Ειδήσεις

Παίρνει σαφείς αποστάσεις από τους εργαζόμενους στη ΔΕΥΑΡ

Σαφείς αποστάσεις και από τις αποφάσεις του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΥΑ Ρόδου για τη διατήρηση του συνόλου των συμβασιούχων της πρώην ΔΕΥΑ Ιαλυσού, παίρνει με επιστολή “φωτιά” προς τον Γενικό Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, ο δήμαρχος Ρόδου κ. Στάθης Κουσουρνάς.
Ο κ. Κουσουρνάς, αποποιείται της όποιας ευθύνης και αναφέρει ότι δεν αποδέχεται κανέναν καταλογισμό, διότι ούτε ήταν εκείνος που προσέλαβε τους συγκεκριμένους υπαλλήλους, ούτε ήταν εκείνος που ψήφισε για να παραμείνουν στην επιχείρηση!!
Στο έγγραφο του δημάρχου Ρόδου αναφέρονται συγκεκριμένα τα εξής:
«Κύριε Γενικέ Γραμματέα!
Με την παρούσα επιστολή ζητούμε νομικές διευκρινήσεις, για θέματα που αφορούν την Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Ρόδου (ΔΕΥΑΡ), σχετικά με την εργασιακή σχέση ορισμένων εργαζομένων στην Επιχείρηση, για τους οποίους υπάρχουν δικαστικές αποφάσεις λύσης των εργασιακών τους σχέσεων με την ΔΕΥΑΡ.
Ιστορικό:
Η ΔΕΥΑΡ διέπεται από τον Ν.1069/1980, όπως αυτός τροποποιήθηκε και ισχύσει σήμερα καθώς και από άλλες νομοθετικές ρυθμίσεις, που αφορούν την λειτουργία και διοίκηση των Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου, όπως είναι η ΔΕΥΑΡ.
Η σημερινή ΔΕΥΑΡ προήλθε από την συνένωση έξη (6) υφιστάμενων ΔΕΥΑ στους τέως Δήμους Ροδίων, Ιαλυσού, Πεταλούδων, Αφάντου, Καλλιθέας και Αρχαγγέλου (ΦΕΚ 786/9-05-2011) και επέκτεινε τις δραστηριότητές της τον Ιούνιο του 2012 σε όλο το νησί, δηλαδή και στους υπόλοιπους τέσσερις τέως δήμους του Νησιού, τους Δήμους Αταβύρου, Καμείρου, Νότιας Ρόδου και Λινδίων.
Το προσωπικό που υπηρετούσε στις τέως ΔΕΥΑΡ μεταφέρθηκε σύμφωνα με το άρθρο 109 του Ν. 3852/2010 στην νέα ΔΕΥΑΡ σύμφωνα με τις διαπιστωτικές πράξεις των Διοικητικών Συμβουλίων των τέως ΔΕΥΑ και την απόφαση 2/2011 του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΡ.
Η εργασιακή σχέση του προσωπικού των τέως ΔΕΥΑ, σύμφωνα με τις διαπιστωτικές πράξεις, ήταν είτε αορίστου χρόνου, είτε με συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου.
Οι εργαζόμενοι με συμβάσεις προσέφυγαν στα Δικαστήρια, μερικοί των οποίων δικαιώθηκαν και μετατράπηκε η σύμβασή τους σε σύμβαση αορίστου χρόνου σύμφωνα με τις δικαστικές αποφάσεις.
Υπήρξαν και καταγγελίες στο ΑΣΕΠ, το οποίο με έκθεσή του αποφάνθηκε για την εργασιακή σχέση των εργαζομένων οι οποίοι προήλθαν από την τ. ΔΕΥΑ Ιαλυσού.
Για τους 57 εργαζομένους της τ. ΔΕΥΑ Ιαλυσού έχουν παρθεί αποφάσεις από το Διοικητικό Συμβούλιο και είναι ενήμερη η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου για τις εξελίξεις.
Σημερινή Κατάσταση:
Σήμερα υπάρχουν οι εξής εκκρεμότητες, που αφορούν δέκα (10) εργαζόμενους:
1. Σύμβαση πέντε (5) εργαζομένων, προερχόμενων από την τ. ΔΕΥΑ Αρχαγγέλου. Για τους εργαζόμενους αυτούς έχει εκδοθεί πρωτόδικη δικαστική απόφαση από το Πρωτοδικείο Ρόδου ( Απόφαση 209/2010). Κατατέθηκε στο πρωτόκολλο της Επιχείρησης στις 11-2-2014 από το μέλος του Δ.Σ. και τέως Δήμαρχο Δήμου – Πρόεδρο ΔΕΥΑ Ιαλυσού, κ. Στέργο Στάγκα η πιο πάνω απόφαση, με την οποία λύεται η σχέση εργασίας τους με την ΔΕΥΑ Αρχαγγέλου.
2. Σύμβαση δύο (2) εργαζομένων προερχόμενων από την τ. ΔΕΥΑ Ρόδου. Για τους εργαζόμενους αυτούς έχουν εκδοθεί δικαστικές αποφάσεις του Πρωτοδικείου Ρόδου, (Απόφαση 195/2010) καθώς και απόφαση του Εφετείου Δωδεκανήσου (Απόφαση: 75/2012).
3. Σύμβαση τριών (3) εργαζομένων προερχόμενων από την ΔΕΥΑ Ιαλυσού. Οι εργαζόμενοι αυτοί δεν περιλαμβάνονται στην έκθεση του ΑΣΕΠ, η οποία αφορούσε σχεδόν το σύνολο των εργαζομένων, προερχομένων από την ΔΕΥΑ Ιαλυσού. Μετεφέρθησαν 61 εργαζόμενοι, ενώ η έκθεση πρότεινε την απόλυση 57 εργαζομένων. Όμως για τους εργαζομένους αυτούς υπάρχει απόφαση του Εφετείου Αθηνών (1766/2013), με την οποία λύεται η σύμβαση τους με την ΔΕΥΑΡ και η οποία περιλαμβάνει και άλλους εργαζόμενους της ΔΕΥΑΙ, οι οποίοι απολύθηκαν.
Οι παραπάνω δέκα (10) εργαζόμενοι δεν έχουν ακόμα απολυθεί και έχουν οικονομικές αξιώσεις από την ΔΕΥΑΡ. Από την ημερομηνία που έγιναν γνωστές οι δικαστικές αποφάσεις, οι υπηρεσιακοί παράγοντες της Επιχείρησης, αρνούνται να εκδώσουν εντάλματα μισθοδοσίας, φοβούμενοι τον καταλογισμό, αλλά και επειδή αφενός μεν θεωρούν ότι δεν υπάρχει εργασιακή σχέση για όσους έχουν εκδοθεί καταδικαστικές αποφάσεις και αφετέρου θεωρούν ότι οι δικαστικές αποφάσεις πρέπει να εφαρμοστούν.
Ενέργειες που έγιναν:
Η Νομική Υπηρεσία της ΔΕΥΑΡ εισηγήθηκε την λύση της εργασιακής σχέσης των ανωτέρω υπαλλήλων. ( έγγραφο αρ. πρωτ. 3256/10-04-2014). Το θέμα συζητήθηκε στην συνεδρίαση του Δ.Σ. 11-04-2014 και το Σώμα απέρριψε την εισήγηση του υπογράφοντος και της Νομικής Υπηρεσίας. (απόφαση Δ.Σ.70/2014) την οποία και σας επισυνάπτουμε. Έτσι η εκκρεμότητα αυτή παραμένει.
Ως Πρόεδρος του Δ.Σ. επανέφερα το θέμα στην συνεδρίαση του σώματος, στις 12-06-2014 (αρ, απόφασης 112/2014 την οποία και σας επισυνάπτω), ζητώντας από τα μέλη του Δ.Σ. και ιδιαίτερα από αυτούς οι οποίοι ψήφισαν κατά της εισήγησης της Νομικής Υπηρεσίας, να λάβουν σοβαρά υπόψη τους τις οικονομικές συνέπειες του καταλογισμού που μπορεί να έχουν, αφού δύνανται να θεωρηθούν ως «υπαίτιοι» για καταλογισμό σύμφωνα με το άρθρο 7 του ΠΔ 164/2004.
Οι απολύσεις και οι προσλήψεις αλλά και κάθε απόφαση που αφορά την διοίκηση της Επιχείρησης είναι συλλογική απόφαση του Δ.Σ. το οποίο έχει την ευθύνη της Διοίκησης. Την ευθύνη για την μη εφαρμογή των δικαστικών αποφάσεων δεν την έχει κατά την άποψή μας ούτε ο Πρόεδρος, αλλά ούτε και τα μέλη τα οποία ψήφισαν για την εφαρμογή των δικαστικών αποφάσεων.
Η εφαρμογή του άρθρου 7 του ΠΔ.64/2014, «επιτρέπει» την πληρωμή των δεδουλευμένων αλλά ταυτόχρονα αναφέρει ότι το ποσό καταλογίζεται στον «υπαίτιο». Οι εργαζόμενοι είτε μεμονωμένα είτε κατά ομάδες προσέφυγαν στην Επιθεώρηση Εργασίας διεκδικώντας τους μισθούς των.
Τα εντάλματα μισθοδοσίας, όπως και κάθε ένταλμα πληρωμών, υπογράφονται από τον εκδότη του εντάλματος, θεωρείται από τον Γενικό Δ/ντή, εγκρίνεται από τον Πρόεδρο του Δ.Σ. και πληρώνεται από τον Ταμία.
Οι 10 εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι εδώ και αρκετό χρόνο και απαιτούν τους μισθούς τους γιατί εργάζονται κανονικά αφού δεν υπάρχει απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου για την διακοπή της εργασίας τους. Για την πληρωμή τους θα χρειασθεί διπλή εντολή από τον Πρόεδρο (Δήμαρχο Ρόδου) αφού οι υπηρεσιακοί παράγοντες δηλώνουν άρνηση πληρωμής.
Ζητούμενες διευκρινήσεις:
Επειδή ο υπογράφων, τα μέλη του Δ.Σ. τα οποία ψήφισαν υπέρ της εφαρμογής των δικαστικών αποφάσεων και οι υπηρεσιακοί παράγοντες, που εμπλέκονται στην πληρωμή των ενταλμάτων, δεν επιθυμούν ούτε τώρα ούτε διαχρονικά να έχουν την ευθύνη του «υπαίτιου» παρακαλούμε να μας απαντήσετε στα παρακάτω ερωτήματα.
1. Ποιος είναι ο υπαίτιος τώρα ή ο υπαίτιος διαχρονικά. Είναι αυτός του έκανε τις προσλήψεις, αυτός που ψήφισε κατά ή υπέρ της εφαρμογής των δικαστικών αποφάσεων απόλυσης ;
2. Σε περίπτωση που ο υπογράφων Πρόεδρος δώσει «εντέλεσθαι» για την πληρωμή των 10 εργαζομένων παρά το ό,τι έχει διαφωνήσει με την παραμονή τους στη ΔΕΥΑΡ, έχει ευθύνη τυχόν καταλογισμού σε μελλοντικό έλεγχο ;
Με απλά λόγια μπορεί να υπογράψει την πληρωμή χωρίς να κινδυνεύει ;
Αγαπητέ κ. Γενικέ Γραμματέα!
Ο υπογράφων πρόεδρος του Δ.Σ. και Δήμαρχος Ρόδου δεν θεωρώ ούτε αποδέχομαι κανένα καταλογισμό για τα ανωτέρω, διότι ούτε τους προσέλαβα εγώ ως πρόεδρος της νέας ΔΕΥΑΡ, αλλά ούτε ψήφισα να εξακολουθούν να παραμένουν στην Επιχείρηση.
Άσκησα κάθε επιρροή που είχα προς στα μέλη του Δ.Σ., για να εφαρμοστούν οι δικαστικές αποφάσεις, αλλά δεν ήταν δυνατό να εισακουστώ, από την άλλη πλευρά η Δημοκρατία έχει κανόνες και δεν μπορώ να μην αποδεχθώ την πλειοψηφική απόφαση του Σώματος. Αυτό όμως δεν με καθιστά υπόλογο και υπαίτιο και δεν αναγνωρίζω καμιά ευθύνη που μπορεί να μου αποδοθεί με αποφάσεις άλλων. Αυτό θέλω να αποφύγω και τώρα και στο μέλλον.
Θα σας παρακαλούσα να έχω τις απόψεις σας, οι οποίες θα ληφθούν σοβαρά υπόψη.
Εν αναμονή της απάντησής σας.
Με εκτίμηση
Ο Πρόεδρος του Δ.Σ.
Ευστάθιος Κουσουρνάς
Δήμαρχος Ρόδου

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου