Ειδήσεις

Σειρά έργων για την προστασία και ανάδειξη του πάρκου «Ροδίνι»

Σειρά περιβαλλοντικών προτάσεων στο πλαίσιο του έργου για την προστασία και ανάδειξη του Πάρκου «Ροδίνι», υπέβαλε προς την Διεύθυνση Τεχνικών Εργων και Υποδομών του Δήμου Ρόδου – που είναι και ο φορέας υλοποίησης του έργου- η Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Υποδομών της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου, δια του προϊσταμένου της κ. Παναγιώτη Βενέρη.
Ειδικότερα, γίνεται αναφορά για την υπαγωγή σε πρότυπες περιβαλλοντικές δεσμεύσεις, δεσμεύσεις για έργα εκτός σχεδίου καθώς και για αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα.
Να σημειωθεί, ότι όπως έχει ανακοινώσει η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου, θα διαθέσει το ποσό του ενός εκατομμυρίου ευρώ προκειμένου το πάρκο του Ροδινιού, ένας κατ’ εξοχήν εμβληματικός τόπος, συνδεδεμένος με τη χρυσή εποχή του νησιού της Ρόδου, να ανακτήσει την αίγλη του και να γίνει ξανά κομμάτι της καθημερινότητας της ζωής της πόλης.
Την απόφασή του να χρηματοδοτήσει εξ ιδίων πόρων την ανάπλαση του πάρκου του Ροδινιού, ανακοίνωσε ο περιφερειάρχης κ. Γιώργος Χατζημάρκος στην διάρκεια της συνάντησης εργασίας που είχε με τον δήμαρχο Ρόδου κ. Φώτη Χατζηδιάκο, τον περασμένο Αύγουστο, με θέμα τα έργα που περιέχονται στο Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου Ρόδου και χρηματοδοτούνται από ίδιους πόρους της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, συνολικού προϋπολογισμού 18 εκατ. ευρώ, για ολόκληρο το νησί της Ρόδου.
Ο κ. Χατζημάρκος ανακοίνωσε την απόφασή του να διαθέσει το ποσό του ενός εκατομμυρίου ευρώ για να εξωραϊστεί και αναβιώσει ένας τόπος που είναι συνδεδεμένος με τις αναμνήσεις που Ροδίτες και επισκέπτες της Ρόδου, “κουβαλούν” από τις πιο όμορφες εποχές του νησιού, τότε που το Ροδίνι βρισκόταν στο επίκεντρο της κοινωνικής, πολιτιστικής και καλλιτεχνικής δραστηριότητας.
Στις περιβαλλοντικές προτάσεις της Περιφέρειας που κατέθεσε η αρμόδια υπηρεσία προς τον Δήμο Ρόδου αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι θα πρέπει: Κατά τα στάδια που προηγούνται της έναρξης υλοποίησης του έργου (μελέτη εφαρμογής, συμβάσεις, εγκατάσταση κατασκευαστή κ.ά.) και εν συνεχεία καθ’ όλη τη διάρκεια της κατασκευής, θα πρέπει να λαμβάνονται υπ’ όψιν όλες οι εφικτές πρόνοιες ώστε: Να περιορίζεται μόνο στο απολύτως απαραίτητο η κατάληψη δάσους ή δασικής έκτασης. Να αποφεύγεται κάθε υποβάθμιση του περιβάλλοντος από ρύπανση του εδάφους, των υδάτων και του αέρα στην περιοχή του έργου, ιδίως διαμέσου της λήψης διαχειριστικών μέτρων και της εφαρμογής ορθών πρακτικών στο επίπεδο της εργοταξιακής καθημερινότητας. Για την αντιπλημμυρική προστασία της ζώνης επιρροής του έργου, θα πρέπει να εξασφαλίζεται η ομαλή ροή των όμβριων υδάτων, με την κατάλληλη μελέτη, ένταξη στο σχεδιασμό και κατασκευή όλων των απαραίτητων προς τούτο τεχνικών έργων. Να εξασφαλίζεται η ομαλή συνέχιση των λειτουργιών του ανθρωπογενούς περιβάλλοντος στην περιοχή επιρροής της κατασκευής του έργου, με κατάλληλες διελεύσεις πεζών και οχημάτων, ελαχιστοποίηση του εύρους κατάληψης, σήμανση και πληροφόρηση. Οι οδοί, που διέρχονται από δασικού χαρακτήρα εκτάσεις αποδίδονται σε δημόσια χρήση.
Ο έλεγχος τήρησης των ΠΠΔ θα πρέπει να ενταχθεί στα καθήκοντα της επίβλεψης. Οι φορείς και εταιρείες που λαμβάνουν μέρος στις εργασίες κατασκευής, οφείλουν να παρέχουν συστηματική ενημέρωση στο φορέα επίβλεψης σχετικά με την εκ μέρους τους ανταπόκριση στις υποχρεώσεις των ΠΠΔ.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου