Ειδήσεις

«Επώδυνη συμφωνία ή εκτροχιασμός», το δίλημμα του Μαξίμου

Με τα εργασιακά να είναι πλέον το μόνο ανοιχτό θέμα στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις μεταξύ Αθήνας-δανειστών, οι τεχνοκράτες των θεσμών περιμένουν ένα σήμα από την ελληνική πλευρά προκειμένου να κατέβουν στην Αθήνα και να δώσουν με την ελληνική διαπραγματευτική ομάδα την τελική μάχη για την συμφωνία επί της δεύτερης αξιολόγησης. Ωστόσο, τώρα που το βασικό πλαίσιο της εν λόγω συμφωνίας έχει αποκρυσταλλωθεί, οι τριγμοί στον ΣΥΡΙΖΑ και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ επανέρχονται στο προσκήνιο, προβληματίζοντας τον Αλέξη Τσίπρα.
Σύμφωνα με όλες τις διαθέσιμες πληροφορίες –και παρά τη συμφωνία «μη διαρροών» που τηρείται ευλαβικά και από την ελληνική πλευρά, αλλά και από την πλευρά των εκπροσώπων των δανειστών- όλα δείχνουν ότι το τετραήμερο θρίλερ της διαπραγμάτευσης την περασμένη εβδομάδα στο πλαίσιο του «Brussels Group» είχε αίσιο τέλος.
Απομένουν τα εργασιακά
Επί της ουσίας, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, η συμφωνία επί της δεύτερης αξιολόγησης έχει σχεδόν… κλείσει. Μάλιστα, από το υπουργείο Οικονομικών υποστηρίζουν ότι «όλα είναι πλέον θέμα ημερών» και οι δύο πλευρές έχουν δώσει τα χέρια στο φορολογικό, το ασφαλιστικό, το ενεργειακό, αλλά και τα «αντίμετρα» που διεκδικούσε η ελληνική πλευρά. Το μόνο ανοιχτό θέμα παραμένουν τα εργασιακά, ωστόσο πηγές που γνωρίζουν τα παρασκήνια στην διαπραγμάτευση, υποστηρίζουν πως εσχάτως το ΔΝΤ έχει δείξει διάθεση να «διευκολύνει» με κάποιον τρόπο την κυβέρνηση. Τούτων δοθέντων, κυβερνητικοί παράγοντες δεν αποκλείουν το σενάριο να έρθουν οι εκπρόσωποι των δανειστών στην Αθήνα μέσα στις επόμενες ημέρες προκειμένου να συνομολογηθεί η περίφημη «τεχνική συμφωνία» πριν το Eurogroup της Μάλτας στις 7 Απριλίου.

Πολιτικό κόστος
Τούτων δοθέντων, πέραν της εναπομείνασας μάχης των εργασιακών, το Μαξίμου μπαίνει πλέον σε ρυθμούς… επικύρωσης της συμφωνίας, καθώς όλα δείχνουν ότι το πολιτικό κόστος δεν θα είναι μικρό για την κυβέρνηση. Ήδη το κλίμα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ είναι βαρύ, παρά το γεγονός ότι οι βουλευτές ενημερώνονται καθημερινά για τα διαμειβόμενα στην διαπραγμάτευση από τον διευθυντή της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστα Ζαχαριάδη. Ταυτόχρονα, ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης θα αναλάβει να ζητήσει την στήριξη των 5 βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος που εκλέγονται στην Δυτική Μακεδονία, ενόψει της υποχώρησης για πώληση λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ. Την ίδια ώρα, το Μαξίμου αρχίζει να «ξαναζεσταίνει» το δίλημμα «Τσίπρας ή Μητσοτάκης» που θα απευθύνεται πρωτίστως στους συμπολιτευόμενους βουλευτές, ενώ τις επόμενες ημέρες θα αποφασιστούν και οι κομματικές συνεδριάσεις που θα εκκινήσουν την διαδικασία διαχείρισης του πολιτικού κόστους για τον συμβιβασμό. Ο πρωθυπουργός θεωρείται δεδομένο ότι θα ενημερώσει την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, την Πολιτική Γραμματεία του κόμματος, ενώ η Κεντρική Επιτροπή θα κληθεί να επικυρώσει τη συμφωνία, όποτε αυτή «καθαρογραφεί». Εκεί, βεβαίως, οι «προεδρικοί» συνεχίζουν να έχουν το… πάνω χέρι και για τον λόγο αυτό, θεωρείται στο Μαξίμου ότι προβλήματα στην επικύρωση της συμφωνίας από την Βουλή δε θα υπάρξουν. Άλλωστε, ακόμη και βουλευτές που στο παρελθόν έχουν αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην ψηφίσουν ορισμένες διατάξεις (όπως, π.χ., ο Νίκος Μανιός για το αφορολόγητο) διαμηνύουν στους συνομιλητές τους ότι «αν υπάρξει απόφαση Κεντρικής Επιτροπής, θα στηρίξουμε την απόφαση». Όπως και να έχει, όταν τελειώσει… και με τη βούλα το θρίλερ της διαπραγμάτευσης, θα αρχίσει ένα νέο θρίλερ: αυτό της πολιτικής διαχείρισης των νέων μέτρων. Και όπως φαίνεται από τις δημοσκοπήσεις, η κυβέρνηση θα κληθεί να δώσει αυτή τη μάχη στην χειρότερη στιγμή της…

Δραματική έκκληση
 Στουρνάρα: «Δεν έχουμε χρόνο μπροστά μας»
Γιατί η ανάπτυξη κινδυνεύει και το 2017
Η καθυστέρηση στις κυβερνητικές διαπραγματεύσεις με τους εταίρους κορυφώνει την αβεβαιότητα και παγώνει τις συναλλαγές, ενώ η στρατηγική της κυβέρνησης να διατηρεί ρευστά αποθεματικά πολλών δισ. ευρώ ώστε αν χρειαστεί να μπορεί να πληρώσει 7,5 δισ. τόκους στους δανειστές το καλοκαίρι χωρίς να πάρει χρηματοδότηση από τους εταίρους, προκαλεί ύφεση στην οικονομία.
Δραματική έκκληση να κλείσει το συντομότερο δυνατόν η διαπραγμάτευση για την αξιολόγηση απευθύνει για άλλη μια φορά ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας προειδοποιώντας για τους κινδύνους από τις καθυστερήσεις που μπορεί να οδηγήσουν ακόμη και σε ύφεση όλο το 2017. «Δεν είμαστε ακόμα σε τοίχο, πάντως η ΤτΕ ενθαρρύνει την κυβέρνηση να κλείσει την αξιολόγηση το συντομότερο δυνατόν» δηλώνει ο κ. Στουρνάρας στο capital.gr. «Χρόνο μπροστά μας δεν έχουμε γι’ αυτό εύχομαι να τελειώσουμε γρήγορα» προσθέτει. Όπως σημειώνει «και στο παρελθόν υπήρχαν καθυστερήσεις, αυτή τη φορά είναι μεγαλύτερες. Πρέπει να κλείσει, έχει καθυστερήσει αρκετά».
Η κατανάλωση
μειώνεται ταχύτατα τους
 τελευταίους μήνες
Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα η εταιρεία συμβούλων λιανικών πωλήσεων IRI, η κατανάλωση μειώνεται ταχύτατα τους τελευταίους μήνες.
Τον Ιανουάριο η κατανάλωση στα σούπερ μάρκετ μειώθηκε κατά 10% και συγκεκριμένα αυτή των τροφίμων κατά 8,7%. Αυτός είναι ένας πολύ ανησυχητικός δείκτης για την οικονομία διότι τα τρόφιμα είναι βασικό στοιχείο της κατανάλωσης.
Η ίδια εταιρεία διαπιστώνει ότι πολλά νοικοκυριά διαθέτουν μόνο 20 ευρώ τον μήνα για σούπερ μάρκετ -ενώ πριν από την κρίση διέθεταν 100 και στη μέση της κρίσης 50 ευρώ- και ότι ο τζίρος τους φέτος θα μειωθεί κατά 500 με 600 εκατ., δηλαδή 3,6%.
Παράλληλα παρατηρείται αύξηση των τιμών των αγαθών που πουλάνε τα σούπερ μάρκετ κατά 2,4% λόγω αύξησης των φόρων. Αυτά τα στοιχεία αρκούν και περισσεύουν για να αντιληφθεί κανείς ότι το πρώτο τρίμηνο του 2017 θα κλείσει -όπως και το τελευταίο του 2016- με ύφεση. Και η κατάσταση δεν θα αλλάξει αν δεν αποκατασταθεί η ρευστότητα της αγοράς.
Αυτό το προβλέπει και η Citi, η οποία στην έκθεσή της αναφέρει την πρόβλεψη για την ανάπτυξη της Ελλάδας για το 2017 από 1,1% σε 0,5% και επισημαίνει ότι το πρώτο εξάμηνο του έτους θα έχουμε ύφεση. «Η ανάπτυξη μπορεί να ενισχυθεί μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, πιθανότατα όχι πριν το καλοκαίρι, όμως κατά την άποψή μας θα συνεχίσει να υποαποδίδει έναντι των στόχων του προγράμματος διάσωσης», αναφέρει.
Το τι σημαίνει η επερχόμενη ύφεση το περιγράφει η ΓΣΕΒΕΕ, η οποία προβλέπει ότι το πρώτο εξάμηνο του 2017 θα κλείσουν 18.700 επιχειρήσεις, με τις περισσότερες από αυτές να βρίσκονται στην Αττική, και θα χαθούν 34.000 θέσεις εργασίας.
«Για το επόμενο διάστημα, 4 στις 10 επιχειρήσεις (ποσοστό 40,3%) θεωρούν πολύ πιθανό ότι θα κλείσουν. Το αντίστοιχο ποσοστό είναι ιδιαίτερα υψηλό για τους αυτοαπασχολούμενους (57,4 %), μία ακόμη ένδειξη για περαιτέρω διεύρυνση της αδήλωτης επιχειρηματικής δραστηριότητας», υποστηρίζει η ΓΣΕΒΕΕ και συμπληρώνει ότι οι προσδοκίες σχετικά με την πορεία των επιχειρήσεων για το α’ εξάμηνο του 2017 παραμένουν αρνητικές, αφού το 58,8% από αυτές αναμένει επιδείνωση, ενώ μόλις το 11% βελτίωση.
Και οι τράπεζες στα όριά τους
Τα στοιχεία που παρουσιάζουν οι τράπεζες για τις επιχειρήσεις είναι επίσης πολύ αρνητικά. Διαπιστώνουν ότι οι περισσότερες μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν ασφυκτικά προβλήματα ρευστότητας και ζημίες και προβλέπουν ότι η ανεργία θα διατηρηθεί σε επίπεδο άνω του 22% και φέτος.
Καθώς οι δημόσιες επενδύσεις έχουν διακοπεί, οι τράπεζες δεν χρηματοδοτούν ούτε τις επιχειρήσεις ούτε τους καταναλωτές λόγω των κόκκινων δανείων και παράλληλα οι χρηματοδοτήσεις από το εξωτερικό διακόπτονται λόγω της καθυστέρησης στις διαπραγματεύσεις, ενώ η οικονομία στερεύει από χρήμα και καταρρέει. Κίνδυνο όμως κατάρρευσης αντιμετωπίζουν και οι ίδιες οι τράπεζες, καθώς οι καταθέσεις μειώνονται -4 δισ. έφυγαν ήδη φέτος-, οι καθυστερήσεις στις πληρωμές δανείων αυξάνονται και η ρευστότητά τους εξαντλείται με επιπτώσεις και στα κεφάλαιά τους. Η ύφεση, λοιπόν, διατηρείται παρά τις υπεραισιόδοξες προβλέψεις της κυβέρνησης και των Ευρωπαίων ότι η χώρα μπαίνει σε ρυθμό ανάπτυξης. Και ενώ θεωρητικά η ανάπτυξη είναι ο πρώτος και σημαντικότερος στόχος για την ελληνική οικονομία, η κυβερνητική πολιτική απλώς μεγεθύνει την ύφεση.
Το ζήτημα, λοιπόν, είναι γιατί συμβαίνει αυτό. Ο λόγος είναι ότι η κυβέρνηση απορροφά ρευστό από την αγορά και το αποθηκεύει στους λογαριασμούς του Δημοσίου, στην Τράπεζα της Ελλάδος, προκειμένου να εξυπηρετήσει σενάρια πολιτικών σκοπιμοτήτων.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου