Ειδήσεις

Ομοψυχία στο δημοτικό συμβούλιο για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα

Σε (σχεδόν) πανηγυρικό κλίμα και με ευχές για ευόδωση της μεγάλης προσπάθειας, ψηφίστηκε ομοφώνως κατά την χτεσινή έκτακτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ρόδου, η «Έγκριση του δεύτερου Φακέλου Υποψηφιότητας της πόλης της Ρόδου, για την διεκδίκηση του τίτλου της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης το 2021».  Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε εκτάκτως χτες το μεσημέρι λόγω του κατεπείγοντος του θέματος, μιας και ο φάκελος πρέπει να κατατεθεί μέχρι τις 5 Οκτωβρίου στο Υπουργείο Πολιτισμού.

Ο Τέρης Χατζηϊωάννου
Στην τοποθέτησή του, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Τέρης Χατζηϊωάννου επικεντρώθηκε στο σκεπτικό της πρότασης και στους άξονες πάνω στους οποίους η Ρόδος θα διεκδικήσει τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης το 2021. Όπως τόνισε: «Είναι απαραίτητο να επικυρωθεί η β’ φάση μέχρι την έγκριση του δεύτερου Φακέλου Υποψηφιότητας της πόλης της Ρόδου, για την διεκδίκηση του τίτλου της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης το 2021. Αυτός είναι ένας πολύ σημαντικός θεσμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχοντας 35 χρόνια ιστορίας και κάθε χρόνο αποκτά μια πολύ μεγάλη δυναμική. Εξ ου και το ενδιαφέρον πολλών πόλεων να συμμετέχουν στην διαδικασία, το οποίο είδαμε από τον πρώτο γύρο της διοργάνωσης, όπου συμμετείχαν 14 πόλεις. Στην πρότασή μας, αναφέρονται έξι κριτήρια τα οποία ζητούνται. Υπάρχουν και πάρα πολλές σημειώσεις για τον τρόπο με τον οποίο ουσιαστικά ακολουθείται η παράλληλη διαδικασία από άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Επίσης το οργανόγραμμα πρέπει να είναι επακριβές (ποιο το αναλυτικό πρόγραμμα, πόσοι θα ασχοληθούν με την διαδικασία εάν και εφόσον πάρει η πόλη τον τίτλο κ.ο.κ.) Εκεί που κανείς θα καταλήξει είναι στην χρηματοδότηση και στα κεφάλαια στα οποία καλείται η ελληνική κυβέρνηση να δώσει λύσεις. Ήταν μια διαπίστωση που είχε γίνει από τον πρώτο γύρο της διαδικασίας: δηλαδή, οι οδηγίες της Ε.Ε. αντέβαιναν στην ελληνική νομοθεσία. Εκεί έγιναν δύο συναντήσεις με τους κ.κ. Κουρουμπλή και Μπαλτά και με εκπρόσωπο του ΥΠΟΙΚ, όπου αναδείχθηκαν κάποια ζητήματα τα οποία είχαν επισημάνει και οι 12 εμπειρογνώμονες (οι οποίοι είναι διορισμένοι από τα όργανα της Ε.Ε. κ.λπ.) και έχουν αναφέρει τρεις ενστάσεις προς την ελληνική κυβέρνηση: α. Οικονομική υποστήριξη –καθώς οι πόλεις πρέπει να έχουν ισόποσο προϋπολογισμό β. νομική υπόσταση και γ. η Πολιτιστική Πρωτεύουσα να αντιμετωπίζεται ως ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης. Αυτή είναι μια νέα διαδικασία, κι εμείς είμαστε η 4η χώρα η οποία θα αντιμετωπίσει τον θεσμό αυτόν με νέα κριτήρια».
Ειδικά για το θέμα της χρηματοδότησης, ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού διευκρίνισε τα εξής: «Για την πόλη η οποία θα πάρει τον τίτλο, επιβάλλονται κάποιες τροποποιήσεις από τα ΥΠΟΙΚ, ΥΠΠΟ και ΥΠΕΣ για να αντιμετωπιστούν πολλά θέματα διότι τα ποσά είναι πάρα πολύ μεγάλα. Αυτό που συμβαίνει πάντα σε αυτό τον θεσμό, επειδή η υπόθεση ξεφεύγει από τα όρια της πόλης και ανάγεται σε ‘εθνική’ υπόθεση, είναι δεδομένη η στήριξη από την κυβέρνηση».
Ο Φάκελος Υποψηφιότητας της πόλης της Ρόδου, για την διεκδίκηση του τίτλου της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης το 2021θα πρέπει να κατατεθεί στις 5 Οκτωβρίου στο ΥΠΠΟ. Αυτά τα οποία κομίζει η Ρόδος ως πρόταση είναι 38 προγράμματα και έχουν εταίρους 335 φορείς.
«Είναι μια πάρα πολύ επίπονη και πάρα πολύ δύσκολη διαδικασία, όπου δεν κρίνεται το ιστορικό παρελθόν της πόλης, αλλά κρίνεται η πόλη στο μέλλον», τόνισε ο κ. Χατζηϊωάννου και πρόσθεσε ότι υπάρχει και Plan-Β, σε περίπτωση που δεν τα καταφέρουμε να αξιοποιήσουμε όλη την προεργασία που έχει γίνει μέχρι τώρα.
Ο θεσμός αποτελεί την πιο αναγνωρίσιμη και σημαντική Κοινοτική Δράση στον χώρο του πολιτισμού. Η νικήτρια πόλη αναλαμβάνει την ευθύνη έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την υλοποίηση της πρότασής της με ακρίβεια και με σοβαρότητα. Η πόλη που φιλοξενεί τον τίτλο εκπροσωπεί την εκάστοτε χώρα και η υπόθεση ανάγεται σε εθνική, παρόμοιας σημασίας με τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Ο θεσμός αυτός είναι η εφαρμογή της δέσμευσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (10 Μαΐου 2007) σχετικά με την ευρωπαϊκή ατζέντα για τον πολιτισμό, σε έναν κόσμο παγκοσμιοποίησης, που ενέκρινε το Συμβούλιο με το ψήφισμά του της 16ης Νοεμβρίου 2007  και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο  και καθορίζει τους στόχους για τις δραστηριότητες της Ένωσης στον τομέα του πολιτισμού. Ο θεσμός κρίνεται ότι προωθεί τους διακηρυγμένους στόχους της πολιτισμικής πολυμορφίας, του διαπολιτισμικού διαλόγου, τον πολιτισμό ως καταλύτη δημιουργικότητας στο πλαίσιο για την ανάπτυξη και την απασχόληση, καθώς και τον πολιτισμό ως ζωτικό στοιχείο στις διεθνείς σχέσεις της Ένωσης.

Οι τοποθετήσεις
της μειοψηφίας
Την απόλυτη στήριξή τους για το πόνημα και την διεκδίκηση της Υποψηφιότητας της πόλης της Ρόδου, για την διεκδίκηση του τίτλου της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης το 2021, έδωσαν οι επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας κ.κ. Στράτος Καρίκης και Γιώργος Υψηλάντης, καθώς και ο κ. Γιάννης Γιαννακάκης (εκπροσωπώντας τον κ. Χ.Χατζηευθυμίου) ενώ ο κ. Τάκης Πότσος, εμφανίσθηκε αρνητικός ως προς τον σκοπό της διαδικασίας και ποιους ωφελεί και δήλωσε ότι «απέχει» από την ψηφοφορία.
Επειδή ωστόσο πρέπει η πρόταση να εμφανιστεί ότι εγκρίθηκε ομοφώνως από το δημοτικό συμβούλιο, συμφώνησαν όλοι ότι θα εκτιμηθεί ως «ομόφωνη» παρά την αποχή του κ. Πότσου.
Ως «θετικό γεγονός και πρόκληση για το νησί μας που έχει αδικηθεί  πολύ διαχρονικά από τις εκάστοτε κυβερνήσεις», χαρακτήρισε την υποψηφιότητα, ο κ. Στράτος Καρίκης.
Όπως τόνισε: «Έχουμε σοβαρές ελπίδες και πρέπει να κερδίσουμε. Όλοι έχουν την ευθύνη για την αδικία που έχουν κάνει σε βάρος της Ρόδου. Συγχαίρω την ομάδα για την προσπάθεια που μας εκφράζει και ως παράταξη, καθώς οριοθετεί το 2021 την εικόνα που θέλουμε κι εμείς να έχει το νησί. Θα πρέπει πλέον να επιτύχουμε και η κεντρική κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να δει σοβαρά την Ρόδο, που την έχει πετάξει στον κάλαθο των αχρήστων. Πρόκειται για μια μεγάλη ευκαιρία για να αλλάξει η Ρόδος και να είναι η Πολιτιστική Πρωτεύουσα το 2021».
Ο κ. Γιώργος Υψηλάντης, επικεντρώθηκε στο κλίμα που επικρατεί στην Ρόδο, το οποίο δεν έχει να κάνει με την υποψηφιότητα για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2021, αλλά με την κακή ψυχολογία των πολιτών, που δεν το έχουν δει τόσο ‘ζεστά’ και αισιόδοξα όσο θα έπρεπε: «Όταν κανείς ανοίξει συζήτηση με κάποιον συνδημότη μας για το θέμα, θα δει ότι η αυθόρμητη αντίδραση που έρχεται είναι ‘Αυτή μας μάρανε!’ Αυτό δείχνει την δυσφορία των δημοτών για την κατάσταση που βιώνουμε σήμερα αλλά και την απαισιοδοξία τους για το αύριο. Πρέπει να αλλάξει αυτή η ψυχολογία. Οι κοινωνίες δεν προχωρούν μπροστά και δεν δημιουργούν τίποτε, σκεπτόμενες αρνητικά. Το αύριο χρειάζεται αισιοδοξία, καλή διάθεση και όραμα». Ο κ. Υψηλάντης μίλησε και για τα χρήματα που θα διατεθούν εκφράζοντας επιφυλακτικότητα ως προς την χρηματοδότηση από το κράτος για την οποία είπε «Αν δεν τα δούμε να μεταφράζονται σε συγκεκριμένα πράγματα ας κρατάμε μικρό καλάθι….» και πρόσθεσε, ότι ψηφίζοντας, θα πρέπει να αναλάβουν όλοι και τις ευθύνες τους για την ‘επόμενη μέρα’ σε περίπτωση που η Ρόδος κερδίσει.
Τέλος, ο κ. Γιαννακάκης είπε ότι η παράταξη του κ. Χατζηευθυμίου, στηρίζει και συγχαίρει για τις προσπάθειες, εκφράζοντας την χαρά του για κάθε θετική εξέλιξη.
Ο Φώτης Χατζηδιάκος
Επιστεγάζοντας την συζήτηση ο δήμαρχος Ρόδου ο κ. Φώτης Χατζηδιάκος, εξέφρασε την αισιοδοξία του για το θετικό αποτέλεσμα και απηύθυνε έκκληση προς πάσα κατεύθυνση για ομοψυχία και ενότητα απέναντι σε αυτή την μεγάλη πρόκληση για την πόλη.
«Ο θεσμός είναι καταξιωμένος και αναγνωρισμένος. Η Ρόδος είναι η γέφυρα των πολιτισμών και το ξέρουν όλοι. Ο Δήμος και οι άλλοι φορείς θα είναι συνοδοιπόροι στην προσπάθεια» όπως είπε, ζητώντας να μην υπάρχει ούτε μιζέρια ούτε εσωστρέφεια σε αυτή την προσπάθεια».

Αλλα θέματα
Τοποθετούμενος ο κ. Χατζηδιάκος πριν από την συζήτηση για την έγκριση του δεύτερου Φακέλου Υποψηφιότητας της πόλης της Ρόδου, για την διεκδίκηση του τίτλου της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης το 2021, αναφέρθηκε επιγραμματικά και σε άλλα θέματα, όπως οι εξελίξεις για την Ροδιακή Έπαυλη –που προκάλεσε και την σχετική ικανοποίηση της μειοψηφίας- και ανακοίνωσε ότι είχε συνάντηση στο υπουργείο Τουρισμού με τον γ.γ. κ. Ζαχαράτο για την προώθηση της Προγραμματικής Σύμβασης της Μεσαιωνικής Πόλης της Ρόδου. «Αυτή την εβδομάδα θα περιμένουμε εξελίξεις και θέλω να πιστεύω ότι θα έχουμε καλό αποτέλεσμα», είπε ο δήμαρχος.
Ο δήμαρχος είπε ακόμη ότι ο Δήμος έλαβε προεγκρίσεις για ένταξη στο ΠΕΠ Ν.Αιγαίου για το έργο δικτύων ύδρευσης Κολυμπίων (1,230εκ. ευρώ) και το έργο δικτύων ύδρευσης Νότιας Ρόδου (670.000 ευρώ).
Τέλος, να σημειωθεί ότι στην σύντομη αυτή συνεδρίαση, εξετάστηκαν και τα εξής θέματα: α. Αναμόρφωση προϋ/σμού, τροποποίηση τεχνικού προγράμματος και του ετήσιου προγράμματος δράσης οικονομικού έτους 2016, Αρ.Απόφασης Οικονομικής Επιτροπής 380/25.9.2016.
Β. Έγκριση της αρ.380/21.9.2016 Απόφασης Ο.Ε που αφορά «Τροποποίηση της αρ.38/2016 Απόφασης Ο.Ε με θέμα έγκριση εισήγησης αποχαρακτηρισμού εκτάκτων ειδικευμένων εσόδων με ισόποση αύξηση των εκτάκτων ανειδίκευτων, ως προς το ποσό αποχαρακτηρισμού ως πιστώσεις ΣΑΤΑ ύψους 3.864.189,92 € αντί του ορθού 3.553.075,00 και γ. Έγκριση μετακίνησης δημάρχου κ.Φ.Χατζηδιάκου και αντιδημάρχου κ.Ελ.Χατζηϊωάννου, τα οποία πέρασαν κατά πλειοψηφία.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου