Ειδήσεις

“Αδιαπραγμάτευτη η συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα-Ανοικτά παραμένουν ασφαλιστικό, φορολογικό, εργασιακό”

Στο τείχος των δανειστών προσέκρουσε το αίτημα της Αθήνας να μην προχωρήσει σε εκ των προτέρων νομοθέτηση νέων μέτρων και αντι αυτού να προχωρήσει στη νομοθέτηση του περίφημου «κόφτη». Σύμφωνα με πληροφορίες, η συζήτηση που έγινε στις Βρυξέλλες κατέληξε σε αδιέξοδο με το χειρότερο στοιχείο να είναι ότι και η Κομσιόν φέρεται να συντάσσεται με τη θέση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την προληπτική νομοθέτηση.

Οι ευρωπαίοι έστειλαν σαφές μήνυμα ότι ανοικτά παραμένουν ασφαλιστικό, φορολογικό και εργασιακό προκειμένου να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις του ΔΝΤ για συμμετοχή στο πρόγραμμα, μια συμμετοχή που θεωρούν αδιαπραγμάτευτη, ενώ ενδεικτικό του κλίματος είναι το γεγονός πως δεν υπήρξε προσδιορισμός της ημερομηνίας επιστροφής των Θεσμών.

Νωρίτερα, σύμφωνα με πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, οι Θεσμοί εμφανίστηκαν με ενιαίο μέτωπο απέναντι στον Ευκλείδη Τσακαλώτο, ζητώντας προκαταβολική ψήφιση μέτρων για μετά το 2018. Ερωτηθείς για το θέμα, ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ απέφυγε επιμελώς να απαντήσει.

Τις πιέσεις για εκ των προτέρων νομοθέτηση επιβεβαίωσε ωστόσο ο ίδιος ο έλληνας υπουργός Οικονομικών. «Υπάρχει ένα μεγάλο θέμα αυτό της απαίτησης του ΔΝΤ να νομοθετήσουμε μέτρα για μετά το 2018», παραδέχτηκε ο κ. Τσακαλώτος και πρόσθεσε: Αυτό απαιτεί να το «ξανασκεφτούμε». Είναι απαραίτητο γιατί πρώτον υπάρχει υπεραπόδοση. Κάθε φορά που υπεραποδίδουμε η πιθανότητα να χρειαστούν μέτρα μειώνεται. Ο δεύτερος λόγος είναι γιατί πηγαίνει πολύ πιο πέρα απ’ αυτό που χρειάζεται η δημοκρατική κουλτούρα. Δεν είναι σωστό να ζητάς από μια χώρα να νομοθετήσει για δυο ή τρία χρόνια αργότερα για το τι θα κάνει τότε. Είναι μια απαίτηση που πηγαίνει πολύ πιο πέρα από ευρωπαϊκό πλαίσιο και τη δημοκρατία. Θα υπάρξουν πρωτοβουλίες από εδώ και πέρα για να καλυφθεί το κενό και νομίζω ότι δεδομένου ότι όλοι θέλουν λύση μπορούμε να έχουμε ένα βαθμό εμπιστοσύνης, τόνισε μεταξύ άλλων ο υπουργός Οικονομικών.

Ενδεικτικό πάντως του κλίματος είναι το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που ακολούθησε μετά το Eurogroup, ο κ. Ντάισελμπλουμ, παρά τα «ωραία λόγια» που χρησιμοποίησε για την πρόοδο της Ελλάδας, υιοθέτησε εν πολλοίς τις θέσεις του Ταμείου, κάνοντας λόγο για την ανάγκη διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας, το συνταξιοδοτικό και το φορολογικό. «Υπάρχει σαφής κατανόηση ότι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης είναι προς το συμφέρον όλων»  είπε ο κ. Ντάισελμπλουμ και σημείωσε «πως ενθαρρύναμε τους έλληνες να ολοκληρώσουν τα βήματα που θα επιτρέψουν στους Θεσμούς να επιστρέψουν το συντομότερο στην Αθήνα».

Η παρουσία του ΔΝΤ εξασφαλίζει αξιοπιστία στο πρόγραμμα

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ επανέλαβε πως το  ΔΝΤ παραμένει στο πρόγραμμα και εξήρε την συμμετοχή επισημαίνοντας πως  βοηθάει στην σταθεροποίηση του ελληνικού προγράμματος.

Ερωτηθείς γιατί η Ευρώπη δεν μπορεί να διαχειριστεί τα προγράμματα χωρίς το ΔΝΤ είπε ότι επί τους παρόντος δεν είναι διαπραγματεύσιμη η μη συμμετοχή του ΔΝΤ σε αυτή τη φάση  και γιατί έχει εμπλακεί εξαρχής και έχει μεγάλη εμπειρία και γιατί το ζητούν κάποια κράτη μέλη της ευρωζώνης.

«Σε μελλοντικά προγράμματα διάσωσης, που ελπίζω να μην δω, θα μπορούσαν να γίνουν από ευρωπαϊκούς θεσμούς» είπε.

Για το ενδεχόμενο νομοθέτησης μέτρων για το 2019 και στο 2020 ο επικεφαλής του Εurogroup επιβεβαίωσε πλήρως πως αυτό είναι στην καρδιά των συζητήσεων.  «Ζητάμε από την Ελλάδα μεταρρυθμίσεις σε ασφαλιστικό, εργασιακό και φορολογικό σύστημα» είπε χαρακτηριστικά.

«Το ΔΝΤ ήταν σαφές. Ζητά ένα ξεκάθαρο πακέτο μέτρων από την Ελλάδα με το οποίο συμφωνεί η Ε.Ε. Το ΔΝΤ είχε πάντα μια συμπαγή θέση και είναι δίκαιο ως προς τα μέτρα που προτείνει για την Ελλάδα.  Θέλουν καθαρές μεταρρυθμίσεις, βιώσιμο δημοσιονομικό μονοπάτι και βιώσιμο χρέος» πρόσθεσε.

Αναφορικά με το θέμα του χρέους, ο κ. Ντάισελμπλουμ είπε ότι τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος θα αποφασιστούν στο τέλος του προγράμματος και «τότε θα δούμε αν αυτά τα μέτρα χρειάζονται».

Από την πλερά του, ο ευρωπαίος επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί δήλωσε ότι έγινε μια καλή συζήτηση για την Ελλάδα που επιτρέπει αισιοδοξία για την αξιολόγηση. ‘Οπως σημείωσε «αυτό που μένει είναι τα 2-3 ζητήματα που παραμένουν ανοικτά και σχετίζονται με τις ελληνικές μεταρρυθμίσεις».

«Αυτό που μένει είναι το να γίνει μία καθολική συμφωνία, χρειαζόμαστε έναν μηχανισμό που να διασφαλίζει όλες τις πλευρές και χρειαζόμαστε δημοσιονομικούς στόχους που μπορεί να φτάσει η Ελλάδα. Πρέπει να βοηθήσουμε την Ελλάδα γιατί ήδη πέτυχαν θαυμαστά αποτελέσματα μέσα στο 2016. Η πεποίθηση μου είναι ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε αν όλοι προσπαθήσουμε. Και δεν είμαστε μακριά από αυτό» τόνισε ο Μοσκοβισί

Τέλος, ο επικεφαλής του  ESM Κ. Ρέγκλινγκ αναφέρθηκε στην πρόσφατη απόφαση -έγκριση των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος και επισήμανε ότι όλα αυτά οδηγούν στην ελάφρυνση του κατά πολλές ποσοστιαίες μονάδες έως το 2060 σύμφωνα με την ανάλυση του οργανισμού.  «Βελτιώνουμε τους όρους του χρέους για τη Ελλάδα αλλά η επιτυχία του προγράμματος εδράζεται στην επιτυχία των μεταρρυθμίσεων» τόνισε ο επικεφαλής του ESM.

Ο κ. Ρεγκλινγκ τόνισε ότι το ΔΝΤ είναι πλήρως ενήμερο για το θέμα του χρέους αν και εκτίμησε πως το Ταμείο δεν θα θεωρήσει επαρκή τα μέτρα ζήτησε να τα λάβει υπόψη του.

Η συνάντηση των Θεσμών με τον Τσακαλώτο

Νωρίτερα, στη συνάντηση που είχαν με τον έλληνα υπουργό Οικονομικών, οι Θεσμοί φέρεται να διατύπωσαν την κοινή θέση πως η Αθήνα θα πρέπει να νομοθετήσει εκ των προτέρων τα συγκεκριμένα μέτρα που ζητεί για μετά το 2018 το ΔΝΤ (μεταξύ αυτών μείωση αφορολόγητου και συντάξεων)  προκειμένου το Ταμείο να μετάσχει στο πρόγραμμα και να προχωρήσει η αξιολόγηση.

Σημειώνεται ότι οι Τσακαλώτος και Χουλιαράκης  μετά τους εκπροσώπους των Θεσμών είδαν επίσης Ντάισελμπλουμ (Eurogroup) και Τόμας Βίζερ ( EEG) ενώ πριν καθίσουν στο τραπέζι των υπουργών της ευρωζώνης είχαν ένα κρίσιμο τετ α τετ με τον Β. Σόιμπλε.

Τι προέβλεπε η δεύτερη επιστολή Τσακαλώτου

Οι ελληνικές θέσεις, οι οποίες δεν ικανοποίησαν τους δανειστές ήταν οι εξής:

1.  Για μετά το 2018,πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ για τρία χρόνια είτε 3% του ΑΕΠ για πέντε χρόνια

2. Νέος κόφτης αν υπάρχουν αποκλίσεις στο στόχο του 2019

Ο νέος μηχανισμός δημοσιονομικής διόρθωσης που προτείνει η κυβέρνηση περιλαμβάνει συγκεκριμένα μέτρα περικοπής δαπανών και αύξησης εσόδων και θα τεθεί σε εφαρμογή εάν υπάρχουν αποκλίσεις από το στόχο του 2019 για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ.

Ουσιαστικά, με βάση την ελληνική πρόταση, ο νέος κόφτης εάν χρειαστεί, θα τεθεί σε λειτουργία μετά το πρώτο τρίμηνο του 2020, αφού προηγουμένως θα έχει βεβαιώσει το δημοσιονομικό αποτέλεσμα του 2019 η Eurostat.

3. Τις προτάσεις για όλα τα ανοικτά θέματα της αξιολόγησης, προκειμένου να υπάρξει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement).

Η ανακοίνωση του Eurogroup

Λιτή αλλά με έμμεση αναφορά για τα μέτρα που τυχόν θα πρέπει να ληφθούν μετά το 2018 ήταν η επίσημη ανακοίνωση του Eurogroup:

«Οι θεσμοί ενημέρωσαν το Eurogroup σχετικά με τη δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος προσαρμογής, μετά την επίσκεψή τους στην Αθήνα τον Δεκέμβριο.

Το Eurogroup προτρέπει τις ελληνικές αρχές και τους θεσμούς να αρχίσουν εκ νέου τις διαπραγματεύσεις ώστε να συμφωνήσουν το πακέτο μεταρρυθμίσεων που επιθυμούν όλοι οι συμμετέχοντες. Αυτή η συμφωνία είναι απαραίτητη για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.

Οι μεταρρυθμίσεις αφορούν τις αγορές εργασίας και προϊόντων της Ελλάδας, τον ενεργειακό τομέα και άλλους κλάδους. Επίσης, για παράδειγμα, αναμένεται συμφωνία για τη μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική στρατηγική της Ελλάδας, π.χ. για μετά το 2018.

Ο ESM, ο οποίος χρηματοδοτεί το πρόγραμμα, ενημέρωσε τους υπουργούς αναφορικά με την πρόοδο εφαρμογής των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το ελληνικό χρέος. Αυτά τα μέτρα είχαν εγκριθεί από το Eurogroup τον Δεκέμβριο και υιοθετήθηκαν επισήμως από τις διοικήσεις των ESM και EFSF στις 23 Ιανουαρίου.

Τα μέτρα έχουν στόχο να μειώσουν το επιτοκιακό ρίσκο για την Ελλάδα και περιλαμβάνουν την «αλλαγή» ορισμένων επιτοκίων από κυμαινόμενα σε σταθερά και καθιστούν περισσότερο «εύκολες» τις αποπληρωμές χρέους. Δεν έχουν καμία επίπτωση στους προϋπολογισμούς των κρατών-μελών του ESM, δηλαδή των κρατών-μελών της Ευρωζώνης».

thetoc.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου