Το Σάββατο 24 Μαρτίου 2018, έγινε η παρουσίαση της μελέτης του νέου Πνευματικού Κέντρου Έμπωνας στην κατάμεστη αίθουσα εκδηλώσεων «ΣΑΒΒΑΣ» στα Κολύμπια, από τον αρχιτέκτονα κ. Αντώνιο Γιαννικουρή.

Αναλυτικότερα η παρουσίαση:

…«Η σημερινή παρουσίαση αφορά στην κατασκευή του νέου Πνευματικού κέντρου στον αύλειο χώρο του ιερού ναού της Θεοτόκου, στο χωριό Έμπωνα της Ρόδου.

Πρόκειται για ένα κτήριο συνολικού εμβαδού 160,00τμ περίπου, χωροθετημένο παράλληλα στην νότια πλευρά του ναού. Για την καλύτερη μορφολογική ένταξη του νεόδμητου κτίσματος, προτείνεται ο διαχωρισμός σε τρείς όγκους, οι οποίοι συνδέονται με  διαπερατό κενό (στοά), διασπώντας έτσι την μεγάλη επιμήκη ανάπτυξη του κτίσματος και δημιουργώντας ταυτόχρονα ένα μικρό απόσπασμα κυττάρου του οικισμού.

Συγκεκριμένα το κεντρικό κτήριο θα είναι η αίθουσα συγκεντρώσεων, με χώρους υγιεινής και κουζίνα στο νότιο όριο. Στα ανατολικά θα κατασκευαστεί βοηθητικός αποθηκευτικός χώρος ενώ στα δυτικά προτείνεται η ανέγερση του γραφείου του Ιερέα.

Πρόθεση μας είναι η θέση, το ύψος, η μορφή  και  τα υλικά που έχουν επιλεγεί να δημιουργήσουν μια αρμονική συνύπαρξη με τον υφιστάμενο ιερό ναό,  σεβόμενοι την τυπολογία  της περιοχής .

Η δομή του νέου κτιρίου προκύπτει από διάφορους μετασχηματισμούς  και εναποθέσεις κύβων και είναι συμβατή με τα αρχιτεκτονικά πρότυπα και τις αναλογίες του οικισμού. Οι καθαρές αρχιτεκτονικές γραμμές, αναδεικνύουν αφενός τους σοβατισμένους καθαρούς όγκους και αφετέρου τον υφιστάμενο ναό.

Το νέο συγκρότημα θα είναι μια συμβατική κατασκευή από οπλισμένο σκυρόδεμα και οπτοπλινθοδομή, επιχρισμένο εξωτερικά και βαμμένο σε γήινες αποχρώσεις. Τα κουφώματα θα είναι ξύλινα, με δύο μεγάλες τζαμαρίες στην αίθουσα συγκεντρώσεων, με θέα το ναό. Η στέγαση θα είναι επίπεδη, ενώ θα υπάρξει διαφοροποίηση στο ύψος των επιμέρους δωμάτων, των τριών όγκων του συγκροτήματος, με σκοπό την ομαλή προσαρμογή στον υφιστάμενο ιστό του οικισμού.

Γενικότερα το φυσικό τοπίο αντιμετωπίσθηκε ως το κυρίαρχο στοιχείο, ενώ το νέο κτήριο με το χαμηλό ύψος, τα γήινα χρώματα και τα παραδοσιακά υλικά (σοβάς και ξύλο) θα αποτελέσουν φυσική συνέχεια του ψηφιδωτού του εδάφους, ώστε με την λιτή γεωμετρία να προκύψει μια αρμονική και λειτουργική συνύπαρξη τόσο με τον ναό όσο και με τον οικισμό.

Πρόθεση μας είναι με τις παραπάνω επιλογές, να συμβάλλουμε σε μια λιτή γεωμετρία, σε μια αρμονική και λειτουργική συνύπαρξη της θρησκευτικής μας παράδοσης και των παραδοσιακών προτύπων»….

Κλείνοντας ο κ. Γιαννικουρής, αφού συνεχάρη τον αιδεσημότατο π. Ευτύχιο Παπαγεωργίου για το έργο του, απευθυνόμενος στους εκλεκτούς καλεσμένους επεσήμανε.. «Σήμερα υλοποιείται το αίτημα της Εμπωνας εδώ και χρόνια. Η μελέτη που σας παρουσίασα έχει ήδη εγκριθεί από το Τοπικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο Δωδεκανήσου. Κάναμε το πρώτο βήμα. Με τη συνδρομή όλων μας μπορεί αυτό το όνειρο να γίνει πραγματικότητα».

 

ΜΕΛΕΤΗΤΕΣ:

Αντώνιος Γιαννικουρής, Αρχιτέκτων Μηχανικός ΕΜΠ

Γεώργιος Σάββενας, Αρχιτέκτων Μηχανικός ΕΜΠ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ