Ειδήσεις

Εγκαινιάζεται η έκθεση του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για την ανάπλαση της πλατείας Χαρίτου

Την ικανοποίησή τους εξέφρασαν χτες σε συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησαν από κοινού, τόσο ο αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Σάββας Διακοσταματίου όσο και ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Δωδεκανήσου με αφορμή την εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 28/01/2017 στις 7μ.μ. στην παλαιά πτέρυγα (2ος Όροφος) του Νεστορίδειου Μελάθρου με αντικείμενο τα εγκαίνια της Έκθεσης του Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού για την Ανάπλαση της Πλατείας Χαρίτου.
Την επιμέλεια της έκθεσης έχουν αναλάβει οι Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου και συγκεκριμένα οι Αρχιτέκτονες κ. Μίκα Μιχαλάκη και ο κ. Μάνος Γερακιός, αμφότεροι μέλη του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Δωδεκανήσου.
Στην έκθεση οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν, να παρατηρήσουν και να κατανοήσουν πλήρως τις προτάσεις που κατατέθηκαν για τον διαγωνισμό από τους συμμετέχοντες. Θα είναι αναρτημένες οι πινακίδες της κάθε πρότασης σε συνδυασμό με τις τεχνικές τους επεξηγηματικές περιλήψεις.
«Ο διαγωνισμός διεξήχθη στο πλαίσιο της συνεργασίας του Δήμου Ρόδου με τον Σύλλογο Αρχιτεκτόνων Δωδεκανήσου. Αυτή η δράση έρχεται να εγκαινιάσει μια σειρά από τέτοιες πρωτοβουλίες που θα επακολουθήσουν», είπε ο αντιδήμαρχος.
Ο πρόεδρος του Συλλόγου, κ. Γιώργος Σκιαδόπουλος υπογράμμισε την σημασία της εν λόγω εκδήλωσης, λέγοντας πως «είναι μέρα γιορτής για εμάς καθώς είναι εξαιρετικά σπάνιο στην Ελλάδα, μετά από έναν διαγωνισμό να ακολουθεί μια έκθεση, όπου θα προβάλλονται όλες οι προτάσεις. Αποτελεί μεγάλη επιτυχία της συνεργασίας μας, ως επιστέγασμα όλου του εγχειρήματος καθώς δεν υπήρχε προηγούμενο. Έχει ανοίξει όμως ο δρόμος που μπορεί να μας δώσει νέες δυνατότητες».
Σύμφωνα με τον Σύλλογο Αρχιτεκτόνων Δωδεκανήσου, η πλατεία Γαβριήλ Χαρίτου κατέχει κεντροβαρικό άξονα στον αστικό ιστό της πόλης της Ρόδου, ενώ με τις κατάλληλες παρεμβάσεις, που ζητήθηκαν μέσα από τη διαδικασία του διαγωνισμού, θα αποσυμφορηθεί το κέντρο. Παράλληλα λόγω της άμεσης γειτνίασης με το Νεστορίδειο καθώς και τις πολιτισμικές και καλλιτεχνικές κατευθύνσεις, που είχε ο διαγωνισμός, δύναται να αναπτυχθεί η πολιτισμική και πολιτιστική ζωή του τόπου γύρω από νέες βάσεις και διαδικασίες που θα είναι σε άμεση διάδραση με τους επισκέπτες της πλατείας. Η συγκεκριμένη πλατεία μπορεί να δώσει ανάλογη ώθηση ώστε να αναβαθμιστεί το επίπεδο του υφιστάμενου τουρισμού στη Ρόδο, καθώς οι γύρω χρήσεις είναι ως επί το πλείστον τουριστικές.
Ένας από τους κύριους άξονες της κατεύθυνσης του διαγωνισμού ήταν η πλατεία Γαβριήλ Χαρίτου να αποκτήσει τον χαρακτήρα μίας «πλατείας πολιτισμού», η οποία θα φιλοξενεί μόνιμες και περιοδικές εκθέσεις Δωδεκανήσιων -και μη- καλλιτεχνών.
Η ευρύτερη ιστορική, κοινωνική, αρχιτεκτονική, και περιβαλλοντική σημασία της πλατείας, όπως και η θέση και η λειτουργία της έχουν σημαντική επίδραση στην ποιότητα ζωής της συγκεκριμένης περιοχής, αλλά και στην ευρύτερη εικόνα και λειτουργία του δημόσιου χώρου της πόλης της Ρόδου. Πρόκειται για τη διαμόρφωση – ανάπλαση ιστορικά φορτισμένου κοινόχρηστου χώρου παραλιακής περιοχής υπερτοπικής σημασίας.
Η επιτυχία του Πανελλήνιου Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού Ιδεών που αφορά την ανάπλαση της πλατείας Χαρίτου (εκατό χουρμαδιών), κρίθηκε σημαντική, γεγονός που προκύπτει από τον μεγάλο αριθμό συμμετοχών που υπεβλήθησαν (38). Οι προτάσεις προήλθαν από αρχιτέκτονες τόσο της Ελλάδας όσο και του εξωτερικού, γεγονός που καταδεικνύει και πιστοποιεί τη μεγάλη σημασία της συγκεκριμένης κοινής πρωτοβουλίας του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Δωδεκανήσου και του Δήμου Ρόδου.
Υπενθυμίζουμε ότι ο Διαγωνισμός προκηρύχθηκε στις 19 Ιουλίου 2016, κατόπιν ενός περίπου χρόνου (Ιούνιος 2015) προετοιμασίας, εργασίας και συνεργασίας μεταξύ του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Δωδεκανήσου και του Δήμου Ρόδου.

Τα βραβεία
Υπενθυμίζουμε ότι η κριτική επιτροπή αποφάσισε να απονείμει πρώτο βραβείο, δεύτερο βραβείο και 3 τρίτα βραβεία κατ’ ισομειρίαν ως εξής:
1ο βραβείο
Αρχιτέκτονες: Θωμίδου Άλκηστις-Αθανασία
Συνεργάτες: Gianmaria Socci, Giulia Domeniconi
2ο βραβείο
Αρχιτέκτονες: Βασίλειος Βασιλόπουλος, Χαρίλαος Παπαευστρατίου
3ο βραβείο (Ένα από τρία ισότιμα κατά αύξοντα κωδικό αριθμό συμμετοχής)
Αρχιτέκτονες: Ελένη Εμμανουλοπούλου, Ιωάννης Φραγκάκης
Συνεργάτες: Λαμπρινή Λύρου (Φοιτήτρια Αρχιτεκτονικής), Παναγιώτης Χόνδρου (Φοιτητής Αρχιτεκτονικής)
3ο βραβείο (Ένα από τρία ισότιμα κατ’αριθμιτική/ αλφαβητική σειρά)
Αρχιτέκτονες: Ευάγγελος-Μάριος Λιάρος, Ευθυμία- Ειρήνη Τσιανάκα, Νικόλαος-Ορφέας Χαιρέτης, Θωμάς Χολέβας
Σύμβουλος: Νικόλαος Γρυλλάκης Πολ.Μηχανικός
3ο βραβείο (Ένα από τρία ισότιμα κατ’αριθμιτική/ αλφαβητική σειρά)
Αρχιτέκτονες: Ξανθή Σωτηράκη, Έλλη Καρυάτη, Δανάη Μαυρίδου

Συνεργάτης: Χρυσή Σωτηράκη (Φοιτήτρια Αρχιτεκτονικής)

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου