Την διαβεβαίωση ότι η νέα διοίκηση του ΤΕΕ προχωρά με θετικές προοπτικές για τον τόπο αλλά και διάθεση για έργο, δίνει σήμερα με συνέντευξή του στην «δημοκρατική» ο πρόεδρός του κ. Γιάννης Γλυνός. Δηλώνει πως ‘προτεραιότητα είναι η διεκδίκηση του θεσμικού μας ρόλου ως Τεχνικού Συμβούλου της Πολιτείας’ υπογραμμίζοντας πως «ο προσωπικός του στόχος, είναι να θυμούνται όλοι πως κατά τη διάρκεια της θητείας του, σε μια δύσκολη για τα ελληνικά δεδομένα περίοδο, υπήρξε συνεργασία για το καλό όλων των μηχανικών, όσο διαφορετικές και αν ήταν οι απόψεις μας πριν το κλείσιμο της κάλπης». Επιπροσθέτως, μιλάει για τις επενδύσεις στην Ρόδο, καθώς το νομοθετικό και φορολογικό περιβάλλον δεν ευνοεί τις επενδύσεις στη χώρα αλλά, παρ’ όλα αυτά, η Ρόδος και όλα τα νησιά μας, λόγω του τουριστικού τους προφίλ, παραμένουν ελκυστικά και έχουν πραγματικό επιχειρηματικό ενδιαφέρον για νέους επενδυτές.
Η συνέντευξη αναλυτικά:
• Κύριε Γλυνέ, θα ήθελα να μας μιλήσετε για την ανάδειξή σας στην ηγεσία του ΤΕΕ –Τμήμα Δωδεκανήσου. Φάνηκε εξ αρχής ότι το κλίμα είχε αλλάξει, όπως φάνηκε και στην κάλπη. Πώς εξελίσσεται η κατάσταση με δεδομένα και τα προβλήματα του κλάδου;
Θα επαναλάβω τις ευχαριστίες μου σε όσους με τίμησαν και μου εμπιστεύτηκαν αυτή τη θέση ευθύνης. Μετά από σχεδόν 6 μήνες, η διαδικασία των εκλογών μου φαίνεται πολύ μακρινή. Η νέα Διοίκηση του ΤΕΕ, με μεγάλη διάθεση άρχισε το έργο της, σε όλα τα επίπεδα. Στο πλαίσιο της εξωστρέφειας αλλά και της ενημέρωσης των μελών μας οι δράσεις μας είναι εμφανείς. Είναι πολυάριθμες οι εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν μέχρι στιγμής και μέχρι το τέλος του χρόνου θα υλοποιηθούν τουλάχιστον άλλες 10 ανάλογες δράσεις με κορυφαία θέματα του κλάδου μας. Ταυτόχρονα και μετά τη συνδιάσκεψη των προέδρων όλων των περιφερειακών ΤΕΕ που πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο 2017 στην Αθήνα αναπτύσσουμε εξαιρετικές σχέσεις συνεργασίας και ενώνουμε τις δυνάμεις μας, με κοινό στόχο την επίλυση των προβλημάτων του κλάδου μας και την από κοινού ανάδειξη θέσεων και προτάσεων προς την Πολιτεία για το καλό της κοινωνίας.
• Υπήρξε ανανέωση των μελών και οργάνων στο ΤΕΕ. Ποιες είναι οι προτεραιότητες που έχετε θέσει;
Η ανανέωση των μελών και οργάνων στο ΤΕΕ είναι μια λογική συνέχεια ενός εκλογικού αποτελέσματος. Θα έλεγα αναμφισβήτητα πως προτεραιότητα είναι η διεκδίκηση του θεσμικού μας ρόλου ως Τεχνικού Συμβούλου της Πολιτείας. Έχουμε την τεχνογνωσία αλλά και πρωτίστως την διάθεση να συνδράμουμε στον κεντρικό σχεδιασμό και στην υλοποίηση προγραμμάτων που θα οδηγήσουν στην αναπτυξιακή πορεία του τόπου μας.
Είναι επίσης περισσότερο αναγκαιότητα και όχι προτεραιότητα η στήριξη των νέων μηχανικών. Οφείλουμε να δείξουμε έμπρακτα την καθολική μας υποστήριξή στους νέους μηχανικούς που αποφασίζουν να δραστηριοποιηθούν στον χώρο καθώς οποιαδήποτε άλλη συμπεριφορά οδηγεί στην φυγή σπουδαίων «μυαλών» μηχανικών από την χώρα.
Έχουμε ήδη συγκροτήσει τις ομάδες εργασίας ανά τομέα προκειμένου οι συνάδελφοι μηχανικοί να συμμετέχουν, να συνδράμουν στο έργο του φορέα μας αλλά και να συσπειρωθούν, να γνωριστούν και να δημιουργήσουν μέσα από μια εποικοδομητική συνεργασία. Ιδιαιτέρως θέλω να τονίσω ότι τις επόμενες ημέρες συγκροτείται από το ΤΕΕ Δωδεκανήσου και η ομάδα Νέων Μηχανικών. Βασικός της στόχος θα είναι η στήριξη των νέων συναδέλφων στα πρώτα τους επαγγελματικά βήματα απαλείφοντας εκείνο το εχθρικό περιβάλλον που θα τους οδηγήσει εκτός τοπικής αγοράς.
• Η προγραμματική συμφωνία της νέας διοίκησης στο ΤΕΕ κινείται στο πλαίσιο της ευρύτερης συνεργασίας όλων των παρατάξεων;
Νομίζω ότι σαν λαός πρέπει σιγά σιγά να αρχίσουμε να αντιλαμβανόμαστε την ουσία του «είμαστε εις το εμείς» και όχι «εις το εγώ». Η πορεία μου έχει αποδείξει ότι δεν με ενδιαφέρει η προσωπική μου προβολή αλλά η ολοκλήρωση των στόχων. Στόχους λοιπόν, μπορούν να θέσουν οι παρέες και όχι τα πρόσωπα. Και αυτούς καλούμαστε όλοι μας να εκπληρώσουμε.
Ο προσωπικός μου στόχος, αν θέλετε, είναι να θυμούνται όλοι πως κατά τη διάρκεια της θητείας μου, σε μια δύσκολη για τα ελληνικά δεδομένα περίοδο, υπήρξε συνεργασία για το καλό όλων των μηχανικών, όσο διαφορετικές και αν ήταν οι απόψεις μας πριν το κλείσιμο της κάλπης.
• Είναι γεγονός πως καταγράφτηκε μια μεγάλη καθυστέρηση στην προώθηση των έργων με αφορμή το Νόμο που ψηφίστηκε πέρσι. Μπορεί να ανακτηθεί το χαμένο έδαφος;
Ο 4412/2016 αποτελεί ένα ογκώδες νομοθέτημα το οποίο αλλάζει πολλά στο πεδίο των δημοσίων έργων. Η πολυπλοκότητα του νόμου δημιούργησε δυσκολίες στην εφαρμογή του και αναπόφευκτα προκάλεσε πολλές κωλυσιεργίες σε έργα υποδομής της χώρας.
Χρειάζεται σωστή ενημέρωση και κατάρτιση όλων των υπηρεσιών και φορέων του κράτους που είναι οι κατεξοχήν αρμόδιοι για την κατάρτιση, σύναψη και υλοποίηση των δημοσίων συμβάσεων, για να μπορούμε να μιλάμε για ανάκτηση του χαμένου εδάφους.
• Κατά την άποψή σας, στην Ρόδο υπάρχει πρόσφορο έδαφος για επενδύσεις και πώς μπορούν να προχωρήσουν;
Το νομοθετικό και φορολογικό περιβάλλον δεν ευνοεί τις επενδύσεις στη χώρα και βεβαίως δεν εξαιρείται ο τόπος μας.
Παρ’ όλα αυτά, η Ρόδος και όλα τα νησιά μας, λόγω του τουριστικού τους προφίλ, παραμένουν ελκυστικά και έχουν πραγματικό επιχειρηματικό ενδιαφέρον για νέους επενδυτές.
Προκειμένου να εξισορροπήσουμε το δύσκολο θεσμικό περιβάλλον θα πρέπει να εστιάσουμε στην αναβάθμιση του τουριστικού μας προϊόντος. Γίνονται τεράστιες προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση και θα είμασταν άδικοι αν δεν τις αναγνωρίζαμε. Δυστυχώς εξακολουθεί να λείπει ο κοινός στρατηγικός σχεδιασμός και η συνένωση όλων των δυνάμεων του τόπου μας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ