Συνεντεύξεις

Γ. Πατούλης: «Δεν πρέπει να παίρνονται αποφάσεις ερήμην των τοπικών κοινωνιών»

Συνέντευξη
στην Πέγκυ Ντόκου
Για μία σειρά από θέματα που απασχολούν την Αυτοδιοίκηση του πρώτου βαθμού, μίλησε προς την ‘δ’΄ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ (Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας) κ. Γιώργος Πατούλης.
Ο κ. Πατούλης, μιλάει κατ΄αρχήν για τις τελευταίες εξελίξεις μετά το συνέδριο της ΚΕΔΕ και με δεδομένη την εφαρμογή της Πράξεως Νομοθετικού Περιεχομένου για τα ταμειακά διαθέσιμα των Δήμων και σχολιάζει την κατάσταση που επικρατεί στους Δήμους και τις δυσκολίες τις οποίες καλούνται να αντιμετωπίσουν οι δήμαρχοι μέσα σε αυτό το περιβάλλον. Παράλληλα μιλάει για την δημοτική αστυνομία, για την εκχώρηση των παραλιών στους δήμους αλλά και για το ενδεχόμενο νέου Καλλικράτη με αλλαγές στο χωροταξικό.

«Γιατί, όσα ξέρει
ο νοικοκύρης δεν τα ξέρει
 ο κόσμος όλος»

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ:

• Κύριε Πατούλη, θα ήθελα να μου περιγράψετε την κατάσταση, όπως διαμορφώνεται αυτόν τον καιρό στους δήμους της χώρας και με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις μετά την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για τα ταμειακά διαθέσιμα των δήμων που ψήφισε η κυβέρνηση.  
Η Αυτοδιοίκηση του α΄βαθμού είναι ο τελευταίος πυλώνας της δυνατότητας του πολίτη να βρει ανάχωμα στις δυσκολίες που περνά. Είδατε μετά το ζήτημα των αποθεματικών ότι γλιτώσαμε μερικά, αφού οι δήμοι τα έχουν ανάγκη ανά πάσα στιγμή για να μπορέσουν να λειτουργήσουν, την ώρα που δεν δίδονται πίσω πόροι που οφείλει το κράτος από το παρελθόν σε ύψος 65% και ενώ υπάρχει ήδη έλλειψη ρευστότητας στην οικονομία. Την ίδια ώρα, έχουμε να αντιμετωπίσουμε ακόμη περισσότερα προβλήματα, όπως για παράδειγμα τα πρόστιμα για τις παράνομες χωματερές σε διάφορες περιοχές μεταξύ αυτών και σε νησιά. Όλα αυτά μέσα σε μια περίοδο, όπου αφενός τα ευρωπαϊκά προγράμματα αρχίζουν να ‘στερεύουν’ και αφετέρου οι εργολάβοι έχουν ξεκινήσει να εγκαταλείπουν τα εκτελούμενα έργα. Μέσα σε αυτό το περιβάλλον η Αυτοδιοίκηση καλείται να λειτουργήσει και να κρατήσει την ελπίδα διατήρησης της άμεσης σχέσης με τους πολίτες. Όλα αυτά λειτουργούν φυσικά και αντιστρόφως ανάλογα και προς τον τουρισμό που παραμένει ο μοχλός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας στον οποίο ελπίζει η χώρα.

• Ωστόσο κάποιοι δήμαρχοι αντιστάθηκαν σθεναρά, εξέφρασαν ξεκάθαρα την αντίθεσή τους αλλά ήρθατε όλοι προ τετελεσμένου γεγονότος με την ΠΝΠ, την ίδια ώρα που οι Δήμοι πρέπει να ανταποκριθούν στις ανάγκες τους, αλλά και να ασκήσουν κοινωνική πολιτική.
Αυτό που λέτε, έχει δύο διαστάσεις. Η μία διάσταση είναι ότι η ΠΝΠ που σήμαινε ότι κάποιοι σχεδίασαν για εμάς χωρίς να μας ρωτήσουν, χωρίς να έχουν αντιληφθεί τι σημαίνει πραγματικά  και η δεύτερη, είναι η αποδοχή μιας τέτοιας πράξης τι θα σημάνει στην καθημερινότητα και λειτουργία της Αυτοδιοίκησης του Α’ Βαθμού. Θεωρώ ότι αυτό που πρέπει να δει η ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών αλλά και η κυβέρνηση είναι να αντιληφθούν ότι οι εξουσίες θα πρέπει να έχουν μια ισότιμη μεταχείριση και ισότιμη συνομιλία μεταξύ τους. Δεν μπορεί ο ένας να λειτουργεί ως υφιστάμενος του άλλου. Ο καθένας έχει τον ρόλο του, είναι διακριτός και έχει την ευθύνη του. Βεβαίως και υπάρχει νομοθετική εξουσία αλλά καμία δεν έχει πάρει ‘λευκή επιταγή’ για να νομοθετεί για τις άλλες εξουσίες χωρίς να τις έχει ρωτήσει ή έστω να έχει διαβουλευτεί μαζί τους. Αυτό συμβαίνει σε όλη την Ευρώπη πρέπει να συμβεί και στην Ελλάδα. Σίγουρα υπάρχουν πολλά ζητήματα ανοιχτά και περιμένουμε τις εξελίξεις σε κεντρικό επίπεδο για να δούμε πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση.

• Πώς βλέπετε την επαναφορά της συζήτησης για νέο Καλλικράτη και για το χωροταξικό στους Δήμους; Τι εισπράττετε από τους συναδέλφους σας δημάρχους ανά την χώρα;
Το ζητούμενο στον Καλλικράτη για όποια περίπτωση κι αν μιλήσουμε είναι να διορθωθούν μερικά ζητήματα θεσμικά, τα οποία ξέρουμε όλοι μας ότι πρέπει να επιλυθούν νομοθετικά. Αν είναι να μιλήσουμε για το χωροταξικό, επειδή οι αλλαγές  δεν πρέπει να συμβούν πάλι στου…. ‘κασίδι του κεφάλι’, πρέπει να καταστεί σαφές ότι η όποια νέα προσπάθεια προϋποθέτει πόρους. Ο ίδιος ο κ. Βούτσης δήλωσε ότι απαιτούνται 4 δις ευρώ για να ξεκινήσει η όποια νέα μορφή αλλαγής σχεδιασμού. Η πρόταση της ΚΕΔΕ είναι ότι ο,τιδήποτε πάει να ξεκινήσει απαιτεί τοπική διαβούλευση. Δεν μπορεί ο κάθε υπουργός να παίρνει αποφάσεις ερήμην των τοπικών κοινωνιών. Αυτό εμπεριέχει την τοπική ευθύνη. Γι’ αυτό η ΚΕΔΕ έχει αναθέσει στο Ινστιτούτο Τ.Α. μια μελέτη, ώστε πέραν των πολιτικών μας προτάσεων να έχουμε και επιστημονικά τεκμηριωμένες απόψεις όταν χρειαστεί να ξεκινήσει η διαβούλευση.
Για παράδειγμα σας λέω ότι και για την Ρόδο είχαν γίνει πολλές συζητήσεις. Οποιαδήποτε αλλαγή είναι σίγουρο ότι χρειάζεται εξέταση και με την συμμετοχή των ιδίων των πολιτών. Αυτό που λέγαμε πριν από τέσσερα χρόνια, δεν ισχύει σήμερα όσον αφορά την ομογενοποίηση και τις ανάγκες μιας τοπικής κοινωνίας. Γι΄αυτό απαιτείται η συμμετοχή των πολιτών σε κάθε ενδεχόμενο αλλαγής του χωροταξικού, διότι όσα ξέρει ο νοικοκύρης δεν τα ξέρει ο κόσμος όλος!

• Κύριε Πατούλη, θέλω να σας θέσω ένα ερώτημα σχετικά με την επαναλειτουργία της Δημοτικής Αστυνομίας. Ποια είναι η θέση σας;
Η Δημοτική Αστυνομία, κατ΄αρχήν, είναι απαραίτητη για κάθε δήμο. Πρέπει να προσεγγίζουμε προς την Ευρώπη και όχι να απομακρυνόμαστε από αυτήν. Ήταν μια άτυχη διαδικασία η αποχώρηση των δημοτικών αστυνομικών από τους Δήμους εδώ και 1,5 χρόνο, ενώ είχαν αρχίσει να βελτιώνονται οι προσφερόμενες υπηρεσίες. Τώρα έχουν σημειωθεί πολλά προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία των δήμων. Εν πάση περιπτώσει εμείς σαν ΚΕΔΕ ζητήσαμε από τον κ. Κατρούγκαλο εφόσον υπάρχουν δημοτικοί αστυνομικοί, να επιστρέψουν στις θέσεις τους. Η ΚΕΔΕ κατέθεσε πρόταση και εφαρμοστική διάταξη την οποία χρησιμοποίησε το υπουργείο -αν και υπάρχουν ακόμη κάποια εμπόδια επειδή δεν μπορούν να λειτουργήσουν θετικά σε όλη την Ελλάδα. Θα δούμε τι άλλες νομοθετικές ρυθμίσεις θα μπορέσουν να γίνουν ώστε να βελτιωθεί η λειτουργία της Δημοτικής Αστυνομίας ως καλός θεσμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

• Σχετικά με την παραχώρηση του αιγιαλού και των παραλιών προς τους δήμους για εκμετάλλευση έγινε πολύς λόγος. Ποια είναι η άποψή σας;
Σημειώθηκε μια μεγάλη στρεβλότητα φέτος και ευτυχώς την τελευταία στιγμή καταφέραμε και σώσαμε την παρτίδα, διότι με την ένσταση του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών για την χρήση των παραλιών είχαμε πρόβλημα από την στιγμή που το ΣτΕ την έκανε αποδεκτή. Παρεμβήκαμε άμεσα ως ΚΕΔΕ -και από την πλευρά του ο κ. Φώτης Χατζηδιάκος ως πρόεδρος της ΠΕΔ έκανε μια πολύ καλή τοποθέτηση- και καταφέραμε με την έκδοση ΚΥΑ να σώσουμε την παρτίδα, διότι κάποιοι ήθελαν να παραμείνουν οι παραλίες στο δημόσιο. Εμείς λέμε ότι αυτό δεν είναι σωστό αφού οι δήμοι είναι αυτοί που φροντίζουν, συντηρούν, ελέγχουν, αστυνομεύουν και βεβαίως βάζουν κάποιους κανόνες για τις παραλίες. Τώρα θα πρέπει να ετοιμαστεί μια άλλη νομοθετική πράξη η οποία να δίνει άλλες δυνατότητες εκμετάλλευσης, αξιοποίησης και κανόνων ώστε να αφήνουν περιθώρια και ελεύθερους χώρους για τους λουόμενους, που δεν θέλουν να πηγαίνουν σε οργανωμένες παραλίες.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου