Ειδήσεις

Κοτζιάς: Θα καταθέσουμε σύμφωνο για λύση-πακέτο του Σκοπιανού το Φεβρουάριο-Ονομα στα σλαβικά

Σύμφωνο που θα προβλέπει λύση-πακέτο για την ονομασία της ΠΓΔΜ θα καταθέσει εντός του Φεβρουαρίου η ελληνική κυβέρνηση, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, απορρίπτοντας την ιδέα Νίμιτς για «σαλαμοποίηση» της διαπραγμάτευσης ώστε να λυθεί άμεσα το όνομα και να μετατεθούν άλλες εκκρεμότητες.

Το σύμφωνο, που αρχικά θα κατατεθεί στην ελληνική κυβέρνηση και στη συνέχεια στα Σκόπια, θα περιέχει προτάσεις για το όνομα και κεφάλαια για την απαλοιφή του αλυτρωτισμού, τη διεθνή θέση της ΠΓΔΜ και πρόγραμμα ανάπτυξης των ελληνο-σκοπιανών σχέσεων.

Το σύμφωνο, εφόσον γίνει δεκτό, θα αποτελέσει βάση για την επίλυση του ονοματολογικού, καθώς μετέπειτα θα τεθεί από τις δύο κυβερνήσεις προς κύρωση στα εθνικά κοινοβούλια. Κύρωση του συμφώνου θα «ξεκλειδώσει» την ένταξη της FYROM στο NATO και μετέπειτα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο κ. Κοτζιάς δεν αναφέρθηκε συγκεκριμένα στις ελληνικές προτάσεις για το σύνθετο όνομα, σημείωσε όμως ότι το δεύτερο συνθετικό θα είναι «γεωγραφικός προσδιορισμός» που θα συνδέεται με τη Μακεδονία. Υπενθύμισε ότι και το σημερινό ενδιάμεσο όνομα, το ΠΓΔΜ, περιλαμβάνει τον όρο «Μακεδονία».

Το απόγευμα ο κυβερνητικός εταίρος Πάνος Καμμένος επαναβεβαίωσε ότι δεν δέχεται τον όρο «Μακεδονία» ή παράγωγά του. Ωστόσο, ο κ. Κοτζιάς εκτίμησε ότι η συμφωνία θα περάσει από τη Βουλή με απόλυτη πλειοψηφία ακόμα και με διαφωνία ή αποχή των ΑΝΕΛ, διαβλέποντας συναίνεση βουλευτών του Ποταμιού και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

Είπε δε ότι η διαφοροποίηση των ΑΝΕΛ δεν είναι κάτι αντιδημοκρατικό ή πρωτοφανές στα ευρωπαϊκά δεδομένα και δεν συνιστά ρήγμα στην ενότητα του κυβερνητικού συνασπισμού.

Αντίθετα επιτέθηκε επανειλημμένα στη Νέα Δημοκρατία, την οποία κατηγόρησε ότι προσπαθεί να υπονομεύσει τη διαπραγμάτευση ώστε να χτυπήσει την κυβέρνηση, ενώ τη λοιδόρησε ότι παριστάνει τον προστάτη των εθνικών συμφερόντων ενώ φέρει το βάρος για σειρά ιστορικών αστοχιών στο Σκοπιανό.

Τα στοιχεία του ονόματος και η αλλαγή του Συντάγματος

Ο ΥΠΕΞ τάχθηκε εμμέσως πλην σαφώς υπέρ λύσης με όνομα στα σλαβικά, αμετάφραστο, που θα διακρίνει τη FYROM από την ελληνική Μακεδονία, και παρέθεσε ως παράδειγμα τη «Σρι Λάνκα». Απέφυγε να εκτιμήσει εάν αυτό θα γίνει δεκτό από τα Σκόπια, λέγοντας όμως ότι η γλώσσα στην οποία θα διατυπωθεί το όνομα και εάν θα είναι αμετάφραστο θα τεθεί στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης.

Μιλώντας στην ΕΡΤ ο κ. Κοτζιάς επισήμανε επίσης πως το κείμενο θα περιέχει εγγυήσεις για το αμετάβλητο των συνόρων.

Όσον αφορά το κρίσιμο θέμα του Συντάγματος της FYROM, που περιέχει εκφράσεις αλυτρωτισμού, ο κ. Κοτζιάς παραδέχτηκε ότι χωρίς αναθεώρηση θα είναι πολύ εύκολο μία μελλοντική σκοπιανή κυβέρνηση να ανατρέψει πολλά τετελεσμένα.

Απέφυγε ωστόσο να δεσμευτεί για τη συνέχεια, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ δεν διαθέτει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία 2/3 που απαιτείται για τροποποίηση του Συντάγματος.

Όπως είπε, το πρώτο ζητούμενο θα είναι να ανοίξει ο δρόμος της συνταγματικής αναθεώρησης και στη συνέχεια «θα δούμε πώς θα πάει». Υπενθύμισε πάντως ότι ορισμένες διεθνείς συνθήκες υπερισχύουν των εθνικών Συνταγμάτων.

Η λύση «συμφέρει την Ελλάδα»

Ο κ. Κοτζιάς υπογράμμισε ότι η λύση του ονοματολογικού είναι στο συμφέρον της Ελλάδας, πρώτον διότι η Αθήνα δεν θα χρειάζεται να δαπανά διπλωματικό κεφάλαιο έναντι των εταίρων της, αλλά και καθότι έτσι θα δρομολογηθεί η οικονομική ανάπτυξη της FYROM και άλλων βαλκανικών χωρών.

Επισήμανε ότι η ανάπτυξη της περιοχής συμβάλλει και στην ανάπτυξη της Ελλάδας, αλλά κι ότι η διαμόρφωση φιλικών σχέσεων στη γειτονιά μας θα δρομολογήσει ένα βαλκανικό μπλοκ που θα εξυπηρετεί τα ελληνικά συμφέροντα σε μία διευρυμένη Ευρωπαϊκή Ένωση.

Προειδοποίησε μάλιστα ότι στο πολύ κακό σενάριο διάλυσης της FYROM η περιοχή βόρεια των ελληνικών συνόρων θα καταληφθεί από άλλες χώρες που φέρουν τους δικούς τους αλυτρωτισμούς και εθνικισμούς.

Όσον αφορά τα συλλαλητήρια που διοργανώνονται κατά της χρήσης του όρου «Μακεδονία», ο κ. Κοτζιάς παραδέχτηκε μεν ότι πρόκειται για εκφράσεις δημοκρατικών δικαιωμάτων όμως επισήμανε ότι στο εξωτερικό μπορεί κάλλιστα να γίνουν αντιληπτά ως απόδειξη αλυτρωτισμού και από την πλευρά της Ελλάδας.

Πηγή: skai.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

  • Menippos    30.01.2018 10:55

    Αυτά είναι από τα γνωστά συριζαίϊκα παραμύθια και μάλιστα τα εντελώς κακόβουλα. Μας έχουν συνηθίσει άλλωστε στην πλαστογράφηση και μας έχουν φλομώσει στα ψεύδη και στην απατεωνία. Εφτασαν στο σημείο να κάνουν δημοψήφισμα και σε μία νύκτα να αντιστρέψουν το 65% ΟΧΙ σε ένα δουλικότατο ναι.

    Η Ελλάδα δεν έχει καμία ανάγκη να γίνει επισήμως νονος των σκοπιανών ψευτομακεδόνων οι οποίοι αν το θέλουν ευχαρίστως και θα τους αγαπάμε και μπορούμε να τους λέμε με ότι άλλο πέρα από την πλαστογραφία την οποία χρόνια τώρα αναμασούν για αλήθεια. .Αν δε αισθάνονται την ανάγκη να έχουν ρίζες βαθιές στην ιστορία ελεύθερα μπορούν από κάθε άποψη να θαυμάζουν την ελληνιστική εποχή του Αλεξάνδρου και τα επιτεύγματα της. Άλλωστε όλη η οικουμένη το ίδιο κάνει με την κλασική Ελλάδα (Πλάτων, Σωκράτης, Αριστοτέλης, Ηράκλειτος, Επίκουρος και ατελείωτος ο κατάλογος τους) και εμείς οι Έλληνες -αν και περασμένα μεγαλεία- είμαστε υπερήφανοι για αυτό.

    Σαν θέλουν οι σκοπιανοι και νοιώθουν να είναι φίλοι μας σαν αδέλφια μας, καμία αντίρρηση να τους αγαπάμε και να τους φροντίζουμε και σαν είναι έτσι να κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας να μπουν στην Ε.Ε. και κατ΄ουσια να μην υπάρχουν μεταξύ μας σύνορα. ΟΧΙ όμως να τους δεχόμαστε γνωρίζοντας πως είναι πλαστογράφοι και μάλιστα σε βάρος μας.

Σχολιασμός άρθρου