Ειδήσεις

Εισήγηση του κ. Σπύρου Σπυρόπουλου, για την κατάσταση των κοινόχρηστων χώρων στη Ρόδο

 

 

Εδώ και πολλά χρόνια, όλοι μας από όποια θέση και αν βρισκόμαστε είτε υπηρετούμε την πόλη, είτε εργαζόμαστε, είτε κατοικούμε σ΄αυτήν βιώνουμε – αναφορικά με τη χρήση και τις αυθαίρετες καταλήψεις των κοινοχρήστων χώρων μία κατάσταση που συνεχώς επιδεινώνεται, χωρίς να πράττουμε τα απαραίτητα και αυτονόητα για την προστασία τους, την ανάδειξή τους και την χρήση τους σύμφωνα με το προορισμό τους.

Πριν προχωρήσω στις προτάσεις μου για την βελτίωση της κατάστασης, θα πρέπει να σημειώσω ότι οι κοινόχρηστοι χώροι, είτε παραλίες, είτε πλατείες, είτε η Μεσαιωνική πόλη – ο μεγαλύτερος έτοιμος για χρήση μοναδικός από πολλές πλευρές πεζόδρομος- είτε οι πεζόδρομοι, οι οποίοι δημιουργήθηκαν από την εποχή της δημαρχίας Γιαννόπουλου και εντεύθεν, δεν προορίζονται αποκλειστικά και μόνο για χρήση από παρακείμενα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος για την τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων ή για την κατάληψή τους από τους καταστηματάρχες για την τοποθέτηση των προϊόντων τα οποία πωλούν, αλλά για τη χρήση από όλους τους πολίτες και τους επισκέπτες της πόλης μας.

Αναφέρομαι ειδικότερα κατ΄αρχήν  προορισμένους για κοινόχρηστη χρήση χώρους τους οποίους προσδιορίζω όχι περιοριστικά σχεδόν σε όλη την Μεσαιωνική πόλη, στις πλατείες, στα πεζοδρόμια, στους πεζόδρομους του κέντρου, στην οδό Ορφανίδου, στο τμήμα της οδού Μανδηλαρά, στις παραλίες και της πόλης αλλά και έξω από αυτήν,

Δυστυχώς με την ανοχή πρωτίστως όλων ανεξαιρέτως των δημοτικών αρχών αλλά και των αστυνομικών αρχών, τόσο κατά το παρελθόν, όπου υπηρετούσαν πάνω από 150 δημοτικοί αστυνόμοι στο δήμο, όσο και τώρα χωρίς δημοτική αστυνομία, συστηματικά και μεθοδικά, οι δραστηριοποιούμενοι στους χώρους αυτούς επιχειρηματίες έχουν προχωρήσει είτε έχοντας λάβει άδεια για χρήση ενός τμήματος αυτών, είτε χωρίς να έχουν λάβει άδεια, στην κατάληψη σχεδόν όλων των χώρων και από της δύο πλευρές των δρόμων, των πλατειών, των παραλιών, όπου τοποθετούν πλήθος διαφημιστικών ακαλαίσθητων διαφημιστικών πινακίδων, τραπεζοκαθίσματα, ομπρέλες, τέντες αυτοσχέδιες ζαρντιέρες, γλάστρες, σταντ με τιμοκαταλόγους ή φωτογραφίες, πολλές φορές και αυτοσχέδια ξύλινα υπερυψωμένα δάπεδα, πολλές φορές κατασκευάζονται και αυθαίρετες κατασκευές, όπου κλείνεται μονίμως ο χώρος και έξω από όλα αυτά έχοντας ακροβολισμένους σε κάθε είσοδο και έξοδο κράχτες, πεζόδρομοι ανοίγουν και κλείνουν με των έλεγχο παρακείμενων καταστηματαρχών, δημιουργώντας μία θλιβερή εικόνα που δεν αρμόζει στην πόλη μας, καθιστώντας αδύνατη τη χρήση των χώρων αυτών και από τους άλλους πολίτες και επισκέπτες του νησιού μας, οι οποίοι δεν θέλουν και δεν είναι υποχρεωμένοι να καθίσουν στα καταστήματα ή να εμποδίζονται στην κίνησή τους από τα τοποθετημένα στη μέση του δρόμου εμπορεύματα – πραμάτια ανατολίτικου παζαρίου, – αλλά επιθυμούν να απολαύσουν μία βόλτα πεζή στα παραπάνω σημεία. Αλλά δημιουργώντας συγχρόνως – κάτι ιδιαίτερα σοβαρό – και συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού, σε άλλους επιχειρηματίες, οι οποίοι δεν έχουν τη δυνατότητα να επεκταθούν με τον τρόπο αυτό σε κοινόχρηστους χώρους.

Η λύση η οποία είναι στα χέρια μας είναι απλή και εφαρμόσιμη, εκτιμώ ότι δεν έχει πολιτικό κόστος, το οποίο προφανώς όλοι σκεφτόντουσαν τόσα χρόνια και δεν τολμούσαν να εφαρμόσουν και κατά τη γνώμη είναι η εξής:

α) Παραχώρηση συγκεκριμένων τμημάτων των κοινόχρηστων χώρων, έναντι πάντοτε ανταλλάγματος, αφού ληφθεί υπόψη η απρόσκοπτη χρήση των χώρων αυτών και από άλλους χρήστες, αλλά και η δυνατότητα εξυπηρέτησης των πελατών του καταστήματος στην περίπτωση κατά την οποία τοποθετούνται στον κοινόχρηστο χώρο επιπλέον τραπεζοκαθίσματα. Αν δηλαδή έχει την απαραίτητη υποδομή γιαυτό, κουζίνα, τουαλέτες, παρασκευαστήριο κ.λ.π..

β) Έλεγχος άμεσα κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου, τόσο της εμπρόθεσμης καταβολής του μισθώματος – τελών καταλήψεως κοινοχρήστων χώρων, όσο και της επιπλέον καταλήψεως χώρων, που αποτελεί αιτία, άμεσης απομάκρυνσής του επιχειρηματία, από τους κοινόχρηστους χώρους. Αυτό μπορεί να καταστεί δυνατόν και με τη σύναψη συμβολαίων παραχωρήσεως των χώρων αυτών, όπου θα τεθούν αντίστοιχοι όροι.

γ) Αυστηρός έλεγχος των πινακίδων τις οποίες τοποθετούν εκεί οι καταστηματάρχες, τήρηση κανονισμού δήμου, αν υπάρχει, ή θέσπιση κανονισμού για το λόγο αυτό, αποτελώντας αυτό αιτία για την απομάκρυνσή τους.

δ) ‘Ελεγχος των εισόδων και εξόδων των κοινοχρήστων χώρων, για την απρόσκοπτη διέλευση πεζών, οχημάτων εκτάκτου ανάγκης, από όργανα του δήμου σε συνεργασία με την αστυνομία.

ε) ΄Αμεσες σοβαρές ενέργειες για κατεδάφιση των πάσης φύσεως αυθαιρέτων κατασκευών επί των παραλιών, όπου κάθε χρόνο ξεφυτρώνουν παράγκες αυτοσχέδιες τουαλέτες μπαρ σνακ μπαρ εστιατόρια..

στ) Στην περίπτωση παλαιών καταστάσεων, όπου δεν υπάρχουν συμβάσεις παραχώρησης κοινόχρηστων χώρων με αυστηρούς όρους, για τις αυθαίρετες καταλήψεις, είναι δυνατή, η υποβολή μηνύσεων από τον ίδιο το δήμο και η υποβολή αιτήσεων ασφαλιστικών μέτρων κατά των καταληψιών, καθώς και ανάκληση των αδειών λειτουργίας των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, λόγω τροποποίησης των όρων εκδόσεώς των.

ζ) Άσκηση πίεσης στην κεντρική εξουσία και το κεντρικό κράτος για αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου σχετικά με το θέμα . Είναι γνωστά τα παράθυρα του νομού με πρόσφυγες στα διοικητικά δικαστήρια και τις αναβολές των δικών .

η) Επιμένω στην σύσταση επιτροπής επιτόπιου ελέγχου και αυτοψίας η οποία θα πλαισιώνεται από μέλη του συμβουλίου της Δημοτικής Κοινότητας Ρόδου αλλά και από όργανα της αστυνομίας . Η επιτροπή να διαπιστώνει παραβάσεις και να λειτουργεί επικουρικά και κατασταλτικά όπου διαπιστώνονται παραβάσεις κατάχρησης δημόσιου χώρου .

Για όλα αυτά χρειάζεται πολιτική βούληση και τίποτα περισσότερο.

 

ΣΠΥΡΌΠΟΥΛΟΣ ΣΠΎΡΟΣ

ΣΎΜΒΟΥΛΟΣ Δ.Κ ΡΌΔΟΥ

 

 

 

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου