Του Δημήτρη Γκάτσιου

Τη δέσμευσή του για μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30%, μέσα σε μία διετία, επανέλαβε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στο 34ο Πανελλήνιο Συνέδριο της ΠΟΜΙΔΑ. Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως η μείωση φόρων και η προσέλκυση επενδύσεων σε συνδυασμό με τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος αποτελούν τους δύο βασικούς άξονες παρεμβάσεων της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την αγορά ακινήτων.

«Η ελληνική αγορά ακινήτων παρουσιάζει μια σειρά από επενδυτικές ευκαιρίες που μπορούν, υπό προϋποθέσεις, να αναστρέψουν τις σημερινές αρνητικές προσδοκίες. Για να μετατραπούν, όμως, οι ευκαιρίες σε έργα απαιτείται άλλη πολιτική που θα υπερβαίνει υφιστάμενα εμπόδια και δεν θα προσθέτει νέα. Σε αυτή την πολιτική, εμείς διακρίνουμε δύο βασικούς άξονες παρεμβάσεων, τόνισε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

Εστιάζοντας στους άξονες των παρεμβάσεων, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε, αρχικά, στη μείωση των φόρων. «Δεσμεύτηκα για μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% στην πρώτη διετία, που αφορά όλους τους ιδιοκτήτες ακινήτων… Μείωση φόρου στις επιχειρήσεις στο 20%, από 29% και του φόρου στα μερίσματα στο 5%, από 15%. Έτσι και οι εταιρίες που δραστηριοποιούνται στην αγορά κατοικίας και στις κατασκευές απελευθερώνουν πόρους για επανεπένδυση και αύξηση προσωπικού, δίνοντας μια ακόμη ώθηση στην αγορά ακινήτων… Άρση της κυβερνητικής πολιτικής που αποσκοπεί στην εξόντωση των Ανωνύμων Εταιρειών Επενδύσεων σε Ακίνητη Περιουσία. Ο θεσμός των ΑΕΕΑΠ αποτελεί ένα ανταγωνιστικό όχημα συλλογικών επενδύσεων στα ακίνητα. Προτείνουμε, λοιπόν, σταθερό συντελεστή τρία τοις χιλίοις (3/1000) επί του μέσου όρου των επενδύσεων εξαιρουμένων των κενών χώρων, των ακινήτων υπό ανέγερση και των χρηματικών διαθεσίμων», σημείωσε.

Όσον αφορά στο δεύτερο άξονα, αυτόν της προσέλκυσης επενδύσεων και της βελτίωσης του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επεσήμανε πως πρέπει να αξιοποιηθεί το αναπτυξιακό δυναμικό της Ελλάδας.

«Στη Νέα Δημοκρατία, δουλεύουμε σε ένα σχέδιο που θα δώσει στην οικονομία μας ώθηση με σύνθετες πολιτικές κινήτρων, ξένων επενδύσεων, συμπράξεων δημόσιου – ιδιωτικού τομέα, αξιοποίησης και του τελευταίου ευρώ κοινοτικών χρημάτων και, πρωτίστως, περικοπής κρατικών δαπανών για την γρήγορη μείωση του φορολογικού βάρους της κοινωνίας», ανέφερε.

Ο κ. Μητσοτάκης, στην ομιλία του, τόνισε πως εκτός από τη μείωση των φόρων, για τα ακίνητα είναι κορυφαίας σημασίας:

• Ο χωροταξικός σχεδιασμός και η αποσαφήνιση των χρήσεων γης

• Η προσέλκυση αλλοδαπών επενδυτών για αγορά εξοχικής ή και κύριας κατοικίας

• Η διαμόρφωση ορθολογικού πλαισίου για την νέα τάση βραχυχρόνιων μισθώσεων κατοικιών για τουριστική εκμετάλλευση

• Η ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων, μέσα από ένα περισσότερο ευέλικτο και γενναιόδωρο Πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον”».

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας έστρεψε τα πυρά του και κατά της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και Ανεξάρτητων Ελλήνων. «Η σημερινή συγκυρία χαρακτηρίζεται από υπερφορολόγηση, αβεβαιότητα και κρίση εμπιστοσύνης. Ψέματα, ανικανότητα, φόροι. Αυτό είναι το τρίπτυχο της κυβερνητικής αποτυχίας. Τρίπτυχο που ενισχύεται από τις συνεχείς παλινωδίες και τις καθυστερήσεις της Κυβέρνησης Τσίπρα. Όσο πιο γρήγορα φύγει o κ. Τσίπρας τόσο πιο σύντομα θα ξημερώσει μια νέα μέρα για την πατρίδα μας. Από την έναρξη της κρίσης η αγορά ακινήτων βρίσκεται σε διαρκή περιδίνηση. Οι εμπορικές αξίες πέφτουν, οι αγοραπωλησίες βούλιαξαν, οι επενδύσεις κατακρημνίστηκαν, η απασχόληση φθίνει, ο τραπεζικός δανεισμός συρρικνώνεται. Οι φόροι στην ακίνητη περιουσία πολλαπλασιάστηκαν… Δεν πρέπει να υπάρχει άλλη χώρα και άλλη στιγμή στην ιστορία της ανθρωπότητας που τα ακίνητα να έχασαν τόσο πολύ την αξία τους και για τόσο μεγάλο διάστημα… Και η  «ιδιοκτησία” δεν είναι ένα προνόμιο των λίγων, αλλά ένα αναφαίρετο ατομικό δικαίωμα των πολλών. Ως δικαίωμα οφείλει να το αντιμετωπίζει η πολιτεία, όπως ορίζει άλλωστε και το Σύνταγμα», επεσήμανε.

capital.gr

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ