Στο ψυγείο μέχρι νεωτέρας αλλά όχι στην… κατάψυξη μπαίνουν, όπως όλα δείχνουν, τα σχέδια των τραπεζικών ομίλων να αξιοποιήσουν το πρόσφατα ψηφισμένο νομοθετικό οπλοστάσιο, προκειμένου να μειώσουν σημαντικά τα κόκκινα δάνεια των χαρτοφυλακίων τους, που αφορούν υπερχρεωμένες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις.

Η εμπλοκή, σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες του Euro2day.gr, προέκυψε μέσω της δικαστικής οδού, με αφορμή την υπόθεση προσφυγής τράπεζας κατά υπερχρεωμένης ξενοδοχειακής επιχείρησης των Δωδεκανήσων, για την οποία επεδίωξε να εξασφαλίσει δικαστική απόφαση προκειμένου να την οδηγήσει σε ειδική εκκαθάριση (σ.σ. τα στοιχεία της τράπεζας και της ξενοδοχειακής επιχείρησης βρίσκονται στη διάθεση του Euro2day.gr).

Η δικαστική απόφαση, ωστόσο, δεν ήταν αυτή που ανέμενε η τράπεζα, η πλευρά της οποίας εμφανίστηκε να αιφνιδιάζεται από την αρνητική εξέλιξη της υπόθεσης.

Το αποτέλεσμα ήταν να «παγώσουν» μια σειρά από ανάλογες προσφυγές που είχε προγραμματίσει να καταθέσει η ίδια τράπεζα και για άλλες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, καθώς δεν θέλησε να διακινδυνεύσει αρνητικές δικαστικές αποφάσεις.

Η δικαστική εμπλοκή, ωστόσο, δεν ήταν η μόνη παράμετρος της υπόθεσης. Κι αυτό καθώς το «πάγωμα» επεκτάθηκε στους κύκλους των επενδυτών, οι οποίοι φέρονται να είχαν προετοιμαστεί για να εισέλθουν άμεσα στις εν λόγω ξενοδοχειακές επιχειρήσεις.

Επενδυτική πηγή του Λονδίνου με την οποία επικοινώνησε το Euro2day.gr δεν απέκλειε το ενδεχόμενο η δικαστική εμπλοκή να ήταν αποτέλεσμα «πλημμελούς προετοιμασίας» από την πλευρά της τράπεζας, η οποία ίσως θεώρησε την υπόθεση εύκολη, όπως υποστήριξε η πηγή.

Την ίδια στιγμή, ανώτερα τραπεζικά στελέχη δεν έδειξαν να ανησυχούν για το θέμα, σε επικοινωνίες που είχαν με μεγαλοξενοδόχους αλλά και εκπροσώπους υποψήφιων επενδυτών.

Κορυφαία ξενοδοχειακή πηγή, μάλιστα, μετέφερε στο Euro2day.gr τις διαβεβαιώσεις που έλαβε από ανώτερα τραπεζικά στελέχη πως η δικαστική «εμπλοκή» που προέκυψε είναι «τεχνικής φύσεως» και όχι ουσίας.

Οι ίδιες τραπεζικές πηγές φέρονται να διαβεβαίωσαν πως η πλευρά της τράπεζας προετοιμάζεται εντατικά να επανέλθει για την ίδια υπόθεση, προσκομίζοντας πρόσθετα στοιχεία, ευελπιστώντας πως η νέα δικαστική απόφαση θα είναι διαφορετική.

Σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις τραπεζιτών στους επιχειρηματίες του τουρισμού, οι σχεδιασμοί των τραπεζών δεν αλλάζουν και ο στόχος για μείωση κατά 10% των «κόκκινων» δανείων τους παραμένει ακέραιος. Στην ίδια κατεύθυνση, τα τραπεζικά στελέχη εμφανίζονται να θεωρούν πως η μόνη ζημιά από τη δικαστική εμπλοκή θα είναι απλώς μια μικρή χρονική καθυστέρηση. Μιλώντας, μάλιστα, με στελέχη επενδυτικών ομίλων, εξέφραζαν τη βεβαιότητα πως δεν απαιτούνται πρόσθετες νομοθετικές ρυθμίσεις για να διευθετηθούν τα κόκκινα δάνεια στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις και πως το υπάρχον νομοθετικό «οπλοστάσιο» είναι επαρκές.

Επενδυτικές πηγές που παρακολουθούν στενά τα τεκταινόμενα στο μέτωπο των κόκκινων επιχειρηματικών δανείων στον τουρισμό σημείωναν με έμφαση το γεγονός πως οι τράπεζες επείγονται να ξεφορτωθούν μεγάλα ξενοδοχειακά βαρίδια, εξαιτίας και των δεσμεύσεών τους, που συμπεριλαμβάνονται στα μνημόνια. Υπενθύμισαν, μάλιστα, σχετική μελέτη της PwC, σύμφωνα με την οποία τα κόκκινα δάνεια ξενοδοχειακών επιχειρήσεων τα οποία θα πρέπει να διευθετηθούν άμεσα, προκειμένου να ξεμπλοκάρει η αγορά, ανέρχονται σε 650 εκατ. ευρώ.

Οι ίδιες επενδυτικές πηγές, ωστόσο, εμφανίζονταν επιφυλακτικές για την αποτελεσματικότητα των στρατηγικών που φέρονται να επιλέγουν, κατά περίπτωση, οι ελληνικοί τραπεζικοί όμιλοι. Έτσι, ανέφεραν χαρακτηριστικά το παράδειγμα γνωστής ξενοδοχειακής μονάδας της Αθήνας που παραμένει κλειστή κι έχουν γίνει αρκετές προσπάθειες από την πιστώτρια τράπεζα να εκποιηθεί μέσω πλειστηριασμού. Όπως μετέφερε στο Euro2day.gr επενδυτική πηγή, ωστόσο, η τράπεζα αγνόησε προσφορές που υπήρχαν στο τραπέζι, καθώς -όπως υποστήριξε- προτίμησε να περιμένει μια υψηλότερη προσφορά από κινεζικό όμιλο, «η οποία δεν ήρθε ποτέ» όπως ανέφερε.

Σε άλλη περίπτωση υπερχρεωμένου ξενοδοχειακού ομίλου, άλλη τράπεζα φέρεται, σύμφωνα με επενδυτική πηγή, διατεθειμένη να χαλαρώσει την πίεση προς τους μετόχους για μία από τις ξενοδοχειακές μονάδες του ομίλου, με στόχο να εξασφαλίσει τη συναίνεσή τους προκειμένου να εκποιηθεί άλλη μονάδα του ομίλου σε νησί των Δωδεκανήσων.

Οι εξελίξεις στο μέτωπο των κόκκινων δανείων στον τουρισμό καθώς και λεπτομέρειες για το μέγεθος του προβλήματος και τις κινήσεις των τραπεζών πρόκειται να αποτελέσει, σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr, βασικό θέμα της ατζέντας σε συνάντηση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γ. Στουρνάρα με τη διοίκηση του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ). Η εν λόγω συνάντηση είναι προαποφασισμένη και η πραγματοποίησή της τοποθετείται χρονικά στην επόμενη εβδομάδα, χωρίς να έχει «κλειδώσει» ακόμα ημερομηνία.

.euro2day.gr-Παναγιώτης Δ. Υφαντής

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ