Ρεπορτάζ

Ποινή κάθειρξης 24 ετών σε Τούρκο διακινητή

Σε ποινή κάθειρξης 24 ετών και 3 μηνών και σε χρηματική ποινή 38.000 ευρώ καταδικάστηκε από το Πενταμελές Εφετείο Δωδεκανήσου, ο Τούρκος υπήκοος C. B. του E. και σε ποινή κάθειρξης 14 ετών και 3 μηνών και σε χρηματική ποινή 19.000 ευρώ, ο συγκατηγορούμενός του K. C. του A., που ενεπλάκησαν σε κύκλωμα διακίνησης λαθρομεταναστών, στην Κω.
Οι δύο κατηγορούμενοι κατελήφθησαν να κινούνται τις πρώτες πρωινές ώρες της 19ης Ιανουαρίου 2014 με πολυεστερικό σκάφος στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Σύμης, πλησίον της Αγίας Μαρίνας. Στο σκάφος μετέφεραν 10 Σύρους μετανάστες. Τους αποδίδονται μεταφορές μεταναστών την 19η Ιανουαρίου 2014, στο χρονικό διάστημα από 29 Νοεμβρίου 2013 έως 2 Δεκεμβρίου 2013, 9 Δεκεμβρίου 2013 έως 20 Δεκεμβρίου 2013, 29 Δεκεμβρίου 2013 έως 8 Ιανουαρίου 2014 και 17 Ιανουαρίου 2014 έως 19 Ιανουαρίου 2014.
Το Λιμενικό, σε συνεργασία με το Α.Τ. Σύμης είχε θέσει από την 29η Νοεμβρίου 2013, υπό διακριτική παρακολούθηση τον δεύτερο κατηγορούμενο καθώς υπήρχαν βάσιμες υποψίες ότι εμπλέκεται σε κύκλωμα παράνομης μεταφοράς μεταναστών από την Τουρκία στην Ελλάδα, δίνοντας συνεχώς πληροφορίες σχετικά με τις κινήσεις και τις περιπολίες του σκάφους του Υπολιμεναρχείου Σύμης.
Διευκόλυνε συγκεκριμένα τις παράνομες μεταφορές, ειδοποιώντας τα σκάφη με τους διακινητές και τους λαθρομετανάστες να εισέρχονται εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων τις ώρες που δεν υπήρχε φύλαξη από το περιπολικό σκάφος.
Αρχηγός του κυκλώματος φέρεται να είναι ο K. R. με το παρατσούκλι «DAYI» («θείος») ή «BRADER» («αδερφός»), που διαμένει στο Μαρμαρίς, υπαρχηγός ο E. M., που διαμένει στο Μπόντρουμ, παρατηρητής ο Ο. αγνώστων λοιπών στοιχείων, με το παρατσούκλι “BABA”, o oποίος ζει στο Μπόντρουμ και έχει ολλανδικό διαβατήριο, ο Α. αγνώστων λοιπών στοιχείων, γνωστός ως “ΑPO”, o oποίος μεταφέρει τους λαθρομετανάστες σε βάρκες και ο E. M., o οποίος υποβλήθηκε την 20ή Ιανουαρίου 2014 σε εγχείρηση στο Μαρμαρίς.
Πιο συγκεκριμένα ο πρώτος, που έχει εκτίσει ποινή φυλάκισης 2 ετών στην Τουρκία γιατί είχε μαχαιρώσει έναν μπράβο σε μπάρ, υποστήριξε ότι μετέφερε λαθρομετανάστες για πρώτη φορά γιατί είχε ανάγκη τα χρήματα.
Στην Αλικαρνασό τον βρήκε, όπως είπε, ο O. Β., μπλεγμένος σε κύκλωμα που μεταφέρει Σύρους από την Τουρκία στην Ελλάδα και του ζήτησε να μεταφέρει 30 στη Σύμη. Χρειαζόταν, όπως είπε, καπετάνιο γιατί ο προηγούμενος θα εισερχόταν την 20η Ιανουαρίου 2014 σε νοσοκομείο, στο Μαρμαρίς, για να υποβληθεί σε εγχείρηση.
Η αμοιβή που θα ελάμβανε θα ήταν 13.000 ευρώ και την αμοιβή του θα του την έδινε ο «DAYI», αρχηγός του κυκλώματος.
Στη Σύμη, όπως ομολόγησε ο δεύτερος κατηγορούμενος, έδινε πληροφορίες στο κύκλωμα για τις κινήσεις του Λιμενικού. Ανάλογο ρόλο έπαιζε και η σύντροφος του «DAYI», η οποία βρισκόταν στη Ντάτσια.
Ο δεύτερος κατηγορούμενος, όπως ομολόγησε, λαμβάνει αμοιβή 1.500 λίρες Τουρκίας για κάθε δρομολόγιο μεταναστών στη Σύμη. Μάλιστα στην κατάθεσή του είπε αρχικώς ότι θέλει να συνεργαστεί με τις αρχές για την εξάρθρωση του κυκλώματος και ζήτησε την επιείκεια τους.
Στο Μπόντρουμ, όπως είπε, έχει ένα κατάστημα στο οποίο ενοικιάζει μοτοσικλέτες. Εκεί γνώρισε τον C. M. ο οποίος του πρότεινε να αναλάβει το ρόλο πληροφοριοδότη του κυκλώματος και δέχτηκε γιατί αντιμετώπιζε οικονομικά προβλήματα.
Συνάντησε τον αρχηγό, τον K. R., πλούσιο Τούρκο, ο οποίος διαμένει στο Μαρμαρίς. Περιέγραψε αναλυτικά τον ρόλο κάθε μέλους του κυκλώματος στη διακίνηση των λαθρομεταναστών και απεκάλυψε ότι οι μετανάστες παίρνουν ταξί απο τη Σμύρνη, που τους αφήνει περίπου πέντε χιλιόμετρα μακριά από το σημείο, όπου περιμένει η βάρκα για να τους μεταφέρει.
Ο λόγος, που οι λαθρομετανάστες χρησιμοποιούν ταξί, είναι γιατί όταν η τουρκική αστυνομία βλέπει πολλά άτομα σε αυτοκίνητα, τα σταματά και τα υποβάλλει σε έλεγχο. Όταν όμως χρησιμοποιούν ταξί, η αστυνομία δε διενεργεί ελέγχους. Το μέρος, που συγκεντρώνονται οι λαθρομετανάστες, όπως είπε, είναι μυστικό.
Σημείωσε ότι για τη δουλειά χρησιμοποιούνται μικρά και γρήγορα σκάφη γιατί το καλοκαίρι ο αρχηγός είχε προσλάβει έναν Τούρκο με γερμανικό διαβατήριο, ο οποίος είχε μεταβεί στη Σύμη και είχε δει το σκάφος του Λιμεναρχείου και του είχε αναφέρει ότι είναι παλιό και αργό.
Ομολόγησε ότι χρησιμοποιούσε και μια διόπτρα νυκτός για να παρακολουθεί τις κινήσεις του Λιμενικού, ενώ υποστήριξε ότι ο αρχηγός του είχε εκμυστηρευτεί ότι χρηματίζει τους λιμενικούς στη Ντάτσια με 500 δολάρια για κάθε μεταφορά λαθρομεταναστών από την Τουρκία στη Σύμη.
Όταν ολοκληρώνεται η μεταφορά εκείνος φεύγει από τη Σύμη, μεταβαίνει στην Κω και από εκεί στο Μπόντρουμ.
Το ίδιο κύκλωμα, όπως απεκάλυψε, βγάζει μετανάστες από το «Τσανάκ Καλέ», βόρεια της Τουρκίας, στη Λήμνο.
Σύμφωνα πάντα με το κατηγορητήριο, τις πρώτες πρωινές ώρες της 19ης Ιανουαρίου 2014 κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον αρχηγό του κυκλώματος, ο πρώτος ξεκίνησε από μια παραλία της Τουρκίας με το πολυεστερικό σκάφος με προορισμό τη Σύμη.
Είχε βάλει ως σημάδι του προορισμού ένα φανάρι σε βράχια, στο νησάκι της Αγίας Μαρίνας. Το σκάφος φέρεται να έπλεε ιδιαιτέρως γρήγορα, ώστε πολλές φορές κινδύνευσε να αναποδογυρίσει, ενώ συνεχώς έμπαιναν μέσα νερά. Όταν έφτασαν στο νησάκι της Αγίας Μαρίνας ο ίδιος κατηγορούμενος φέρεται να άρχισε να πετά τους μετανάστες στη θάλασσα χωρίς να έχει γνώση αν ήξεραν κολύμπι ή όχι. Τη στιγμή εκείνη έγινε αντιληπτός από άνδρες του Λιμενικού οι οποίοι προσέτρεξαν και έσωσαν τους μετανάστες και εν συνεχεία καταδίωξαν το σκάφος και συνέλαβαν τους κατηγορούμενους.
Σημειώνεται ότι τόσο η Europol όσο και η Interpol ενημέρωσαν αρμοδίως την Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Ρόδου και το Πρωτοδικείο Ρόδου ότι δεν μπορούν να εκτελέσουν διεθνή εντάλματα σύλληψης σε βάρος των 5 μελών του τουρκικού κυκλώματος διακίνησης λαθρομεταναστών, γιατί αρνείται η Τουρκία να τους εκδώσει.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου