Ειδήσεις

Υπερβαίνουν τα 10 εκ. ευρώ τα πρόστιμα των ελεγκτών του ΙΚΑ στη Ρόδο!

Γράφει
ο Νεκτάριος Καλογήρου

«Καμένη γη» άφησε πίσω του το κλιμάκιο των ελεγκτών του ΙΚΑ που ήρθε από την Αθήνα και βεβαίωσε στη Ρόδο πρόστιμα το ύψος των οποίων υπερβαίνει τα 10.000.000 ευρώ. Αν και τα πρόστιμα αυτά αφορούν αδήλωτη εργασία, εν τούτοις κρύβουν μέσα τους έναν ασύλληπτου μεγέθους παραλογισμό, που σίγουρα ξεπερνά ακόμα και τα όρια της σχιζοφρένειας. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε τοπική επιχείρηση επεβλήθη πρόστιμο 50.000 ευρώ, διότι ο ιδιοκτήτης της πήρε από το δρόμο πέντε εργάτες για να βοηθήσουν στο ξεφόρτωμα εμπορευμάτων από νταλίκα. Την ίδια στιγμή, οι βεβαιωμένες οφειλές της Δωδεκανήσου προς το Ταμείο έχουν φτάσει στο αστρονομικό ποσόν των 350.000.000 ευρώ και τα περισσότερα από αυτά θεωρούνται χαμένα!
Πιο συγκεκριμένα, από όπου πέρασε το κλιμάκιο των ελεγκτών του ΙΚΑ Αθήνας και Κρήτης «έκοψε πόδια» και κατέστρεψε επιχειρηματίες. Σύμφωνα με τις πληροφορίες της «δημοκρατικής», τα πρόστιμα που επεβλήθησαν φέτος το καλοκαίρι στη Ρόδο ξεπερνούν τα 10 εκατομμύρια ευρώ, γεγονός που σημαίνει ότι τουλάχιστον 1.000 επιτηδευματίες αυτή τη στιγμή έχουν να αντιμετωπίσουν πρόβλημα επιβίωσης. Βέβαια, η αδήλωτη εργασία και η εισφοροδιαφυγή είναι κατακριτέες, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι μπορεί να δικαιολογηθεί ο τρόπος με τον οποίο διενεργούνται οι έλεγχοι, το ύψος των προστίμων που επιβάλλονται και το είδος των παραβάσεων που αυτά αφορούν.
Οι ελεγκτές
είναι αδίστακτοι
Το παράδειγμα του προστίμου των 50.000 ευρώ είναι το πιο χαρακτηριστικό για να καταδειχθεί ο τρόπος σκέψης και λειτουργίας του κλιμακίου των «εισερχόμενων» ελεγκτών. Επιχειρηματίας, που δραστηριοποιείται επί της λεωφόρου Ρόδου – Λίνδου λειτούργησε ως εξής: Ανέμενε την άφιξη μίας νταλίκας με εμπορεύματα και προκειμένου το μεγάλο όχημα να μην μείνει αρκετή ώρα επί της λεωφόρου, αποφάσισε να καλέσει πέντε άτομα να βοηθήσουν το μόνιμό τού προσωπικό στο ξεφόρτωμα. Η όλη δουλειά δεν επρόκειτο να διαρκέσει περισσότερο από τρεις με τέσσερις ώρες. Σε εκείνες τις ώρες έτυχε να διέρχεται το αυτοκίνητο με το κλιμάκιο, το οποίο και σταμάτησε για να διενεργήσει έλεγχο.
Για τους πέντε εργάτες, που και οι ίδιοι παραδέχθηκαν ότι πήγαν εκεί απλώς για να βοηθήσουν στο ξεφόρτωμα της νταλίκας, το κλιμάκιο επέβαλε στον επιχειρηματία πρόστιμο 50.000 ευρώ. Στην πράξη επέβαλε πρόστιμο 10.000 ευρώ για κάθε «κεφάλι». Οι άνθρωποι του κλιμακίου δεν ίδρωσαν ούτε μια στιγμή μπροστά στον άνθρωπο που κατέρρεε μπροστά τους, παρότι γνωρίζουν ότι υπηρετούν έναν εκτρωματικό Νόμο. Οι ελεγκτές δεν έκλεισαν τα μάτια, απλώς απάνθρωπα και σε μια στιγμή κατέστρεψαν μια επιχείρηση. Δεν σκέφτηκαν ούτε μια στιγμή για τα χρόνια λειτουργίας, που χρειάζονται ώστε μια μικρή επιχείρηση να μαζέψει 50.000 ευρώ κέρδος, αν τα μαζέψει ποτέ.
Στο επίκεντρο
οι «μικροί»
Η συντριπτική πλειοψηφία των προστίμων που έχουν επιβληθεί αφορούν πολύ μικρές, μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις της Ρόδου. Μικρά εστιατόρια, μικρά καταστήματα, τουριστικές δραστηριότητες θα δοκιμαστούν σκληρά ως προς τις αντοχές τους να απορροφήσουν ένα τόσο μεγάλο πρόστιμο. Το πιο πιθανό σενάριο είναι να συνεχίσουν τη λειτουργία τους, όμως θα είναι «κουτσές». Μέχρι να πληρωθούν τα βεβαιωθέντα, αλλά και για χρόνια μετά, οι επιτηδευματίες θα είναι αδύνατο να σηκώσουν κεφάλι.
Σε όλες τις περιπτώσεις το πρόστιμο θα προσβληθεί. Η προσβολή του γίνεται με προσφυγή στο διοικητικό δικαστήριο, όμως εν τω μεταξύ η οφειλή έχει κοινοποιηθεί προς το ΙΚΑ και είναι διαρκώς απαιτητό μέχρις ότου εκδοθεί η απόφαση του δικαστηρίου.

Οι αστυνομικοί
αρνούνται να συνοδέψουν το κλιμάκιο
Στην αγορά υπάρχουν δύο κλιμάκια ελέγχων από το ΙΚΑ. Είναι το κλιμάκιο από το τοπικό ΙΚΑ, το οποίο παρεμβαίνει όπου το καλούν και λειτουργεί με τους κανόνες της ευπρέπειας και του σεβασμού προς την επιχείρηση που ελέγχει. Αυτός ο σεβασμός είναι που αποτρέπει και τα έκτροπα στη διάρκεια του ελέγχου.
Το πρόβλημα είναι τα κλιμάκια από την Αθήνα ή την Κρήτη (όλα ελέγχονται από την Αθήνα). Σύμφωνα με τις καταγγελίες τα στελέχη τους λειτουργούν κατά τρόπο αυταρχικό, σαν να είναι στελέχη ενός απολυταρχικού καθεστώτος και βρίσκονται σε αποστολή να εντοπίσουν τους «προδότες» της χώρας. Εισέρχονται στις επιχειρήσεις (υπάρχει καταγγελία προς τη «δημοκρατική») σαν να κάνουν πολεμική έφοδο. Σεβασμός μηδέν. Απρόσεκτοι (δεύτερη καταγγελία προς τη «δημοκρατική») κι ενώ μπροστά τους υπάρχει αναρτημένος ο πίνακας προσωπικού, ζητούν από τον εργοδότη να αποδείξει ότι υπάρχουν αναγγελίες προσλήψεων. Όλες αυτές οι καταστάσεις δημιουργούν καθεστώς σύγχυσης στην επιχείρηση και είναι πολύ πιθανό να επιβληθούν πρόστιμα, ακόμα κι αν δεν συντρέχει παρατυπία. Μάλιστα, από τη στιγμή που επιβληθεί το πρόστιμο, τότε αμέσως αυτό αποστέλλεται online στο Σύστημα και η διαγραφή του είναι αδύνατη.
Ο τρόπος με τον οποίο διενεργούνται οι έλεγχοι έχουν θορυβήσει ακόμα και τους αστυνομικούς που καλούνται να συνοδεύουν τα κλιμάκια. Για τους λόγους αυτούς, οι αστυνομικοί, αντιλαμβανόμενοι το κακό που συντελείται, με τον τρόπο που γίνεται, ο ένας μετά τον άλλο αρνούνται τις υπηρεσίες συνοδείας των συγκεκριμένων κλιμακίων.
Ο Νόμος Βρούτση
είναι το έκτρωμα
της οικονομίας
Ο τέως υπουργός Εργασίας και βουλευτής Κυκλάδων της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Βρούτσης, μαζί με τον τότε υφυπουργό Βασίλη Κεγκέρογλου είναι σίγουρο ότι θα μείνουν στην ιστορία ως οι πολιτικοί με τις πιο παράλογες αποφάσεις. Το νέο ποινολόγιο σχεδιάστηκε και ψηφίστηκε το έτος 2013 από τις επιτροπές που προέδρευαν οι δυο τους.
Οι ποινές που θεσπίστηκαν ήταν και παραμένουν να είναι παράλογες. Προβλέπουν συγκεκριμένα για κάθε αδήλωτο εργαζόμενο υπάλληλο ηλικίας άνω των 25 ετών πρόστιμο 10.549,44 ευρώ και για υπάλληλο ηλικίας κάτω των 25 ετών πρόστιμο 9.197,10 ευρώ. Αντίστοιχα, για κάθε αδήλωτο εργατοτεχνίτη ηλικίας άνω των 25 ετών το επιβαλλόμενο πρόστιμο είναι 10.550,54 ευρώ και για εργατοτεχνίτη ηλικίας κάτω των 25 ετών πρόστιμο 9.200,49 ευρώ.
Ολόκληρη η βάση της οικονομίας έχει κατακρίνει το ποινολόγιο αυτό, καθώς τα εξοντωτικά πρόστιμα το μόνο που αποφέρουν είναι έσοδα στα ταμεία του κράτους και δεν λύνουν τα προβλήματα της ανεργίας και της ανασφάλιστης εργασίας. Μια επιχείρηση, με πρόστιμο ύψους 10.000 ευρώ, δεν πρόκειται να ξαναπροσλάβει προσωπικό, όσο κι αν το έχει ανάγκη. Δεν θα το κάνει, γιατί απλώς δεν θα μπορεί να το πληρώσει. Ενώ, αν το πρόστιμο είχε κατεύθυνση την υποστήριξη της αγοράς εργασίας και του ΙΚΑ, τότε αυτό θα είχε τη μορφή υποχρεωτικής ασφάλισης προσώπων για κάποιους μήνες ή για κάποια χρόνια.
Οι ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ
ξέχασαν
την υπόσχεσή τους
Τα στελέχη της Κυβέρνησης Τσίπρα – Καμμένου, όσο βρισκόντουσαν στα έδρανα της αντιπολίτευσης είχαν επιτεθεί με σφοδρότητα στην Κυβέρνηση Σαμαρά για το Νόμο – έκτρωμα που έφερε την υπογραφή Βρούτση. Τα στελέχη τότε είχαν δεσμευτεί ότι αμέσως μόλις αναλάβουν τη διακυβέρνηση της χώρας, θα ανέτρεπαν το εξοντωτικό ποινολόγιο.
Αν και έχουν ήδη περάσει δύο χρόνια υπό το καθεστώς της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, συζήτηση για το θέμα δεν έχει γίνει. Το πιο τραγικό είναι πως δεν φαίνεται να υπάρχει διάθεση για να ξεκινήσει συζήτηση ανατροπής του σχιζοφρενικού ποινολόγιου. Οι ίδιοι οι βουλευτές της Κυβέρνησης παραδέχονται ότι «ο Νόμος μέχρι τώρα δεν έχει ανατραπεί, διότι φέρνει έσοδα στα ταμεία του κράτους».
Βέβαια, τα έσοδα αυτά είναι πλασματικά, διότι από τη μία εισρέουν χρήματα στα ταμεία (και αυτό γίνεται με εξαιρετικά αργούς ρυθμούς), ωστόσο από την άλλη όσο τα έσοδα από τα πρόστιμα διογκώνονται αντιστοίχως μειώνονται οι αποδόσεις της υγιούς οικονομίας.
Στα 350 εκατομμύρια οι ανείσπρακτες ασφαλιστικές εισφορές στη Δωδεκάνησο
Το ποσό είναι αστρονομικό. Οι οφειλές των Δωδεκανησίων προς το ΙΚΑ ανέρχονται στα 350 εκατομμύρια ευρώ. Τα περισσότερα από τα χρήματα αυτά θεωρούνται χαμένα, διότι προέρχονται από επιχειρήσεις που έχουν παύσει να υπάρχουν και είχαν ως υπεύθυνους λειτουργίας υπέργηρα πρόσωπα ή πρόσωπα χωρίς περιουσιακά στοιχεία.
Το πρόβλημα για το ΙΚΑ είναι άλυτο, διότι το μεγάλο ποσοστό των οφειλομένων προέρχονται από επιχειρήσεις που είχαν μεν αναγγείλει την πρόσληψη 10, 20 ή ακόμα και 30 ατόμων, όμως στη συνέχεια δεν κατέβαλαν τις αναλογούσες ασφαλιστικές εισφορές. Στο πέρασμα του χρόνου οι επιχειρήσεις αυτές έκλεισαν, πτώχευσαν, άλλαξαν ΑΦΜ και χωρίς περιουσιακά στοιχεία το Ταμείο έμεινε να διεκδικεί τα οφειλόμενα από άδειους χώρους. Το παραπάνω αποτελεί και το μεγαλύτερο πρόβλημα για το ΙΚΑ συνολικά στην Ελλάδα κι αντί τελικώς να αναμορφωθεί το ασφαλιστικό σύστημα προς την κατεύθυνση εξασφάλισης καταβολής των εισφορών, η Διοίκηση του Ταμείου, μαζί και η κυβέρνηση έχουν επικεντρωθεί στο να επιβάλλουν πρόστιμα στους μικροεπιτηδευματίες που παλεύουν για να επιβιώσουν.

.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου