Μεγάλες είναι οι ελλείψεις προσωπικού του τομέα ΕΚΑΒ Κω με τα στοιχεία να προκαλούν σοκ, δείχνοντας ταυτόχρονα πόσο αβοήθητοι είναι οι πολίτες της Κω όσον αφορά και στην προνοσοκομειακή τους φροντίδα.

Το υπάρχον προσωπικό του Τομέα ΕΚΑΒ Κω, που λειτουργεί από το Μάιο του 2014, δίνει υπεράνθρωπες προσπάθειες καθημερινά για να μπορέσει να σταθεί δίπλα στους Κώους, με τα 6 άτομα (εξειδικευμένο προσωπικό) που υπηρετούν αυτή τη στιγμή, να καλύπτουν ακόμα και επείγοντα περιστατικά εκτός βάρδιας! Υπολείπονται ακόμη τουλάχιστον 8 άτομα προσωπικό.

Όπως είναι αναμενόμενο με τέτοιες ελλείψεις, η υπηρεσία του ΕΚΑΒ δεν μπορεί να λειτουργήσει επί 24ωρου βάσεως, με αποτέλεσμα να προσφέρει υπηρεσίες μόνο το πρωί και κάποια απογεύματα. Για να λειτουργήσει  ένα  ασθενοφόρο καθ’όλη τη διάρκεια της ημέρας, χρειάζονται 10 άτομα. Ακόμα όμως και εάν στελεχωθεί επαρκώς το ένα ασθενοφόρο, δεν υπάρχει η δυνατότητα για προσθήκη και δεύτερου ασθενοφόρου του ΕΚΑΒ επί 24ωρου βάσεως, πράγμα που δεν λύνει το πρόβλημα την καλοκαιρινή περίοδο όταν και τα περιστατικά είναι δεκάδες!

Αξίζει να αναφερθεί ότι χάθηκε ένα ασθενοφόρο Πρωί-Απόγευμα σε καθημερινή βάση το οποίο στάθμευε στο Κ.Υ. Αντιμάχειας και παρείχε κάλυψη (για 12 ώρες περίπου) στους κατοίκους του νότιου μέρους του νησιού και όχι μόνο.

Στην προκήρυξη του ΑΣΕΠ προβλέπονται 100 θέσεις για να καλυφθούν κενά στο ΕΚΑΒ , σε όλη την Ελλάδα, εκ των οποίων οι 2 θέσεις είναι για τον τομέα ΕΚΑΒ Κω.Σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες φαίνεται πως υπάρχει ενδιαφέρον για να καλυφθούν αυτές οι θέσεις, για την περάτωση όμως της διαδικασίας απαιτούνται 6 μήνες!

Το ΕΚΑΒ βέβαια προσπαθώντας να λύσει το τεράστιο πρόβλημα που υπάρχει στην Κω, έχει προχωρήσει σε ενέργειες για εσωτερική μετακίνηση υπαλλήλων του από άλλες περιοχές της Ελλάδας,με έναν υπάλληλο, από το ΕΚΑΒ Κρήτης όπως φαίνεται, να έχει δεχθεί την πρόσκληση. Η διάρκεια παραμονής τού συγκεκριμένου ατόμου στην Κω θα είναι το λιγότερο 2 μήνες.

Ακόμα το ΕΚΑΒ περιμένει την έγκριση για ένα Ευρωπαϊκό πρόγραμμα, έτσι ώστε να γίνει  προκήρυξη για την πρόσληψη 40 ατόμων πανελλαδικά σε περιοχές που έχουν πληγεί από το μεταναστευτικό. Από τις 40 θέσεις που θα προκηρυχθούν οι 6-9 θα αφορούν την Κω.

kosnews24.gr

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ