Συνέντευξη
στον Δαμιανό Αθανασίου

Η Μαίη Ζαννή, κόρη του Καθηγητή Παύλου Ζαννή και εγγονή του αείμνηστου ιατρού και βουλευτή Δωδ/νήσου Μανώλη Ζαννή, που πρόσφατα ανέλαβε ενεργό ρόλο στη Γραμματεία Στρατηγικού Σχεδιασμού, με απόφαση του προέδρου της Ν.Δ. Κυρ. Μητσοτάκη, ομιλεί προς την «δ» για την μέχρι τώρα πορεία της και για το δύσκολο, πλην όμορφο έργο που έχει αναλάβει.
Η συνέντευξη που ακολουθεί, είναι, όπως θα διαπιστώσετε, φορτισμένη αισθηματικά, καθώς η οικογένειά της κατάγεται από την Ρόδο και είναι υπερήφανη γι’ αυτό.
Ας παρακολουθήσουμε προσεκτικά, τι δήλωσε στη «δ»:
• Κυρία Ζαννή, την προηγούμενη βδομάδα ανακοινώθηκε από τη Νέα Δημοκρατία η τοποθέτηση σας στην θέση της αναπληρώτριας γραμματέως Στρατηγικού Σχεδιασμού & Επικοινωνίας. Ωστόσο έχετε και στο παρελθόν υπάρξει στο κομματικό οργανόγραμμα. Πως ξεκίνησε αυτό;
Η αλήθεια είναι ότι η θεση και η εμπιστοσύνη του προέδρου Κυριάκου Μητσοτάκη με τιμάει πολύ. Υπήρξα αναπληρώτρια γραμματέας Διεθνών Σχέσεων από το 2011 ως το 2016 και πέρσι μετακινήθηκα στη Γραμματεία Στρατηγικού Σχεδιασμού & Επικοινωνίας. Η νέα απόφαση ενδυναμώνει την ομάδα του Στρατηγικού Σχεδιασμού καθώς αναλαμβάνει γραμματέας ο καθηγητής Χρήστος Ταραντίλης και τον πλαισιώνουν νέοι αναπληρωτές οι Νίκος Σωτηρόπουλος, Νίκος Ρομανός και Κώστας Λ. Μπακογιάννης. Παραμένει μαζί μας και η Βίκυ Λοΐζου.
• Θεωρείτε ότι η οικογενειακή παράδοση έπαιξε ρόλο στην απόφαση σας να ασχοληθείτε με τα κοινά; Ο παππούς σας Εμμανούηλ Ζαννής υπήρξε βουλευτής Δωδεκανήσου της ΕΡΕ και της Νέας Δημοκρατίας επί σειράν ετών και η οικογένεια Ράλλη από τη πλευρά της μητέρας σας έχει παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στην πολιτική ιστορία της Ελλάδας.
Σαφώς και μεγάλωσα σε ένα σπίτι όπου η πολιτική έπαιζε ρόλο αλλά δεν υπήρχε καμία πίεση για οτιδήποτε. Επέλεξα να σπουδάσω Ιστορία και Πολιτικές Επιστήμες στο Λονδίνο, όπου μάλιστα υπήρξα ασκούμενη στην Βρετανική Βουλή και έπειτα εργάστηκα στο Παρίσι και στις Βρυξέλλες σε διεθνείς οργανισμούς. Αποφάσισα να επιστρέψω στην Ελλάδα το 2006 μετά από 11 χρόνια απουσίας, αφήνοντας μια πολύ καλή θέση στο Διεθνές Επιμελητήριο Εμπορίου. Με ενδιέφερε να δουλέψω για την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, πράγμα και το οποίο έκανα, πρώτα στο Υπουργείο Δικαιοσύνης και μετά στο Υπουργείο Εξωτερικών.
• Είναι δύσκολο για μια νέα γυναίκα να είναι στην πολιτική σήμερα;
Έχει σίγουρα κάποιες δυσκολίες αλλά πιστεύω ότι τα πράγματα αλλάζουν προς το καλύτερο. Παρακολουθώ και πολλές τοποθετήσεις νέων γυναικών σε θέσεις ευθύνης και αυτό με τη σειρά του ενθαρρύνει τις υπόλοιπες.
Είναι θέμα προτύπων και αυτά λείπουν από την ελληνική κοινωνία. Είναι σημαντικό να μάθουμε στα νέα κορίτσια ότι η πολιτική δεν είναι αντρική δουλειά και μπορούν να συνδυάσουν καριέρα με οικογένεια και συμμετοχή στα κοινά.
• Η Νέα Δημοκρατία έχει πάρει πρωτοβουλίες για την ένταξη νέων στελεχών.
Ποια είναι η απήχησή τους;
Εχει ξεπεράσει κάθε προγνωστικό η συμμετοχή του κόσμου σε αυτές τις πρωτοβουλίες. Δείχνει αφενός ότι παρόλη την απογοήτευση και δυσπιστία προς την πολιτική γενικότερα αναγνωρίζουν την προσπάθεια που γίνεται στο κόμμα μας και αφετέτου ότι τα πράγματα είναι κρίσιμα και αυτό κινητοποιεί ένα κομμάτι του πληθυσμού που εως τώρα δεν είχε ίσως και την ευκαιρία να ανακατευτεί με τα κοινά. Πάντως μας χαροποιεί ιδιαίτερα.
• Το 2012 κατεβήκατε υποψήφια βουλευτής σε μια πολύ δύσκολη περιφέρεια την Α’ Αθηνών. Θα το ξανακάνετε;
Πιστεύω ότι όλα τα κομματικά στελέχη πρέπει να βγουν και να εκτεθούν κατά αυτόν τον τρόπο. Είναι μεγάλο σχολείο να κάνεις μια προεκλογική εκστρατεία και να δεις από μέσα την πραγματικότητα της εκλογικής μάχης και της πολιτικής γενικότερα. Τώρα για το μέλλον δεν γνωρίζω κάτι.
Χαίρομαι που το έκανα πάντως.
• Βλέπετε εκλογές σύντομα;
Εμεις τις ζητάμε για το καλό της χώρας. Η κυβέρνηση αυτή έχει αποτύχει πλήρως και κάθε μέρα παραμονής της κοστίζει στον τόπο. Η Νέα Δημοκρατία είναι έτοιμη να κυβερνήσει, έχουμε παρουσιάσει την Συμφωνία Αλήθειας με τον ελληνικό λαό και ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη των πολιτών.
• Η σχέση σας με τη Ρόδο;
Έχω στενούς δεσμούς με το νησί ξεκινώντας με τις καλύτερες αναμνήσεις από τον καιρό που περνούσαμε στην Ρόδο, όταν ήμασταν παιδιά με τον αδερφό μου. Ο πατέρας μου μας έφερνε ανελλειπώς κάθε καλοκαίρι, το σπίτι μας ήταν στο κέντρο της πόλης και περνούσαμε πολύ χρόνο με συγγενείς και φίλους μας στο νησί. Η επίσκεψη στη Μαλώνα, τόπο καταγωγής του παππού μου Εμμανουήλ Ζαννή, είναι επίσης μια συνήθεια που δεν χάνουμε και βεβαίως στην Παναγιά της Κρεμαστής, όπου βαφτίστηκα.
• Θα σας δούμε σύντομα στο νησί μας;
Θα χαρώ πολύ να έρθω και μάλιστα να φέρω και την κόρη μου την Ολυμπία μαζί για να την πάω στα ίδια μέρη που πήγαινα και εγώ. Οπότε η απάντηση είναι, σίγουρα ναι.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ