Ειδήσεις

Καζάνι που βράζει το ΣΔΟΕ

Τη «χρυσή τομή» για να μην υποβαθμιστούν οι «καυτές» υποθέσεις του ΣΔΟΕ και μαζί τους όλες οι ενέργειες ελέγχου που έχει κάνει η υπηρεσία, αναζητεί η κυβέρνηση.

Αυτό συμβαίνει σε μια στιγμή που οι διαδικασίες για τη μεταβίβαση του ΣΔΟΕ στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ) βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο, ενώ οι επιτελείς επί των οδών Νίκης 5 και Καραγεώργη Σερβίας 10 θεωρούν ότι απαιτείται ακόμη χρόνος για να μπορέσει να λυθεί των θέμα των 37.500 υποθέσεων με το «βαρύ» περιεχόμενο τους.

Σε αυτό το πλαίσιο, πηγές με πλήρη γνώση επ’ αυτού του ζητήματος, δεν αποκλείουν να πάρει παράταση για κάποιους μήνες ή και εξάμηνο ακόμη, το θέμα της ενοποίησης του ΣΔΟΕ με τη ΓΓΔΕ προκειμένου να ωριμάσουν τα αποτελέσματα των ελέγχων για κάποιες από αυτές τις υποθέσεις και να μη μείνουν απλώς «πληροφοριακά δελτία».

Κάτι τέτοιο προϋποθέτει τη σύμφωνη γνώμη των δανειστών και ιδιαίτερα του ΔΝΤ που διαθέτει μεγάλη ευαισθησία σε τέτοια είδους ζητήματα, ιδιαίτερα δε όταν η Αθήνα λειτουργεί με μειωμένα αντανακλαστικά.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, τη δεδομένη χρονική στιγμή το ΣΔΟΕ μοιάζει με ένα «καζάνι που βράζει», καθώς 421 υπάλληλοι του ΣΔΟΕ είναι επιφορτισμένοι με 37.500 υποθέσεις εκ των οποίων οι 12.500 παραγράφονται στο τέλος του έτους.

Εφόσον συμβεί αυτό τότε όλα τα βήματα του ελέγχου που έχουν γίνει μέχρι τώρα ακυρώνονται και οι ενέργειες από την πλευρά των ελεγκτών πάνε στράφι.

Το ίδιο θα συμβεί αν από τους χιλιάδες αυτούς φακέλους με τις εκθέσεις ελέγχου η Αικατερίνη Σαββαΐδου κρατήσει μόνο τους 3.000 με 3.500 και οι υπόλοιποι μείνουν ως απλά «πληροφοριακά δελτία».

Αυτό σημαίνει ότι για να βγει στην επιφάνεια μία τέτοια υπόθεση θα πρέπει να προηγηθεί εισαγγελική παραγγελία.

Στο θέμα των πληροφοριακών δελτίων έχουν γίνει πολλά «μπρος – πίσω». Ενώ επί ηγεσίας Χάρη Θεοχάρη, στη ΓΓΔΕ είχε περάσει σχετική διάταξη στη Βουλή που καθιστούσε απλά δελτία πληροφοριών τις εκθέσεις ελέγχου που είχαν εκδοθεί μέχρι τις 31/12/2013 και δεν είχαν επιβληθεί καταλογιστικές πράξεις στη συνέχεια αυτή ακυρώθηκε.

Νέα διάταξη στη ρύθμιση για τις 100 δόσεις έδινε στο ΣΔΟΕ την παλιά του αίγλη, καθώς ανακτούσε σημαντικές αρμοδιότητες που είχαν αφαιρεθεί από το ελεγκτικό Σώμα.

Αντιδράσεις

Αυτή δεν κράτησε πολύ, καθώς το τρίτο Μνημόνιο επανέφερε το αρχικό καθεστώς προκαλώντας ένταση στις σχέσεις ανάμεσα στον Ειδικό Γραμματέα του ΣΔΟΕ Παναγιώτη Δάνη με την επικεφαλής της ΓΓΔΕ Κατερίνα Σαββαΐδου.

Ο τελευταίος είχε αντιδράσει σθεναρά στη μεταφορά αυτών των αρμοδιοτήτων, ενώ στη διαμάχη μεταξύ των δύο πλευρών είχε αναγκαστεί να παρέμβει και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφωνας Αλεξιάδης. Να σημειωθεί ότι η θέση του Δάνη δεν προβλέπεται στο νέο Μνημόνιο.

Νεότερος σχεδιασμός προβλέπει:

● Ενας αριθμός υποθέσεων 6.000 με 7.000, οι πιο «βαριές», να πάνε στο Κέντρο Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου (ΚΕΦΟΜΕΠ). Στο «ελληνικό IRS» θα μετακομίσουν και οι υπάλληλοι που έχουν επιφορτιστεί με αυτές.

● Να δοθεί παράταση ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος της παραγραφής των 12.500 στο τέλος του έτους. Αρα και τα αδικήματα που βαρύνουν τους ελεγχθέντες.

● Στη ΓΓΔΕ να πάνε παραπάνω από 4.000 υποθέσεις.

● Ο προληπτικός έλεγχος να μείνει στο «μικρό ΣΔΟΕ», δηλαδή την Υπηρεσία Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων, αρκεί όμως να στελεχωθεί από υπαλλήλους.

● Το παλιό ΣΔΟΕ υπό την Κ. Σαββαΐδου να ασχολείται μόνο με τον έλεγχο που αφορά επιδοτήσεις, όπλα, ναρκωτικά και πιθανόν καύσιμα.

● ΓΓΔΕ και ΣΔΟΕ να συστεγαστούν

efsyn.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου