Ειδήσεις

Δεν μπορεί να προχωρήσει η αφαλάτωση της Πάτμου

«Εμπλοκή» σημειώθηκε στην προσπάθεια να προχωρήσει το έργο της αφαλάτωσης στην Πάτμο, που μαζί με τα άλλα μικρότερα νησιά στην περιοχή της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα λειψυδρίας και αναγκάζονται να παίρνουν νερό με τον παραδοσιακό τρόπο της… υδροφόρας ακόμη και σήμερα, εν έτει 2017.
Αυτό ανακοίνωσε χθες σε δηλώσεις του ο αντιπεριφερειάρχης κ. Γιάννης Φλεβάρης, ξεκαθαρίζοντας πως έχει ζητήσει την αρωγή και παρέμβαση του υπουργού κ. Νεκτάριου Σαντορινιού σε επίπεδο πλέον πολιτικό καθώς απαιτείται νομοθετική ρύθμιση.
«Ο κάτοικος του κάθε μικρού νησιού έχοντας να αντιπαλέψει όλες τις δυσμενείς συνθήκες και τις ελλείψεις που υπάρχουν σε υπηρεσίες θέλει τουλάχιστον να έχει το απαραίτητο στοιχείο για την επιβίωσή του, που είναι το νερό. Στο πλαίσιο ενός ευρύτερου εθνικού σχεδιασμού, πρέπει να υποστηριχθούν οι αφαλατώσεις στα νησιά. Σε αυτό απαιτούνται και νομοθετικές παρεμβάσεις. Πολλοί δήμαρχοι νησιών, όπως της Πάτμου, της Καλύμνου, της Χάλκης, έχουν ξεκινήσει μια πολύ μεγάλη προσπάθεια για την εξοικονόμηση νερού από τις αφαλατώσεις –κάτι που θα απαλλάξει και την εθνική μας οικονομία από τα οικονομικά βάρη που μετρώνται σε πολλά εκατομμύρια ευρώ. Όσον αφορά την Πάτμο, παρουσιάστηκε εμπλοκή για το συγκεκριμένο έργο το οποίο έχει κολλήσει εδώ και πολλά χρόνια, ενώ υπάρχουν ήδη, αγορασμένα και τα απαραίτητα μηχανήματα αξίας ενός εκατομμυρίου ευρώ. Προέκυψε μία εμπλοκή καθώς σύμφωνα με τις τελευταίες εξελίξεις, εντελώς ξαφνικά η περιοχή που σχεδιάζεται για να εγκατασταθεί η αφαλάτωση, χαρακτηρίστηκε ως ‘δασική έκταση’ με συνέπεια να μην μπορούμε να κάνουμε τίποτε μέχρι και τον επόμενο μήνα. Είχα επαφές με τις υπηρεσίες και τον δήμαρχο του νησιού, που μου είπαν ότι αποτρέπεται ολόκληρος ο σχεδιασμός για την εγκατάσταση των αφαλατώσεων», καλώντας τους ιθύνοντες και εμπλεκόμενους να συνδράμουν και να συνεργαστούν από κοινού, ώστε να διευκολυνθεί το έργο αλλά και οι διαδικασίες για τα άλλα νησιά που έχουν επίσης ανάγκη.
Πάντως ο κ. Φλεβάρης δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην έλλειψη πολιτικής νησιωτικότητας για τα μικρά νησιά που αντιμετωπίζουν πολύ σοβαρά προβλήματα επιβίωσης, όπως το νερό και οι υπηρεσίες υγείας.
«Δεν μπορεί να κολλάμε σε ένα γράμμα του νόμου, ενώ ένα νησί δεν μπορεί να επιβιώσει και μένει χωρίς νερό. Ήδη ενημέρωσα τον κ. Σαντορινιό για το πρόβλημα της αφαλάτωσης στην Ψέριμο και στην Τέλενδο και ότι παρουσιάζονται προβλήματα για την ολοκλήρωση του έργου», τόνισε ο αντ/ρχης.

Τα ελαιουργεία και το
Φράγμα Γαδουρά
Ο αντιπεριφερειάρχης αναφέρθηκε ακόμη στην υπόθεση με τα ελαιουργεία, καθώς έχει ολοκληρωθεί η ελαιουργική περίοδος 2016 – 2017: «Η ελαιουργική περίοδος ολοκληρώθηκε χωρίς προβλήματα. Όλοι οι παραγωγοί εξυπηρετήθηκαν και η διαδικασία αδειοδοτήσεων προχώρησε κανονικά. Έχουμε κάνει βήματα μπροστά και θεωρώ πως τα χρονίζοντα αυτά ζητήματα έχουν επιλυθεί. Μπήκε πλέον το νερό… στ’ αυλάκι κι ευχόμαστε να έχουμε μια καλή παραγωγή» είπε, και πρόσθεσε πως στις αρχές Φεβρουαρίου θα έχει συνάντηση στο αρμόδιο υπουργείο για τα προβλήματα των ελαιουργείων ώστε να διευκολύνεται, αφενός η διαδικασία των αδειοδοτήσεων και αφετέρου να εφαρμόζεται η περιβαλλοντική και βιομηχανική νομοθεσία.
Τέλος, όσον αφορά το νερό στο Φράγμα Γαδουρά, ο κ. Φλεβάρης υπογράμμισε πως οι βροχοπτώσεις που σημειώνονται τον τελευταίο καιρό έχουν βοηθήσει πολύ την άνοδο της στάθμης: «Πέρσι, η πρώτη βροχή που σημειώθηκε ήταν την Καθαρά Δευτέρα! Φέτος, αν και σημειώθηκε παρατεταμένη περίοδος ανομβρίας στο νησί, οι πρόσφατες βροχοπτώσεις απέβησαν θετικές και οι ταμιευτήρες γεμίζουν. Έτσι θα έχουμε πλήρη εξασφάλιση νερού από το Φράγμα…», τόνισε ο κ. Γ. Φλεβάρης.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου