Ειδήσεις

“Καμία σκέψη για μείωση του ΦΠΑ στα νησιά”

Τρεις είναι οι εκκρεμότητες για να κλείσει και επίσημα η αξιολόγηση, όπως είπε ο Γιώργος Χουλιαράκης απαντώντας σε ερώτηση του Capital.gr κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον κ.Τσακαλώτο.Πιο συγκεκριμένα, αφορούν τη συμφωνία για το Ελληνικό, το υπερταμείο και τα κόκκινα δάνεια, για τα οποία μάλιστα, όπως είπε ο κ.Χουλιαράκης υπάρχει σήμερα τηλεδιάσκεψη κυβέρνησης-ΤτΕ και θεσμών. Τηλεδιάσκεψη πραγματοποιείται σήμερα, σύμφωνα με τον ΥΠΟΙΚ και για τα ανοικτά ζητήματα στα δύο κοινωνικά θέματα: το ΕΚΑΣ και το Ταμείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης που είχε προαναγγείλει ο πρωθυπουργός από το βήμα της βουλής. Όπως διευκρίνησε ο ΥΠΟΙΚ, το μεν ΕΚΑΣ συμφωνήθηκε να μην ζητηθεί αναδρομικά αλλά αναζητείται φόρμουλα κάλυψής του είτε μέσω του Ταμείου Αλληλεγγύης είτε με άλλο τρόπο. Για το δε Ταμείο, η ένσταση των θεσμών ήταν ότι πρέπει να διασφαλίσει νομοθετικά η κυβέρνηση ότι δεν θα θεσμοθετεί μόνιμα μέτρα (μείωση φόρων, αύξηση μισθών-συντάξεων-επιδομάτων) για υπερβάσεις στόχου προσωρινού χαρακτήρα. Προανήγγειλε τροποποίηση του νόμου η οποια θα καλύπτει το θέμα, ενώ πηγή του υπουργείου είπε ότι θα ισχύει και για φέτος από το πλεόνασμα του 2015.Στη συνέντευξη που παραχώρησαν από κοινού οι κ. Τσακαλώτος και Χουλιαράκης παρουσία της κυβερνητικής εκπροσώπου Όλγας Γεροβασίλη, αναφέρθηκαν στο θέμα του ΦΠΑ των νησιών, για το οποίο είπαν πως δεν υπάρχουν σκέψεις για μείωσή του, αλλά και για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών προς ιδιώτες 4,9 δισ. ευρώ φέτος.

Οι εκκρεμότητες της αξιολόγησης

Στο θέμα των εκκρεμοτήτων της αξιολόγησης, απαντώντας σε ερώτηση του Capital.gr, η ηγεσία του ΥΠΟΙΚ απάντησε πως είναι οι παρακάτω:

1) Το κλείσιμο της συμφωνίας για την παραχώρηση του Ελληνικού. Σύμφωνα με τον κ. Χουλιαράκη η δέσμευση της κυβέρνησης προέβλεπε προθεσμία για ολοκλήρωση των διαδικασιών, την 23η Μαΐου. Η κυβέρνηση ζήτησε παράταση ενός μηνός για να βελτιώσει κομμάτια της συμφωνίας και αυτή η παράταση έχει τεθεί προς διαπραγμάτευση με τους Θεσμούς.

2) Η δεύτερη εκκρεμότητα αφορά την πώληση κόκκινων δανείων που έχουν εγγυήσεις του δημοσίου. Όπως είπε ο κ. Χουλιαράκης, η εκκρεμότητα αυτή προέκυψε γιατί δεν είχε τεθεί προς συζήτηση με τους Θεσμούς. Σύμφωνα με τον ίδιο, το ζήτημα θα λυθεί σε τηλεδιάσκεψη.

3) Το τρίτο θέμα που εκκρεμεί, πάντα σύμφωνα με τον κ. Χουλιαράκη, αφοράνομικές διατυπώσεις αναφορικά με το υπερταμείο αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας, συγκεκριμένα σε θέματα προσδιορισμού του ΔΣ αλλά και νομικής τους κάλυψης σε περιπτώσεις διώξεων.

Σημείο τριβής και η χρήση των διαθέσιμων από την υπέρβαση στόχων

Οι κύριοι Χουλιαράκης και Τσακαλώτος πρόσθεσαν, σε συμπληρωματική ερώτηση του Capital.gr σχετικά με περαιτέρω εκκρεμότητες, πως μένει να ξεκαθαριστεί πώς μπορεί η ελληνική κυβέρνηση να χρησιμοποιήσει τα διαθέσιμα κεφάλαια που προκύπτουν από πιθανή υπέρβαση των στόχων του πρωτογενούς πλεονάσματος, όπως συνέβη το 2015. Ο κ. Τσακαλώτος θύμισε πως τόσο στη συμφωνία του καλοκαιριού, όσο και στο αναθεωρημένο μνημόνιο, προβλέπεται ένας χωρισμός των ποσών που προκύπτουν, με το 30% να πηγαίνει στο χρέος, ένα άλλο 30% να κατευθύνεται σε ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τρίτους και 40% θα μπορεί να διαθέτει η κυβέρνηση όπως επιλέγει εκείνη.

Το ζήτημα που προκύπτει, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, είναι πως οι θεσμοί αμφισβητούν πως μια τέτοια υπέρβαση μπορεί να είναι μόνιμη, και άρα δεν μπορούν να παρθούν μόνιμα μέτρα άντλησής τους για κοινωνική πολιτική. “Οι Θεσμοί ανησύχησαν μήπως πάρουμε μόνιμα μέτρα βοήθειας ενώ η βελτίωση είναι προσωρινή”, είπε χαρακτηριστικά, αναφερόμενος στην εξαγγελία του πρωθυπουργού για δημιουργία Ταμείου Αλληλεγγύης.

QE και capital controls

Σε ερώτηση για την άρση των capital controls, ο κ.Τσακαλώτος ανέφερε ότι θα είναι μία σταδιακή διαδικασία “κάθε δυο-τρεις εβδομάδες θα υπάρχει και μια απόφαση ΥΠΟΙΚ για κάποιο ζήτημα” και το θέμα, είπε, είναι η ταχύτητα η οποία εξαρτάται από την ανακεφαλαιοποίηση που έγινε, από την επιστροφή του waiver που θα αποφασίσει η ΕΚΤ και από κινήσεις που θα μειώσουν τα κόκκινα δάνεια με τελικό στόχο να επιστρέψει η εμπιστοσύνη στους καταθέτες.

Για την ποσοτική χαλάρωση, o ΥΠΟΙΚ εξήγησε ότι είναι ένας από τους τρεις μεγάλους στόχους της κυβέρνησης μαζί με την εκταμίευση της δόσης και τη συμφωνία για το χρέος και είπε “ελπίζουμε ότι θα έρθει πολύ γρήγορα”, κάνοντας σαφές ότι δεν μπορεί να προκαταβάλλει αποφάσεις που λαμβάνει η ΕΚΤ.

Αποπληρωμή 3,9 δισ. ευρώ οφειλών προς ιδιώτες

Ο κ. Χουλιαράκης ανέλυσε τον τρόπο κατανομής του πακέτου δόσεων των 10,3 δισ. ευρώ λέγοντας ότι από την πρώτη εκταμίευση των 7,5 δισ., το 1,8 δισ. θα πάει σε αποπληρωμή οφειλών του κράτους προς ιδιώτες ενώ 1,7 δισ. ευρώ έχει προβλεφθεί τον Σεπτέμβριο με τη δεύτερη εκταμίευση. Προανήγγειλε επίσης ακόμη 1,4 δισ. ευρώ δόσης ειδικά για οφειλές από τη δεύτερη αξιολόγηση, προσδιορίζοντας χρονικά την έλευση του ποσού μεταξύ του Νοεμβρίου και του Δεκεμβρίου του 2016. Περιέγραψε το πακέτο αυτό των 4,9 δισ. ευρώ ως ένα ισχυρό όπλο στήριξης της οικονομίας.

Καμία σκέψη για μείωση του ΦΠΑ στα νησιά

Σε ερώτημα για το κατά πόσο υπάρχει σκέψη να μειωθεί ο ΦΠΑ στα νησιά αν το επιτρέψουν οι συνθήκες, ο κ.Χουλιαράκης έκανε σαφές πως δεν τίθεται θέμα απόσυρσης ενώ ο κ.Τσακαλώτος πρόσθεσε ότι δεν θεωρείται η μείωση ΦΠΑ ως η ορθή πολιτική στήριξης ευπαθών κοινωνικών ομάδων, λέγοντας ότι υπάρχουν άλλοι τρόποι όπως στοχευμένες κοινωνικές δαπάνες και στοχευμένη νησιωτική πολιτική, μέτρα που θα εξεταστούν στο πλαίσιο του Ταμείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Εξήγησε ότι, με τη δημιουργία του Ταμείου, θα γίνει ιεράρχηση των στόχων που θα πρέπει να καλυφθούν με τις υπερβάσεις πρωτογενούς πλεονάσματος. 

Παραινέσεις για στήριξη της κυβέρνησης

Ο ΥΠΟΙΚ κάλεσε τα ΜΜΕ να στηρίξουν την απόφαση του Eurogroup λέγοντας χαρακτηριστικά “μπορείτε να βάλετε κι εσείς το χεράκι σας”, ασκώντας κριτική για αρνητικά δημοσιεύματα. Έκανε και την αυτοκριτική του λέγοντας πως “κάναμε συμβιβασούς” αλλά και ότι “προφανώς θέλαμε και περισσότερα”. Ωστόσο υπερασπίστηκε κατ’επανάληψη την απόφαση στη σύνοδο, ειδικά στο σκέλος του χρέους, λέγοντας ότι για πρώτη φορά ορίζει πραγματικά “τι σημαίνει αναγκαιότητα παρεμβάσεων”, καθιστώντας τις μελλοντικές αποφάσεις ανεξάρτητες από την όποια βούληση των επόμενων ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης. Ο κ. Χουλιαράκης ανέλυσε διεξοδικά το όφελος που θα έχει η Ελλάδα από τον μηχανισμό-κόφτη των μακροπρόθεσμων παρεμβάσεων στο χρέος, κάνοντας σαφές ότι το όριο χρηματοδοτικών αναγκών από το 15% στο 20% το 2038 και ότι είναι πολύ χαμηλότερο και πάλι των όρων που ισχύουν σε πολλά άλλα κράτη αλλά και όσων θα ίσχυαν στην Ελλάδα χωρίς αυτή την απόφαση.

capital.gr

 

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου