Άλλο οι αφίξεις κατοίκων από μία χώρα και άλλο οι αφίξεις ξένων τουριστών

Νέα Ερώτηση, στην οποία αναδεικνύει την ανακολουθία των στοιχείων για τις τουριστικές αφίξεις από τη Βουλγαρία, κατέθεσε ο Τομεάρχης Τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας και Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας.
Ο Βουλευτής που επιμένει στην ανάγκη μιας δευτερογενούς, ουσιαστικής και αξιόπιστης επεξεργασίας των στοιχείων για τις τουριστικές αφίξεις, αναφέρει ότι σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του Υπουργείου Τουρισμού της Βουλγαρίας, το διάστημα Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2016 επισκέφθηκαν την Ελλάδα 947.727 Βούλγαροι τουρίστες.
Σύμφωνα με τα ελληνικά στοιχεία για το ίδιο διάστημα του 2016 ο αριθμός των αφίξεων κατοίκων από τη Βουλγαρία ήταν 2.093.000. Προκύπτει μια διαφορά άνω του 1,1 εκατ. αφίξεων. Οι επιπλέον αφίξεις προστίθενται από το υπουργείο Τουρισμού στον συνολικό αριθμό ξένων τουριστών. Αλλά πόσοι είναι τελικά οι ξένοι τουρίστες που ήρθαν στην Ελλάδα το 2016 όταν προκύπτουν τέτοιες διαφορές μόνο από μία αγορά.
Ο Τομεάρχης Τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας τονίζει:
«Η Τράπεζα της Ελλάδος ακολουθεί μία ορθή διαδικασία που δεν αμφισβητείται σε σχέση με τη συγκέντρωση των αφίξεων από κάθε χώρα μη κατοίκων στην Ελλάδα. Αυτό που πρέπει να καταγραφεί δευτερογενώς είναι πόσοι εξ’ αυτών είναι ξένοι τουρίστες ή πόσοι εξ’ αυτών πραγματοποιούν διανυκτερεύσεις σε ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα της χώρας».
Ο κ. Κόνσολας θέτει, επίσης, το ερώτημα αν λαμβάνονται υπόψη στη συλλογή των τουριστικών μεγεθών και στοιχεία από οδηγούς φορτηγών της Βουλγαρίας ή ακόμη και από οδηγούς φορτηγών από άλλες Βαλκανικές χώρες.
Ο Τομεάρχης Τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας επισημαίνει: «Στην περίπτωση της Βουλγαρίας, που είναι μία πολύ σημαντική τουριστική αγορά για την Ελλάδα, θα πρέπει άμεσα το Υπουργείο Τουρισμού να έρθει σε επαφή με το αντίστοιχο Υπουργείο της γειτονικής χώρας, προκειμένου να διασταυρωθεί, πόσοι Βούλγαροι τουρίστες έρχονται πραγματικά στην Ελλάδα. Αυτό, βέβαια, είναι μόνο ένα παράδειγμα, ενδεχομένως, να υπάρχουν και άλλα».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης του κ. Κόνσολα.
Αθήνα, 27 Ιανουαρίου 2017
Αρ.Πρ.: 2940/27.1.2017

Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η
Προς
Κυρία Υπουργό Τουρισμού

ΘΕΜΑ: «Αλλαγή της μεθοδολογίας καταγραφής και υιοθέτησης δευτερογενούς και αξιόπιστης επεξεργασίας των στοιχείων των αφίξεων, με αφορμή την ανακολουθία των στοιχείων για τις αφίξεις από τη Βουλγαρία».

Κυρία Υπουργέ,

Όπως ίσως καλά γνωρίζετε, στην Επίκαιρη Ερώτηση που σας είχα καταθέσει από 20.01.2017 με αρ.πρ.: 364, είχα αναδείξει το πρόβλημα που υπάρχει με την ακρίβεια της καταγραφής των στοιχείων για τις αφίξεις τουριστών.
Επαναλαμβάνω ότι ορθώς η Τράπεζα της Ελλάδας υπολογίζει τον αριθμό των αφίξεων μη κατοίκων, στην Ελλάδα από το εξωτερικό. Απαιτείται, όμως, μια δευτερογενής επεξεργασία σε αυτό τον αριθμό προκειμένου να διακριβώνεται ποιοι θεωρούνται τουρίστες και ποιοι όχι.
Δυστυχώς, η Επίκαιρη Ερώτηση που είχα καταθέσει, δεν διεξήχθη στη Βουλή προκειμένου να γίνει μια ουσιαστική και διεξοδική συζήτηση.
Επανέρχομαι, όμως, με νέα στοιχεία που καταδεικνύουν την ανάγκη μιας ουσιαστικής επεξεργασίας των στοιχείων για τις τουριστικές αφίξεις.
Αναφέρομαι και πάλι σε μία γειτονική χώρα, τη Βουλγαρία, αφού εκεί εμφανίζονται μεγάλες διαφορές σε σχέση με τον αριθμό των τουριστών και των αφίξεων ξένων κατοίκων από τη γειτονική χώρα.
Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του Υπουργείου Τουρισμού της Βουλγαρίας, το διάστημα Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2016 επισκέφθηκαν την Ελλάδα 947.727 Βούλγαροι τουρίστες.
Τα ελληνικά στοιχεία δείχνουν ότι το ίδιο διάστημα πραγματοποιήθηκαν 2.093.000 αφίξεις κατοίκων από τη Βουλγαρία. Προκύπτει μια διαφορά άνω του 1,1 εκατ. τουριστών.
Είναι σαφές ότι απαιτείται να αλλάξει η μεθοδολογία για τον ακριβή υπολογισμό και την καταγραφή των στοιχείων των αφίξεων ξένων τουριστών.
Με αφορμή αυτό, τίθεται, πλέον, και το ερώτημα αν λαμβάνονται υπόψη στη συλλογή, γενικότερα, των τουριστικών μεγεθών ακόμη και στοιχεία από οδηγούς φορτηγών της Βουλγαρίας ή ακόμη και από οδηγούς φορτηγών από άλλες Βαλκανικές χώρες.

Κατόπιν των ανωτέρω
Ερωτάται η Κυρία Υπουργός

1. Αν αναγνωρίζει την ανάγκη να υπάρξει νέα μεθοδολογία και δευτερογενής και αξιόπιστη επεξεργασία των στοιχείων των αφίξεων ξένων τουριστών και τι προτίθεται να κάνει προς αυτή την κατεύθυνση.
2. Πόσοι Βούλγαροι τουρίστες ήρθαν στην Ελλάδα το διάστημα Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2016;
3. Πως ερμηνεύει τη διαφορά των άνω του 1,1 εκατ. αφίξεων Βούλγαρων τουριστών που προκύπτει στη σύγκριση των ελληνικών στοιχείων του 2016 με τα αντίστοιχα στοιχεία του Υπουργείου Τουρισμού της Βουλγαρίας που αναφέρουν ότι το 2016 επισκέφθηκαν την Ελλάδα 947.727 Βούλγαροι τουρίστες;

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μάνος Κόνσολας
Βουλευτής Δωδεκανήσου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ