Από τον 11ο αι ένα ιερό φωτοστέφανο περιβάλλει τις κορυφές της Πάτμου και , όταν ο ΄Οσιος Χριστόδουλος έκτισε εκεί το μοναστήρι του, κατάλαβε ότι για να το κάνει να λάμπει δεν είχε παρά να του δώσει και ένα όνομα και αυτό ήταν του Ευαγγελιστή Ιωάννη του Θεολόγου» έγραψε στο ταξιδιωτικό ημερολόγιο του το 1854 ο Γάλλος περιηγητής Βίκτωρ Γκερέν. Περισσότερα στοιχεία, πολλά μεταφράστηκαν για πρώτη φορά, ακούστηκαν από την καθηγήτρια Γαλλικής φιλολογίας κ.Θεώνη Τόπα στη γιορτή της κοπής της πίτας του Συλλόγου Πατμίων Ρόδου Ο ΟΣΙΟΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ το Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2017 στο πνευματικό Κέντρο του Ι.Ν. Αγίου Παντελεήμονα Παλιάς Πόλης. Η κ. Τόπα αναφέρθηκε και στον Γάλλο φιλέλληνα Ζακ Λακαριέρ που επίσης επισκέφθηκε την Πάτμο πολλά καλοκαίρια.
Την γιορτή τίμησαν με την παρουσία τους και χαιρέτισαν ο βουλευτής Δωδεκανήσου της Ν.Δ. κ. Μάνος Κόνσολας, ο αντιπεριφερειάρχης Δωδεκανήσου κ. Χαράλαμπος Κόκκινος, ο Πατμιακής καταγωγής αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Τέρρυς Χατζηιωάννου ,ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Παροικιακών Σωματείων Ρόδου κ. Νίκος Κωνσταντινίδης, ο πρόεδρος και η αντιπρόεδρος του Συλλόγου Τηλίων Ρόδου «Αγίος Παντελεήμονας» κ. Νίκος Παπαεμμανουήλ ( που πρότεινε και την αδελφοποίηση των δύο Συλλόγων) και κ. Σοφία Χατζηγεωργίου , μεγάλο μέρος των μελών της Πατμιακής Παροικίας στη Ρόδο ενώ διαβάστηκαν και μηνύματα. Ο δήμαρχος Πάτμου κ. Γρηγόρης Στόικος, υπογραμμίζει μεταξύ άλλων: « Θεωρώ υποχρέωσή μου να εκφράσω τα θερμά μου συγχαρητήρια για τις δραστηριότητές σας, αφού εκτός της συνεχούς προβολής της Πάτμου μας σε κάθε εκδήλωση στο νησί της Ρόδου, όποτε χρειαστήκαμε τη βοήθειά σας την είχαμε απλόχερα. Από τη δική μας μεριά ως Δημοτική Αρχή καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για την όσο το δυνατόν καλύτερη ανάπτυξη των νησιών μας, Πάτμου Αρκιών και Μαραθιού». Ο Δρ Στέφανος Δράκος, Πολιτευτής Δωδεκανήσου ΝΔ και Δημοτικός Σύμβουλος Ρόδου στο χαιρετισμό που έστειλε σημειώνει πως «η διαρκή και πολύπλευρη δράση Συλλόγων όπως ο δικός σας, αποδεικνύει την ανάγκη για ένωση, προσφορά, συλλογικότητα. Την ανάγκη για διατήρηση και ανάδειξη των ηθών και των εθίμων, για στήριξη του τόπου μας, της δικής μας «μικρής» πατρίδας με τη μεγάλη ιστορία και αξία. Δηλώνω, στη διάθεσή σας, στο βαθμό που μου το επιτρέπουν οι δυνάμεις μου και εύχομαι από καρδιάς μία σωτήρια χρονιά πρώτιστα για τη χώρα και κατ’ επέκταση και για όλους εμάς».

Την πίτα που προσέφερε και φέτος μαζί με άλλα εδέσματα ο γνωστός επιχειρηματίας κ. Γιώργος Αλεξανδρίδης, ευλόγησαν ο εφημέριος του Ι.Ν.Αγίου Παντελεήμονα π. Χρήστος Σιάννας και ο π Φίλιππος. Ο πρόεδρος του Συλλόγου κ. Αριστείδης Ε.Μιαούλης έκανε έναν μικρό απολογισμό της δράσης του Δ.Σ. υπογραμμίζοντας την ανάγκη συσπείρωσης των μελών της Πατμιακής παροικίας στη Ρόδο ώστε να εμπλουτιστούν οι παρεμβάσεις στα κοινωνικό- πολιτιστικά δρώμενα στο φιλόξενο νησί αλλά και στον γενέθλιο τόπο. Ακολούθησε απονομή τιμητικής πλακέτας σε αριστεύσαντες πατμιακής καταγωγής μαθητές και μαθήτριες στην Α΄τάξη του Γυμνασίου: Χατζηκώστα Τσαμπίκα του Ευθυμίου, Καρκαλή Φωτεινή του Σωτηρίου και Γρύλλης Νικόλαος του Ιακώβου και στην Εφη Κάβουρα του Κλεάνθη που αποφοίτησε από το τμήμα προσχολικής Αγωγής ΙΕΚ Ρόδου. Τυχερός της βραδιάς αναδείχθηκε ένα από τα πιο μικρά μέλη του Συλλόγου ο Δημήτρης Ευθ. Χατζηκώστα που κέρδισε ένα τριήμερο στην Πάτμο προσφορά του Romeos Hotel της κ. Αννας Ρωμαίου.
Το. Δ. Σ. του Συλλόγου Πατμίων Ρόδου «Οσιος Χριστόδουλος» ευχαριστεί την Ενορία του Αγίου Παντελεήμονα της Παλιάς Πόλης για την παραχώρηση του Πνευματικού Κέντρου, και τους υπόλοιπους συμπατριώτες μας που πρόσφεραν για την επιτυχία της εκδήλωσης όμορφα δωράκια για τη λαχειοφόρο αγορά: Blue Star Ferries, Sea Dreams, τα κινηματοθέατρα «Παλλάς» και «Μετροπόλ» την EMERY και την CAIR, το κατάστημα AOR -AMOR,τη MODAMANIA, τις εκδόσεις Pixels στην Πάτμο και την κ. Σμαράγδα Μουλιάτη για την προσφορά του βιβλίου με τις βραβευμένες συνταγές του Φεστιβάλ Γεύσης και Παράδοσης και εκπαιδευτικό και λογοτέχνη κ. Καίτη Καπαδάκη- Σπύρου για τα βιβλία που πρόσφερε , το τυπογραφείου του κ. Νίκου Χατζηκαλημέρη για τα ημερολόγιακαι τις κυρίες Ντίνα Ευθ. Χατζηκώστα, Ανδριάνα Φέγγαρου Βούλα Μιχελλή και Σοφία Χατζηγεωργίου για τα γλυκίσματα που συνόδευσαν τα ροφήματα και όλους όσοι βοήθησαν ποικιλοτρόπως. Η εκδήλωση έκλεισε με την εμφάνιση της χορευτικής Ομάδας του Συλλόγου με τις παραδοσιακές φορεσιές της Πάτμου από την ιματιοθήκη του, σε χορούς της Πάτμου και άλλων νησιών της Δωδεκανήσου υπο την ευθύνη και τον συντονισμό του ταμία του Συλλόγου Ευθυμίου Δ. Χατζηκώστα και Αννας Φιλίππου. Η επόμενη προγραμματισμένη εκδήλωση του Συλλόγου Πατμίων Ρόδου θα πραγματοποιηθεί στη γιορτή του πολιούχου της Πάτμου «Οσίου Χριστοδούλου» την Κυριακή 19 Μαρτίου πάλι στο Πνευματικό Κέντρο του Αγίου Παντελεήμονα της Παλιάς Πόλης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ