Ενώπιον του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Ρόδου, εκδικάστηκαν χθες δύο από τις τρεις ποινικές υποθέσεις που αφορούν την κατεδάφιση τμήματος του κεντρικού κτηρίου του συγκροτήματος της πρώην αλευροβιομηχανίας S.A.M.I.C.A. στην περιοχή «Κόβα» της πόλης της Ρόδου, ιδιοκτησίας της εταιρείας «Ι. Κυπριάδης FINANCE CAR A.E.B.E.».
-Το δικαστήριο ακύρωσε την πρωτόδικη καταδίκη σε ποινή φυλάκισης 20 μηνών και χρηματική ποινή 20.000 ευρώ με 3ετή αναστολή του κ. Γιάννη Κυπριάδη. Πιο συγκεκριμένα μετέτρεψε την κατηγορία σε βάρος του από ηθική αυτουργία σε κατεδάφιση χωρίς άδεια σε αυτοδικία και έπαυσε υφ’ όρων την δίωξη δυνάμει νόμου για την επιτάχυνση της δικαιοσύνης.
Το πρωτόδικο δικαστήριο είχε κρίνει αθώο για το αδίκημα της κατεδάφισης, χωρίς άδεια, τον χειριστή μηχανήματος βαρέος τύπου, κ. Γ. Ατσά.
Ο κ. Κυπριάδης υποστήριξε μεταξύ άλλων ότι για τις εργασίες κατεδάφισης του ακινήτου, που εκτέλεσε την 6η Μαΐου 2011, εφαρμόστηκε διάταξη νόμου που επιτρέπει στους ιδιοκτήτες ακινήτων την κατεδάφιση, όταν παρέλθει αφενός η προθεσμία ανταπόκρισης της διοίκησης επί αιτήματος κατεδάφισης και αφετέρου όταν υφίσταται κίνδυνος για τη ζωή και την περιουσία περιοίκων και περαστικών.
–Το ίδιο δικαστήριο έκρινε επίσης αθώο παράβασης καθήκοντος τον πρώην προϊστάμενο της Πολεοδομίας του Δήμου Ρόδου κ. Γ. Χατζάκη.
Ο κ. Χατζάκης ήταν κατηγορούμενος συγκεκριμένα για το ό,τι δεν κίνησε τις διαδικασίες για την έκδοση αδείας κατεδάφισης του ακινήτου.
Η επιτροπή επικινδύνων με τη συμμετοχή των κ.κ. Κ. Τρέχα, Γ. Πιννίκα και Μ. Διακομιχάλη δεν είχε αποφανθεί ευθέως για την επικινδυνότητα του κτηρίου και δεν το έχει χαρακτηρίσει «επικινδύνως ετοιμόρροπο», με αποτέλεσμα ο τότε Εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Ρόδου, να παραγγείλει τη διενέργεια επείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης.
Στο πλαίσιο της έρευνας διορίστηκαν ως πραγματογνώμονες για να αποφανθούν σχετικά με την επικινδυνότητα ή μη του ακινήτου, οι μηχανικοί κ.κ. Τσ. Τσακίρης, Αντ. Ζουμπάς και Τ. Ηρακλείδης. Ο πρώτος διαφώνησε με τις διαπιστώσεις των δύο άλλων και θεωρεί ολόκληρο το κτήριο «επικινδύνως ετοιμόρροπο». Οι κ.κ. Ζουμπάς και Ηρακλείδης θεωρούν ετοιμόρροπο μόνο ένα τμήμα του.
Ο κ. Χατζάκης εφέρετο την 9η Μαρτίου 2011 με την ιδιότητα του Προϊσταμένου της Διεύθυνσης Πολεοδομίας του Δήμου Ρόδου, να είχε παραλείψει να παραπέμψει το φάκελο της πολεοδομικής μελέτης του κτηρίου των «Μύλων» στο ΣΧΟΠ του Υπουργείου Αιγαίου, καθώς επρόκειτο για κτίσμα το οποίο προϋπήρχε του έτους 1960, προκειμένου από την περιέλευση του σχετικού φακέλου στην αρμόδια υπηρεσία να αρχίσει να τρέχει η 12μηνη προθεσμία με την παρέλευση της οποίας να χορηγηθεί υποχρεωτικά από τη διοίκηση η άδεια κατεδάφισης του κτίσματος.
–Για την 29η Σεπτεμβρίου 2017 αναβλήθηκε η εξέταση της υπόθεσης με κατηγορούμενους για ψευδορκία τους πραγματογνώμονες κ.κ. Ζουμπά και Ηρακλείδη.
Ο κ. Κυπριάδης ζήτησε την άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος τους για ψευδορκία, υποστηρίζοντας ότι διατύπωσαν ψευδείς κρίσεις, που δεν είναι σύμφωνες με την ενδόμυχη πεποίθησή τους, αφού έρχονται σε αντίθεση με τις κρατούσες επιστημονικές απόψεις και τη βιβλιογραφία, που επικαλούνται στην έκθεσή τους.
Οι δύο πραγματογνώμονες κατηγορούνται για το ό,τι:
«την 8-12-2011 και ενώ είχαν διοριστεί με τις με αριθμό 23/2011 και 24/2011, αντιστοίχως, πράξεις της Πταισματοδίκη Ρόδου ως πραγματογνώμονες πολιτικοί μηχανικοί στο πλαίσιο διενέργειας προκαταρκτικής εξέτασης με Α.Β.Μ. Α2011/2035 προκειμένου να γνωμοδοτήσουν περί της επικινδυνότητας του κτηρίου πρώην αλευρόμυλων ιδιοκτησίας της εταιρείας «ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΥΠΡΙΑΔΗΣ FINANCE CAR A.E.B.E.» και είχαν δώσει όρκο για τη διενέργεια της πραγματογνωμοσύνης τους, κατέθεσαν την από Νοέμβριο του 2011 συνταχθείσα πραγματογνωμοσύνη τους, με την οποία ισχυρίζονταν ψευδώς ότι δήθεν οι τέσσερις στύλοι στο εσωτερικό του ισογείου και η εσωτερική πλευρά των δύο περιμετρικών στύλων της δυτικής πλευράς του κτηρίου ήταν σε άριστη κατάσταση, ότι το σκυρόδεμα των δοκών του κτηρίου δεν υπέστη σημαντικές βλάβες, και ότι η πυρκαγιά της 25ης Μαρτίου 2008 δεν επηρέασε δήθεν καθόλου τον φέροντα οργανισμό του κτηρίου, αν και γνώριζαν ότι στην πραγματικότητα το εν λόγω κτήριο ήταν επικίνδυνο και ετοιμόρροπο».
Τις υποθέσεις χειρίζονται οι δικηγόροι κ.κ. Κ. Βολονάκη, Βασίλης Καβουριού και Δημ. Σαλαμαστράκης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ