Τον προβληματισμό και την θέση της παράταξής του επί του θέματος που συζητήθηκε στην πρόσφατη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ρόδου σχετικά με την εγκατάσταση μηχανών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από καύση βιορευστών στην ευρύτερη περιοχή της δημοτικής ενότητας Πεταλούδων (και όχι μόνον) εξέφρασε με δηλώσεις του προς την «δημοκρατική» η επικεφαλής της παράταξης ΡΟΠΟΑΝ κ. Γιώργος Υψηλάντης.
«Προφανώς και οποιαδήποτε πρόταση παραγωγής συμπληρωματικής ενέργειας ως προς την ΔΕΗ είναι μια πρόταση η οποία μπορεί να συμβάλει ευρύτερα στο ενεργειακό ισοζύγιο του νησιού. Επίσης, οποιαδήποτε επενδυτική πρόταση –γενικότερα- πρέπει να είναι καλοδεχούμενη, καθώς ο τόπος μας, όπως και όλη η χώρα, έχει ανάγκη από επενδύσεις. Επιπλέον είναι μια πρόταση που έχει να κάνει με παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές. Υπό αυτή την έννοια, άξιζε να την δει κανείς πολύ σοβαρά. Εμείς ως παράταξη ξεκαθαρίσαμε εξ αρχής ότι είμαστε αναφανδόν υπέρ της παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές. Όμως, η γενική τοποθέτηση δεν μπορεί να έχει ‘τυφλή’ εφαρμογή σε κάθε περίπτωση. Κάθε πρόταση πρέπει να εξετάζεται με τα δικά της χαρακτηριστικά, δεδομένα στο συγκεκριμένο χρόνο και χώρο που θα υλοποιηθεί. Με αυτή την έννοια, πράγματι το δημοτικό συμβούλιο όφειλε να δώσει ιδιαίτερη προσοχή και καλώς πάρθηκε η σχετική απόφαση».
Το γεγονός πως αυτή η απόφαση χαρακτηρίστηκε ως ‘πολιτική’ και ήταν γνωμοδοτικού χαρακτήρα, εμπεριέχει πολιτική βαρύτητα.
«Η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου προφανώς και έχει πολιτικό χαρακτήρα, όπως και κάθε απόφαση του –αυτό όμως δεν σημαίνει ότι το θέμα εξετάστηκε απλώς με πολιτικά κριτήρια. Εξετάστηκε και με τεχνικά, και με περιβαλλοντικά κριτήρια από κάθε άποψη. Να σας πω ειλικρινά, ότι εμένα με εξέπληξε θετικά και ευχάριστα, η ωριμότητα και η προετοιμασία που έγινε από τις τοπικές κοινωνίες. Ο δημόσιος διάλογος με τις τοπικές κοινότητες ήταν πολύ σοβαρή και τεκμηριωμένη. Ήταν μια απόφαση στην οποία συμμετείχαν ενεργοί πολίτες αυτού του νησιού. Όσον αφορά την επενδυτική πρόταση, τίθενται δύο ζητήματα: η ΔΕΗ στην Ρόδο έχει αφήσει ένα περιθώριο να δεχθεί ισχύ από μονάδες βιομάζας, βιοαερίου και βιορευστών της τάξης των 4,2 Μεγαβάτ –συνολικά. Ήδη όμως, έχουν κατατεθεί αιτήσεις που φτάνουν τα 7,6 Μεγαβάτ. Κι εκείνο που προκαλεί εντύπωση, είναι ότι οι αιτήσεις ανέρχονται σε 27 τον αριθμό, διάσπαρτες στο νησί της Ρόδου αλλά οι 15 συγκεντρωμένες στην δημοτική ενότητα Πεταλούδων. Από την άλλη, οι υποψήφιοι επενδυτές πίσω από αυτές τις προτάσεις, δεν φαίνεται να είναι 27 διαφορετικοί. Είναι σχεδόν η ίδια ομάδα επενδυτών. Καταλαβαίνουμε λοιπόν, ότι αυτές οι 27 προτάσεις υπερκαλύπτουν το περιθώριο που αφήνει η ΔΕΗ. Ο Δήμος Ρόδου όμως, έχει βιομάζα και βιοαέριο, που μπορεί να αξιοποιήσει ο ίδιος για την παραγωγή ενέργειας. Αν λοιπόν επιτραπεί να γίνουν αυτές οι επενδύσεις, ο Δήμος θα αποκλειστεί από το ενδεχόμενο να παράξει ο ίδιος ενέργεια».
Ερωτηθείς ο κ. Υψηλάντης από πού προέρχονται αυτές οι πηγές, δήλωσε πως αφορά τον ΧΥΤΑ (που το μεγαλύτερο μέρος του έχει κλείσει) ως μία δράση από την οποία μπορεί να παραχθεί βιοαέριο. Και η νέα μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων μπορεί να παράξει βιοαέριο. Συνεπώς ο Δήμος Ρόδου, θα αποκλειστεί από ένα μελλοντικό οικονομικό όφελος και έσοδα, εάν αφήσει να λειτουργήσει ανεξέλεγκτα η όποια δράση.
«Εάν η πρόταση είναι αυτή ακριβώς, όπως περιγράφτηκε από τους υποψήφιους επενδυτές, θα πρέπει να επανεξεταστεί. Γνωρίζουμε πως παγκοσμίως, τα βιορευστά είναι λάδια χαμηλής ποιότητας που καλλιεργούνται από φυτά, δέντρα κ.λπ., καίγονται και παράγεται ενέργεια. Εδώ όμως, μιλάμε και για τηγανέλαια και άλλα βιορευστά τα οποία εάν καίγονται απ’ ευθείας είναι σα να κατασκευάζεις ένα εργοστάσιο σκουπιδιών. Συνεπώς απαιτείται η λήψη πολύ αυστηρών μέτρων ασφαλείας και προστασίας του περιβάλλοντος για κάτι τέτοιο. Γι αυτό και ρωτάμε. Πώς θα γίνει τελικώς στην πράξη; Η συγκεκριμένη αυτή πρόταση που αφορά χρησιμοποιημένα λάδια, δεν μας βρίσκει σύμφωνους καθώς δεν υπάρχουν μέτρα προστασίας. Ακόμη, εάν το δημοτικό συμβούλιο ενέκρινε την συγκεκριμένη πρόταση θα δημιουργούσε προηγούμενο και θα δεσμευόταν να εγκρίνει και τις άλλες αιτήσεις που θα έρθουν. Καταλαβαίνουμε παράλληλα, ότι εάν λειτουργήσουν όλες αυτές οι μονάδες, θα απαιτούσαν τεράστιες ποσότητες λαδιών τα οποία δεν παράγονται εκ των πραγμάτων στην Ρόδο! Άρα από πού θα έρχονται για να καίγονται εδώ; Και είναι αυτό συμφέρον; Ίσως κάτι δεν πάει καλά σ αυτή την ιστορία…»
Τέλος, ο κ. Υψηλάντης επισήμανε πως πέραν της ομόφωνης αποφάσεως του δημοτικού συμβουλίου, αποφασίστηκε η τροποποίηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου της περιοχής της κοινότητας Πεταλούδων, ώστε να αποκλειστεί στο μέλλον οριστικά και αμετάκλητα η δημιουργία τέτοιας μονάδας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ