Ρεπορτάζ

Πρόληψη του καρκίνου στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου

Μία ιδιαίτερα σημαντική και πρωτοπόρο πρωτοβουλία ανέλαβε η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, μέσω της «ΑΜΚΕ Γαληνός», σε συνεργασία με την Ελληνική Ογκολογική Εταιρεία για την προάσπιση της υγείας των κατοίκων των μικρών νησιών.
Πρόκειται για την εφαρμογή προγράμματος που αφορά στην πρόληψη καρκίνου στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου. Η προσπάθεια θα χρηματοδοτηθεί από την Περιφέρεια, μέσω προγράμματος της «ΑΜΚΕ Γαληνός» Α.Ε. και σε πρώτο στάδιο θα πραγματοποιηθεί σε Σύμη, Λέρο, Λειψούς  και Πάτμο.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «δημοκρατικής», η έναρξη του προγράμματος, έπειτα από συμφωνία του προέδρου της ΕΟΕ με τον πρόεδρο της ΓΑΛΗΝΟΣ κ. Νίκο Καραμαρίτη, θα γίνει στην Ρόδο στις 23 Σεπτεμβρίου και θα παραβρεθεί ο πρόεδρος της Ελληνικής Ογκολογικής Εταιρείας κ. Κωνσταντίνος Δημουλάς.
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως αναμένεται να εξεταστούν στην Λέρο περί τους 1.100 κατοίκους και στην Σύμη περί τους 500. Σύμφωνα με την Ελληνική Ογκολογική Εταιρεία εάν τα νούμερα των επισκέψεων αυτών τηρηθούν , εκτιμάται ότι θα αναδειχθούν πάνω από 30 πρώιμοι καρκίνοι και περίπου 60 άλλες παθήσεις που θα περιέχουν και κλινικούς καρκίνους και καλοήθους παθολογίας νόσους!!
Στις 24/9/16, σε πρώτη φάση, το πρόγραμμα θα αρχίσει στην Λέρο και θα διαρκέσει έως τις 27/9/16,ακολουθουμένο από το πρόγραμμα της Σύμης έως τις 30/9/16. Επίσης υπολογίζεται να ληφθούν πάνω από τριάντα βιοπτικά υλικά, 250 PapTest, να δερματοσκοπηθούν γύρω στα εκατό άτομα, να διενεργηθούν 30 ορθοσκοπήσεις και να γίνουν πάνω από 50 υπερηχογραφήματα!
Στο πρόγραμμα θα συμμετέχουν ιατροί της Ε.Ο.Ε, ιατροί της Λέρου και της Σύμης όπως και δύο ιατροί από την Ρόδο. Η γραμματειακή υποστήριξη θα γίνει από την Ε.Ο.Ε, όπως και η καταχώρηση σε ειδικό λογιστικό από ειδικό του Παντείου Πανεπιστημίου. Οι ειδικότητες θα είναι: χειρουργός για πρόληψη παθήσεων παχέως εντέρου, χειρουργός για πρόληψη νεοπλασιών του μαστού, δερματολόγος για ανίχνευση καρκίνων του δέρματος και πλαστικός χειρουργός για αφαίρεση υπόπτων βλαβών επί τόπου, γενικός ιατρός μετεκπαιδευθείς στην πρόληψη για καρκίνους πνεύμονος, γυναικολόγος για γυναικολογικό καρκίνο και λήψη PAPtest, ενδοκρινολόγος για ανίχνευση όζων θυροειδούς.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, για τα βιοπτικά υλικά θα εργασθούν οι παθολογοανατόμοι , μέλη μας, του «Αγίου Σάββα» και για τις κυτταρολογικές λήψεις και PAPtest, οι κυτταρολόγοι, μέλη της ΕΟΕ, καθώς επίσης και του «Αγίου Σάββα». Παράλληλα, προγραμματίζονται ομιλίες προς τον πληθυσμό της Λέρου και της Σύμης και κοινή συνεδρίαση με τους ντόπιους ιατρούς, νοσηλευτές, παραϊατρικό προσωπικό και φαρμακοποιούς , όπου θα τονιστεί η μεθοδολογία για την ανίχνευση των προκλινικών καρκίνων. Το έντυπο υλικού που θα διανεμηθεί, αποτελείται από ένα τρίπτυχο κοινό για τα νησιά σε ικανό αριθμό όπου θα ενημερώνει τον απλό πολίτη για την πρόληψη σε τέσσερα είδη καρκίνων.
Το σπουδαιότερο όμως θα είναι η ενημέρωση του πληθυσμού, ο συντονισμός με τους ντόπιους υγειονομικούς υπαλλήλους, η καταγραφή της υποδομής και η καταγραφή των περιστατικών, τόσο κατά την επίσκεψη του κλιμακίου όσο και μετά από αυτήν , σε κοινή φόρμα, για την εξαγωγή συμπερασμάτων και την συνέχιση του προγράμματος στο μέλλον.
Είναι πιθανόν το κλιμάκιο να συνοδευτεί από μέλη άλλης οργάνωσης, που ασχολείται με την ψυχολογική-ψυχιατρική υποστήριξη ατόμων που πάσχουν από κακοήθη νοσήματα και που βοηθούν και στην προσβασιμότητα και διευκόλυνση αυτών των ατόμων με τις δομές υγείας στην χώρα μας.
Στα προγράμματα θα συμμετέχουν : Δημουλάς Κωνσταντίνος πρόεδρος Ε.Ο.Ε – χειρουργός δ/ντης ΕΣΥ «Ο ΆΓΙΟΣ ΣΑΒΒΑΣ», Νησιώτης Αθανασίος αντιπρόεδρος Ε.Ο.Ε – χειρουργός δ/ντης Νοσοκομείου «ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ», Αλεβίζου Σταυρούλα ειδική γραμματέας Ε.Ο.Ε – γενική ιατρός επιμελήτρια Α’- ΚΥ Νεάπολης Λακωνίας – Ελαφονήσου,  Εξάρχου Βασιλική δερματολόγος-μέλος Δ.Σ της  Ε.Ο.Ε – Κεντρική Κλινική Αθηνών, Καρρά Μαρία διοικητικός Βουλής των Ελλήνων, Νικολαΐδου Θάλεια  μέλος Ε.Ο.Ε – πλαστικός χειρουργός Νοσοκομείου «Ο ΑΓΙΟΣ ΣΑΒΒΑΣ»,  Καραγκούνης Παναγιώτης γυναικολόγος – Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου, Παπαβεργής Σταύρος ενδοκρινολόγος – Ιατρικός Σύλλογος Ρόδου, Νομικού Χριστίνα πρόεδρος ΜΚΟ «ΑΓΓΙΓΜΑ», Γρηγοριάδου Βαλεντίνη υπεύθυνη Πληροφορικής Παντείου Πανεπιστημίου.
Η εφαρμογή του προγράμματος κρίνεται αναγκαία για τους εξής λόγους!
1) Από την αποτελεσματικότητα ανάδειξης, σε ποσοστό περίπου 2% των εξεταζομένων, πρώιμων καρκίνων, δηλαδή καρκίνων που θεραπεύονται πλήρως.
2) Την θεραπεία των πρώιμων καρκίνων, με αποτέλεσμα την άμεση απόδοση στον κοινωνικό ιστό, ατόμων που αλλιώς θα υποβάλλονταν σε αποκλεισμό λόγω θεραπειών, όπως επίσης την απαλλαγή του οικογενειακού περίγυρου από ψυχοφθόρες καταστάσεις, που οι ίδιες θεραπείες προκαλούν.
3) Την σύγχρονη ανάδειξη άλλων παθολογιών, που αλλιώς δεν ανιχνεύονται, ιδίως σε πληθυσμιακές ομάδες που διαβιούν μακριά  από υγειονομικές μονάδες ή σε αποκλεισμό από αυτές.
4) Την μέγιστη οικονομική ωφέλεια, μιας και η ανάδειξη πρώιμου καρκίνου κοστίζει, για το ασφαλιστικό ταμείο ή τον ίδιο τον ασθενή, το 1/30 περίπου από ότι εάν ο ίδιος καρκίνος γίνει συμπτωματικός, κλινικός μετά πάροδο ενός ή περισσότερων ετών.
5) Την δημιουργία του ιστού που θα εξυπηρετεί την αναγνώριση και θεραπεία των προσυμπτωματικών καρκίνων όπως επίσης η εξειδίκευση τοπικών ιατρών της Περιφέρειας στην ανίχνευση αυτών των καρκίνων μέσα από την συμμετοχή τους στους ελέγχους και μετά από ειδικά σεμινάρια που θα γίνουν στους ντόπιους γιατρούς από μεριάς εξειδικευμένων γιατρών, θα προσφέρει τα μέγιστα σε ποιότητα παρεχομένων υγειονομικών υπηρεσιών στο μόνιμο πληθυσμό, της πραγματικά δύσκολης Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου