Ειδήσεις

Ο υπουργός Οικονομίας κατά την επίσκεχή του στη Ρόδο απέκλεισε το ενδεχόμενο επιβολής νέων μέτρων

Την διαβεβαίωση πως «για την κυβέρνηση υπάρχουν ‘κόκκινες γραμμές’ και δεν υπάρχει καμία πιθανότητα επιβολής νέων μέτρων από το 2019 και μετά», έδωσε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χτες στους δημοσιογράφους της Ρόδου ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Δημήτρης Παπαδημητρίου.
Κατά την παραμονή του στην Ρόδο είχε συνάντηση με τον περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργο Χατζημάρκο και με τον δημαρχεύοντα αντιδήμαρχο (λόγω απουσίας του δημάρχου) κ. Σάββα Διακοσταματίου, συνοδευόμενος από τους βουλευτές Δωδεκανήσου κ.κ. Δημήτρη Γάκη και Ηλία Καματερό και στελέχη της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο κ. Παπαδημητρίου επισκέφθηκε το Νοσοκομείο Ρόδου, όπου συναντήθηκε με τον υποδιοικητή κ. Βασιλειάδη αλλά και την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Δωδεκανήσου.
Χτες το απόγευμα, ο υπουργός, επρόκειτο να μιλήσει σε ανοιχτή εκδήλωση στο ΕΒΕΔ. Σήμερα, Κυριακή ο κ. Παπαδημητρίου θα επισκεφθεί το νησί της Κω, όπου στο παράρτημα του ΕΒΕΔ, θα μιλήσει με θέμα: «Η πορεία της Οικονομίας – Οι Απαιτήσεις της Κοινωνίας – Ο Δρόμος της Ανάπτυξης».
Οι δηλώσεις αναλυτικά:
Ο κ. Παπαδημητρίου εμφανίσθηκε απόλυτα ικανοποιημένος στις δηλώσεις που έκανε στους δημοσιογράφους, λέγοντας: «Είναι πολλά τα επιτεύγματα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αυτά τα δύο χρόνια, παρ’ όλες τις δυσκολίες που υπάρχουν, όταν η χώρα είναι υπό κάποια επιτήρηση από τους διεθνείς πιστωτές. Το σπουδαιότερο απ’ όλα τα επιτεύγματα είναι η μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων, που για τα τρία χρόνια 2015 – 2018 έχουν μειώσει το πλεόνασμα κατά 20δις ευρώ. Αυτό είναι μεγάλο επίτευγμα γιατί αλλιώς θα είχαμε ακόμη μεγαλύτερες μειώσεις στις συντάξεις, στις δημόσιες δαπάνες και ακόμη περισσότερους φόρους. Γι, αυτό, λοιπόν, θα πρέπει να καταλάβουμε όλοι ότι η διαπραγμάτευση που έγινε το 2015 ήταν σκληρή αλλά απέδωσε καρπούς. Όπως και η διαπραγμάτευση που γίνεται τώρα για την 2η αξιολόγηση, είναι σκληρή αλλά υπάρχουν ‘κόκκινες γραμμές’ τις οποίες η κυβέρνηση δεν προτίθεται να ξεπεράσει».
Σε σχετική ερώτηση για τις ‘κόκκινες γραμμές’, ο υπουργός δήλωσε χαρακτηριστικά: «Δεν υπάρχει πιθανότητα αυτή η κυβέρνηση να ψηφίσει καινούργια μέτρα για το 2019 και μετά. Ακόμη πρέπει να επιμείνουμε στις συλλογικές συμβάσεις στα εργασιακά. Όπως επίσης δεν διαπραγματευόμαστε το αφορολόγητο».
Ο κ. Παπαδημητρίου διαβεβαίωσε: «Να είσαστε αισιόδοξοι ότι δεν πρόκειται να ψηφιστούν νέα μέτρα από το 2019 και μετά. Μην ξεχνάτε ότι το πρόγραμμα το οποίο έχει ψηφιστεί στην Βουλή έως το 2018, λήγει. Αυτά είναι μέτρα που έχουν ψηφιστεί. Αυτό που έχει συζητηθεί είναι ο λεγόμενος ‘κόφτης’ σαν εγγύηση ο οποίος, φυσικά δεν θα λειτουργήσει καθώς, όπως ξέρετε, το 2016 τελείωσε ο χρόνος με διπλάσιο πρωτογενές πλεόνασμα από ό,τι απαιτείται. Κι αυτό θα γίνει και το 2017 και το 2018. Δεν θα χρειαστεί η εφαρμογή του ‘κόφτη’ διότι η κυβέρνηση είναι σίγουρη ότι θα πετύχει τους στόχους του 1,75 φέτος και του 3,5% το 2018».
Ειδικά για τα νέα μέτρα, ο υπουργός σχολίασε τα εξής: «Το ΔΝΤ είναι φημισμένο μέχρι τώρα πως κάνει αξιολογήσεις –δυστυχώς- που βγαίνουν πάντα λάθος. Η εμπειρία από το 2010 έως σήμερα, όλες οι εκτιμήσεις που έχουν κάνει, έχουν βγει λανθασμένες παταγωδώς. Οπότε δεν πρόκειται να αλλάξει η νοοτροπία του ΔΝΤ. Ζητάει λοιπόν ρυθμίσεις, όπως τις λέει στο δημοσιονομικό, οι οποίες κι αυτές θα αποδειχθούν λάθος. Όμως, δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να αποδεχόμαστε αυτές τις εκτιμήσεις στις πλάτες των πολιτών της χώρας και ιδίως με το πρόβλημα που έχουμε, της υψηλής ανεργίας. Και των μικρών εισοδημάτων».
Σε ερώτηση εάν είναι αισιόδοξος για την πορεία ανάπτυξης της χώρας και τις επενδύσεις, εμφανίσθηκε κατηγορηματικός: «Είμαι πολύ αισιόδοξος για τις επενδύσεις και για την ανάπτυξη της χώρας. Αν δεν ήμουν αισιόδοξος δεν θα ήμουν εδώ. Όπως ξέρετε, δεν είμαι πολιτικός. Ο πρωθυπουργός μού ζήτησε να αναλάβω την ευθύνη και την αρμοδιότητα του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης και εγώ, αφού το σκέφτηκα πολύ και μίλησα σε πολλούς επενδυτές και στο εξωτερικό, κατάλαβα ότι η χώρα έχει αλλάξει σελίδα. Και φυσικά, αυτό με έπεισε διότι υπάρχουν πάρα πολλά θετικά σημεία. Η αύξηση του ΑΕΠ το γ’ τρίμηνο του 2016, η αύξηση των ακαθαρίστων επενδύσεων παλαιού κεφαλαίου, η αύξηση των εξαγωγών, των επενδύσεων μεταξύ 2015 και 2016 22% όπως επίσης και η μικρή αύξηση της απασχόλησης –έστω και μερικής. Πολλές από τις καινούργιες θέσεις είναι μερικής απασχόλησης, αλλά είναι εργασία. Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να δημιουργήσουμε θέσεις πλήρους απασχόλησης και υπάρχουν πολλά προγράμματα, όπως ξέρετε τα οποία στοχεύουν σε αυτό. Αυτά τα θετικά σημεία δεν είναι μόνο προβλέψεις για την ανάπτυξη φέτος, είναι γεγονός πως θα έρθει η ανάπτυξη».
Τέλος, ο κ. Παπαδημητρίου, επισήμανε σχετικά με το κλείσιμο της αξιολόγησης: «Πρέπει να πω ότι υπάρχει και διάσταση μεταξύ των πιστωτών. Όπως ξέρετε το ΔΝΤ δεν συμφωνεί με αυτά που θέλουν οι ευρωπαίοι εταίροι μας. Οπότε πρέπει να τα…. βρούνε κι αυτοί πρώτα και μετά μ’ εμάς. Όπως ξέρετε το ΔΝΤ έχει διαφοροποιηθεί από τους Ευρωπαίους εταίρους και θέλει πολύ μικρότερα πρωτογενή πλεονάσματα ενώ θέλει ελάφρυνση του χρέους. Ας μην ξεχνάμε ότι ο Ευρωπαϊκός μηχανισμός σταθεροποίησης έχει βάλει ένα πρόγραμμα για την μείωση του χρέους με βραχυπρόθεσμα δάνεια. Κι έχει επίσης υποστηρίξει όπως ανακοινώθηκε στο Eurogroup την έναρξη της διαδικασίας γι αυτά τα δάνεια. Αυτά είναι κάτι που έχουν γίνει από την επιμονή του ΔΝΤ. Αλλά το ό,τι ο κ. Σόιμπλε και οι άλλοι εταίροι τα έχουν ‘βρει’ με το ΔΝΤ δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο. Είναι πολύ πιο εύκολο γι αυτούς να πουν ότι η χώρα πρέπει να συνεχίσει τα πρωτογενή πλεονάσματα των 3,5% για ορισμένα ακόμη χρόνια μετά το 2018 στο οποίο η ελληνική κυβέρνηση δεν συμφωνεί. Αυτό που έχουμε πει είναι πως χρειαζόμαστε μικρότερα πλεονάσματα για να μπορούμε να ωθήσουμε την οικονομία σε πολύ μεγαλύτερα επίπεδα ανάπτυξης και ώθηση των εξαγωγών».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

  • George    30.01.2017 05:05

    Καλα από ψεμματα χορτασαμε. Ετσι μας λεγατε και το ΦΠΑ ότι δεν πρόκειται να ανεβουν στο 23 %

Σχολιασμός άρθρου