Ως μια «πάρα πολύ σημαντική ημέρα – ορόσημο» χαρακτήρισε χτες, σε συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησε στα τοπικά ΜΜΕ, την 25η Ιανουαρίου 2017 για την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, ο περιφερειάρχης κ. Γιώργος Χατζημάρκος, με αφορμή την τελετή απονομής της τιμητικής διάκρισης της «Γαστρονομικής Περιφέρειας της Ευρώπης 2019», που έγινε στην Αθήνα.
«Ολοκληρώθηκε μία πολύ σημαντική προσπάθεια που κράτησε περίπου δέκα μήνες για να εκπληρώσουμε όλα τα κριτήρια ώστε να μπορέσουμε να συμπεριληφθούμε μέσα σε αυτές τις μεγάλες Περιφέρειες της Ευρώπης που έχουν επίσης υπηρετήσει αυτό τον τίτλο και είναι και μέλη του δικτύου των γαστρονομικών περιφερειών της Ευρώπης. Είμαστε μέσα σε αυτό το ‘κλαμπ’ των Ευρωπαϊκών Περιφερειών, όπως π.χ. η Περιφέρεια του Μπράμπαντ της Ολλανδίας που έχει όλη την βιομηχανία τροφίμων της χώρας, το Γκάλγουεϊ της Ιρλανδίας, η Λομβαρδία της Ιταλίας, η Καταλωνία της Ισπανίας κ.ά.  Ξεκινάει μια μεγάλη προσπάθεια για να στηρίξουμε αυτό που εύκολα φαντάζεται κανείς, τον τουρισμό μας –ως πρώτη σκέψη. Είναι αληθής και ακριβής ως προς το ένα μέρος της. Όμως, ο τουρισμός δεν είναι ο πρώτος στόχος μας, ή έστω δεν είναι ο μόνος. Σίγουρα στην τουριστική βιομηχανία όμως, κάνει πάρα πολύ καλό, καθώς σε όλη την Ελλάδα καλλιεργούν την ανάδειξη των τοπικών προϊόντων και κουζίνας, ως στοιχείο προσέλκυσης επισκεπτών και αξιολόγησης ενός προορισμού από τους επισκέπτες. Ωστόσο, αυτό που κυρίαρχα θέλουμε εμείς να στηρίξουμε είναι την πρωτογενή παραγωγή».
Ο περιφερειάρχης, επικεντρώθηκε στην ανάγκη σύνδεσης του πρωτογενούς τομέα με τον τουρισμό, καθώς θέλει πολλή δουλειά και πολύ καλή προετοιμασία προκειμένου να στηριχθούν οι παραγωγοί, οι αλιείς, οι κτηνοτρόφοι και οι αγρότες μας. Παράλληλα, επειδή στα νησιά της περιοχής μας δεν έχουν μαζική παραγωγή, αποτελεί έναν ανασταλτικό παράγοντα σε σχέση με τις άλλες Περιφέρειες που έχουν ισχυρή βιομηχανία τροφίμων. Το συγκριτικό όμως πλεονέκτημα της Περιφέρειάς μας, είναι η άριστη ποιότητα των παραγόμενων προϊόντων μας.
«Μέσω της παραγωγής θα αναδείξουμε την φυσιογνωμία, την ταυτότητα του κάθε νησιού. Γι’ αυτό λέμε ότι η γαστρονομία είναι Πολιτισμός, είναι Παράδοση, κρύβει μέσα της Ιστορία, έθιμα και τοπική περηφάνεια των ανθρώπων που συμμετέχουν. Οφείλουμε να στηρίξουμε και να αναδείξουμε αυτή την παραγωγική διαδικασία που θα δώσει νέες ευκαιρίες για θέσεις εργασίας και εισόδημα».
Όπως τόνισε ο κ. Χατζημάρκος, οι προσπάθειες ξεκινούν από τώρα και μέχρι το 2019 θα γίνουν δράσεις και πρωτοβουλίες, ευχαριστώντας όλους όσους συμμετείχαν τόσο από την μεριά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όσο και τους 117 φορείς – εταίρους από την περιοχή της Περιφέρειάς μας. Ακόμη, οι μεγάλοι χορηγοί που ήταν τα ‘Ελληνικά Πετρέλαια’ και η αεροπορική εταιρεία ‘Aegean Airlines’.
Να σημειωθεί ότι στην Ρόδο βρίσκονται από χθες, στελέχη από τις εννέα  Περιφέρειες του δικτύου των Ευρωπαϊκών Περιφερειών που είτε έχουν υπηρετήσει τον θεσμό είτε θα τον υπηρετήσουν στο μέλλον. Στο πλαίσιο αυτής της επίσκεψης στο νησί μας, θα πραγματοποιηθούν δύο τεχνικές συσκέψεις –η μία στο Κατάλυμα της Γαλλίας και η άλλη στην αίθουσα συνεδριάσεων του ΕΒΕΔ. Αυτές οι συσκέψεις γίνονται κατ’ αρχήν για ανταλλαγή πληροφοριών στο πλαίσιο συνεργασίας.
Στόχος το εμπόριο, οι
εξαγωγές και η ανάπτυξη
Όπως τόνισε ο περιφερειάρχης, το σχέδιο για να στηριχθεί η πρωτογενής παραγωγή εμπράκτως, είναι συγκεκριμένο: «Είναι γεγονός πως πάρα πολλοί παραγωγοί μας, δεν βρίσκουν εύκολα διέξοδο στην αγορά. Έχουμε ανθρώπους σε όλα τα νησιά που ενώ έχουν την τεχνογνωσία να παράγουν εξαιρετικά προϊόντα, δυσκολεύονται πάρα πολύ να βρουν αγορές και καλές τιμές. Κι αυτό γιατί οι άνθρωποι αυτοί δεν έχουν το γνωστικό αντικείμενο, του πώς λειτουργεί η αγορά και τα κυκλώματα διακίνησης των εμπορικών προϊόντων. Εκεί πρέπει να τους βοηθήσουμε εμείς. Θα κινηθούμε σε δύο επίπεδα. Ένα σε τοπικό επίπεδο και ένα σε υπερτοπικό. Στο δεύτερο επίπεδο αυτό που έχουμε σαν στόχο είναι να μπορέσουμε σε διαδικτυακό επίπεδο να δημιουργήσουμε μια διαδικτυακή αγορά. Αυτό όμως, θέλει τουλάχιστον δύο χρόνια δουλειάς».
Ο κ. Χατζημάρκος ανέφερε πως είναι σημαντικό το γεγονός πως υπάρχει ήδη η γνώση και η εμπειρία από το δίκτυο «Aegean Cuisine» καθώς υπάρχουν πολλές περιοχές που θέλουν να αναδείξουν την γαστρονομία και την μεσογειακή διατροφή.
Έκανε ακόμη γνωστό το γεγονός πως υπάρχουν εξαιρετικά ντόπια προϊόντα όπως το παξιμάδι Αστυπάλαιας, τα μπισκότα της Κέας, την ροδίτικη λαδόπιτα και μελεκούνι, τα αλιεύματα της Καλύμνου κ.λπ. τα οποία προωθούνται μέσω συμμετοχών σε διεθνείς εκθέσεις τροφίμων όπου οι παραγωγοί των νησιών μας προβάλλουν τα προϊόντα τους.
Υδατοδρόμια:
«Η Αποκεντρωμένη υποτιμά τη νοημοσύνη μας»
Την έντονη αγανάκτησή του για την συνεχιζόμενη απαξιωτική στάση που τηρεί απέναντι στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου σε ό,τα αφορά πολλές αποφάσεις και ζητήματα αιχμής, εξέφρασε γι ακόμη μια φορά ο κ. Χατζημάρκος. Σε ερώτηση σχετικά με το νέο εμπόδιο που…. ‘φύτρωσε’ ενώ η όλη διαδικασία είναι ολοκληρωμένη για να προχωρήσει η λειτουργία των υδατοδρομίων, δήλωσε χαρακτηριστικά:
«Έχουμε κρατήσει μια πάρα πολύ ευγενική στάση απέναντί της εδώ και 16 μήνες που βασανιζόμαστε από μια αντίληψη ερμηνείας και του τελευταίου… κόμματος, της τελευταίας δασείας, τελείας και δεν ξέρω τι άλλο. Έχουμε αυτό τον περίφημο ‘έλεγχο νομιμότητας’ από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου που μετά από τόσους μήνες, έχοντας ερμηνεύσει κάθε λέξη έχει γίνει ‘έλεγχος σκοπιμότητας’. Έχουμε πάρει τις αποφάσεις πίσω αναίτια, δουλέψαμε μαζί με τρία συναρμόδια υπουργεία και την ΥΠΑ και φτάσαμε να βρισκόμαστε συνεχώς ενώπιον προσκομμάτων. Εμείς έχουμε παρέμβει καθοριστικά και κατά ένα μεγάλο μέρος της νομοθετικής διαδικασίας», εξηγώντας πως υπάρχει η σχετική απόφαση από το ΥΕΝ και η έγκριση του ΓΕΝ.
«Όταν μια σύμπτωση είναι επαναλαμβανόμενη, παύει να είναι σύμπτωση. Αρνούμαι να επαναφέρω το θέμα. Έχω ενημερώσει τρεις υπουργούς προφορικά. Η Αποκεντρωμένη υποτιμά τη νοημοσύνη μας. Έχει στα χέρια της την απόφαση του υπουργού και την προγραμματική σύμβαση. Φτάνει πιά! Να μας απαντήσουν εδώ και τώρα! Είναι ανίκανοι ή έχουν άλλες σκοπιμότητες!»
 Ο επικείμενος
‘ανασχηματισμός’
Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση για τον επικείμενο ‘ανασχηματισμό’ στην περιφερειακή αρχή, ο κ. Χατζημάρκος τόνισε (λακωνικά): «Όλοι –και οι πιο στενοί συνεργάτες μου- θα πληροφορηθούν τις αποφάσεις μου την ημέρα που θα τις ανακοινώσω, υπογεγραμμένες. Δεν θα γίνει καμία συζήτηση πριν τις 6 Φεβρουαρίου καθώς θα προηγηθεί ο απολογισμός έργου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ