Συνεντεύξεις

«Η Νέα Δημοκρατία δεν μπαίνει σε λογικές εσωστρέφειας και διχασμού»

“Τα κόμματα του λεγόμενου συνταγματικού τόξου, θα έπρεπε, ιδιαίτερα την κρίσιμη  αυτή στιγμή, να μην δημιουργήσουν θέμα εκλογών με αφορμή την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Να καταλήξουν σε προσωπικότητα κοινής εμπιστοσύνης, στέλλοντας το μήνυμα ότι η Δημοκρατία δεν παίζει με τους θεσμούς της στο βωμό των πρόσκαιρων  κομματικών επιδιώξεων”.
Αυτό υπογραμμίζει, σε συνέντευξή του στη “δ”, ο βουλευτής της ΝΔ κ. Βασίλης Υψηλάντης με αφορμή τις πιέσεις που ασκούνται για να οδηγηθεί η χώρα σε πρόωρες εθνικές εκλογές.
“Το κυνήγι της εξουσίας έχει όρια και η εκλογή προέδρου είναι ένα απ’αυτά.Σε κανένα προηγμένο δημοκρατικό κράτος δεν συμβαίνουν,  στις ημέρες μας, τέτοια γεγονότα. Ο αγώνας των κομμάτων για την αποτροπή πολιτειακών κρίσεων και την  διασφάλιση  πολιτικής ομαλότητας, στις προηγμένες δημοκρατικά χώρες, αποτελούν  δείγμα δημοκρατικής ωριμότητας”, δηλώνει ο κ.  Βασίλης Υψηλάντης.
Σε ερώτηση σχετικά με τις ενστάσεις που έχουν κατατεθεί κατά του κύρους των δημοτικών εκλογών, ο κ. Υψηλάντης δηλώνει ότι ο αληθινός φιλελεύθερος πολίτης, που στηρίζει τη  Νέα Δημοκρατία, δεν μπαίνει σε λογικές εσωστρέφειας και διχασμού, επειδή στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές, στο μεγαλύτερο Δήμο του νομού μας,  υπήρξαν περισσότερες υποψηφιότητες από το χώρο.
“Ενωμένοι προχωράμε για να βγει οριστικά ή χώρα μας από την κρίση και να δώσουμε μεγαλύτερη ώθηση στην ανάπτυξη της Ρόδου και των νησιών μας”, δηλώνει ο κ. Βασίλης Υψηλάντης, που αναφέρεται και στα δύο  χρόνια της  κοινοβουλευτικής του θητείας.
Η συνέντευξη του κ. Βασίλη Υψηλάντη, αναλυτικά:

• Με αφορμή την εκταμίευση της νέας δόσης θα κατατεθεί και πάλι στη Βουλή νέο πολυνομοσχέδιο. Αυτό σημαίνει πως θα υπάρξουν νέα επώδυνα μέτρα για τους πολίτες;
Η ψήφιση του πολυνομοσχεδίου, έως τις 8 Αυγούστου, θα επιτρέψει την εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ, αλλά και την εκταμίευση των 1,8 δισ. ευρώ περίπου που αντιστοιχούν στις επιστροφές εσόδων από τα κέρδη που καταγράφουν οι τράπεζες της Ευρωζώνης από τα ελληνικά ομόλογα.
Πάνω από όλα όμως η ψήφιση των προαπαιτούμενων δράσεων αποτελεί προϋπόθεση για την εκκίνηση της νέας αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος το Σεπτέμβριο, που θα ανοίξει και επισήμως τη συζήτηση για το χρέος.
Πιστεύω ότι δεν τίθεται θέμα νέων οριζόντιων μέτρων. Η χώρα μας έχει ξεκινήσει και προχωρήσει αρκετά στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων που είναι απαραίτητες  για την οικονομική ζωή του τόπου και για τη λειτουργία του δημόσιου τομέα. Σε αυτή τη δύσκολη πορεία, χρειάζονται διορθωτικές και διαρθρωτικές κινήσεις. Τέτοιες για την εξασφάλιση της χώρας και των πολιτών σε μια πορεία οριστικής εξόδου από το τέλμα.

• Θεωρείτε πως θα υπάρξει συμφωνία μεταξύ των κομμάτων για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας ή θα οδηγηθεί η χώρα σε  εθνικές εκλογές;
Έχω ξαναδιατυπώσει την άποψη ότι τα κόμματα του λεγόμενου συνταγματικού τόξου, θα έπρεπε, ιδιαίτερα την κρίσιμη  αυτή στιγμή, να μην δημιουργήσουν θέμα εκλογών με αφορμή την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Να καταλήξουν σε προσωπικότητα κοινής εμπιστοσύνης, στέλλοντας το μήνυμα ότι η Δημοκρατία δεν παίζει με τους θεσμούς της στο βωμό των πρόσκαιρων  κομματικών επιδιώξεων. Σε κανένα προηγμένο δημοκρατικό κράτος δεν συμβαίνουν,  στις ημέρες μας, τέτοια γεγονότα. Ο αγώνας των κομμάτων για την αποτροπή πολιτειακών κρίσεων και την  διασφάλιση  πολιτικής ομαλότητας, στις προηγμένες δημοκρατικά χώρες, αποτελούν  δείγμα δημοκρατικής οριμότητας. Και αυτήν έχουν επιδείξει, στα σαράντα χρόνια δημοκρατικής ομαλότητας, όλα τα ελληνικά πολιτικά κόμματα που πρεσβεύουν στην αστική δημοκρατία μας.
Το κυνήγι της εξουσίας έχει όρια και η εκλογή προέδρου είναι ένα απ’αυτά.

• Πώς αποτιμάτε τη μέχρι τώρα πορεία σας στη Βουλή και σε ποιά σημεία θα στεκόσασταν;
Στα δύο αυτά χρόνια κοινοβουλευτικής θητείας, στην πιό δύσκολη ίσως περίοδο της χώρας από τον εμφύλιο και στην πιο κρίσιμη  περίοδο, έχω μια  παρουσία μετρήσιμη, που αν μη τι άλλο ισχυροποίησε και τη θέση της Δωδεκανήσου.  Με περίπου 30 ομιλίες σε συζητήσεις στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων, με πολλές παρεμβάσεις σε 170 περίπου πολύωρες συνεδριάσεις κοινοβουλευτικών επιτροπών, με πάνω από 125 ερωτήσεις και αναφορές στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού ελέγχου, με συνεχείς παρεμβάσεις μου σε Υπουργεία και φορείς για ζητήματα της Δωδεκανήσου με απτά αποτελέσματα και επιτυχίες, εισηγητής σε πέντε νομοσχέδια, εκπρόσωπος του Εθνικού μας Κοινοβουλίου στη συνάντηση των Προέδρων των Επιτροπών  Μορφωτικών Υποθέσεων των Κοινοβουλιών των Κρατών-Μελών της Ευρωπαϊκής.  Ένωσης στο Vilnius της Λιθουανίας (26-27/9/2013) και στην συνάντηση των Προεδρείων των Επιτροπών Εσωτερικών Υποθέσεων των Κρατών-Μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες (19/03/2014), καθώς επίσης και σε πολλές διεθνείς κοινοβουλευτικές συναντήσεις του Ελληνικού Κοινοβουλίου με εκπροσώπους κοινοβουλίων απ’ όλο τον κόσμο. Για την πορεία αυτή το κόμμα μου και οι συνάδελφοί μου ήδη με τίμησαν με την εκλογή μου αρχικά ως Γραμματέως της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων και στη συνέχεια της Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης. Πρόσφατα, στα πλαίσια του β´ θερινού τμήματος της Βουλής, ως Πρόεδρο αυτής της επιτροπής. Στόχος μου είναι να ενδυναμώσω την προσπάθεια με νέες ενέργειες που θα συμβάλουν στην περαιτέρω ανάπτυξη των νησιών μας και την ευημερία των συμπατριωτών μας.
• Ποιά είναι η άποψη σας για τη δημιουργία κέντρου προσωρινής φιλοξενίας παράνομων μεταναστών  στη   Ρόδο;
Η παρουσία παράτυπων μεταναστών στα σύνορά μας είναι μια πραγματικότητα την οποία ούτε μπορούμε να αγνοήσουμε ούτε ωφελεί να την εξορκίσουμε. Αυτό που μπορούμε και πρέπει να κάνουμε είναι να την αντιμετωπίσουμε όσο πιο αποτελεσματικά μπορούμε. Η πρώτη μας προτεραιότητα είναι η φύλαξη των συνόρων. Όσον αφορά τα χερσαία σύνορα αυτό έχει επιτευχθεί. Η χώρα μας όμως έχει ευλογηθεί με δεκαέξι χιλιάδες χιλιόμετρα ακτών. Όσο και καλά να φυλάσσονται τα σύνορα, με την πολύτιμη μάλιστα βοήθεια του Πολεμικού Ναυτικού που συνδράμει στο τιτάνιο έργο του Λιμενικού Σώματος, από κάπου αρκετοί από τα εκατομμύρια των  απελπισμένων ανθρώπων στις εμπόλεμες γειτονικές χώρες θα διεισδύσουν στη χώρα μας παράνομα. Από  τη στιγμή που θα βρεθούν σε ελληνικό έδαφος, είναι ευθύνη  του κράτους μας η περίθαλψή τους και  η  πρώτη διαδικασία εφαρμογής των νόμων και των διεθνών συνθηκών. Είμαι εναντίον της δημιουργίας μόνιμων κέντρων παρατύπων μεταναστών, σε τουριστικά σημεία, όπως η Ρόδος, αλλά μέχρι την τακτοποίησή τους,  είναι εξίσου απαράδεκτο να μην υπάρχουν χώροι φιλοξενίας τους.
• Η διενέργεια των δημοτικών εκλογών δημιούργησε θέμα στη ΝΔ εξαιτίας των ενστάσεων που έχουν κατατεθεί από τους επικεφαλής δυο παρατάξεων. Θεωρείτε πως η διένεξη αυτή δημιούργησε κλίμα διχαστικό στο κόμμα και πως θα ξεπεραστεί το συγκεκριμένο πρόβλημα;
Ο αληθινός φιλελεύθερος πολίτης, ο καθένας απο εμάς που στηρίζει τη μεγάλη δημοκρατική μας παράταξη της προσφοράς και των εθνικών επιτυχιών,  τη Νεα Δημοκρατία, δεν μπαίνει σε λογικές εσωστρέφειας και διχασμού, επειδή στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές, στο μεγαλύτερο Δήμο του νομού μας,  υπήρξαν περισσότερες υποψηφιότητες από το χώρο μας, Ενωμένοι προχωράμε για να βγει οριστικά ή χώρα μας από την κρίση και να δώσουμε μεγαλύτερη ώθηση στην ανάπτυξη της Ρόδου και των νησιών μας.

• Θεωρείτε  πως τελικά θα επαναληφθούν οι δημοτικές εκλογές  και πώς πρέπει να χειριστεί το θέμα η ΝΔ;
Δεν μπορώ να προδικάσω μια δικαστική απόφαση.  Θα ήταν ανεύθυνο εκ μέρους μου να επεκταθώ.
• Έχει δημιουργηθεί  θέμα με τις μετεγγραφές και οι πρυτάνεις θεωρούν πως θα αποδυναμωθούν τα περιφερειακά πανεπιστήμια. Τι θα πρέπει να γίνει για  να μην καταρρεύσει το  Πανεπιστήμιο Αιγαίου, ειδικά;
Όπως τόνισα πρόσφατα  στον Υπουργό Παιδείας,  στην αρμόδια Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων, οι ευεργετικές  διατάξεις για τις μετεγγραφές,  δεν πρέπει να λειτουργήσουν αρνητικά για τα περιφερειακά πανεπιστήμια και πως ιδιαίτερα για αυτό του Αιγαίου πρέπει να υπάρξουν ισοδύναμα για τους έχοντες ανάγκη φοιτητές προκειμένου να αποφευχθεί η αποψίλωση του φοιτητικού δυναμικού του. Επίσης  ότι δεν πρέπει να απενταχθεί από τα ευρωπαϊκά κονδύλια  η δημιουργία φοιτητικών εστιών και ιδιαίτερα αυτή της Ρόδου.  Ο Υπουργός Παιδείας με διαβεβαίωσε ότι και για τα δύο αυτά θέματα θα αναζητήσει λύσεις.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου