Ειδήσεις

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας υπαλλήλων της Περιφέρειας

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν χτες από τις 10 το πρωί έως τις 12 το μεσημέρι, έξω από το κεντρικό κτήριο της Περιφέρειας στη Ρόδο, οι εργαζόμενοι της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.
Η συγκέντρωση είχε ως αντικείμενο τις προσλήψεις που θα γίνουν σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας, ενώ είχαν συνάντηση και με τον περιφερειάρχη κ. Γιώργο Χατζημάρκο, με τον οποίο συζήτησαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν όλες οι υπηρεσίες της Περιφέρειας τόσο στα Δωδεκάνησα όσο και στις Κυκλάδες, καθώς είναι υποστελεχωμένες.
Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν οι εκπρόσωποι του Συλλόγου Υπαλλήλων Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και Περιφερειακών Ενοτήτων Δωδεκανήσου (ΣΥΠΝΑΠΕΔ) εξέφρασαν την αγωνία τους για τις τραγικές ελλείψεις σε προσωπικό και δεν έκρυψαν την απογοήτευσή τους, καθώς η πληροφόρηση από το αρμόδιο υπουργείο, είναι ότι μόνον δέκα θέσεις θα εγκριθούν για την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου –πέντε για τις Κυκλάδες και πέντε για τα Δωδεκάνησα, από τις 250, που είχε ζητήσει ο ίδιος ο κ. Χατζημάρκος από πέρσι!!!
«Το βασικό μας πρόβλημα παραμένει η υποστελέχωση των υπηρεσιών στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου το οποίο τα τελευταία χρόνια γίνεται ολοένα και εντονότερο. Φανταστείτε ότι από το 2010 και μετά έχουμε χάσει πάνω από το 40% των υπαλλήλων –κυρίως από συνταξιοδοτήσεις και δεν έχει έρθει σχεδόν κανένας νέος υπάλληλος, παρά μόνον με μετακινήσεις από τον δήμο. Στη συνάντηση που προηγήθηκε με τον κ. Χατζημάρκο, ενημερωθήκαμε ότι το ζήτημα έχει να κάνει με το υπουργείο. Και ο ίδιος ο περιφερειάρχης προσπαθεί και ζητάει προσλήψεις. Πέρσι μας είχαν πει για 250 άτομα, αργότερα φτάσαμε στα 100 και τώρα μας λένε για προσλήψεις μόνον δέκα ατόμων. Μιλάμε για όλες τις υπηρεσίες της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου», τόνισε ο πρόεδρος κ. Αντώνης Γκίκας.
«Αυτή η κινητοποίηση ήταν απλά ένα μήνυμα. Ούτως ή άλλως για να μπορούμε να μιλάμε για κανονικότητα στην στελέχωση των υπηρεσιών απαιτείται προσωπικό. Να θυμίσουμε ότι επί Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, ήμασταν γύρω στα 500 άτομα. Τώρα είμαστε 220 άτομα μόνον στα Δωδεκάνησα, ενώ μας ‘φορτώνουν’ συνεχώς με νέες αρμοδιότητες. Μετέφεραν αρμοδιότητες χωρίς να υπάρχει προσωπικό. Το ίδιο συμβαίνει και στις Κυκλάδες. Τώρα με το νέο νομοσχέδιο για το δομημένο περιβάλλον, θα μας δώσουν κι άλλες αρμοδιότητες –από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση και από τους Δήμους. Με τι προσωπικό θα τις αναλάβουμε όμως; Από το 2011 έχουν σταματήσει οι προσλήψεις και δεν έχει γίνει ούτε μία, ενώ το 5 προς 1 που μας έλεγαν, δεν έχει εφαρμοστεί. Ζητάμε να έρθει προσωπικό και στα μεγάλα νησιά αλλά και στα Επαρχεία» δήλωσε ο κ. Λυριστής.
Να σημειωθεί ακόμη, ότι προσλαμβάνονται κατά καιρούς κάποιοι εποχιακοί αλλά σε πολύ μικρό αριθμό για να εξυπηρετήσουν τις μεγάλες ανάγκες που υπάρχουν.

Τα αιτήματα των εργαζομένων
Το διεκδικητικό πλαίσιο της κινητοποίησης είναι το εξής:
ΠΑΙΡΝΟΥΜΕ ΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΑΣ
ΟΡΓΑΝΩΝΟΥΜΕ ΤΗ ΔΡΑΣΗ ΜΑΣ – ΤΙΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΜΑΣ
1. Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Να αντιμετωπιστεί η τραγική υποστελέχωση των υπηρεσιών των Περιφερειών (40% μείωση από το 2009) και να αρθεί η συνεχιζόμενη απαγόρευση των προσλήψεων.

2. Να μετατραπούν σε πλήρη απασχόληση οι συμβάσεις ΙΔΑΧ αορίστου χρόνου μερικής απασχόλησης των υπαλλήλων των Περιφερειών.
3. Να γίνει ρύθμιση (τροπολογία) για τα Υπηρεσιακά Συμβούλια των Περιφερειών με ταυτόχρονη νομοθετική κατάργηση του περιορισμού που τίθεται από την παρ. 3.αα του άρθρου 30 του Ν. 4369/2016, ότι τα μη αιρετά μέλη του Υπηρεσιακού Συμβουλίου πρέπει να υπηρετούν αποκλειστικά στην έδρα της Περιφέρειας καθώς και νομοθετική ρύθμιση για την συμμετοχή εκπροσώπου της ΟΣΥΑΠΕ στο Δευτεροβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο, όταν αυτό εξετάζει πειθαρχικά παραπτώματα υπαλλήλων των Περιφερειών.
4. Ανάκληση της μεταφοράς των αρμοδιοτήτων των Υπηρεσιών Δημοσιονομικού Ελέγχου (ΥΔΕ) στις Οικονομικές Υπηρεσίες των δημόσιων φορέων και ανάμεσά τους και στις Περιφέρειες, σύμφωνα με τους νόμους 4270/2014, 4337/2015 και τις σχετικές Αποφάσεις.
5. Άρση του καθεστώτος μεταφοράς αστικής ευθύνης στους υπαλλήλους των οικονομικών υπηρεσιών των Περιφερειών.
6. Να αποσυνδεθεί κάθε μετακίνηση από το όριο αποστάσεων στις νησιωτικές περιοχές και να θεωρείται εκτός έδρας με ολόκληρη αποζημίωση και με δικαίωμα διανυκτέρευσης (εάν απαιτείται).

7. Να αυξηθεί το όριο των ημερών εκτός έδρας τουλάχιστον στις εκατό (100) ημέρες, χωρίς να προσμετρούνται σε αυτές, οι εκτός έδρας μετακινήσεις οι οποίες αφορούν επιμόρφωση του υπαλλήλου (ημερίδες, σεμινάρια, επιστημονικά συνέδρια κτλ).
8. Με δεδομένη την υπαρκτή υποστελέχωση , επανεξέταση όλων των αναθέσεων «παράλληλων» καθηκόντων στους υπαλλήλους διαφορετικών οργανικών μονάδων
9. Να καλυφθούν οι μισθολογικές μας απώλειες. Χορήγηση 13ου και 14ου μισθού. Ξεπάγωμα της μισθολογικής μας εξέλιξης, πλήρης μισθολογική και βαθμολογική αναγνώριση της προϋπηρεσίας εκτός δημόσιου τομέα, που να καλύπτει όλους τους εργαζόμενους, με όλες τις σχέσεις εργασίας.
10. Αναγνώριση προϋπηρεσίας των εργαζομένων των ΟΤΑ, που μετατάχτηκαν κάνοντας χρήση των νόμων της ενδοαυτοδιοικητικής κινητικότητας και συγκεκριμένα του άρθρου 48 του ν. 4274/2014.
11. Να μην υπάρχει περιορισμός στο βαθμό και στην ειδικότητα του υπαλλήλου που μετακινείται.
Να γίνεται προπληρωμή των εξόδων μετακίνησης και διαμονής των υπαλλήλων, ώστε να μπορούν να ανταποκρίνονται στα έξοδα, που απαιτούνται.
12. Να αυξηθεί το ποσό των εξόδων διανυκτέρευσης σε 80 ευρώ ανά διανυκτέρευση για την καλοκαιρινή περίοδο.

13. Το ποσό χιλιομετρικής αποζημίωσης για τη χρήση Ι.Χ. αυτοκινήτου να είναι ανάλογο του πραγματικού κόστους, δηλαδή τουλάχιστον 0,25€/χλμ (κόστος καυσίμων προσαυξημένο εξαιτίας της φθοράς στην οποία υπόκειται λόγω της χρήσης το αυτοκίνητο).
14. Έκδοση ΚΥΑ για την επαναχορήγηση της αποζημίωσης στους υπαλλήλους των Δ/νσεων Ανάπτυξης των Περιφερειών της χώρας που πραγματοποιούν ελέγχους, μετά τη λήξη του κανονικού ωραρίου εργασίας των υπηρεσιών και εκτός του χρόνου που καλύπτεται από υπερωριακή απασχόληση.
15. Νομοθετική ρύθμιση για την αποζημίωση των υπαλλήλων, που εργάζονται για το έργο των εξετάσεων οδήγησης (κύριο και βοηθητικό έργο) και ταυτόχρονη εξασφάλιση της δωρεάν μεταφοράς τους στους τόπους όπου διενεργούνται οι εξετάσεις.
16. Διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα του έργου των εξετάσεων οδήγησης και πραγματοποίησή του μόνο από τις Διευθύνσεις Μεταφορών των Περιφερειών. Όχι στους σχεδιασμούς για ιδιωτικοποίηση του έργου.
17. Κάλυψη των προβλεπόμενων για την χορήγηση διπλώματος οδήγησης ιατρικών εξετάσεων των πολιτών από τα Ασφαλιστικά τους Ταμεία, καταργώντας τα σχετικά παράβολα
18. Να σταματήσει κάθε σχέδιο για περικοπή του «επιδόματος παραμεθορίων και προβληματικών περιοχών» και να χορηγηθούν κίνητρα για την παραμονή των υπαλλήλων στις περιοχές αυτές (επαναχορήγηση της επιδότησης απόκτησης πρώτης κατοικίας κλπ).
19. Επαναχορήγηση της υπερβάλλουσας μείωσης (προσωπική διαφορά) του άρθρου 29 του ν. 4024/2011 των εργαζομένων που μετατάχτηκαν κάνοντας χρήση των νόμων της ενδοαυτοδιοικητικής κινητικότητας.
20. Πλήρης νομική στήριξη των υπαλλήλων των Περιφερειών, σύμφωνα με την πρόταση τροπολογίας, που έχουμε καταθέσει.
21. Χορήγηση Μέσων Ατομικής Προστασίας και επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας στους εργαζόμενους, που εργάζονται σε ανθυγιεινές εργασίες και χώρους.
22. Κατάργηση των «ειδικών» πειθαρχικών παραπτωμάτων και της αστικής ευθύνης που αφορούν συναδέλφους που σχετίζονται με την αδειοδότηση πρατηρίων καυσίμων.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου