Ειδήσεις

Με… μπαλτά έσφαξαν στο Γκολφ Μερκ. Αγγελιάδη – Νικ. Νικολαΐδη

Γ.Γ. ΥΠ. Πολιτισμού: Δεν τίθεται σε αμφισβήτηση η επένδυση στην περιοχή Αφάντου

«Δεν τίθεται σε αμφισβήτηση η επένδυση στην περιοχή Αφάντου Ρόδου από αρχαιολογικής πλευράς», ξεκαθαρίζει η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, Μαρία Βλαζάκη, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για το θέμα που ανέκυψε πρόσφατα με την αναοριοθέτηση του αρχαιολογικού χώρου της περιοχής.
«Με την αναοριοθέτηση του αρχαιολογικού χώρου Αφάντου δεν προστίθεται κανείς νέος όρος σε σχέση με τα αρχαιολογικά θέματα, πέραν εκείνων που είχαν συμπεριληφθεί στο αρχικό Ειδικό Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης Δημοσίων Ακινήτων (ΕΣΧΑΔΑ)», τονίζει η ίδια, σημειώνοντας ότι στην πραγματικότητα πρόκειται για επίσημη γνωστοποίηση πως στην περιοχή έχουν εντοπιστεί αρχαιότητες και είναι απαραίτητος ο έλεγχος της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας.
«Η επέκταση δεν περιλαμβάνει ζώνες προστασίας αδόμητες ή με άλλους περιορισμούς. Τέτοιες κηρύξεις υπάρχουν σε όλη την Ελλάδα και μέσα σε πόλεις. Η ίδια η Αθήνα είναι τέτοιος κηρυγμένος αρχαιολογικός χώρος, ενώ το ΤΑΙΠΕΔ έχει προωθήσει στο επενδυτικό του πρόγραμμα και άλλους κηρυγμένους αρχαιολογικούς χώρους, όπως όλη η μεγάλη έκταση του Αστέρα Βουλιαγμένης, όπου γίνονται έργα και επενδύσεις», σημειώνει, συμπληρώνοντας ότι στην περιοχή της αναοριοθέτησης Αφάντου έχουν ήδη ανεγερθεί ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις μετά από έγκριση της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, αφού είχαν εντοπιστεί αρχαιότητες στον χώρο ανέγερσής τους και είχε προηγηθεί ανασκαφική έρευνα.
«Τέτοιες έρευνες και άλλα στοιχεία έρευνας πεδίου οδήγησαν την τοπική υπηρεσία στην πρόταση της αναοριοθέτησης του αρχαιολογικού χώρου, δηλαδή στην επίσημη γνωστοποίηση», επισημαίνει, τονίζοντας ότι η ίδια η Ρόδος είναι ένας τόπος που αναπτύσσεται στηριζόμενος σε μεγάλο βαθμό στους αρχαιολογικούς χώρους, τα μνημεία και τις αρχαιότητές της. «Η επίσημη γνωστοποίηση της περιοχής Αφάντου σε σχέση με τις αρχαιότητες είναι σωστό που έγινε έστω τώρα. Αντίθετα, αν γινόταν μετά τη λήξη του θέματος τότε θα εκλαμβανόταν ως συνειδητή απόκρυψη με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Τώρα κατοχυρώνονται όλοι, φυσικά και οι επενδυτές», τονίζει η γγ.
Όπως πληροφορεί η ίδια, ήδη το 2013 το ΕΣΧΑΔΑ Αφάντου Ρόδου είχε εξεταστεί δυο φορές από το ΚΑΣ και είχαν εκδοθεί δυο Υπουργικές Αποφάσεις που έθεταν όρους και περιορισμούς από αρχαιολογικής πλευράς, δηλαδή έλεγχο των εκσκαφών και ανασκαφική έρευνα αν εντοπιστούν αρχαιότητες, καθώς και υποβολή των οριστικών μελετών προς έγκριση στις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού.
«Αυτοί οι όροι συμπεριλήφθησαν στο αρχικό ΕΣΧΑΔΑ και στο σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος που για λόγους άσχετους από αρχαιολογικά θέματα δεν εγκρίθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας. Αυτοί οι όροι είναι προς γνώση όλων των ενδιαφερομένων», τονίζει η κ. Βλαζάκη, που εξηγεί ότι το νέο ΕΣΧΑΔΑ του Αφάντου εξετάζεται σήμερα από το Κεντρικό Συμβούλιο Διοίκησης για την Αξιοποίηση της Δημόσιας Υπηρεσίας για διάφορους λόγους. «Τα μέλη γνωρίζουν ότι δεν διαφοροποιείται ως προς τους αρχαιολογικούς περιορισμούς που είχαν τεθεί στο αρχικό ΕΣΧΑΔΑ και δεν τίθεται σε αμφισβήτηση η επένδυση από αρχαιολογικής πλευράς. Αν υπάρξει κάποιο ζήτημα δεν θα είναι από αρχαιολογικής πλευράς. Αυτό έχει ξεκαθαριστεί», τονίζει.
Και συνεχίζει: «Δεν νομίζω να υπάρχει κανείς στη χώρα μας που να μην θέλει την προστασία των αρχαιοτήτων και της πολιτιστικής κληρονομιάς όπως επιβάλλει άλλωστε το Σύνταγμα. Πιστεύουμε στη βιώσιμη ανάπτυξη με παράλληλη προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος. Καθώς η χώρα μας βρίθει αρχαιοτήτων, το ΥΠΠΟ εξετάζει συνεχώς περιπτώσεις και βρίσκει συνεχώς λύσεις στο να γίνονται αναπτυξιακά έργα λαμβάνοντας υπόψη αρχαιότητες», καταλήγει η συνομιλήτρια του ΑΠΕ-ΜΠΕ.Ο αρχαιολογικός χαρακτήρας της περιοχής αποτυπώθηκε στον χαρακτηρισμό του αρχαιολογικού χώρου του Ερημοκάστρου το 1999 για την προστασία των μέχρι τότε αρχαιοτήτων (παλαιοντολογικά ευρήματα, τοιχισμένη ακρόπολη, ταφές, οικιστικά κατάλοιπα) και στον καθορισμό Ζωνών Προστασίας το 2000. Η πρόσφατη αναοριοθέτηση δημοσιεύθηκε την Πέμπτη 21/4/2016 στο Φ.Ε.Κ. (70/ΑΑΠ).
Στηρίχθηκε στον φάκελο που είχε συγκροτηθεί από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού ήδη από το 2013 βάσει των πρόσφατων αρχαιολογικών ερευνών, οι οποίες έφεραν στην επιφάνεια πλήθος ευρημάτων, όπως ταφές προϊστορικών, κλασικών, ελληνιστικών και ρωμαϊκών χρόνων, αρχαίες βιοτεχνικές εγκαταστάσεις με κτιριακές υποδομές και κλιβάνους που χρονολογούνται από την ελληνιστική περίοδο έως και την ύστερη αρχαιότητα.
ΑΠΕ-ΜΠΕ/euro2day.gr

ΝΕ ΠΑΣΟΚ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ: «Στην πατρίδα έτυχαν σωτήρες ανίκανοι και επικίνδυνοι»

Χαρακτηρισμός 10.000 στρεμμάτων στην περιοχή Αφάντου της Ρόδου σε Αρχαιολογική Ζώνη.
Μια περιοχή που ταλανίζει τον τόπο εδώ και 30 χρόνια, για τον τρόπο αξιοποίησής της.
Πέρασε από σαράντα κύματα.
Βρέθηκε επιτέλους λύση γιατί μας έκαναν την χάρη διάφοροι επενδυτές να δείξουν το ενδιαφέρον τους για την περιοχή.
Στα πρόθυρα της αρχής υλοποίησης μιας από τις μεγαλύτερες επενδύσεις, σε μια περιοχή που βρισκόταν μέσα στις έξι προσδιορισμένες από το ΤΑΙΠΕΔ για ιδιωτικοποιήσεις και σύμφωνα με τις υποχρεώσεις της χώρας απέναντι στους δανειστές.
Αντ’ αυτού τι έγινε;
Μια υπηρεσία, χωρίς να έχει τίποτα άλλο να κάνει, αφού ” ενετρύφισε στα ιστορικά δεδομένα”, εισήγαγε προς συζήτηση το θέμα στο Τοπικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο.
Το Τοπικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο ( από ποιούς άραγε αποτελείται 😉 μετά από ανταλλαγή “επιστημονικών” απόψεων εισηγήθηκε προς το Υπουργείο Πολιτισμού.
Ο Υπουργός αποφάσισε και υπέγραψε άλλη μια καινοτόμο απόφαση όπως τόσες άλλες την τελευταία περίοδο.
Οι τρεις τοπικοί βουλευτές του Σύριζα από τις ελάχιστες φορές κοινής τους παρουσίας, με κοινή τους δήλωση επαίρονται για την διαδικασία και το δίκαιο της πράξης όλων των παραπάνω. (Οι ίδιοι που μας διαβεβαίωναν πως θα διατηρήσουν τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ στα νησιά στο 13% και τώρα πρoτίθενται να το αυξήσουν στο 24%.)
Ιδεοληπτικά όλοι προς την ίδια κατεύθυνση.
Γιατί επένδυση; Γιατί επενδυτές;
Δικαιολογία ότι δεν αλλάζει τίποτα με τον συγκεκριμένο καθορισμό.
Ξεχνούν βέβαια ότι έχουν την δυνατότητα όπως κάνουν σε ότι δεν τους αρέσει , χωρίς έλεγχο, χωρίς αντίλογο, χωρίς ένδικα μέσα να εγκλωβίζουν, να απορυθμίζουν και τέλος να καταστρέφουν επενδύσεις και επενδυτές.
Έχουν διαπαιδαγωγηθεί με την νοοτροπία “εμπόδιο σε ότι μπορεί να γίνει ” ή θάνατος στον “εμποράκο”.
Η πατρίδα προσπαθεί να σωθεί.
Δυστυχώς της έτυχαν σωτήρες ανίκανοι και επικίνδυνοι.
Διέξοδος είναι για την χώρα αλλά και για τους πολίτες της η απομάκρυνσή τους το συντομότερο δυνατόν.
Απομάκρυνση όλων, από τους υψηλά ιστάμενους μέχρι και τον τελευταίο “κολαούζο” τους.
Αποδεικνύεται καθημερινά ότι όλοι είναι του ιδίου ” φυράματος”.
Για την Ν.Ε.
Τιμόθεος Παρασκευάς

Δ. Κρεμαστινός-Γ. Μανιάτης: Εχθρός κάθε αναπτυξιακής προσπάθειας η Κυβέρνηση

Επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσαν ο αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής Δωδεκανήσου, Δ. Κρεμαστινός και ο υπεύθυνος της Κ.Ο. της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ) για Ενέργεια, Περιβάλλον και Υποδομές, Γιάννης Μανιάτης, με αφορμή την ενέργειά της να κηρύξει την περιοχή Αφάντου-Τραουνού-Ερημοκάστρου, ως αρχαιολογικό χώρο. Η δήλωσή τους έχει ως εξής:
«Εχθρός κάθε αναπτυξιακής προσπάθειας αποδεικνύεται η Κυβέρνηση. Τα μπρος πίσω δεν έχουν τέλος, μετά τις φαρσοκωμωδίες με την ιδιωτικοποίηση του  ΟΛΠ, την Οδύσσεια στην επένδυση της Κασσιόπης, το διωγμό των επενδύσεων στις Σκουριές. Τώρα έρχεται, λίγο πριν την έναρξη των εργασιών της αξιοποίησης της Περιοχής Αφάντου – Γκόλφ  από τους μειοδότες επενδυτές, η  παράλογη απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού κ. Μπαλτά να χαρακτηρίσει έκταση 10.000 στρεμμάτων στην περιοχή ως αρχαιολογικό  χώρο.
Την ίδια στιγμή που η κίνηση αυτή απροκάλυπτα σημαδεύει την επένδυση, σπρώχνει τους μειοδότες σε αποχώρηση, ταλαιπωρεί εκατοντάδες πολίτες και μικροεπενδυτές που έχουν περιουσία στην περιοχή η οποία απαξιώνεται, υπονομεύει τις αναπτυξιακές προοπτικές του τόπου, αλλά και εκθέτει τη χώρα μας ανεπανόρθωτα στο εξωτερικό, οι κυβερνητικές δηλώσεις ότι «η επένδυση στο Γκολφ Αφάντου θα προχωρήσει», έχουν την ίδια αξιοπιστία όπως όταν έλεγαν πως θα διατηρήσουν τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ στο 13% στην περιοχή και τώρα πρόκειται να το αυξήσουν στο  24%. Το μόνο που ενώνει αυτό το ιδεοληπτικό τσίρκο είναι ο κοινός πόθος να διατηρήσουν την καρέκλα. Να κάνουν τη χάρη στον ελληνικό λαό και να παραιτηθούν!»
capital.gr
ΑΛΛΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ
ΓΙΑ ΤΟ ΓΚΟΛΦ
• Μιλτ. Βαρβιτσιώτης: «Τελικά, από πού θα έρθουν τα λεφτά»;
• Ανδ. Λοβέρδος: «Κάθε μέρα ανεβαίνει ο λογαριασμός»
Δεν βλέπετε ότι ο καταθλιπτικός υπουργός Πολιτισμού πάει να μπλοκάρει την επένδυση 400 εκατ ευρώ στην Αφάντου της Ρόδου; Κανένας μισθωτός -ούτε του δημοσίου, ούτε του ιδιωτικού τομέα- δεν μπορεί να ζήσει χωρίς επενδύσεις».

Το Οβριόκαστρο της Ρόδου

Του Πάσχου Μανδραβέλη

Είναι νόμος: Ολες οι επενδύσεις στην Ελλάδα ρυπαίνουν και όσες δεν ρυπαίνουν βρίσκονται σε αρχαιολογικούς χώρους ή σε περιοχές ανείπωτου κάλλους. Πέραν αυτών υπάρχουν και οι περιοχές με «λούστρες», και όσοι δεν γνωρίζουν τη λέξη μπορούν να ανατρέξουν σε μια παλιά ερώτηση του κ. Αλέξη Τσίπρα, με την οποία εξέφραζε την αντίθεσή του για τη δημιουργία ενός μεταλλείου πάνω στις βουνοκορφές: «Οι λούστρες (φυσικές λίμνες επάνω στο βουνό) που υπάρχουν στην περιοχή της σχεδιαζόμενης εξόρυξης είναι βασικές για το ξεδίψασμα των ζώων, που αν περικυκλωθούν από εργοτάξια μεταλλείων, δεν θα μπορούν να συνεχίσουν να έχουν την ίδια λειτουργικότητα…» (Βουλή 25.2.2010).
Κατόπιν τούτων, είναι φυσικό ότι το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) δεν θα άφηνε μια ζωτική επένδυση στη Ρόδο να περάσει ατιμώρητη. Αναφερόμαστε στην έκταση στην περιοχή Αφάντου, που το ΤΑΙΠΕΔ έβγαλε προς αξιοποίηση. Σύμφωνα με το Ταμείο, ο χώρος «είναι κατάλληλος για την ανάπτυξη παραθεριστικών κατοικιών, ξενοδοχειακών και εγκαταστάσεων παροχής υπηρεσιών τουρισμού αναψυχής, γύρω από το υφιστάμενο γήπεδο γκολφ, σε έναν καθιερωμένο τουριστικό προορισμό με παγκόσμια αναγνωρισιμότητα…».
Η αξιοποίηση της έκτασης, αφού πέρασε από μύρια γραφειοκρατικά κύματα, κατακυρώθηκε σε ένα επενδυτικό σχήμα με Ελληνοαμερικανούς οι οποίοι σχεδίαζαν επένδυση 400 εκατομμυρίων ευρώ μέχρι που το ΚΑΣ αποφάσισε ότι τα 200 στρέμματα δεν είναι αρκετά και μεγάλωσε τον αρχαιολογικό χώρο σε 10.000 στρέμματα· ο αρχαιολογικός χώρος της Ολυμπίας εκτείνεται σε 6.500 στρέμματα (ΣΚΑΪ 26.4.2016).
Ο κ. Αριστείδης Μπαλτάς εξέδωσε υπουργική απόφαση και όπως λέει ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος, ο νέος αρχαιολογικός χώρος συμπίπτει με την έκταση της επένδυσης: «Μια απλή εξέταση του χάρτη που συνοδεύει την εν λόγω απόφαση, καταδεικνύει ότι πλέον έχει χαρακτηριστεί ως αρχαιολογικός χώρος το σύνολο της προς αξιοποίηση έκτασης που αφορά την επένδυση, γεγονός που δεν μπορεί να διαφεύγει τη γνώση των εμπνευστών της εν λόγω απόφασης ότι θέτει σε αμφισβήτηση το σύνολο του εγχειρήματος, για το οποίο η κυβέρνηση έχει αναλάβει τη δέσμευση να υλοποιήσει».
Κάποιοι πιθανολογούν ότι τα αρχαία είναι μέρος του Οβριόκαστρου της Κερατέας. Για όσους δεν θυμούνται, το Οβριόκαστρο είναι εκείνος ο μυθικός αρχαιολογικός χώρος που ανακάλυψαν οι συνιστώσες της παλαβής Αριστεράς, εκεί ακριβώς όπου θα γινόταν επεξεργασία απορριμμάτων και υγειονομικής ταφής υπολειμμάτων στην ανατολική Αττική. Τώρα, ο γιγαντιαίος αρχαιολογικός χώρος του κ. Μπαλτά θα δημιουργήσει νέα προβλήματα σε μια οικονομία που παραπαίει και πρέπει να ζήσει από τον τουρισμό. Οπως λέει και ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου: «Το νησί της Ρόδου περιμένει επί δεκαετίες την αξιοποίηση του Γκολφ Αφάντου… Προκαλεί σοκ η επιπολαιότητα με την οποία ελήφθη, χωρίς εκείνοι που την έλαβαν να αντιλαμβάνονται το κακό που κάνουν στη Ρόδο, αλλά και στην Ελλάδα συνολικά. Η ελληνική πολιτεία στέλνει το μήνυμα της έλλειψης σοβαρότητας, που αγγίζει τα όρια της φαιδρότητας και της γελοιοποίησης, ενώ δείχνει τον δρόμο της φυγής σε κάθε πιθανό επενδυτή, σε μια χώρα που έχει ανάγκη τις επενδύσεις για να βγει από το τέλμα».
Και λίγα λέει ο άνθρωπος…

 

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

  • george    29.04.2016 18:08

    Ανιδεοι, ανίκανοι, ψευτες ,αλητες τσουτσουνια της αριστερας.

Σχολιασμός άρθρου