Ειδήσεις

Αγριεύει ο Ερντογάν για την υπόθεση των 8

Αθήνα, 27

Κλιμακώνει την ένταση προς την Αθήνα η Άγκυρα, υψώνοντας τους τόνους με δηλώσεις στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο, μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου για μη έκδοση των 8 Τούρκων στρατιωτικών. Την αρχή έκανε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μελβούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος, ούτε λίγο ούτε πολύ, υποστήριξε ότι, μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου, η Τουρκία θα λάβει τα απαραίτητα μέτρα που περιλαμβάνουν την ακύρωση της διμερούς συμφωνίας με την Ελλάδα για την επανεισδοχή μεταναστών.
Ζήτησε δε να εκδικαστεί ξανά η υπόθεση των 8. Είχε προηγηθεί την Πέμπτη, σκληρή ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ που κατηγορούσε την Αθήνα ότι υποθάλπει πραξικοπηματίες και ότι, στη βάση αυτή, θα επανεξεταστούν πτυχές των διμερών σχέσεων.
Εξαιρετικά αιχμηρός εμφανίστηκε και ο ίδιος ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, σημειώνοντας ότι η καθυστέρηση επιστροφής των «προδοτών» πλήττει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Όπως μάλιστα υποστήριξε ο Αλέξης Τσίπρας του είχε υποσχεθεί την επιστροφή των πραξικοπηματιών αμέσως μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα.
«Η Ελλάδα δεν επιστρέφει τους 8 προδότες που βρήκαν καταφύγιο εκεί. Το πρώτο βράδυ (μετά το πραξικόπημα) τηλεφώνησα στον ίδιο. Μου είπε ότι το ζήτημα θα διευθετηθεί εντός 15-20 ημερών» είπε χαρακτηριστικά. Ο κ. Ερντογάν έκανε λόγο για «τρομοκράτες» που πρέπει να δικαστούν στην χώρα τους, τονίζοντας ότι «η καθυστέρηση της επιστροφής φυσικά πλήττει την εμπιστοσύνη (στα ελληνοτουρκικά)».
Η απάντηση του Μεγάρου Μαξίμου χαρακτηρίστηκε από μια «ρητορική ακροβασία» καθώς στη σχετική ανακοίνωση σημειώνεται πως οι υπαίτιοι πραξικοπημάτων δεν είναι ευπρόσδεκτοι στη χώρα, ωστόσο οι αποφάσεις της Δικαιοσύνης είναι δεσμευτικές.
Εν τω μεταξύ, η Άγκυρα έστειλε την Παρασκευή νέο αίτημα έκδοσης των 8, ένα αίτημα που σύμφωνα με εκτιμήσεις δεν έχει καμία τύχη. Το υπουργείο Δικαιοσύνης της Τουρκίας είχε εκδώσει την Πέμπτη και ένταλμα σύλληψης για τους «8», στέλνοντας έγγραφο και προς την Ιντερπόλ, με το οποίο ζητά έκδοση ερυθρού δελτίου για την σύλληψη των αξιωματικών που συμμετείχαν στην απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου.
Το τεταμένο κλίμα που διαμορφώνεται δημιουργεί όπως είναι επόμενο έντονο προβληματισμό στην Αθήνα, σε μια περίοδο που υπάρχουν σοβαρά ανοιχτά θέματα ανάμεσα στις δύο χώρες. Εκτός από τις έμμεσες απειλές για επανεκκίνηση των μεταναστευτικών ροών προς την Ελλάδα, πολλοί φοβούνται ότι και οι συνομιλίες για το Κυπριακό κινδυνεύουν να τιναχτούν στον αέρα. Σημειώνεται ότι τις επόμενες ημέρες, η Βρετανίδα πρωθυπουργός θα βρεθεί στην Άγκυρα για να συναντηθεί με τον Ερντογάν και τον Μπ. Γιλντιρίμ. Οι πληροφορίες θέλουν τη κ. Μέι να κομίζει συμβιβαστική πρόταση για το θέμα των εγγυήσεων.
Οι δηλώσεις
Τσαβούσογλου
και Ερντογάν
«Η Άγκυρα θα λάβει τα απαραίτητα μέτρα που περιλαμβάνουν την ακύρωση της διμερούς συμφωνίας με την Ελλάδα για την επανεισδοχή μεταναστών». Αυτή ήταν η αντίδραση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου όπως τη μετέδωσε το ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο TRT Haber.
«Απαιτούμε να ξαναδικαστούν οι οκτώ στρατιώτες. Πρόκειται για πολιτική απόφαση, η Ελλάδα προστατεύει και φιλοξενεί πραξικοπηματίες», είπε ο τούρκος ΥΠΕΞ, σύμφωνα με το Reuters.
Στο ίδιο μήκος κύματος υπήρξαν και οι δηλώσεις του Τούρκου προέδρου Ερντογάν.
Ο τελευταίος φέρεται να δήλωσε σε Τούρκους δημοσιογράφους ότι η ελληνική κυβέρνηση είχε υποσχεθεί ότι θα το λύσει το θέμα με την έκδοση των 8 Τούρκων αξιωματικών το πολύ σε 15-20 μέρες.  Σε δηλώσεις του  σε δημοσιογράφους, επιστρέφοντας από περιοδεία σε χώρες της Αφρικής, ο Ερντογάν  αναφέρθηκε στην απόφαση του Αρείου Πάγου, δηλώνοντας: «Η Ελλάδα ακόμη δεν μας δίνει αυτά τα καθάρματα που διέφυγαν εκεί. Εγώ το αμέσως επόμενο απόγευμα τους τηλεφώνησα και μου υποσχέθηκαν ‘σε 15 – 20 ημέρες θα το λύσουμε’. Αυτοί διέπραξαν τρομοκρατική επίθεση στην Τουρκία θα πρέπει να δικασθούν εδώ. Γίνεται να διαφύγουν και να δικασθούν εκεί; Η καθυστέρηση των εργασιών της έκδοσης και βέβαια είναι αιτία να κλονισθεί η εμπιστοσύνη».
Για λόγους εθνικής
ασφαλείας κρατούμενοι
οι 8 για 3 μήνες
Εν τω μεταξύ, παρά την απόφαση του Αρείου Πάγου, οι 8 Τούρκοι στρατιωτικοί δεν θα αφεθούν ελεύθεροι, αφενός λόγω του εκκρεμούς αιτήματος ασύλου που έχουν υποβάλει και αφετέρου για αρκούντως σοβαρούς λόγους «απειλής για τη δημόσια τάξη και εθνική ασφάλεια της χώρας».
Οι 8 Τούρκοι εξακολουθούν να παραμένουν κρατούμενοι στο Αστυνομικό Τμήμα του Ολυμπιακού Χωριού και μετά τις προχθεσινές αποφάσεις του Ανωτάτου Ποινικού Δικαστηρίου.
Τι απαντάει ο Τσίπρας
στον Ερντογάν
Το γραφείο τύπου του πρωθυπουργού μετά τις νέες αιτιάσεις της Αγκυρας σε ανακοίνωση του αναφέρει:
“Η ελληνική κυβέρνηση καταδίκασε απερίφραστα από την πρώτη στιγμή την απόπειρα πραξικοπήματος και στήριξε τη δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση, καθώς και την τήρηση της συνταγματικής νομιμότητας στη γείτονά μας”, αναφέρει σε σχόλιό του για την απόφαση του Αρείου Πάγου, το γραφείο τύπου του πρωθυπουργού.
“Υπογραμμίζουμε σήμερα, όπως και τότε, ότι οι υπαίτιοι του πραξικοπήματος δεν είναι ευπρόσδεκτοι στην χώρα μας.
Σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα είναι κράτος δικαίου, με συνταγματικά κατοχυρωμένη και αδιαμφισβήτητη την αρχή της διάκρισης των εξουσιών και με απόλυτο σεβασμό στο διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένου και του συνόλου των διεθνών συμβάσεων που δεσμεύουν τη χώρα” αναφέρει το γραφείο τύπου του πρωθυπουργού και υπογραμμίζει:
“Εντός της Ελλάδας αποκλειστικός αρμόδιος για τις συναφείς κρίσεις είναι η ανεξάρτητη ελληνική Δικαιοσύνη, της οποίας οι αποφάσεις είναι αυτονόητα δεσμευτικές”.
Der Spiegel: Ποιος
θα σταματήσει τον
Ερντογάν στην Τουρκία;
Εν τω μεταξύ, με μελανά χρώματα παρουσιάζει την κατάσταση στην Τουρκία το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, ενόψει του επερχόμενου δημοψηφίσματος.
«Αν κερδίσει ο Ερντογάν και περάσει το προεδρικό σύστημα τότε η δημοκρατία θα έχει τελειώσει στην Τουρκία», λέει ο Ριζά Τιουρμέν, πρώην δικαστής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Στρασβούργο.
Όπως αναφέρει το γερμανικό περιοδικό, η χώρα είναι διχασμένη ανάμεσα σε εκείνους που υποστηρίζουν και εκείνους που αντιτίθενται στην αναθεώρηση. «Στην μια πλευρά βρίσκεται ο κρατικός μηχανισμός έχοντας στην κεφαλή του έναν πρόεδρο της χώρας, ο οποίος ελέγχει θεσμούς και μπορεί να κατευθύνει το δημόσιο διάλογο κατά το δοκούν. Από την άλλη βρίσκεται η αντιπολίτευση, η οποία φαντάζει αποθαρρυμένη και παραλυμένη μετά από μια σειρά από εκλογικές ήττες» τονίζει μεταξύ άλλων το Spiegel.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου