Συνεντεύξεις

Δ. Γάκης: «Η στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ παραμένει σταθερή»

Συνέντευξη
στη Μαρίλια Φούρλα
«Το όραμά μας για να αλλάξουμε την κοινωνία δεν ξεθώριασε», λέει ο βουλευτής Δωδεκανήσου κ. Δημήτρης Γάκης, σε συνέντευξή του προς την «δ». Διαβεβαιώνει, ότι  ο στόχος της κυβέρνησης παραμένει σταθερός και δεν είναι άλλος από τον σοσιαλιστικό μετασχηματισμό της κοινωνίας, αλλά σε δρόμο που δεν είναι ευθύγραμμος, έχει στροφές, που θολώνουν την πορεία. Θεωρεί ότι υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης της συμφωνίας, αλλά και επαναδιαπραγμάτευσης, όπως είναι οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ στα νησιά. Εξηγεί τους στόχους του από την θέση του προέδρου της Επιτροπής Περιφερειών σε σχέση με την νησιωτικότητα, τοποθετείται στο θέμα του προσφυγικού και για τις τελευταίες επιθέσεις τρομοκρατίας. Πεποίθησή του είναι ότι  ενωμένοι και με όραμα, θα καταφέρουμε να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες, την «μελαγχολία» της εποχής μας, «Μπορείς να κάνεις πίσω τους τροχούς του ήλιου;» λέει χαρακτηριστικά ο κ. Γάκης, κλείνοντας, αισιοδοξώντας για το μέλλον.

Αναλυτικά η συνέντευξη του κ. Δ. Γάκη:
• Μετά και την υπογραφή του τρίτου προγράμματος-μνημονίου να σας ρωτήσω: Έγινε ο ΣΥΡΙΖΑ μνημονιακό κόμμα, εγκατέλειψε αρχές και αξίες, όπως σας κατηγορούν οι αποχωρήσαντες σύντροφοί σας;
Με τη Συμφωνία που υπογράψαμε με τους εταίρους μας, στοχεύουμε στη σταθερότητα της χώρας. Δώσαμε ένα οριστικό τέλος σε κάθε σκέψη για Grexit. Για να το πετύχουμε αυτό, οδηγηθήκαμε σε Συμφωνία με τους εταίρους μας. Τώρα, μετά και την ολοκλήρωση των αλλαγών που έχουμε συμφωνήσει, θα προχωρήσουμε με σχέδιο και πρόγραμμα στις μεταρρυθμίσεις που θα φέρουν την ανάπτυξη στην Ελλάδα. Η στρατηγική μας παραμένει σταθερή στο στόχο για σοσιαλιστικό μετασχηματισμό της κοινωνίας. Ο δρόμος όμως, δεν είναι ευθύγραμμος, έχει στροφές που «θολώνουν» την πορεία.

• Σε όσους λένε ότι δεν τηρήσατε τις δεσμεύσεις σας, τι απαντάτε;
Αυτοί που μας κατηγορούν από τα «Αριστερά» μας – όπως και από τα Δεξιά – ξέρουν, ότι η κρίση που ζούμε, δεν άρχισε τον Ιανουάριο του 2015, που αναλάβαμε τη διακυβέρνηση της χώρας. Δημιουργήθηκε, αναπτύχθηκε και προκάλεσε τις καταστροφές που διορθώνουμε από το 2008. Έτσι, αντί να πλέουν σε «επικοινωνιακά κύματα» και ανέξοδες πολιτικά δηλώσεις, καλό θα ήταν να αναγνωρίσουν την πραγματικότητα και να ασχοληθούν με την ουσία των λύσεων, στηρίζοντας τα μεγάλα και τα δύσκολα. Θα ήταν και πιο αποτελεσματικό και πιο ωφέλιμο για τον τόπο, την κοινωνία και την πολιτική.
• Τι περιθώρια υπάρχουν για βελτίωση των όρων της συμφωνίας;
Μπροστά μας έχουμε ένα δύσκολο και σύνθετο στόχο: να υλοποιήσουμε τις δεσμεύσεις μας και να βάλουμε τα θεμέλια μιας σύγχρονης, βιώσιμης και δίκαιης ανάπτυξης στη χώρα. Σε κάθε Συμφωνία υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης αν υπάρχει η σχετική βούληση των εμπλεκόμενων μερών. Η συγκεκριμένη Συμφωνία αυτό το προβλέπει και θεσμικά. Μας δίνει, ανάμεσα στα άλλα, τη δυνατότητα βελτίωσης των συμφωνηθέντων θα μας επιτρέψει, τη διάθεση σημαντικών πόρων για την υποστήριξη ευαίσθητων κοινωνικών στρωμάτων και υποδομών. Τέλος, κάθε μέτρο θα αξιολογείται τόσο από τα οικονομικά, όσο και από τα κοινωνικά αποτελέσματά του, τα οποία έχουμε σε α’ προτεραιότητα.
• Βλέπετε φως σε  όσα έχουν ακουσθεί -και από τον ίδιο τον πρωθυπουργό- περί επανεξέτασης της κατάργησης των μειωμένων συντελεστών στα νησιά  λόγω προσφυγικού;
Όπως φάνηκε στη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, αλλά και στις επαφές του οικονομικού επιτελείου με άλλους αρμόδιους κοινοτικούς αξιωματούχους, υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις επαναδιαπραγμάτευσης ορισμένων υποχρεώσεων της Ελλάδας στο πλαίσιο του τρίτου προγράμματος, όπως είναι το ζήτημα του ΦΠΑ στα νησιά. Αυτή την πρόσθεση κατέθεσε ο πρωθυπουργός και στην πρόσφατη σύσκεψη με τους δημάρχους και τους μητροπολίτες για το μεταναστευτικό.
• Τι έχετε να πείτε στους  πολίτες που ανησυχούν για τον ενδεχόμενο πλειστηριασμό της πρώτης κατοικίας;
Τα αποτελέσματα της διαπραγμάτευσής μας με τους θεσμούς, όπως φάνηκε από το νομοσχέδιο που ψηφίσαμε πρόσφατα, αποδεικνύουν την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να στηρίξει τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Με τη μάχη που δώσαμε με τους θεσμούς, καταφέραμε να προστατεύσουμε το 60% της πρώτης κατοικίας, ενώ σε ένα άλλο τομέα – την ανακεφαλαιοποίηση, οι τράπεζες θα χρειαστούν μόλις 5,7 δισ. ευρώ (αντί για τα προβλεπόμενα αρχικά 25 δισ. ευρώ), που σημαίνει μείωση του χρέους και μείωση των δαπανών για τόκους. Επιπλέον, έχει ήδη ανακοινωθεί από την κυβέρνηση, ότι το Υπουργείο Οικονομικών, σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδος επεξεργάζεται και αναμένεται να υποβάλει το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα σχέδιο διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

• Δεν θα σας ρωτήσω εάν έχετε κάποια σχέδια και ποιες πρωτοβουλίες θα αναλάβετε για τις Περιφέρειες από την θέση του προέδρου της Επιτροπής Περιφερειών. Θα σας ρωτήσω κάτι πιο χειροπιαστό και άμεσης προτεραιότητας. Τι πρωτοβουλίες θα μπορούσατε να αναλάβετε, για το θέμα της Υγείας στα νησιά; Για να σταματήσουμε να ακούμε το 2015 πως υπάρχουν νησιά χωρίς γιατρό.
Αυτό που σε όλη τη διάρκεια της κοινοβουλευτικής μου παρουσίας αποτελούσε το βασικό άξονα δράσης, είναι η ανάδειξη και η ουσιαστική στήριξη της νησιωτικότητας. Της ειδικής μέριμνας δηλαδή, που χρειάζεται να υλοποιείται από την Πολιτεία στον αναπτυξιακό σχεδιασμό των λιγότερο ευνοημένων νησιωτικών και ορεινών περιοχών. Αυτό στηρίζω σήμερα θεσμικά στη νέα μου θέση. Η πρώτη συνεδρίαση της υποεπιτροπής Νησιωτικών & Ορεινών Περιοχών που συγκάλεσα την Πέμπτη 26.11.15, αφορούσε στο δίκτυο του ΕΚΑΒ στη νησιωτική χώρα. Η Υγεία, βρίσκεται στην πρώτη θέση των αναγκών και των προτεραιοτήτων των κατοίκων της ελληνικής περιφέρειας, ιδιαίτερα των νησιωτικών περιοχών, και οι υπηρεσίες υγείας είναι στην πρώτη θέση της κατάταξης των αναπτυξιακών προτεραιοτήτων των νησιωτών. Η πολιτική υγείας στην περιφέρεια, θέλει μία διαφορετική αντιμετώπιση που να λαμβάνει υπόψη τις γεωγραφικές, οικονομικές και κοινωνικές ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής. Με ένα επιστημονικά, ορθολογικά, και χωροταξικά σχεδιασμένο περιφερειακό δίκτυο μονάδων παροχής υπηρεσιών υγείας, για να μπορεί ο κάθε πολίτης να απολαμβάνει ισότιμη πρόσβαση όπου και αν βρίσκεται: Στον ορεινό Δήμο, στο ακριτικό νησί, σε μια μικρή επαρχιακή πόλη, σε απομακρυσμένο αγροτικό οικισμό, σε κάθε σημείο της ελληνικής επικράτειας.
Είμαι στην ευχάριστη θέση να πληροφορήσω τους αναγνώστες της εφημερίδας σας, ότι ήδη είχαμε τα πρώτα θετικά αποτελέσματα για τα νησιά μας. Στην υποεπιτροπή, ανακοινώθηκε από τον αρμόδιο αναπληρωτή υπουργό Υγείας, η συνεργασία των υπουργείων Υγείας, Εθνικής Άμυνας, Ναυτιλίας και Προστασίας του Πολίτη για την αεροδιακομιδή ασθενών. Μια συμφωνία, που δίνει μια καλύτερη προοπτική για τη δημόσια περίθαλψη στη νησιωτική χώρα και θα συμβάλει αποφασιστικά σε όσα προανέφερα για την ισότιμη πρόσβαση των Δωδεκανησίων σε υπηρεσίες Υγείας.
• Ακούμε πολλά για το προσφυγικό, για κοινές περιπολίες στο Αιγαίο, για απ’ ευθείας συνεννοήσεις της Άγκυρας με το Βερολίνο. Υπάρχει, πιστεύετε, και γεωπολιτική διάσταση μέσα στην όλη διαπραγμάτευση;
Η δική μας θέση είναι ξεκάθαρη: Μια αποτελεσματική διαχείριση του προσφυγικού προϋποθέτει την επανεγκατάσταση προσφύγων από την Τουρκία κατ’ ευθείαν στις ευρωπαϊκές χώρες. Έτσι περιορίζονται σημαντικά τα κυκλώματα διακίνησης ανθρώπων, και τα καθημερινά πολύνεκρα ναυάγια στο Αιγαίο. Γι αυτό πρέπει να υπάρξει άμεσα συμφωνία ανάμεσα στην ΕΕ και την γειτονική χώρα. Η Ελλάδα έχει περισσότερους από έναν λόγους να θέλει να ολοκληρωθεί αυτή η συμφωνία, και γι αυτό επιδιώκει να έχει ουσιαστικό ρόλο σε κάθε στάδιο της σχετικής διαπραγμάτευσης. Είμαστε στον πυρήνα του προβλήματος, δεν γίνεται, ούτε πρέπει, να είμαστε έξω από τις συζητήσεις για την λύση. Όσο για το κλείσιμο των συνόρων, κάνουν πολύ μεγάλο λάθος όσοι πιστεύουν ότι με φράκτες θα κρατηθούν έξω από το πρόβλημα. Το μόνο που θα καταφέρουν, είναι να ισχυροποιήσουν τα κυκλώματα παράνομης διαχείρισης. Μόνο με συλλογική αντιμετώπιση, ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, ορθολογισμό και ουμανισμό μπορεί να υπάρξει αποτέλεσμα. Δεν πρέπει η Ευρώπη να μετασχηματιστεί από κοινωνική και πλουραλιστική, σε συντηρητική και ξενοφοβική.
• Πώς βλέπετε αυτή την ρητορική των ημερών περί συνεννόησης, συναίνεσης, οικουμενικής;
Η πολιτική συναίνεση στο Κοινοβούλιο, δεν συνεπάγεται και οικουμενική κυβέρνηση. Κυβέρνηση υπάρχει, προχωράμε με τον οδικό χάρτη που στήριξε ο ελληνικός λαός στις πρόσφατες εκλογές του Σεπτεμβρίου και υλοποιούμε το πολιτικό μας πρόγραμμα και τις δεσμεύσεις μας. Με διάλογο, με σχέδιο και με μεσοπρόθεσμο προγραμματισμό. Όμως για μεταρρυθμίσεις που πρέπει να έχουν σταθερό χαρακτήρα και διάρκεια, όπως το ασφαλιστικό, τα εργασιακά, η υγεία και η παιδεία, είναι λογικό να ζητάμε ευρύτερη συνεννόηση. Το ίδιο και σε θέματα όπως το προσφυγικό. Και σε αυτά, περιμένουμε μια αξιόπιστη αντιπολίτευση. Εδώ θα κριθούν όλες οι πολιτικές δυνάμεις στο τι έχουν να συνεισφέρουν προγραμματικά.
• Τι σκέφτεστε μετά την «11η Σεπτεμβρίου» της Ευρώπης;
Οι εξελίξεις είναι ραγδαίες και απρόβλεπτοι παράγοντες έντασης στην Αν. Μεσόγειο, δυσκολεύουν περισσότερο την ήδη προβληματική κατάσταση στην περιοχή. Επανέρχονται στο προσκήνιο διάφορες θεωρίες που δημιουργούν ανασφάλειες στους λαούς. Χρειάζεται αποφασιστικότητα και ευρύτερες συμμαχίες με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων δυνάμεων και ιδίως της ΕΕ, σε πρωτοβουλίες ειρήνης, άμεσης ή μακροπρόθεσμης απόδοσης για τη Μέση Ανατολή και τη Μεσόγειο, με ρεαλισμό και με άξονα την προστασία των δημοκρατικών και ανθρώπινων δικαιωμάτων όλων των πολιτών, με διεθνείς πρωτοβουλίες και συνεργασία. Με ιδιαίτερη ευαισθησία στο πολιτισμικό υπόβαθρο της περιοχής, ώστε ακόμα και οι όποιες – τυχόν – αντιφάσεις να μην αποβούν σε βάρος των προσφύγων και να περιορίζουν τα δημοκρατικά δικαιώματα των πολιτών.

• Καταγράφεται με όλο και μεγαλύτερα νούμερα η έλλειψη πίστης. Άνθρωποι σε κατάθλιψη, μπερδεμένοι, με καταρρακωμένο ηθικό και ισοπεδωτικά, απαξιώνοντας το πολιτικό προσωπικό. Μου θυμίζει όλο αυτό τους στίχους του Τ. Λειβαδίτη : «το μέλλον είναι ένας κήπος που αναπαύονται οι νικημένοι». Είμαστε μια νικημένη χώρα με νικημένους πολίτες, κύριε Γάκη;
Κερδίσαμε την αξιοπιστία του λαού, θα ξεπεράσουμε την όποια «μελαγχολία» προχωρώντας ενωμένοι μπροστά, με όραμα και με αυτοπεποίθηση για κοινωνική δικαιοσύνη και την ευημερία του λαού μας. Διότι, θα σας απαντήσω με στίχους του Γ. Ρίτσου:
Ο κόσμος, σου λέω, είναι όμορφος.
Ό,τι κι αν πεις, ό,τι κι αν κάνεις όμορφος.
Το μέλλον είναι σίγουρο. Ό,τι κι αν γίνει… σίγουρο.
Δεν υπάρχουν πια αποσιωπητικά στη φωνή ή στη σιωπή μας.
Μπορείς να κάνεις πίσω τους τροχούς του ήλιου;

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου