Ειδήσεις

Τα εν δήμω… επιτέλους εν οίκω

Σε ένα smartphone θα μπορείτε να βλέπετε τα δρομολόγια των αστικών συγκοινωνιών σε πραγματικό χρόνο πάνω σε έναν google map και να σχεδιάσετε την καλύτερη διαδρομή. Αν μάλιστα ταξιδεύετε για τουρισμό, μπορεί η εφαρμογή που χρησιμοποιείτε να παραπέμπει στη συνέχεια στο πρόγραμμα εκδηλώσεων των μουσείων της περιοχής, σε διαδραστικές ξεναγήσεις και πληροφορίες ψυχαγωγίας ή κράτησης εισιτηρίων.
Τα παραπάνω είναι μερικά παραδείγματα του νέου «οικονομικού κύκλου» που φέρνει το «άνοιγμα» των δεδομένων της Διοίκησης, που έως σήμερα δεν είναι προσβάσιμα στο κοινό, βοηθώντας την ανάπτυξη ενός κλάδου ή μιας περιοχής και διευκολύνοντας την καθημερινότητα πολιτών, εμπόρων και επισκεπτών.

Με τον ίδιο τρόπο, οι πολίτες θα μπορούν να παρακολουθούν ζωντανά την εκτέλεση του προϋπολογισμού ενός δήμου, περιφέρειας ή ασφαλιστικού φορέα. Επίσης, με την κατάθεση μιας νέας άδειας κυκλοφορίας θα δίνεται η δυνατότητα και το δικαίωμα σε ασφαλιστικές εταιρείες να στέλνουν προσφορές, ώστε να μπορεί κανείς να διαλέξει αυτόματα την καλύτερη ασφάλιση για τον ίδιο (με επώνυμο ή ανώνυμο τρόπο).

Κι αυτά είναι μόνο λίγες εφαρμογές που θα προκύψουν από την πρόσβαση στα δημόσια δεδομένα, τα οποία ήδη χρησιμοποιούνται από πολίτες σε όλο τον κόσμο, καθώς προχωρά η διαδικασία ψηφιοποίησης της Διοίκησης. Τώρα ήρθε και η σειρά της Ελλάδας.

Το σχέδιο νόμου που έφερε πρόσφατα στη Βουλή ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης, ίσως αποδειχθεί ένα από τα πιο φιλόδοξα εγχειρήματα εκσυγχρονισμού που έχουν γίνει έως σήμερα.

«Πιστεύουμε ότι θα δημιουργήσει ένα θετικό σπιράλ αλλαγών κουλτούρας που θα πλήξει τη γραφειοκρατία, θα ενισχύσει τη διαφάνεια και θα τονώσει την ανάπτυξη», λέει στην «Κ» ο κ. Γιώργος Παπαδόπουλος, σύμβουλος του υπουργού και εκ των βασικών συντακτών του νομοσχεδίου. Οι σημαντικότερες αλλαγές που προωθούνται είναι:

• Καθιέρωση του ψηφιακού εγγράφου που αναρτάται στη «Διαύγεια» ως γνήσιου, με αποτέλεσμα να μην απαιτείται η προσκόμιση αντιγράφων, αλλά να αρκεί η επίκληση του αριθμού ανάρτησης (προηγήθηκε του νόμου).

• Καθιέρωση της προσβασιμότητας σε όλα τα δεδομένα της Διοίκησης πλην αυτών που εξαιρούνται με ειδική αιτιολογία.

• Ενίσχυση της «Διαύγειας» με την προσθήκη των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων που επιδοτούνται από το κράτος.

• Παρακολούθηση εκτέλεσης των προϋπολογισμών όλων των φορέων της Διοίκησης ανά μήνα στο Διαδίκτυο.

• Παροχή δικαστικής προστασίας στους χρήστες δημοσίων δεδομένων.

Καθημερινή

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου