Συνέντευξη στην
Πέγκυ Ντόκου

Μετά την επιτυχημένη πορεία του στη θέση του γραμματέα Οργανωτικού της Νέας Δημοκρατίας, ο κ. Βασίλης Σπανάκης τοποθετήθηκε, με απόφαση του προέδρου του κόμματος κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, στη θέση του γραμματέα Ειδικών Κομματικών Οργανώσεων προκειμένου να δώσει το ισχυρό του στίγμα και σε αυτό το κομμάτι στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Στο πλαίσιο των γενικότερων ανακατατάξεων, ανατέθηκε αυτή η θέση στον κ. Σπανάκη καθώς ο ίδιος πέραν της πολιτικής και αυτοδιοικητικής δράσης του, γνωρίζει πολύ καλά τα εσωτερικά ζητήματα, ενώ έχει και αξιοσημείωτη πορεία ως συνδικαλιστικό στέλεχος. Έτσι, λοιπόν, ανέλαβε το έργο της δυναμικής επαναφοράς των ‘γαλάζιων’ οργανώσεων στην κομματική καθημερινότητα.
Ήδη ο στενός συνεργάτης του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη έχει καταρτίσει συγκεκριμένο πλάνο δράσης, το οποίο και θα παρουσιαστεί στο αμέσως επόμενο διάστημα.
Διατηρώντας στενούς δεσμούς με την Ρόδο (έχει καταγωγή από την Λίνδο), ο κ. Σπανάκης, δίνει σήμερα την πρώτη του συνέντευξη μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, ξεκαθαρίζοντας τις προτεραιότητες και τους στόχους της Γραμματείας του, ενώ δηλώνει ξεκάθαρα πως «Σκοπός μας είναι να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών γιατί η Νέα Δημοκρατία είναι η μεγάλη λαϊκή κεντροδεξιά παράταξη».
Η συνέντευξη αναλυτικά:
• Κύριε Σπανάκη, πρόσφατα με απόφαση του προέδρου κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, αναλάβατε γραμματέας Ειδικών Κομματικών Οργανώσεων της Ν.Δ. Θα ήθελα να μας μιλήσετε κατ’ αρχήν για το αντικείμενο της Γραμματείας αυτής.
Κυρία Ντόκου, καταρχήν θα μου επιτρέψετε να ευχαριστήσω θερμά τόσο εσάς όσο και την εφημερίδα «Δημοκρατική της Ρόδου» για την δυνατότητα που μου δίνετε να απευθυνθώ στους αναγνώστες σας.
• Η Νέα Δημοκρατία έχει αλλάξει ριζικά και κυρίως σε οργανωτικά θέματα. Η Νέα Δημοκρατία έχει ανοίξει τις πόρτες της στο σύνολο της ελληνικής κοινωνίας. Ο Πρόεδρος της Ν.Δ. μου εμπιστεύθηκε μία νέα Γραμματεία, την Γραμματεία των Ειδικών Κομματικών Οργανώσεων (ΕΚΟ), με αποστολή τον συντονισμό των υπαρχουσών Οργανώσεων αλλά και την δημιουργία νέων προσαρμοσμένων στις ανάγκες επαγγελμάτων που θέλουν να εκφραστούν.
Στην Νέα Δημοκρατία οι Ειδικές Κομματικές Οργανώσεις λειτούργησαν από τις αρχές της δεκαετίας του 1980 και σήμερα θα γίνει μία μεγάλη προσπάθεια προσαρμογής αυτών στα νέα δεδομένα της ελληνικής κοινωνίας.
Για παράδειγμα, στα Δωδεκάνησα υπάρχει ανάγκη δημιουργίας για αρχή μίας Ειδικής Κομματικής Οργάνωσης (ΕΚΟ) Ξενοδοχοϋπαλλήλων η οποία θα πλαισιώσει το σύνολο των εργαζομένων αυτών και θα υπάρξει μία ουσιαστική επικοινωνία του κλάδου αυτού με την Νέα Δημοκρατία.
Με λίγα λόγια η Γραμματεία αυτή θα έχει την ευθύνη συντονισμού των κλαδικών Οργανώσεων του κόμματος.
• Ποιες είναι οι προτεραιότητες αλλά και οι στόχοι που έχετε θέσει, δεδομένου ότι οι Κομματικές Οργανώσεις, κάποτε αποτελούσαν την ‘ραχοκοκαλιά’ της Ν.Δ. και φυσικά, ήταν πάντα φυτώριο στελεχών, ιδεών και προτάσεων; Εκτιμάτε ότι θα υπάρξει ανταπόκριση των μελών ανά την χώρα;
Οι Οργανώσεις της Νέας Δημοκρατίας είναι το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα του κόμματος, γιατί αφουγκράζονται τον παλμό της κάθε τοπικής κοινωνίας και ταυτόχρονα είναι κυψέλες δημοκρατίας και προβληματισμού.
Στην Νέα Δημοκρατία σήμερα λειτουργούν περισσότερες από 330 Τοπικές Οργανώσεις σε Δημοτικό Επίπεδο και 66 Νομαρχιακές.
Περισσότερα από 4.000 στελέχη πλαισιώνουν διοικητικά τις Οργανώσεις και γίνονται δέκτες προβλημάτων των τοπικών κοινωνιών αλλά και μεταδότες του πολιτικού λόγου της Νέας Δημοκρατίας.
Δράσεις γίνονται καθημερινά σε ολόκληρη την χώρα από τις Οργανώσεις και σε κοινωνικό επίπεδο και κυρίως θέματα που απασχολούν τις τοπικές κοινωνίες και μέσω των Οργανώσεων μεταφέρονται στο Ελληνικό Κοινοβούλιο από την Κοινοβουλευτική Ομάδα.
Σήμερα διαπιστώνεται μία πρωτοφανής προσέλκυση στελεχών στην Νέα Δημοκρατία και μάλιστα πολλά εξ αυτών στο παρελθόν είχαν εμπιστευθεί άλλες πολιτικές παρατάξεις.
Στα Συμβούλια από τις τελευταίες εσωκομματικές εκλογές προέκυψε ένα μεγάλο ποσοστό ανανέωσης γεγονός που φανερώνει την ανοδική τάση της παράταξής μας.
• Διατελέσατε Γραμματέας Οργανωτικού. Συνεπώς έχετε εικόνα και εμπειρία πάνω σε τέτοια θέματα. Τι πρέπει να γίνει για να ανανεωθεί ο κομματικός μηχανισμός σε όλα τα επίπεδα; Ποια είναι και η θέση του προέδρου στα εσωκομματικά;
Κυρία Ντόκου, να σας θυμίσω ότι ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης την προεκλογική του δέσμευση για τη διεξαγωγή Συνεδρίου μετά τις εκλογές για την ανάδειξη προέδρου του κόμματος την έκανε πράξη και μάλιστα οδήγησε την Νέα Δημοκρατία στο 10ο Τακτικό της Εθνικό Συνέδριο με διαδικασίες. Έδωσε την δυνατότητα στο σύνολο των μελών να εκφραστούν και να αναδείξουν τους εκπροσώπους τους τόσο για το Συνέδριο όσο και για τις Τοπικές Οργανώσεις. Για πρώτη φορά οι Σύνεδροι εξελέγησαν από το σύνολο των μελών και ταυτόχρονα δόθηκε η δυνατότητα να εκφραστούν στη διαμόρφωση του νέου καταστατικού που ψηφίστηκε στο 10ο Συνέδριο.
Αισθάνομαι πολύ τυχερός ως κομματικό στέλεχος που ως γραμματέας Οργανωτικού επί της θητείας μου έγινε το πρώτο Συνέδριο από την ημέρα που το τιμόνι της Νέας Δημοκρατίας πήρε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ανοίξει το κόμμα στο σύνολο της ελληνικής κοινωνίας και πράγματι στις συγκεντρώσεις του βλέπουμε πολίτες που είτε είχαν γυρίσει την πλάτη τους στην πολιτική είτε είχαν εμπιστευθεί στο παρελθόν άλλες πολιτικές παρατάξεις.
Ο κομματικός μηχανισμός από τις τελευταίες εσωκομματικές εκλογές ανανεώθηκε σε ιστορικά ποσοστά που ξεπέρασαν το 60%. Όμως χρειάζεται δουλειά πολλή και δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι το ζήτημα είναι η σωτηρία της χώρας.
Είμαι βέβαιος πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα είναι ο πρωθυπουργός εκείνος που θα βγάλει την χώρα από την Κρίση και τα Μνημόνια, όπως δεν πρέπει να ξεχνούμε πως η Νέα Δημοκρατία είναι η πολιτική παράταξη που έβαλε την Ελλάδα στην Ευρώπη με τον ιδρυτή της Κωνσταντίνο Καραμανλή.
Η Νέα Δημοκρατία σήμερα ζητά την εμπιστοσύνη του συνόλου της ελληνικής κοινωνίας και για αυτόν τον λόγο γίνονται τεράστιες προσπάθειες οι Οργανώσεις να εργαστούν στην κατεύθυνση αυτή.
Στην Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν υπάρχουν αποκλεισμοί.

• Στις πολιτικές εξελίξεις, είναι γεγονός πως διανύουμε μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο. Ο κ. Μητσοτάκης έχει ξεκαθαρίσει πως χρειάζεται πολιτική αλλαγή. Είστε έτοιμοι –σε όλα τα επίπεδα- για εκλογές;
Ο κομματικός μηχανισμός της Νέας Δημοκρατίας βρίσκεται σε πλήρη εκλογική ετοιμότητα.
Η Νέα Δημοκρατία για πρώτη φορά είναι ενωμένη όσο ποτέ και αγκαλιάζει το σύνολο των πολιτών. Το κάλεσμα για την μεγάλη πολιτική αλλαγή καθημερινά πιάνει τόπο, αλλά αυτό που πρέπει να τονίσουμε είναι η αγωνία των πολιτών για αλλαγή κυβέρνησης το συντομότερο δυνατό. Το πλειοψηφικό ρεύμα που θέλει να φύγει αυτή η κυβέρνηση ήδη έχει σχηματιστεί. Αυτό που μένει είναι η διεξαγωγή των εκλογών.
• Ο πρόεδρος της ΝΔ μιλάει συνεχώς για ‘άνοιγμα στην κοινωνία’ που πρέπει να κάνει το κόμμα. Από την δική σας θέση, έχετε παρατηρήσει επιστροφές μελών ή στελεχών στη παράταξη ή προσχωρήσεις από άλλα κόμματα;
Καθημερινά παρατηρούμε επιστροφές μελών και στελεχών που είχαν αποστασιοποιηθεί και κυρίως στελεχών που είχαν προσχωρήσει σε άλλες παρατάξεις. Όμως θέλω να τονίσω ότι καθημερινά έρχονται κοντά στην Νέα Δημοκρατία και εγγράφονται μέλη συμπολίτες μας που κατά το παρελθόν δεν είχαν γραφτεί σε καμία πολιτική παράταξη. Να σας θυμίσω ότι περίπου το 1/3 των πολιτών που συμμετείχε στην ανάδειξη προέδρου του κόμματος πέρασε για πρώτη φορά την πόρτα της Νέας Δημοκρατίας.
• Ήσασταν υποψήφιος δήμαρχος Μοσχάτου σε ηλικία μόλις 29 ετών, ενώ το 2010 ήσασταν υποψήφιος στον ενιαίο Δήμο Μοσχάτου –Ταύρου. Θα σας ενδιέφερε η τοπική αυτοδιοίκηση;
Η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι ένα μεγάλο κομμάτι της ζωής μου και η εμπειρία που έλαβα 8 χρόνια στα έδρανα του δημοτικού συμβουλίου ήταν μοναδική. Το ζητούμενο είναι να είμαστε χρήσιμοι σε ό,τι κάνουμε. Χρήσιμοι στην ελληνική κοινωνία. Σε μία περίοδο που διανύουμε μία κρίση κοινωνική, οικονομική, η Τοπική Αυτοδιοίκηση μπορεί να φανεί πολύ χρήσιμη στην αντιμετώπιση προβλημάτων της καθημερινότητας. Ασχολήθηκα από την μεγάλη μου αγάπη για τη πόλη που μεγάλωσα και συνεχίζω να ασχολούμαι επί της ουσίας με τα προβλήματα της καθημερινότητας. Ξέρετε, ως υποψήφιος δήμαρχος κατά την συγκρότηση ψηφοδελτίου, που ξεπερνούσε τα 70 άτομα ήθελα να βρω τις δυνάμεις της κοινωνίας που θέλουν να εκφραστούν και που ποτέ δεν τους δόθηκε η δυνατότητα. Υπάρχουν κρυμμένες δυνάμεις στην ελληνική κοινωνία που έχουν αποθέματα προσφοράς. Αυτές οι δυνάμεις θα κάνουν την διαφορά. Αυτές οι δυνάμεις θα κάνουν πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη και την Νέα Δημοκρατία Κυβέρνηση με αυτοδυναμία.
• Τι μήνυμα θα θέλατε να στείλετε στα μέλη και στα στελέχη της Ν.Δ. στα Δωδεκάνησα;
Να μεταδώσουν σε κάθε νησί τον πολιτικό λόγο της Νέας Δημοκρατίας σε μία προσπάθεια σύναψης της “συμφωνίας αλήθειας” με τον ελληνικό λαό. Να αγκαλιάσουν το σύνολο των πολιτών ακόμη και στην πιο απομακρυσμένη γωνιά της Δωδεκανήσου. Να αφουγκραστούν τις ανάγκες των νησιωτών και να τις μεταφέρουν άμεσα στις Οργανώσεις της παράταξης. Να καταθέσουν τον προτασιακό τους λόγο στην παράταξη για το μέλλον των νησιών και των κατοίκων τους. Να λειτουργήσουν ενωτικά και όχι διασπαστικά, βάζοντας ως κύριο στόχο την αντιμετώπιση της κρίσης και μάλιστα σε μία ευαίσθητη περιοχή όπως είναι τα Δωδεκάνησα. Σκοπός μας είναι να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών γιατί η Νέα Δημοκρατία είναι η μεγάλη λαϊκή κεντροδεξιά παράταξη.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ