Ενώπιον του Ειδικού Ανακριτή για θέματα Διαφθοράς θα εξεταστεί την Παρασκευή η πρώτη ποινική υπόθεση, που σχηματίστηκε σε βάρος επιτελούς του Κτηματολογίου.
Ο ελεγχόμενος δεν έχει τεθεί σε προσωρινή αργία και για την συγκεκριμένη υπόθεση με απόφαση, που έλαβε το Πενταμελές Πειθαρχικό Συμβούλιο, ενώ αρνείται κατηγορηματικά τα όσα του αποδίδονται.
Πιο συγκεκριμένα ο δημόσιος υπάλληλος κατηγορείται για απιστία περί την υπηρεσία.
Το ιστορικό της υπόθεσης για την οποία θα απολογηθεί φέρεται να έχει ως εξής:
Στα πλαίσια των ερευνών για την πολύκροτη υπόθεση του σκανδάλου της εκποίησης δημοσίων ακινήτων με την χρήση ανυπόστατων αποφάσεων εκποίησής τους, στα πλαίσια του Ν. 719/1977, είχαν αναζητηθεί αρμοδίως στα πλαίσια της δικαστικής έρευνας στοιχεία γύρω από υπόθεση με κατηγορούμενο έναν ιδιώτη, που απηλλάγη τελικώς από το Πενταμελές Εφετείο Δωδεκανήσου (σε πρώτο βαθμό του είχε επιβληθεί ποινή κάθειρξης 8 ετών).
Στο συγκεκριμένο άτομο εκποιήθηκαν νοµίµως 2 τµήµατα επιφανείας 9.920 τ.µ. και 22.750 τ.µ. σε κτηματομερίδα στη Νότια Ρόδο δυνάµει των ΔΚ 4481/78/21-5-85 και ΔΚ 4481/78/13-4-87 αποφάσεων Νοµάρχη Δωδ/σου. Μετά από έρευνα στο Κτηµατολόγιο Ρόδου διαπιστώθηκε ότι επ’ ονόµατί του µεταγράφηκαν µε τις προαναφερόµενες αποφάσεις Νοµάρχη Δωδ/σου τµήµατα επιφανείας 9.920 τ.µ. νοµίµως και 26.750 τ.µ. παραποιώντας την απόφαση ως προς την επιφάνεια, 19.200 τ.µ. παρανόµως και 4.400 τ.µ. παρανόµως.
Για τα τελευταία 2 τµήµατα έχει γίνει χρήση της µε αρ. πρωτ. ΔΚ 4481/78/13-4-87 απόφασης Νοµάρχη Δωδ/σου η οποία είναι ανυπόστατη.
Εν πάση περιπτώσει, ενώ ζητήθηκε αρμοδίως από τον τότε Ανακριτή, από τον ελεγχόμενο υπάλληλο του Κτηματολογίου να προσκομιστεί στα πλαίσια της δικαστικής έρευνας σχετική πράξη κτηματολογικού δικαστή, που εφέρετο να έχει εκδοθεί το έτος 1996, για την μεταγραφή της πλαστής απόφασης εκποίησης, η απάντηση, που είχε δοθεί ήταν ότι δεν είχε βρεθεί.
Τελικώς η συγκεκριμένη απόφαση φέρεται να βρέθηκε από τον Κτηματολογικό Δικαστή στο γραφείο του.
Πιο συγκεκριμένα ενώ του ζητήθηκαν την 20η Σεπτεμβρίου 2007 και 2 Ιουνίου 2010 από την Κτηματική Υπηρεσία Δωδεκανήσου και την τότε Ανακρίτρια Ρόδου φωτοαντίγραφα των με αριθμό 6105/6.8.1996 και 6435/21.08.1996 κτηματολογικών πράξεων του Κτηματολογικού Δικαστή δεν τα προσκόμισε.
Ο ίδιος εξεταζόμενος για την συγκεκριμένη υπόθεση έχει καταθέσει ότι το Κτηματολόγιο Ρόδου, λειτουργεί χωρίς μηχανοργάνωση και εκατοντάδες χιλιάδες πράξεις, βρίσκονται στα αρχεία του Κτηματολογίου, υφισταμένων των εγγενών κινδύνων, της καταστροφής τους εκούσιας ή ακούσιας ή της ταξινόμησής τους σε λάθος θέση, με αποτέλεσμα την αδυναμία ανεύρεσής τους.
Η υπόθεση με την κατάρτιση πλαστών παραχωρητηρίων δημοσίων ακινήτων, για την απόκτηση κυριότητας με δόλιο τρόπο από ιδιώτες, αφορούσε δεκάδες περιπτώσεις, τα δε πλαστά παραχωρητήρια, καταρτίστηκαν και καταχωρήθηκαν στα κτηματολογικά βιβλία την δεκαετία του 1990, όταν ο ίδιος ήταν ακόμη φοιτητής.
Τόνισε ότι κάποια από αυτά, που δεν βρέθηκαν στον Κτηματολόγιο είχαν εξαφανιστεί σε χρόνο πολύ προγενέστερο της ανάληψης της υπηρεσίας του.  Πρόσθεσε ακόμη ότι τόσο η Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου όσο και οι διωκτικές αρχές γνωρίζουν την συνδρομή του στην εξιχνίαση του σκανδάλου.
Τόνισε ότι δεν είχε γνώση για το που βρίσκεται η συγκεκριμένη πράξη κι ότι αν επεδίωξε να ωφελήσει τον φερόμενο ως τιτλούχο, θα μπορούσε να την είχε καταστρέψει και όχι να την διατηρεί στο γραφείο του.
Ως συνήγοροι υπεράσπισης του παρίστανται οι δικηγόροι κ.κ. Κ. Σαρρής και Μανώλης Κουτσούκος, και ως μάρτυρες υπεράσπισης του, οι δικηγόροι κ.κ. Βασίλης Περίδης και Βασίλης Καταβενάκης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ