Μοναδική ευκαιρία για την ανάδειξη της κουλτούρας και της μοναδικότητας του Αρχιπελάγους καθόλη την διάρκεια του έτους αποτελεί  η απονομή του τίτλου  «European Region of Gastronomy 2019», στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου που έγινε στις 25/1. Φτάνει να αξιοποιηθεί το μομέντουμ ώστε να ξεκινήσει μια προσπάθεια κύρια για βελτίωση της προσβασιμότητας των νησιών στις άκρες της σεζόν αλλά και ενδυνάμωση των υποδομών συνολικά.
Πλέον είναι προφανές ότι απλώνονται ευκαιρίες για διεύρυνση στης σεζόν με αιχμή τη γαστρονομία και το συνδυασμό της με άλλες δράσεις π.χ. πολιτισμού αλλά και το «πάντρεμα» με την αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή.
Από τούδε και για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, τουλάχιστον τριών ετών, η γαστρονομία του Νοτίου Αιγαίου, θα βρίσκεται στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος, μέσα από μια σειρά οριζόντιων δράσεων, όπως αυτές έχουν κατατεθεί στο Διεθνές Ινστιτούτο Γαστρονομίας, Πολιτισμού, Τεχνών και Τουρισμού (IGCAT), που θα κινητοποιήσουν ολόκληρη την τοπική κοινωνία και θα καλύψουν  ένα μεγάλο εύρος τομέων, που βρίσκονται σε άμεση συνάρτηση με την διατροφή και την γαστρονομία, όπως η εκπαίδευση, η υγεία, ο τουρισμός, ο πολιτισμός, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ο πρωτογενής τομέας.
«Καθώς η γαστρονομία έχει αναδειχθεί σε θεμελιώδες στοιχείο του τουρισμού και  η απόλαυση του καλού φαγητού αποτελεί πάντα ουσιώδες συστατικό της ταξιδιωτικής εμπειρίας, στόχος της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου είναι να διοχετεύσει στα νησιά της το ισχυρό κίνημα γαστρονομίας που ήδη υπάρχει στις χώρες της Ευρώπης» αναφέρει ανακοίνωση της Περιφέρειας και του επικεφαλής της Γ.Γ. Γ. Χατζημάρκου.
Σημειώνεται ότι την τελετή απονομής της μεγάλης διάκρισης που φέρνει τη γαστρονομία των Κυκλάδων και της Δωδεκανήσου στην κορυφή της Ευρώπης, τίμησαν με την παρουσία τους η Υπουργός Τουρισμού κα Έλενα Κουντουρά, η οποία, εκτός της υπουργικής ιδιότητάς της, παρέστη και ως εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης,   εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Περιφερειών από Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Δανία,  Ολλανδία, Ρουμανία, Λετονία και Ιρλανδία, στις οποίες  έχει επίσης απονεμηθεί ο τίτλος της «Γαστρονομικής Περιφέρειας της Ευρώπης».
Η Υπουργός, στον εναρκτήριο χαιρετισμό της  τόνισε ότι είναι μία διάκριση που προβάλλει την Ελλάδα, το Αιγαίο και τον ελληνικό τουρισμό σε διεθνές επίπεδο. Αναφέρθηκε  στην εξαιρετική συνεργασία τα δύο τελευταία χρόνια με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και συνεχάρη τον Περιφερειάρχη κ. Γ. Χατζημάρκο και όλους όσοι συνετέλεσαν στην επιτυχία αυτή.
«Στηρίζουμε την προώθηση των θεματικών τουριστικών προϊόντων, όπως η γαστρονομία, υλοποιώντας με συγκεκριμένο σχέδιο  στο εξωτερικό το   όραμά μας για τουρισμό 365 ημέρες το χρόνο», είπε χαρακτηριστικά.
Το Υπουργείο και ο ΕΟΤ προωθούν δυναμικά την τουριστική ταυτότητα των προορισμών, και την ανάδειξη των τοπικών προϊόντων, μέσα από δυναμικές και στοχευμένες ενέργειες για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς του τουριστικού προϊόντος και την μεγιστοποίηση των οφελών για τις τοπικές κοινωνίες και την επιχειρηματικότητα.
«Εργαζόμαστε καθημερινά με όλες μας τις δυνάμεις, με συγκροτημένο σχέδιο για να προωθήσουμε και να προβάλλουμε τη χώρα μας στο εξωτερικό ως παγκόσμιο ελκυστικό προορισμό που προσφέρει μοναδικές, αυθεντικές ταξιδιωτικές εμπειρίες όλο το χρόνο.
Η κυβέρνησή μας έχει προτεραιότητα τον τουρισμό και την τουριστική ανάπτυξη», τόνισε η κα Κουντουρά.
Ειδικότερα, στη μεγάλη γιορτή της νησιώτικης γαστρονομίας παρέστησαν οι:

Francisco de Calheiros, Πρόεδρος του  MinhoIN (Πορτογαλία)
Ramon Sentmarti, Γενικός Διευθυντής της PRODECA, Καταλονία (Ισπανία)
Anna V Kristensen, Αντιπρόεδρος της Κεντρικής Περιφέρειας της Δανίας
Juris Radzevics, Εκτελεστικός Διευθυντής του Δημοτικού Συμβουλίου της Ρίγας (Λετονία)
Giovanni Buvoli, Αντιδήμαρχος της Μάντουα, Ανατολική Λομβαρδία (Ιταλία)
Roel Schutten, Διευθύνων Σύμβουλος του Agrifood Capital, Βόρεια Βραβάντη (Ολλανδία)
Cllr Michael Connolly, Δήμαρχος της κομητείας Galway (Ιρλανδία)
Daniela Cimpean, Πρόεδρος του Νομαρχιακού Συμβουλίου του Sibiu (Ρουμανία) 

Σημαντική ήταν επίσης η παρουσία εκπροσώπων των τουριστικών και παραγωγικών φορέων της χώρας και των Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας.

Στρατηγικοί συνεργάτες της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, ως «Γαστρονομικής Περιφέρειας της Ευρώπης 2019» είναι το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο και το Rutgers University των ΗΠΑ, που συνεργάζονται με στόχο τη ανάδειξη της αιγαιακής διατροφής.
Πρέσβειρα η διακεκριμένη σεφ κα Αργυρώ Μπαρμπαρίγου. Επίσημος και αποκλειστικός αερομεταφορέας: Aegean Airlines Επίσημος Χορηγός : Ελληνικά Πετρέλαια Με την υποστήριξη του Sympossio Greek Gourmet Touring και 117 κοινωνικών εταίρων.
Μετά την τελετή απονομής του τίτλου στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου που έγινε σήμερα στην Αθήνα, οι εκπρόσωποι των Περιφερειών που είναι μέλη του IGCAT (Διεθνές Ινστιτούτο Γαστρονομίας, Πολιτισμού, Τεχνών και Τουρισμού), αναμένονται στη Ρόδο, όπου το διήμερο, Πέμπτη 26 και Παρασκευή 27 Ιανουαρίου, πραγματοποιείται η 11η Συνάντηση του Δικτύου, στην διάρκεια της οποίας θα λάβει χώρα μια σειρά τεχνικών συσκέψεων.
Γιώργος Αλεξάκης

Πηγή: reporter.gr

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ