Ατάκτως Ερριμμένα

5+1 ερωτήματα για το Ελαφοκομείο του Ροδινιού

Πολλοί ήταν αυτοί που ήξεραν και πίστευαν ότι κάποτε το κακό θα γινόταν. Εγινε προχθές. Όταν δύο σκυλιά κατασπάραξαν 7 ελάφια στο Ελαφοκομείο του Ροδινιού. Ελαφίνες για την ακρίβεια εγκυμονούσες. Διπλό το κακό και η φρίκη…

Στο Ελαφοκομείο λοιπόν, το οποίο αδειοδοτήθηκε στις 16/4/2013 (μέχρι τότε λειτουργούσε ο χώρος χωρίς άδεια) και υπεύθυνος γι’ αυτό είναι ο Δήμος.

Και τι ορίζει η άδεια μεταξύ άλλων; Οτι θα υπάρχει συγκεκριμένος αριθμός ελαφιών, μέχρι 60.

Ποια είναι η ευθύνη του Δήμου ως ιδιοκτήτη ελαφιών; «Ο Δήμος είναι ιδιοκτήτης του χώρου και της κτηνιατρικής εγκατάστασης και είναι υπεύθυνος για την υγεία και την ευζωία των πλατωνιών, σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία και την άδεια λειτουργίας του εκτροφείου» λέει η Διευθύντρια Δασών κ. Καίτη Μπαλατσούκα σε ρεπορτάζ της «Δημοκρατικής» στις 2 Φεβρουαρίου του 2014, για τις απαράδεκτες συνθήκες κάτω από τις οποίες ζούσαν 85 ελάφια (τότε). Οπου απαράδεκτες συνθήκες, ήταν : ελάφια να πεθαίνουν λόγω υποσιτισμού, χωρίς φάρμακα, χωρίς χώρο περίθαλψης για τα άρρωστα ή τραυματισμένα, χώρος με προβληματική περίφραξη (το αποτέλεσμα ήταν να φύγουν κάποια) έλλειψη προσωπικού (φύλακες). Αυτά, σύμφωνα με μαρτυρίες των υπευθύνων. Της κτηνιάτρου του Δήμου κυρίας Κατερίνας Βελώνη και του υπεύθυνου (τότε) του Δήμου κ. Ηλία Μπούκλα.

Οι μνήμες ξυπνούν μετά την προχθεσινή φρίκη και ερωτήματα περιμένουν απάντηση. Με πρώτο και καλύτερο: Αλήθεια με την περίφραξη τι γίνεται; Οι πληροφορίες θέλουν τα σκυλιά να μπήκαν από ελαττωματικό σημείο της περίφραξης.

2. Γιατί υπάρχουν 100 ελάφια στο Ελαφοκομείο (σύμφωνα με πρόσφατη δήλωση της κυρίας Βελώνη στην «δ» στις 17/5/2016) και όχι 60 όπως ορίζει η άδεια;

3. Τα ελάφια έχουν τις συμπληρωματικές τροφές, οι οποίες τους είναι απαραίτητες, από την στιγμή που δεν ζουν στο φυσικό τους περιβάλλον; Φτάνουν οι 30.000 ευρώ τον χρόνο; Γιατί κάπου 25.000 ευρώ δεν έφταναν ούτε για απλό χόρτο για 85 ελάφια τα οποία φιλοξενούνταν στο ελαφοκομείο το 2014 (σύμφωνα με δηλώσεις την πρώην δημοτικής αρχής)  και φυσικά ούτε λόγος για φάρμακα.

4. Αλήθεια φάρμακα τώρα έχουν;

5. Χώρος περίθαλψης  φτιάχτηκε για κάποιο τραυματισμένο ή με πρόβλημα ελάφι ώστε αν χρειαστεί περίθαλψη να μην εξακολουθεί να γίνεται στο χώμα, και με τον ορό κρεμασμένο στα σύρματα (κατά δήλωση της κτηνιάτρου) ή τραυματισμένα από τροχαία ελάφια να μην φιλοξενούνται σε χώρο της θηροφυλακής ακόμη και σε… φάρμες ιδιωτών;

6.Τι γίνεται με το Πάρκο του Αγίου Σουλά; Αποκαταστάθηκαν οι ζημιές από την  πυρκαγιά στην περίφραξή του, ώστε να μπορέσει να φιλοξενήσει ελάφια από το Ροδίνι και να λειτουργήσει ως χώρος αναπροσαρμογής όπως ήταν και το σκεπτικό της δημιουργία του;

Ρητορικά τα ερωτήματα. Μόνοι μας τα λέμε, μόνοι μας τα’ ακούμε. Δεν ελπίζουμε σε απαντήσεις. Τουλάχιστον, η Δασική υπηρεσία η οποία σε πολλές των περιπτώσεων ευαισθητοποιείται πολύ περισσότερο από πολλούς άλλους αρμοδίους, στα πλαίσια της δασικής νομοθεσίας και της ηθικής ανάγκης που υπάρχει να διαβιούν τα ζώα με ασφάλεια και αξιοπρέπεια, ας κάνει μια αυτοψία σε ότι αφορά την περίφραξη. Να προλάβουμε την επόμενη φρίκη…

Υ.Γ. Και για να προλάβω πολλούς, οι οποίοι θα σκεφθούν «εδώ ο κόσμος χάνεται, άνθρωποι πεινούν κι εσύ ασχολείσαι με τα ελάφια» η απάντηση είναι: «Tο μεγαλείο και η ηθική πρόοδος ενός έθνους μπορούν να κριθούν από τον τρόπο που φέρεται στα ζώα» ( Γκάντι Μαχάτμα). Πόσο μάλλον, όταν το συγκεκριμένο ζώο, αποτελεί το σήμα κατατεθέν-σύμβολο του νησιού. Εκτός από τα ελάφια στην είσοδο του λιμανιού και αυτά που πουλιούνται στα τουριστικά καταστήματα, υπάρχουν και ζωντανά.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου