος δημαρχος ισως σωσει και την ευμαρεια που του αναγνωριζουμε για τα εργα του ως τωρα.Αν περιμενει και αυτος να γινουν εξ ουρανου,τοτε καληνυχτα σας

Σχολιασμός άρθρου