Πολιτιστικά

Κέντρο πρόληψης “Δίοδος”: Θερινή Κινηματογραφική Προβολή για το προσφυγικό ζήτημα

Την Πέμπτη 27 Ιουλίου και ώρα 21:00 στον κήπο του Κέντρου πρόληψης των εξαρτήσεων και προαγωγής της ψυχοκοινωνικής υγείας Δίοδος θα πραγματοποιηθεί η προβολή μικρού μήκους 5+2 ταινιών ντοκιμαντέρ για το προσφυγικό ζήτημα: ΕXODUS, Το Πεδίο του Άρεως, η γιαγιά Νισά και ο Αλή και Καλημέρη 56.

Η εκδήλωση υλοποιείται στο πλαίσιο των πολιτιστικών εκδηλώσεων του κοινωνικοπολιτιστικού προγράμματος διαπολιτισμικής μη τυπικής εκπαίδευσης “Ani-Mate & Meet the Other – Summer Phase” σε συνεργασία με την Ένωση Ελληνικού Ντοκιμαντέρ, το Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων και το Κέντρο πρόληψης των εξαρτήσεων και προαγωγής της ψυχοκοινωνικής υγείας Δίοδος.

EXODUS
Στο πλαίσιο του περσινού φεστιβάλ ΜΕ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΑΝΟΙΧΤΑ 2016, η Ένωση Ελληνικού Ντοκιμαντέρ οργάνωσε ένα εργαστήρι για νέους ντοκιμαντερίστες με θέμα την πρόσφατη κρίση των προσφύγων και τίτλο EXODUS. Το Εργαστήρι «EXODUS», συγχρηματοδοτήθηκε από το Πρόγραμμα MEDIA και η παραγωγή των 5 ταινιών μικρού μήκους ντοκιμαντέρ έγινε από την αστική μη κερδοσκοπική εταιρια T-SHORT KAI υποστηρίχθηκε από το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου. Το αποτέλεσμα αυτού του εργαστηρίου είναι πέντε ντοκιμαντέρ μικρού μήκους, οι πέντε παρακάτω προσωπικές ματιές.

«Προσωρινά» σκηνοθεσία Παπαγεωργίου Μαρία
Την Άνοιξη του 2016, οικογένειες Αφγανών προσφύγων στήνουν “προσωρινά” ένα αυτοσχέδιο καταυλισμό στην είσοδο του πρώην αεροδομίου της Ολυμπιακής και προσπαθούν να συνεχίσουν τη ζωή τους κανονικά.

«Open Borders»
σκηνοθεσία Μανώλης Κανδανολέων Μια ταινία για τους ανθρώπους από την μέσα πλευρά του φράχτη.

«Η επιστροφή» σκηνοθεσία Γιώργος Δέτσης
Μετά την απελευθέρωση του Κομπάνι, οι κάτοικοι επιστρέφουν στη κατεστραμμένη πόλη ξαναστήνοντας τη ζωή τους στα ερείπια.

«Αλί & Σοράγια» σκηνοθεσία Άννα Αντωνοπούλου
Ο Αλί, η Σοράγια και το μωρό τους ζούνε κι ονειρεύονται εγκλωβισμένοι στα προσφυγικά camp της Ελλάδας.

«Niaz’s words» σκηνοθεσία Μπήτου Φανή
O Νιάζ, μετανάστης από το Αφγανιστάν, προσπαθεί να μάθει αγγλικά ενώ βρίσκεται εγκλωβισμένος στην Ελλάδα λόγω του κλείσιμου των συνόρων.

και 2 ακόμα ελληνικά ντοκιμαντέρ για το προσφυγικό ζήτημα:

«Το Πεδίο του Άρεως, η γιαγιά Νισά και ο Αλή» σκηνοθεσία Άγγελος Κοβότσος, Αννέτα Παπαθανασίου, Αντώνης Τολάκης.
Η Νισά θα μπορούσε να είναι μια Ελληνίδα γιαγιά που ζει σε μια κωμόπολη στην επαρχία. Όμως η θαρραλέα Αφγανή, στα 75 της αναγκάστηκε να φύγει με άλογο από το Ιράν, να πέσει, να σπάσει τα πλευρά της, να χάσει τα δόντια της και αφού κινδύνεψε να πνιγεί, τελικά έφτασε στην Ελλάδα, στο Πεδίο του Άρεως, με μοναδικό βιός τον εαυτό της, την ιστορία της και το πείσμα της να φτάσει στην Ευρώπη για να βρει τα παιδιά της. Ο Αλή διερμηνέας από το Αφγανιστάν έχει κάνει το επικίνδυνο αυτό ταξίδι δύο φορές. Κυνηγημένος από τους Ταλιμπάν, δεν θέλει να δείξει το πρόσωπο του, έχει φτάσει Αγγλία και τον έχουν στείλει πίσω, τώρα ξαναπροσπαθεί να φτάσει σε ασφαλές μέρος. Ο 17χρονος Ζεκρολά θέλει απεγνωσμένα να δραπετεύσει από τα βορεινά σύνορα της χώρας. Όλοι απελπισμένοι άνθρωποι που θέλουν απλά και μόνο να ζήσουν, να σωθούν. Άραγε ξέρουν ότι το πάρκο που βρήκαν κατάλυμα είναι το Πεδίο του Άρεως, πάρκο του θεού του Πολέμου;

«Καλημέρη 56» σκηνοθεσία Φωτεινή Παπαχατζή.
To ντοκιμαντέρ είναι μια παραγωγή της Φωτεινής Παπαχατζή για το Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων και αφορά το σπίτι της οδού Καλημέρη 56 στην Πρέβεζα, το οποίο παραχωρήθηκε από την Πέλα Καλογήρου τον Μάιο του 2016 προκειμένου να παρέχει στέγη στις έγκυες γυναίκες πρόσφυγες, πριν και μετά την γέννα. Από τον Μάιο του 2016 μέχρι τον Σεπτέμβρη του 2016 έχει φιλοξενήσει 5 γυναίκες με 5 νεογέννητα μωρά. Το εγχείρημα στηρίζεται αποκλειστικά από την ομάδα ‘Πρωτοβουλία αλληλεγγύης στους πρόσφυγες-Πρέβεζας’ και τους κατοίκους της Πρέβεζας.

Η προβολή των ταινιών ντοκιμαντέρ θα πραγματοποιηθεί με ελεύθερη είσοδο για όλους, οι ταινίες θα προβληθούν στην ελληνική γλώσσα με αγγλικούς υπότιτλους, ενώ οικογένειες Σύριων προσφύγων που διαμένουν στη Ρόδο θα προσφέρουν συριακά παραδοσιακά γλυκά.

Το “Ani-Mate & Meet the Other – Summer Phase” περιλαμβάνει μια σειρά από δημιουργικά εργαστήρια μη τυπικής εκπαίδευσης για παιδιά προσφύγων και παιδιά Δημοτικών σχολείων, παράλληλα με πολιτιστικές εκδηλώσεις για παιδιά και ενήλικες, με σκοπό την ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινότητας της Ρόδου αναφορικά με το προσφυγικό ζήτημα. Τα εργαστήρια και οι πολιτιστικές εκδηλώσεις πραγματοποιούνται δωρεάν και υποστηρίζονται από το Ίδρυμα “Marc de Montalembert”.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου