Εγκαινιάστηκε το Σάββατο 28  Ιανουαρίου 2017, στον 2ο όροφο του  Νεστορίδειου Μέλαθρου, η έκθεση των 35 προτάσεων του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού ιδεών για την ανάπλαση της Πλατείας Χαρίτου (εκατό χουρμαδιές), που διοργάνωσε  ο Δήμος Ρόδου σε συνεργασία με το  Σύλλογο Αρχιτεκτόνων Δωδεκανήσου.

Σκοπός του διαγωνισμού είναι ανάδειξη των ιδιαίτερων αρχιτεκτονικών και μορφολογικών χαρακτηριστικών που διαμορφώνουν την ξεχωριστή φυσιογνωμία της πόλης , η δρομολόγηση στοχευμένων παρεμβάσεων και δράσεων, η αναζήτηση σχεδιαστικών λύσεων, ώστε  να δημιουργηθούν φιλόξενοι και λειτουργικοί χώροι που θα ενισχύσουν την συμμετοχή των πολιτών και των επισκεπτών, προκειμένου να ζωντανέψει η περιοχή, ως ιστορικό και πολιτιστικό κέντρο και να καταστεί λειτουργικός και βιώσιμος χώρος, γεμάτος ζωή με σεβασμό στον άνθρωπο.

Την έκθεση εγκαινίασε ο Δήμαρχος Ρόδου κος Φώτης Χατζηδιάκος με την ακόλουθη φράση του Καθηγητή της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου, Βασίλη Κολώνα. «Τα κενά της ιστορίας της αρχιτεκτονικής μιας πόλης δημιουργούν κενά στην ιστορία της πόλης»,  τονίζοντας με αυτό τον τρόπο την αναγκαιότητα να γίνει βαθιά τομή στον πολεοδομικό ιστό της πόλης, βασισμένη σε  ρεαλιστική προσέγγιση που αφορά στην προκειμένη περίπτωση την υλοποίηση ανάπλασης  της ιστορικής σημασίας Πλατεία, για την πόλη της Ρόδου.

Κατά τη διάρκεια των εγκαινίων της έκθεσης, παρουσιάστηκαν μεταξύ άλλων η πρόταση της Αρχιτέκτονα Θωμίδου Άλκηστις-Αθανασία, και των συνεργατών της:  Τζαν Μαρία Σότση και Τζούλια Ντομενιτσόνι, που απέσπασε το πρώτο βραβείο του διαγωνισμού και  η πρόταση των Αρχιτεκτόνων Ξανθή Σωτηράκη, Έλλη Καρυάτη, Δανάη Μαυρίδου με Συνεργάτη την Χρυσή Σωτηράκη, που απέσπασε ένα από 3 τρίτα βραβεία  κατ’ ισομοιρίαν.

Η έκθεση θα παραμείνει ανοικτή μέχρι  τις 11-2-2017 καθημερινά, από Τρίτη έως Σάββατο 08:00-15:00.  Στη συνέχεια θα φιλοξενεί μόνιμα τα εικαστικά έργα που δώρισε στο δήμο Ρόδου η σύζυγος του έλληνα Ζωγράφου και Χαράκτη, Βάλιας Σεμερτζίδη.

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ