Ειδήσεις

ESM:Μέχρι την 1η αξιολόγηση να εφαρμοστούν οι αλλαγές στις συντάξεις

Φρένο σε κάθε συζήτηση για επαναδιαπραγμάτευση του τρίτου μνημονίου βάζει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM), τονίζοντας ότι η καταβολή οποιασδήποτε δόσης συνδέεται αυστηρά με την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων.

Σε συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα «Die Presse», το μέλος του ΔΣ του Μηχανισμού, Ρολφ Στράουx (Rolf Strauch) μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM) προειδοποιεί μάλιστα ότι εντός του Οκτωβρίου πρέπει να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση, η οποία προβλέπει ότι οι αλλαγές στις συντάξεις πρέπει ήδη να έχουν εφαρμοστεί.

Απαντώντας σε ερώτηση για το αν φοβάται ένα αίτημα επαναδιαπραγμάτευσης από την πλευρά της νέας κυβέρνησης, ο Ρ. Στράουχ είναι κατηγορηματικός: «Όχι, οι δεσμεύσεις ισχύουν. Οι μεταρρυθμιστικές δυνάμεις κυριαρχούν στο νέο ελληνικό κοινοβούλιο. Η πτέρυγα μέσα στο κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ (σ.σ. Λαϊκή Ενότητα) που καταψήφισε το πακέτο διάσωσης των 86 δισ. ευρώ απέτυχε να εκλεγεί στις πρόσφατες εκλογές».

Ξεκαθάρισε ακόμη πως ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης θα καταβάλει δόσεις του δανείου μόνον υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις. «Εντός του Οκτωβρίου θα λάβει χώρα η πρώτη αναθεώρηση του προγράμματος. Μέχρι τότε οι μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό σύστημα θα πρέπει να έχουν εφαρμοστεί» είπε.

Ο Στράουτς εκτίμησε ότι τελικά ο ESM θα μετάσχει με λιγότερα από 86 δισ. ευρώ στο ελληνικό πρόγραμμα στηρίξεως, καθώς -όπως είπε- είναι πιθανόν το ΔΝΤ να εμπλακεί και αυτό στην χρηματοδότηση.

“Ακόμη και με Grexit, το δάνειο θα επιστραφεί σε ευρώ”

Για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους ο κ. Στράουτς επισήμανε: «Δεν θα υπάρξει κανένα ονομαστικό κούρεμα. Υπάρχουν άλλες λύσεις για να διατηρηθούν σε χαμηλά επίπεδα οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας και να διασφαλισθεί η βιωσιμότητα του χρέους».

«Υπήρχαν διαρθρωτικές αδυναμίες, τα ελλείμματα, η διαφθορά και οι περιορισμοί στην αγορά. Ως εκ τούτου, η διαδικασία της μεταρρύθμισης θα διαρκέσει περισσότερο» σημείωσε.

Ερωτηθείς για το εάν αποτελεί ενδεχόμενο η έξοδος της Ελλάδος από το ευρώ και τι θα συνέβαινε σε αυτή την περίπτωση με την αποπληρωμή των δανείων, ο Στράουτς απάντησε: «Για εμάς, μια ελληνική έξοδος δεν αποτελεί ενδεχόμενο. Σε περίπτωση που εντούτοις η κατάσταση ερχόταν σε αδιέξοδο, όλα είναι σαφή: η δανειακή σύμβαση μας με την Ελλάδα προβλέπει των επιστροφή των χρημάτων σε ευρώ».

thetoc.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου