Ποινή φυλάκισης 5 ετών μετατρέψιμη προς 20 ευρώ ημερησίως επέβαλε χθες το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ρόδου, σε έναν κάτοικο της Μεγίστης, πρώην διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας «φάντασμα» με την επωνυμία «Κατασκευαστική ΕΑΧ», συμφερόντων του καταζητούμενου πρώην προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας «Αιολικό Πάρκο Ρόδου».
Ο κατηγορούμενος κρίθηκε συγκεκριμένα ένοχος για οφειλές στο Δημόσιο ύψους 3.879.969,03 ευρώ, που του αναλογούν, ενώ οι συνολικές οφειλές της «Κατασκευαστική ΕΑΧ» ανέρχονται σήμερα σε 14.146.201,73 ευρώ!!
Η συγκεκριμένη εταιρεία «φάντασμα», όπως προκύπτει από τα διαλαμβανόμενα σε έλεγχο των φορολογικών αρχών, είχε γραφείο στον Έμπωνα, καταχώρησε στις ελεγχόμενες χρήσεις πλήθος εικονικών και πλαστών φορολογικών στοιχείων και παρότι η μόνη δραστηριότητά της ήταν η κατασκευή του Αιολικού Πάρκου της Ρόδου, με συμφωνία που δεν έχει καταχωρηθεί και προσκομιστεί στη ΔΟΥ, ούτε μεταξύ των δύο εταιρειών ούτε με υπερεργολάβους, διαπιστώνεται ότι καταχωρούσε στα βιβλία της και τιμολόγια για πολυτελείς δαπάνες.
Του ελέγχου της ΔΟΥ προηγήθηκε έλεγχος της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων που κατάσχεσε βιβλία της επιχείρησης από τον έλεγχο των οποίων αλλά και από διαπιστωμένες παραβάσεις του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων διαπιστώθηκε ότι είχαν καταχωρηθεί σε αυτά εικονικά και πλαστά φορολογικά στοιχεία μεταξύ των οποίων και τιμολόγια της εταιρείας του κατηγορούμενου που καταδικάστηκε χθες.
Η καθαρή αξία των εικονικών και πλαστών τιμολογίων της εταιρείας του καταζητούμενου πρώην προέδρου ανέρχεται στο ποσό των 1.263.383,74 ευρώ και ο ΦΠΑ αυτών 164.532,31 ευρώ.
Διαπιστώθηκε ότι η «Κατασκευαστική ΕΑΧ ΑΕ» για το διαχειριστικό έτος 2002 εξέδωσε 5 ΤΠΥ προς την Αιολικό Πάρκο Ρόδου ΑΕ ύψους 2.712.575,20 ευρώ ενώ για το διαχειριστικό έτος 2003 εξέδωσε 13 ΤΠΥ προς την ίδια εταιρεία ύψους 3.773.000 ευρώ.
Ο έλεγχος διαπίστωσε ότι το έργο της κατασκευής του Αιολικού Πάρκου έχει πραγματοποιηθεί και η ελεγχόμενη προκειμένου να αυξήσει το κόστος κατασκευής έλαβε φορολογικά στοιχεία ιδιαιτέρως μεγάλης αξίας τα οποία αποδείχτηκαν εικονικά. Η κατασκευή έγινε έτσι πιθανώς από άλλες επιχειρήσεις και φυσικά με κόστος που δύσκολα προσδιορίζεται και δεν προκύπτει από τα βιβλία. Αλλωστε δεν κόστισε και τίποτα στην ελεγχόμενη αφού ούτε δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος υπέβαλε, ούτε τον ΦΠΑ επί των στοιχείων που εξέδωσε επέδωσε στο δημόσιο λόγω μη υποβολής σχετικών δηλώσεων.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ